IRC-Galleria

Netari

Netari

Meidän kanssa voi jutella kahdestaan Netari-chatissa tiistaista torstaihin klo 18-21. :)

Selaa blogimerkintöjä

Yksi kaveri, kiitosPerjantai 30.10.2015 15:20

”Kuka sinä olet? Pikku Prinssi kysyi. Olet hyvin sievä… - Minä olen kettu, sanoi kettu - Tule leikkimään kanssani, Pikku Prinssi ehdotti. Olen niin surullinen… - En voi leikkiä kanssasi, sillä minua ei ole kesytetty. ”

Lähtökohtaisesti ystävän voi löytää mistä ja milloin vaan ja kuka tahansa voi olla tuleva kaveri. Tärkeää on lähteä liikkeelle – ulos kodista ihmisten pariin. Kukaan ei tule kotisohvalta hakemaan itselleen ystävää ja vetäytyessäsi yksinäisyyteen muut saattavat luulla, että haluat olla yksin tai että heidän seuransa ei kiinnosta sinua. Siksi he jättävät sinut rauhaan. Siksi saatat jopa luulla, että kukaan ei halua jutella sinulle.

Miten sitten kannattaa toimia, jotta saisi kaverin – edes sen yhden?
Ole kiinnostunut muista ihmisistä, tervehdi, katso silmiin ja hymyile. Satunnaisia tuttavia voi helposti lähestyä pyytämällä apua tai kysymällä neuvoja. Älä lannistu, ensimmäinen vastaantulija ei välttämättä ole se tuleva ystäväsi, mutta sinnikäs yritys palkitaan. Kun kohtaat uusia ihmisiä tai vanhoja tuttavia, ole oma itsesi. Aloita keskustelu yhteisistä asioista ja kiinnostuksen kohteista, kysy toiselta hänen kuulumisiaan ja ajatuksiaan. Yleensä ihmiset tykkäävät puhua omista asioistaan ja siitä, että joku on kiinnostunut heistä. Keskustelun lopuksi voit sanoa, että oli mukavaa jutella ja ehdottaa, että voisitte nähdä uudelleen – pyydä häntä esimerkiksi mukaan tapahtumaan, johon olet itse ajatellut mennä. Ihmiset saattavat olla hyvin kiireisiä, moni kuitenkin pitää siitä, että juuri hänet halutaan tavata.

Olet saattanut aiemmin kokenut pettymyksiä ihmissuhteissa ja pelkäät saman käyvän uudelleen. Muista kuitenkin, että kaikki ihmiset eivät ole pettureita ja huonoja kavereita. Älä anna peloillesi liikaa valtaa, vaan anna uusille ihmisille tilaisuus todistaa pelkosi vääriksi. Anna mahdollisuus kaikenlaisten ihmisten ystävyydelle, erilaisilta ihmisiltä opit uusia asioita ja saatat yllättyä. Tärkeää on, että hyväksyt itsesi sellaisena kuin olet ja muistat, että sinussa ei ole mitään vikaa.

”Mutta hetken mietittyään hän lisäsi: - Mitä tarkoittaa "kesytetty"? Kesytetty on sama kuin "solmia siteitä".. - Solmia siteitä? - Aivan niin, sanoi kettu. Nyt sinä et ole minulle vielä muuta kuin aivan samanlainen pieni poika kuin satatuhatta muuta pikkupoikaa.. Enkä minä tarvitse sinua. Sen enempää kuin sinäkään tarvitset minua. Minä en ole sinulle kuin kettu, samanlainen kuin satatuhatta muuta. Mutta jos sinä kesytät minut, niin me tarvitsemme toinen toisiamme. Sinusta tulee minulle ainoa maailmassa. Ja minusta tulee sinulle ainoa maailmassa… ”

Tämä valitsemani ote kirjasta Pikkuprinssi on itselleni hyvin rakas ja se kuvastaa mielestäni ystävyyttä ja sen syntyä hyvin.
<3:lla OnervankukkaYksi kaveri, kiitosMaanantai 02.11.2015 17:53, 345 vastaajaa

Mistä saisi kaverin – edes sen yhden? Jaa oma tarinasi somessa #sainkaverin.
Onko sulla kavereita?
Mistä olet saanut kavereita?
  • Voit valita 7 vastausta.
Kavereissa arvostan
  • Voit valita 3 vastausta.
Kun tapaan uuden ihmisen, yritän
  • Voit valita 3 vastausta.
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Vlog-vlog-VloggausMaanantai 26.10.2015 12:51

Viime vuosien aikana vloggauksesta, eli videoblogin tekemisestä pääasiassa YouTubeen, on tullut hittiharrastus, joillekin jopa työ. Miksi vloggaus on niin suosittua? Jos ja kun vloggaajilta itseltään kysytään, erottuu yksi vastaus selkeästi – itseilmaisu!

Vloggaus on tapa tuoda esiin omia näkemyksiä, kokemuksia, kiinnostuksen kohteita ja taitoja. Vloggaus on myös tapa osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun. Video esitysmuotona on nykyään pop. Erilaisia vlogikanavia on helppo löytää ja vaivatonta seurata. Parhaassa tapauksessa katsojista tulee uskollisia seuraajia, jotka ovat vuorovaikutuksessa vloggaajien kanssa. Vloggaaja voi tuntua ystävältä, jota lähdetään tapaamaan Tubeconiin tai pienempiin miitteihin. Ja kaikki tämä motivoi vloggauksen lähteneitä vloggaamaan lisää.

Vloggaus ei katso ikää, ja alkuun pääsee melko pienillä investoinneilla; vlogeja voi kuvata älypuhelimilla ja editoida niihin ladattavilla sovelluksilla. Suosituimpien (siis seuratuimpien) vloggaajien videoissa kuitenkin laatuun on satsattu hieman enemmän. Niissä panostetaan videoiden käsikirjoitukseen, kuvausvälineistöön (kamera, valot, mikit) ja editointiin.Mikä vloggaamisen koukku on katsojan kannalta? Joku saattaa seurata vlogeja rentoutuakseen, toinen taas hakeakseen ideoita ja inspiraatiota. Kolmatta taas vain kiinnostaa, mitä vloggaajalle kuuluu ja mitä hän on touhunnut. Syitä vlogien seuraamiselle on varmasti lähes yhtä monta kuin seuraajaakin.

Kuulostaako vloggaus sun jutulta? Olisiko se sulle luonteva tapa saada omaa ääntä kuuluviin? Lähde rohkeasti kokeilemaan. Mitään et häviä, mutta paljon saatat voittaa!

@_miisku

Seuraatko vloggaajia?Maanantai 26.10.2015 12:59, 229 vastaajaa

Mikä vloggaamisen koukku on katsojan kannalta? Joku saattaa seurata vlogeja rentoutuakseen, toinen taas hakeakseen ideoita ja inspiraatiota. Kolmatta taas vain kiinnostaa, mitä vloggaajalle kuuluu ja mitä hän on touhunnut. Syitä vlogien seuraamiselle on varmasti lähes yhtä monta kuin seuraajaakin.
Seuraatko säännöllisesti jotakin vlogikanavaa ja/tai vloggajaa?
Millaisista vlogiaiheista olet kiinnostunut
Ootko ite kokeillut vloggausta?
Oletko osallistunut ns. tubemiitteihin eli tapaamisiin, jossa vloggaajat ja yleisö kohtaavat?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Syyslomatunnelmissa!Maanantai 19.10.2015 09:39

Onko sinulla jo syysloma parhaillaan menossa vai onko se vasta alkamaisillaan? Onko lomasuunnitelmat ollut tehtynä jo hyvän aikaa? Mielessä voi pyöriä kylpyläloma perheen kanssa, ehkä risteily Ruotsiin tai sukuloiminen mummolassa. Tai ehkäpä sitä haluaa vain nähdä kavereita.

Toiset nauttivat, kun saavat hyvissä ajoin suunnitella lomansa täyteen tekemistä ja olla pää kolmantena jalkana menossa ja moikkaamassa kaikki sukulaiset ja ystävät. Lomalla kun on aikaa niille asioille, mitä ei ehkä muuten ehtisi tekemään. Osa nauttii, kun on suunnitelmia lomapäiville eikä aika varmasti käy pitkäksi.

Tämä ei suinkaan ole ainoa tapa viettää lomaa. Lomailussa tärkeintä on tehdä asioita, joista itse nauttii ja saa energiaa. Tai sitten voi nauttia ihan vain tekemättömyydestä. Jokaisella on lupa olla tekemättä yhtään mitään ja ladata vain akkuja, jotta jaksaa taas loman jälkeen puurtaa arjessa. Loma on sitä, että unohtaa arjen hetkeksi ja saa kaipaamansa tauon. Lue kirjaa, katso lempielokuvia, piirtele tai pelaile. Kunhan muistat, että tämä on sinun syyslomasi. Tee siitä juuri sellainen kuin itse toivot ja ennen kaikkea nauti ansaitusta vapaa-ajasta!

Aurinkoista syksyä!

@Ararat08Millainen on sinun syyslomasi?Maanantai 19.10.2015 09:47, 105 vastaajaa

Lomalla on hyvä antaa itselleen aikaa ja tehdä sellaisia asioita, joista pitää ja nauttii. Millainen on sinun syyslomasi tai mitä haluaisit sen sisältävän? Kerro lomafiiliksistäsi kyselyn muodossa tai kerro enemmän kommenttiosioon!
Jos saisit vapaasti valita lomanviettotapasi, se olisi:
Saatko itse vaikuttaa lomanviettoosi?
Tiedätkö minkälaista toimintaa kuntasi (esim. nuorisotilat) järjestävät?
Onko lomasuunnitelmia?
Tuleeko syysloma tarpeeseen?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Olet mitä syöt.Perjantai 09.10.2015 15:46

Ihmiselle ravinnon tärkein merkitys on antaa energiaa elintoimintoihin eli toimia elimistömme polttoaineena. Sosiaalinen media, lehdet ja kirjat ovat täynnä ruoka-ohjeita ja vihjeitä mitä tulisi syödä, jotta söisi terveellisesti ja monipuolisesti. Jokainenhan tietää, että pelkistä pizzoista, hampurilaisista ja karkeista ei saa tarvittavia ravintoaineita. Ruokavaliosi vaikuttaa muun muassa mielialaasi, hiustesi, kynsiesi ja ihosi kuntoon, vastustuskykyysi ja kehosi koostumukseen, siksi ei ole lainkaan samantekevää mitä syöt.


Nuorisotalolla ja Netari-illoissa työskennellessäni olen huomannut, että te nuoret syötte varsin terveellisesti, välipaloina olen nähnyt suolattomia pähkinöitä ja miniporkkanoita ja olette kertoneet laittavanne muun muassa kanapastaa, makaronimössöä, kanankoipia ja salaattia. Syötte siis tosi hyviä ravintoaineita sisältäviä ruokia. Hyvä te! Moni aikuinen saisi ottaa teistä mallia ruokailuunsa. Mitä sinä laitat mieluiten ruuaksi?Tasapainoinen ravinto koostuu monista eri osa alueista, hiilihydraatit ovat nopeaa käyttöenergiaa, proteiinit rakennusaineita ja rasvat varastoenergiaa. Helpoin muistisääntö tasapainoiseen ruokavalioon on jo alakoulusta tuttu ruokaympyrä. Ruokaympyrä koostuu perunasta, kasviksista/marjoista/hedelmistä, lihasta/kalasta, maitovalmisteista, rasvasta ja viljavalmisteista. Päivittäiseen ruokavalioon valitaan jokaisesta ympyrän lohkosta jotakin. Ruokavalion monipuolisuus toteutuu, kun ympyrän lohkoista valitaan vaihdellen eri ruoka-aineita. Ruokaympyräkin mahdollistaa siis valintojen tekemisen.

Tasapainoisen ruokavalion ei tarvitse olla tylsä, vain taivas on rajana!


Syysterkuin, mine-minttu.


Olet mitä syöt.Perjantai 09.10.2015 15:56, 228 vastaajaa

Ihmiselle ravinnon tärkein merkitys on antaa energiaa elintoimintoihin eli toimia elimistömme polttoaineena. Minkä seuraavista vaihtoehdoista sinä valitset? Voit kertoa valinnoistasi kommenttikenttään.
Mitä sinun mielestäsi ruoka on?
Mietitkö, mitä syöt?
Syötkö monipuolisesti?
Milloin herkuttelet?
Tarvitsetko neuvoja terveelliseen ruokavalioon?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Onnellistuttaako?Perjantai 02.10.2015 12:54

Vaikuttaisi siltä, että hyvinvointi ja onnellisuus on ollut ainakin mediassa yksi trendikkäimmistä puheenaiheista jo jonkin aikaa. Eihän tämä mikään uusi ihmettelyn aihe ihmiskunnan historiassa ole, sillä meille yksittäisille tallaajille se voi olla ehkä yksi tärkeimmistä. Suurin osa meistä tavoittelee onnea ja onnellisuutta, kuka mitenkin.

Aiheesta löytyy kursseja, kirjoja, musiikkia, lifestyleblogeja, tutkimuksia, ohjeita ja oppaita. “Mitä on onnellisuus, kenellä sitä on ja miten sen voi saavuttaa?” Some-feedeissä vilisee mietelauseita, joissa kehotetaan pysähtymään, kohtaamaan omat ajatukset ja näkemään pientenkin hetkien tärkeys. Eiväthän ne toisaalta ihan huonoja asioita ole pohdittavaksi.

Eikö onnellisuus tosiaan kuitenkin ole aika henkilökohtainen ja subjektiivinen kokemus? Voiko joku muu kertoa minulle mikä juuri minut tekee onnelliseksi? Tunnenko minä onnea niistä asioista joita pidetään yleisesti tavoiteltavina? Jos meiltä kysytään, “mikä sinut tekee onnelliseksi?”, veikkaisin vastauksia olevan lähes yhtä monta erilaista kuin meitä on tällä pallolla. Puhumattakaan siitä, että huomenna tai ensi vuonna vastaukset voivat olla taas erilaiset.

Itselle tulee äkkiä mieleen, että olen ainakin silloin onnellinen kun olen saanut tanssia, syönyt hyvää ruokaa ja päässyt ulkoilemaan hienossa säässä ja kaikesta on muutama valokuvakin muistona! Näistä asioista voin tuntea hyvää oloa, vaikka jotkut perusasiatkaan eivät olisi ihan kunnossa. Joskus täytyy taas keskittyä siihen, että olen sentään yhä terve tai jos en sitä, niin ainakin yhä olemassa.

Tuntuuko jostakusta muustakin siltä, että asian vatvominen tulee korvista ulos? Eihän meidän kuitenkaan tarvitse kokoajan olla onnellisia? Elämässä on hyviä ja huonoja aikoja, onnellisuuden tunne varmasti vaihtelee merkittävästi hetkestä ja vuodesta toiseen.

Voin pikkuhiljaa opetella tuntemaan omat ajatukseni ja tunteeni onnellisuudesta. Samalla yritän pitää mielessä, että onnellisuus on myös yhteisöllistä, se on tarttuvaa ja sitä tuntuu hyvältä jakaa ympärilleen. Kerrohan siis muille, miten sinä pidät huolta omasta onnellisuudestasi?

@Bolgerina“Kellä onni on, se onnen kätkeköön?”Perjantai 02.10.2015 12:48, 113 vastaajaa

Vaikuttaisi siltä, että hyvinvointi ja onnellisuus on ollut ainakin mediassa yksi trendikkäimmistä puheenaiheista jo jonkin aikaa. Eihän tämä mikään uusi ihmettelyn aihe ihmiskunnan historiassa ole, sillä meille yksittäisille tallaajille se voi olla ehkä yksi tärkeimmistä. Suurin osa meistä tavoittelee onnea ja onnellisuutta, kuka mitenkin.
Milloin viimeksi tunsit itsesi onnelliseksi?
Mitkä/mikä on tärkein osa sinun onnellisuuttasi?
  • Voit valita 20 vastausta.
Mi(t)kä näistä vaikuttavat käsitykseesi siitä mitä onni on?
  • Voit valita 20 vastausta.
Pystynkö itse vaikuttamaan siihen olenko onnellinen?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Onko syksy ja uudet kuviot tuoneet tullessaan tuoreen seurustelusuhteen tai pohditko muuten vain jotain ihmissuhteisiin ja läheisyyteen liittyviä asioita? Hienoa, sillä oma itsetuntemus on aina paikallaan ja suhteisiin liittyviä pelisääntöjä on hyvä pohtia niin seurustellessa kuin sinkkunakin. Mitä haluan itse suhteelta? Millaisesta läheisyydestä nautin? Miten tekisin aloitteen? Etenkin uudessa ja toki myös vakiintuneemmassa suhteessa kannattaa tunnustella sitä, millaiset asiat ovat molemmille mielihyvää tuottavia ja mitkä ovat omat rajasi.

Jokainen tietää ja päättää itse sen, missä omat rajat kulkevat. Kun jokin tilanne, viestittely tai toisen ihmisen läheisyys tuntuvat mukavalta ja lämpimältä ja molemmilla on olo, että haluatte jatkaa, niin kaikki vaikuttaa ookoolta. Jos taas jokin ehdotus tai tilanne alkaa ahdistaa tai se aiheuttaa sinussa levottomuutta tai muuten epämääräistä ikävää tunnetta, tiedät että omat rajasi kulkevat siinä. Mihinkään epämukavaan ei kannata eikä tarvitse suostua.

Ole myös herkkä sille, millaisia asioita kumppanisi viestii. Jos toinen empii tai käyttäytyy hermostuneesti niin on syytä, että painat jarrua ja keskitytte niihin asioihin, joita molemmat haluavat sillä hetkellä. Läheisyydestä ja seksistä kannattaa puhua avoimesti kumppanin kanssa. Omat rajat koskettavat myös kaikkea toimintaa netissä ja somessa. Sinun ei tarvitse ottaa vastaan mitään kommentteja tai viestejä, jotka ovat sinusta epämiellyttäviä.

Ihmissuhteet perustuvat kunnioitukseen ja luottamukseen. Minkäänlainen painostaminen ei kuulu seurusteluun tai muuhunkaan läheiseen ihmissuhteeseen. Voit kysyä itseltäsi, että miten ja millä tavoin nämä asiat näkyvät omassa suhteessasi kumppanisi ja itsesi osalta? Onko sinulla sellainen olo suhteessasi, että sinua kohdellaan hyvin ja sinun tahtoasi kuunnellaan? Jos et ole varma asiasta niin käytä nyt hetki sille, että mietit miten tämä voisi muuttua.
Jos joku on kohdellut sinua huonosti tai rikkonut rajojasi on tärkeää, että kerrot tapahtuneesta ja haet apua. Tällaiset kokemukset aiheuttavat usein erilaisia oireita, kuten esimerkiksi uni- ja syömisongelmia, keskittymisvaikeuksia ja erilaisia pelkoja tai ahdistusta. Tilanteeseesi on saatavilla apua, kunhan vain uskallat kertoa tapahtuneesta jollekin ammattilaiselle tai luotettavalle aikuiselle.

Lähtökohtaisesti seurustelun tai tapailun tulee olla voimavara ja ihana asia! Jokaisella on oikeus omiin rajoihin sukupuolesta ja seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta

Postauksen laativat Riikka Nuorten Exitistä ja Mervi Välitä!-hankkeesta

Jos mikään omiin rajoihin tai seksuaaliseen kaltoinkohteluun liittyvä asia mietityttää, niin meihin voi olla yhteydessä.

Lisää tietoa ja yhteystiedot: www.nuortenexit.fi ja www.seksuaalivakivalta.fi

P.S. Tsekkaa myös #omatrajat Instagramissa.

Rajojen kunnioittaminen suhteessaPerjantai 25.09.2015 15:52, 188 vastaajaa

Ihmissuhteet perustuvat kunnioitukseen ja luottamukseen. Minkäänlainen painostaminen ei kuulu seurusteluun tai muuhunkaan läheiseen ihmissuhteeseen. Alla olevien kysymysten avulla, voit pohtia ajatuksiasi aiheesta sekä miettiä millä tavoin nämä asiat saattavat näkyä omassa suhteessasi kumppanisi ja itsesi osalta?
Tunnetko omat rajasi?
Onko omista ja toisen rajoista helppoa keskustella yhdessä?
Onko sinua painostettu etenemään suhteessa nopeammin kuin halusit?
Oletko kenties itse painostanut jotain toista?
Oletko tehnyt pelkästään toisen vuoksi jotain, mitä olet katunut jälkikäteen?
Tuntuuko sinusta koskaan, että toisen tunteita on vaikea ymmärtää?
Saatko mielestäsi sopivasti läheisyyttä ja kiintymyksen osoituksia kumppaniltasi?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Koulurauha kuuluu kaikilleMaanantai 21.09.2015 11:17

Koulujen alkamiseen liittyy paljon mukavia asioita. Näkee paljon kavereita ja pääsee hengailemaan muidenkin erilaisten tyyppien kanssa. Aamu-unisten mielestä herätykset voi ottaa koville, mutta onneksi sekin yleensä helpottaa, kunhan vaan muistaa nukkua tarpeeksi. Opiskelukin on välillä tosi työlästä, mutta omaan asenteeseen ja ajankäyttöön voi onneksi itse vaikuttaa todella paljon. Kuinka tärkeää se onkaan, että voi ainakin jonkin verran omilla valinnoillaan vaikuttaa hyvinvointiinsa ja elämäänsä ylipäätään? Miltä tuntuisikaan, jos joku päättäisi vaan ottaa sen mahdollisuuden pois.

Tuntuu kohtuuttomalta, että koulun alkaminen voi joillekin tarkoittaa kaiken muun myllerryksen ohella taas totuttelua päivittäiseen selviytymiseen ja potentiaalisten kiusaamistilanteiden välttelyyn. Nolatuksi, loukatuksi tai muuten satutetuksi tullutta musertaa usein vieläkin enemmän se, että muut pitävät kaltoin kohtelua hauskana tai eivät ainakaan puutu kiusaamiseen. Kiusattu saattaa olla tosi yksinäinen, joten ihan pienikin rohkaiseva ele tai hyväksyvä hymy voi auttaa häntä jaksamaan läpi kurjimmankin päivän.
Kiusaaminen on pohjimmiltaan sosiaalinen juttu. Moni meistä onkin huomannut kiusaamistilanteita tai on niistä vähintään kuullut puhuttavan. Jokainen kiusaamisesta tietoinen on omalta osaltaan vastuussa tilanteesta. Mitä asialle sitten voi tehdä? Aina voit vähintäänkin kävellä heti tilanteesta pois ja kertoa asiasta vastuulliselle aikuiselle. Mikäli haluat, voit myös itse aktiivisesti puolustaa kiusattua puuttumalla kiusaamiseen. Kiusatulle tukea voi osoittaa monella tapaa, vaikkapa joskus juttelemalla hänelle siitä, kuinka typerää kiusaajien toiminta on ja että oikeasti hän on hyvä tyyppi.

Kiusaaja on kuin näyttelijä, joka tarvitsee yleisöä jatkaakseen. Kiusaamista voisikin ajatella huonona tosielämän näytelmänä, jolla voi olla karmivat seuraukset kiusatun rooliin valitun elämälle. Kiusaamisnäytelmää esitetään yleisölle, eli paikallaolijoille ja tapahtumista muuten tietoiselle suuremmalle yleisölle. Kiusaamisnäytelmä on totta ja tosiaankin mauttoman huono. Miksi siis jäisit sitä katsomaan? Koulurauha kuuluu kaikille, myös niille jotka tarvitsevat muiden apua sen saadakseen.


Rauhallista syksyä!

Netari-ohjaaja, tanjuzkaTue koulurauhaaMaanantai 21.09.2015 11:51, 101 vastaajaa

Jokainen kiusaamisesta tietoinen on omalta osaltaan vastuussa tilanteesta. Mitä asialle sitten voi tehdä? Aina voit vähintäänkin kävellä heti tilanteesta pois ja kertoa asiasta vastuulliselle aikuiselle. Mikäli haluat, voit myös itse aktiivisesti puolustaa kiusattua puuttumalla kiusaamiseen. Miten sinä toimisit seuraavissa tilanteissa?
Käveletkö itse pois kiusaamistilanteesta?
Onko hiljaiseksi sivustaseuraajaksi jääminen mielestäsi kiusaamiseen osallistumista?
Onko kiusaajan kannustaminen vaikkapa nauramalla mukana mielestäsi kiusaamiseen osallistumista?
Rohkenisitko mennä tukemaan kiusattua juttelemalla hänelle joskus kahden kesken?
Kerrotko aikuiselle, jos näet kiusaamista koulussa?
Oletko koskaan miettinyt miten toimit kiusaamistilanteissa?
Osaatko asettua toisen asemaan ja pohtia esim. miltä kiusatusta ja kiusaajasta tuntuu?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Elämän on yhtä sarjakuvaaMaanantai 07.09.2015 10:44

Sarjakuvien piirtäminen ja lukeminen voi olla terapeuttista. Niiden kautta voi käsitellä omaa elämäänsä, pohtia yhteiskunnallisia asioita tai vain viihdyttää itseään. Haluan nyt jakaa teille muutaman muiston, joissa sarjakuvilla on ollut merkittävä rooli minun elämässäni:

Aku Ankka kuului mun lapsuuteen. Ostimme kirppareilta vinot pinot vanhoja Aku Ankkoja, joita luin veljeni kanssa leikkimökissä. Veljeni luki niitä mulle ääneen, kun en osannut vielä itse lukea.

Nuorena tykkäsin pukeutua gootiksi. Silloin tykästyin Lise Myhren piirtämiin Nemi-sarjakuviin, joissa seikkaili norjalainen goottityttö. Nemi ymmärsi millaista oli olla erilainen kuin muut.

Kävin yhdellä sarjakuvakurssilla, jossa sain hyviä vinkkejä sarjakuvapiirtämiseen. Piirsin sarjakuvia omasta elämästäni kuten karkkilakkotaisteluistani ja silloisesta kotikaupungistani, Kokkolasta.
Hain opiskelemaan viestintää ammattikorkeakouluun.

Ennakkotehtävänä oli piirtää sarjakuva, jossa piti kertoa mitä hyötyä tutkinnosta on tulevaisuudessa. Sarjakuvan kautta tuli pohdittua, mikä minusta tulee isona.

Kun tuskailin opiskelujeni ja opinnäytetyöni tekemisen kanssa, luin JP Ahosen Villimpi Pohjola -sarjakuvaa. Siinä yliopisto-opiskelijat taistelevat opiskelun, valmistumisen ja aikuistumisen kanssa. Sain sarjakuvan kautta eräänlaista vertaistukea.

Tällä hetkellä minulla on kaksi piirroshahmoa työkavereina. Toinen on Netarin oma Hemmohahmo ja toinen on Karhukuntien nuorisotyön maskotti, Nuokkakarhu. Molemmat löytyvät Instagramista nimillä: @hemmohahmo ja @nuokkakarhu.

Elämä tuntuu välillä yhtä koomiselta ja lyhyeltä kuin sarjakuvastrippi, joten luetaan sitä nauttien joka ruudusta. Kerro sun elämän sarjakuvista kommenttikenttään.

Terveisin @syaanisilli


Kuva: Sarjakuvakurssilla syntyi uusi Star Wars- hahmo, Musta-aukko

Elämä on yhtä sarjakuvaa - kumman valitset?Maanantai 07.09.2015 11:04, 139 vastaajaa

Sarjakuvien piirtäminen ja lukeminen voi olla terapeuttista. Niiden kautta voi käsitellä omaa elämäänsä, pohtia yhteiskunnallisia asioita tai vain viihdyttää itseään. Kumman sinä valitset seuraavista vaihtoehdoista? Voit kertoa valinnoistasi kommenttikenttään.
Itä vai Länsi?
Piirtopöytä vai paperi?
Strippi vai Sarjakuva-albumi?
Marvel vai DC comics?
Cossaaminen vai piirtäminen?
Naruto vai Full Metal Alchemist?
Supersankarit vai pahikset?
Viivi ja Wagner vai Fingerpori?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Missä sun kaverit on?Maanantai 31.08.2015 14:13

Mistä voi löytää uusia kavereita tai ystäviä? Tätä kysyin viime viikolla Netari Habbo-huoneessa. Kävijät kertoivat, että kavereita ja ystäviä voi löytää koulusta ja harrastusten parista. Entä jos näistä ei löydy vaikka kuinka yrittäisi? Kavereita voi löytää myös netistä, kuten esimerkiksi Habbosta. Netistä löytyy melkein aiheeseen kuin aiheeseen liittyviä keskustelupalstoja, joiden kautta voi löytää juttuseuraa ja hengenheimolaisia. Netin kautta voi säilyttää yhteyden niin lähellä asuviin ystäviin kuin myös kaukana ulkomailla töissä tai opiskelemassa oleviin kavereihin.


Valokuva: https://stocksnap.io

Jos joskus haluat tavata netin kautta tutustumaasi henkilöön, niin muista nämä 3 juttua:
1. Kannattaa tsekata nettituttu ensin livevideokuvan kautta, jos mahdollista. Nettitutun valokuvat voivat olla ihan jonkun muun.
2. Älä ikinä mene tapaamaan nettituttua yksin.
3. Sovi tapaaminen aina julkiselle paikalle.

Onko sinulla kavereita joihin pidät yhteyttä netin kautta? Kerro meille kommentteihin minkä kautta olet heitä tavannut? Onko teillä joku yhteinen juttu, joka teitä yhdistää? Miten sun mielestä nettikaveruus eroaa muusta kaveruudesta?

Terkuin,

@syaanisilli

Missä sun kaverit on?Maanantai 31.08.2015 14:58, 116 vastaajaa

Netistä löytyy melkein aiheeseen kuin aiheeseen liittyviä keskustelupalstoja, joiden kautta voi löytää juttuseuraa ja hengenheimolaisia. Netin kautta voi säilyttää yhteyden niin lähellä asuviin ystäviin kuin myös kaukana ulkomailla töissä tai opiskelemassa oleviin kavereihin.
Onko sulla:
  • Voit valita 20 vastausta.
Mitä teette yleensä nettikaverin kanssa?
  • Voit valita 20 vastausta.
Mistä olet löytänyt nettikavereita?
  • Voit valita 20 vastausta.
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Harrastukset eriarvoistavat nuoria!Maanantai 24.08.2015 14:40

Harrastaminen on tavallinen asia ja näin syksyllä melkein jokaisen nuoren mietteissä: kalenteri täyttyy vanhoista harrastuksista, joku voi miettiä, aloittaisiko uuden harrastuksen, miten jakaa aikaa kun koulussakin pitää käydä, kuka kuljettaa ja ketä lähtee mukaan. Aikanaan itse harrastin kilpahiihtoa ja harrastusarki on tuttua. Omalla kohdallani monet kaverisuhteet sekä nuoruuteen liittyvät kohokohdat lokeroituvat juuri tuohon aikaan: yhteisiin harjoituksiin, leireihin ja yhdessäoloon myös harrastuksen ulkopuolella –hyvässä ja pahassa, useimmiten hyvässä. Kaverisuhteet ovatkin tärkeä asia, kun puhutaan harrastamisesta. On tärkeä kuulua porukkaan. Toisaalta harrastuksen parissa kokee paljon sellaisia pitkälle myöhempää elämää kannattelevia asioita, mitä ei muuten ehkä tulisi vastaan.Mutta entäpä sitten jos kotona kenelläkään ei ole aikaa kuljetella harrastuksiin, entä jos ei ole yhtään ylimääräistä rahaa, että voisi ostaa tarvittavia välineitä tai maksaa kausimaksuja? Harrastaminen on aika kallista ja moni nuori jää harrastuksista pois, koska siihen vaan ei ole perheellä taloudellisesti mahdollisuuksia. Joudun miettimään harrastusten hintoja myös sitä kautta, että olen urheiluseurassa vetäjän ja vastuuhenkilön roolissa. Tuntuu hurjalta, kun joutuu nostamaan vaikkapa kausimaksua ihan vain siksi, että kunta ei enää tue niin paljoa ja tilavuokrat kasvavat, kustannukset pitää kuitenkin jotenkin kattaa. Tämä taas näkyy harrastajan kukkarossa. Harrastukset eriarvoistavat rajusti nuoria: yhä useampi jää kaiken harrastuksen ulkopuolelle. Minusta valtion ja kuntien tehtävä olisikin paremmin tukea harrastuksia tarjoamalla edullisemmin esimerkiksi tiloja ja tukemalla niitä, jotka harrastustoimintaa järjestävät. Eikä saa unohtaa sitäkään, että kaikki eivät halua osallistua ohjattuun juttuun, pitää olla mahdollisuuksia myös yksin tekemiseen.

Minusta jokaisen nuoren pitäisi voida harrastaa jotain, jos nuori itse haluaa eivätkä unelmat saisi kaatua rahaan, jos motivaatiota riittää.

Riitta Kauppinen, Pelastakaa Lapset ry

Harrastukset: uusia kavereita, kokemuksia vai rahanmenoa?Maanantai 24.08.2015 14:45, 92 vastaajaa

Harrastaminen on tavallinen asia ja näin syksyllä melkein jokaisen nuoren mietteissä. Mutta entäpä sitten jos kotona kenelläkään ei ole aikaa kuljetella harrastuksiin, entä jos ei ole yhtään ylimääräistä rahaa, että voisi ostaa tarvittavia välineitä tai maksaa kausimaksuja?
Oletko aloittanut syksyllä uuden harrastuksen?
Onko mielestäsi kaikilla nuorilla mahdollisuus harrastuksiin?
Kotipaikkakunnallani on riittävästi harrastusmahdollisuuksia?
Harrastusten kautta olen saanut?
  • Voit valita 20 vastausta.
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.