IRC-Galleria

Netari

Netari

Meidän kanssa voi jutella kahdestaan Netari-chatissa tiistaista torstaihin klo 18-21. :)

Selaa blogimerkintöjä

Nykypäivän suomalaisuus tarinoissaPerjantai 26.02.2016 13:07

Kalevalan päivää vietetään sunnuntaina 28.2. ja silloin juhlistetaan suomalaisen kulttuurin päivää. Elias Lönnrotin kirjoittama kirja on paitsi merkittävä suomalaiselle identiteetille ja kirjallisuudelle, kuuluu se myös osaksi maailmalle tärkeää kirjallista perintöä ja lasketaan näin osaksi maailmankirjallisuutta.

Kalevalan hahmot elävät vahvasti paitsi vanhassa suomalaisessa taiteessa ja kulttuurissa, myös esimerkiksi nykymusiikissa ja viihteessä. Monet suomalaiset bändit ovat ammentaneet omaa innoitustaan Lönnrotin teksteistä. Tällaisia orkestereja ovat esimerkiksi Amorphis, CMX, Kotiteollisuus ja Stam1na. Lisäksi Kalevalasta tuttuihin nimiin voi törmätä kaupungilla tai mainosten parissa liikkuessa esimerkiksi vakuutusyhtiöiden nimissä. Omalla tavallaan näiden yhtyeiden musiikki toimii edelleen samanlaisena raaka-aineena siitä, millaisena Suomi näyttäytyy ulkomaalaisille ja millaisena se on meidän mieliimme rakentunut.

Musiikin lisäksi Kalevala on toiminut inspiraation lähteenä myös sarjakuvantekijöille. Esimerkiksi Aku Ankkojen ystävät, joihin luen myös itseni, voivat löytää tutut hahmot seikkailemassa myyttisessä historiassamme Don Rosan toteuttamana. Don Rosan perehtyneisyyttä Kalevalaan kertoo paitsi hänen tarinankerrontansa, myös kuvitusjälki, joka on monin paikoin uskollinen niille Kalevalan kuville, jollaisena esimerkiksi Akseli Gallen-Kallela toi meille maailman näkyviin. 

Kirjaa varten kerätyt runot on kerätty jo 1800-luvulla, jonka vuoksi maailma on muuttunut huomattavasti kirjan julkaisusta. Onkin mielenkiintoista pohtia sitä, millaisen Kalevalan saisimme synnytettyä nykypäivänä, jos keräisimme teoksen tämän hetken runoista, lauluista ja tarinoista. Olisiko Suomemme kenties samanlainen kuin Eppu Normaalin ”Murheellisten laulujen maa”, Palefacen ”Helsinki - Shangri-La” tai löytyisikö näköalaa Prinssi Jusufista tai Haloo Helsingin ”Maailma on tehty meitä varten” – kappaleesta? Kappaleet kuvastavat sen ajan henkeä ja Haloo Helsingin kappaleen sanoitusten tavoin kansallisvaltioiden rajat ovat myös muuttuneet. Verkon avulla voimme olla yhteyksissä ympäri maailman. Meillä on suuri onni olla juuri tässä päivässä ja tässä hetkessä.

@HerraHamsteriMitkä vaihtoehdot kuvaavat mielestäsi Suomea parhaiten?Perjantai 26.02.2016 14:59, 296 vastaajaa

Mitkä seuraavista ruoista kuvastavat Suomea parhaiten?
  • Voit valita 3 vastausta.
Mitkä seuraavista luonteenpiirteistä kuvastavat Suomea parhaiten?
  • Voit valita 3 vastausta.
Mitkä seuraavista luontoon liittyvistä asioista kuvastavat Suomea parhaiten?
  • Voit valita 3 vastausta.
Mitkä seuraavista kappaleista kuvastavat Suomea parhaiten?
  • Voit valita 3 vastausta.
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

HiihtolomaPerjantai 19.02.2016 12:44

Viimeisten kuukausien ajan nuorisotyöntekijät ja nuorten kanssa toimivat työntekijät ovat pohtineet ja valmistelleet ja sopineet toteutettavaksi jos jonkinlaista tekemistä nuorille seuraaville kolmelle viikolle. Useimmin ajatuksena on tarjota ehkä juuri sinulle joku sellainen arjesta irti tempaava retki, tapahtuma tai muu toiminto, joka saisi sinut innostumaan ja sitä kautta jaksamaan loppukevään koulussa istuskelun.

Aivan samoin saattoi ajatella Santeri Hirvonen 1926, kun kirjoitti Kasvatus ja koulu –lehdessä: ”Keväthangilla hiihtäessään lapset saisivat raitista ilmaa ja kestävyyttä lopun lukuvuoden puurtamiselle.” (Wikipedia: Hiihtloma).

Kovin monet nuoret eivät ainakaan itselleni ole kovin voimakkaaseen ääneen sanoneet hiihtävänsä. Lähinnä suksilla tapahtuva liikunta lienee keskittynyt laskettelurinteiden parkkeihin.

Liian usein me ”aikuiset” kuvittelemme tietävämme, mitä nuoret haluavat ja suunnittelemme loma-ajoille jotain sellaista, mikä ei vetoa nuoriin. Toisaalta joskus kun kysymme nuorisolta heidän mielenkiinnonkohteitaan, vastaus on ”väärä” tai me ymmärrämme sen väärin.

Ehkä meidän pitäisi alkaa tekemään enemmän yhdessä: Nuoret ideoivat ja suunnittelevat ja me työntekijät etsimme tarvittavat rahat ja tavarat.

Faktaruutu: Tämän mukaan Suomalaiset edelleen hiihtävät aika paljon ;) Suomen harrastajamääriltä suurimmat lajit ovat:

Pyöräily: 1 025 000
Hiihto: 810 000
Uinti: 741 000
Voimistelu: 615 000
Jalkapallo: 357 000

(lähde: Kansallinen liikuntatutkimus 2009–2010. Aikuisliikunta. SLU:n julkaisusarja 6/10.)

@NetardMitä teet hiihtolomalla?Perjantai 19.02.2016 12:38, 131 vastaajaa

Lomaa pukkaa - mutta mitä silloin tekisi? Vastaa leikkimieliseen kyselyyn ja laita oma lomanviettotapasi kommentilla jos se ei ole vastausvaihtoehtojen joukossa!
Mitä teet hiihtolomalla?
Unelmien hiihtoloma:
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Miten parempi netti?Tiistai 16.02.2016 10:28

Jokainen sosiaalista mediaa aktiivisesti käyttävä on huomannut viimeistään maahanmuuttokeskustelussa, että monella on lähtenyt mopo käsistä. Vuosia sitten, kun keskustelufoorumit yleistyivät, mietittiin keinoja hillitä näitä nimimerkin takaa huutajia. Moni palveluntarjoaja onkin ottanut rekisteröitymispakon ja pyrkinyt sillä kontrolloimaan edes välttävällä tasolla keskustelun satoa.

Muutaman viime vuoden aikana ja etenkin nyt maahanmuuttokriisin aikana on tullut selkeä muutos sen suhteen, että ihmiset eivät enää välitä, vaikka he sanovat asiat omalla naamallaan ja nimellään esim. Facebookin kommenteissa. Onkin hämmentävää huomata, kuinka tavallisesta perheenäidistä kuoriutuu ylikiihkeä maahanmuuttokriitikko internetissä tai kuinka tavallinen työmies uhkailee bloggaajaa väkivallalla, mikäli blogin sisältö poikkeaa hänen mielipiteistään.

Jos esimerkin mukaiset ihmiset huutaisivat kadulla näitä törkeyksiä/uhkailuja ääneen, niin aika äkkiä olisi valkotakkiset tai sinitakkiset hakemassa heidät parempaan talteen. Somessa sen sijaan voit tehdä tätä räkytystä omalla naamallasi ja keinot sen kitkemiseen ovat vähissä. Fobbaa lainaten: Netti ei tee ketään typeräksi, se vain auttaa osoittamaan oman typeryytensä usealle.

Vuonna 2018 voimaan tulevassa EU:n tietosuoja-asetuksessa määrätään, että alle 16-vuotiaat eivät saa käyttää sosiaalisen median palveluita ilman vanhempien lupaa. Jäsenvaltiot voivat halutessaan päättää myös alemmasta ikärajasta, mutta 13 vuotta on ehdoton alaraja.

On toki hyvä, että vanhemmat tietävät mitä palveluita jälkikasvu käyttää. Ihan samalla tavallahan heitä kiinnostaa sekin, missä ja keiden kanssa lapset viettävät vapaa-aikaa iltaisin. Mutta somen ikärajan asettaminen tuntuu ylireagoinnilta, varsinkin, kun somen ”ongelmakäyttö” on tällä hetkellä aivan eri ikäryhmässä kuin alle 16-vuotiaissa.

Sanomalehtien liiton teettämän kyselyn mukaan vain prosentti nuorista uskoo MV-lehden juttuja. Nuoret suhtautuvat siis ”vaihtoehtomedioihin” huomattavasti terveemmin kuin muu valtaväestö, joka juttuja lukee ja jakaa. Onkin mielenkiintoista nähdä, mitä aikuiset vastaavat samaan kyselyyn. Villi veikkaukseni on, että luku on huomattavasti isompi.

Uudessa opetussuunnitelmassa mediakasvatus on huomioitu entistä paremmin, joten oppilaat saavat koulussa eväitä turvalliseen ja järkevään netin käyttöön. Mutta mistä heidän vanhempansa saavat mediakasvatusta? Entä miten niille tuhansille aikuisille trollaajille voitaisiin opettaa netiketin mukaisia sääntöjä?

@Poro-erottelijaVastaa alla olevaan kyselyyn ja jätä oma kommenttisi/ehdotuksesi, miten saadaan kaikille parempi netti!
Pitäisikö jokaisen kansalaisen suorittaa nettiajokortti?
Pitäisikö uhkailevasta nettikirjoittelusta saada kovemmat rangaistukset?
Keneltä ottaisit parhaiten neuvoja vastaan somen käytöstä?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Sinulla on oikeuksia – myös netissä!Keskiviikko 10.02.2016 11:34

Sinulla on oikeuksia – myös netissä!

”Netti kuuluu kaikille ja kaikki voivat vaikuttaa omilla valinnoillaan siihen” Näin totesi eräs nuori eilen mediataitoviikon teemakeskustelussa Netarissa. Jokainen meistä voi omalla käyttäytymisellään ja toiminnallaan vaikuttaa siihen, minkälaista sisältöä netistä löytyy. Tänään vietetään kansainvälistä Safer internet –päivää, jonka teemana on ”parempi netti virtaa meistä”. Samaan aikaan on käynnissä kansallinen mediataitoviikko, jonka tavoitteena on kehittää lasten ja nuorten mediataitoja sekä vahvistaa aikuisten valmiuksia mediakasvatukseen.

”Jokaisen pitää miettiä mitä nettiin julkaisee, jotta saataisiin tehtyä netistä parempi paikka.” Netissä on kiva tavata kavereita, tutustua uusiin ihmisiin, viettää aikaa, pelata pelejä, etsiä tietoa. Netistä on sekä hyötyä, että huvia, mutta yksi asia on varma: Sinun tulee tehdä valintoja. Joskus saattaa käydä niin, että netissä julkaisee ajattelematta sellaisia asioita, joita katuu myöhemmin. Jos sinua yhtään epäilyttää kannattaako jokin asia julkaista - on se hyvä jättää julkaisematta tai ainakin nukkua ensin yön yli ja miettiä minkälaisia vaikutuksia julkaisulla voi olla. Tästä huolimatta vahinkoja sattuu. Älä vaivu epätoivoon vaan kerro asiasta luotettavalle aikuiselle. Aikuisten vastuulla on tukea lapsia ja nuoria sekä auttaa jos jotain ikävää sattuu.

Vahinkojen välttämiseksi kannattaa pitää huoli omista yksityisyysasetuksista ja lukea palveluiden käyttöehdot, joista näkyy mihin tarkoituksiin palvelu käyttää tietojasi. Käyttöehdoista tulisi selvitä myös mikä osa jakamastasi sisällöstä näkyy vain sinulle ja mikä osa näkyy kaikille, jotka käyttävät palvelua.

Muista, että sinulla on oikeuksia myös netissä! Kasvaessaan jokainen muuttuu. Meidän mielestämme alle 18-vuotiaalla tulisi olla mahdollisuus poistaa kaikki mitä he kirjoittavat tai julkaisevat netissä. Olemme sitoutuneita noudattamaan sitoumusta lasten ja nuorten oikeuksista netissä, eli iRightseista.

iRights - oikeutesi netissä

1. Oikeus poistamiseen
2. Oikeus tietoon
3. Oikeus turvallisuuteen ja tukeen
4. Oikeus tehdä tietoisia valintoja
5. Oikeus mediakasvatukseen

Tutustu oikeuksiisi. Katso koko iRights -video Nuorisotoiminnan maskottimme Hemmon YouTube -tililtä.

Lue Oikeutesi tehdä valintoja netissä

Tule mukaan Netarin tapahtumiin Mediataitoviikolla!

@nekkumatoParempi netti virtaa meistä?Keskiviikko 10.02.2016 11:31, 130 vastaajaa

Jokainen meistä voi omalla käyttäytymisellään ja toiminnallaan vaikuttaa siihen, minkälaista sisältöä netistä löytyy. Miten sinä vaikutat?
Kuinka montaa sosiaalisen median palvelua käytät?
Oletko tutustunut käyttämäsi some-palvelun käyttöehtoihin?
Minkälaisia kuvia julkaiset itsestäsi netissä?
  • Voit valita 20 vastausta.
Minkälaisia kuvia julkaiset kavereistasi tai kumppanistasi netissä?
  • Voit valita 20 vastausta.
Kysytkö kavereiltasi tai kumppaniltasi luvan kuvan julkaisuun?
Oletko joskus julkaissut netissä jotain sellaista, jota olet myöhemmin katunut?
Pitäisikö mielestäsi alle 18-vuotiaalla olla oikeus poistaa kaikki, mitä julkaisevat tai tekevät netissä?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Verkkonuorisotalo Netari on toiminut yhtäjaksoisesti jo vuodesta 2004 saakka. Se on melkoisen pitkä elinkaari netissä toimivalle palvelulle. Netarin kulkema matka todistaa osaltaan sen, että verkossa toimivalle nuorisotilalle sen eri muodoissa on ollut - ja on edelleen - tarvetta ja kysyntää.

Netari on tietysti vuosien varrella muuttunut paljon. Olemme toimineet lukuisissa nettipalveluissa ja tehneet yhteistyötä monien tahojen kanssa.

Erityisesti netissä toimivan palvelun on tärkeää muuttua ja uudistua jatkuvasti. Kun Netari aloitti vuonna 2004 Habbossa, oli sosiaalinen media vasta pikkuhiljaa yleistymässä eikä älypuhelimiakaan ollut aivan jokaisen taskussa. Nykyisin maailma on hyvin erinäköinen.

Netissä ja erityisesti somessa on myös tärkeää muistaa kertoa olemassaolostaan ja tekemisistään laajasti ja säännöllisesti. Niinpä Netarikin toimii ja näkyy nykyään monissa eri palveluissa.

Saamme iloksemme usein palautetta Netarista. Meille tulee säännöllisesti myös kyselyitä ja ehdotuksia siitä, mitä uutta voisimme tehdä. Nyt haluaisimme kerätä lisää ajatuksia ja mielipiteitä siitä, mihin suuntaan Netarin kannattaisi tulevaisuudessa tähyillä.

Vastaa alla olevaan kyselyyn ja kerro mielipiteesi - tai laita kommentti!

@-celeb-Ajatuksia ja mielipiteitä NetaristaPerjantai 29.01.2016 17:03, 44 vastaajaa

Mitkä Netarin ympäristöt ja toiminnot ovat sinulle tuttuja?
  • Voit valita 12 vastausta.
Millaisia teemoja ja aiheita toivoisit Netariin?
  • Voit valita 7 vastausta.
Netarin kohtaavat palvelut painottuvat tällä hetkellä alkuiltaan. Mihin aikoihin Netarin kannattaisi mielestäsi olla auki?
Jutteletko mieluummin
Miksi tulla Netariin?
  • Voit valita 4 vastausta.
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Juttuseuraa JouluMantelissa!Torstai 17.12.2015 20:44

Jouluaatto on jo ovella. Joulu on jokaiselle perheelle erilainen juhla, joillekin se on iloinen antamisen juhla, toisille hiljaisuudesta ja perheen yhteisestä ajasta nauttimista. Joissakin perheissä joulua ei välttämättä erityisesti juhlita tai korosteta. Kun ollaan joululomalla, on enemmän aikaa pysähtyä miettimään omia juttuja, jolloin voi myös kaivata juttuseuraa perheen ulkopuolelta.

Pelastakaa Lapset ry järjestää tänä vuonna 13. kertaa JouluMantelin. JouluManteli on eri yhteisöissä toimiva chatti, jonne nuoret voivat tulla juttelemaan anonyymisti työntekijöiden ja vapaaehtoisten kanssa. JouluManteliin voi tulla juttelemaan omista joulufiiliksistä, niin kevyistä kuin raskaistakin ajatuksista tai mieltä painavista asioista turvallisen aikuisen kanssa. Itsekin olen paikalla vapaaehtoistyöntekijänä nyt kolmatta vuotta peräkkäin.

JouluManteli on tänä vuonna auki jouluaattona kello 15.00-03.00 eli peräti 12 tuntia! Jutteluun on siis aikaa, vaikkei aivan ensimmäisille tunneille ehtisikään. JouluMantelin löytää Habbo Hotelista kello 15.00-21.00 ja Mantelichatista kello 21.00-03.00. Myös kahdenkeskiseen jutteluun on mahdollisuus Netarin kahdenkeskisessä chatissa kello 21.00-03.00. Kahdenkeskisen chatin löydät Netarin Facebook-ryhmästä ja Irc-gallerian Netari-yhteisöstä.

Kenenkään ei tarvitse olla yksin jouluaattona, JouluMantelin löydät 24.12. näistä linkeistä. Tule ihmeessä juttelemaan itselle sopivana aikana.

Habbo Hotel www.habbo.fi
Mantelichat www.mantelichat.fi
Netarin kahdenkeskinen chat www.facebook.com/netari ja Netari

Nähdään JouluMantelissa!

- Pensastasku

Joulun taikaaPerjantai 11.12.2015 15:24

Joululla on meille jokaiselle omanlaisensa merkitys. Merkitys voi olla sidoksissa ikään, perhe- ja ihmissuhteisiin tai vaikkapa uskontoon ja elämänkatsomukseen. Yksi voi jouluttaa läpi vuoden, kun taas toinen havahtuu jouluun juuri sen kynnyksellä. Kolmas taas voi ohittaa joulun viettämättä sitä lainkaan. Yhtä oikeaa tapaa viettää, tai olla viettämättä, joulua ei ole.

Joululla on aina omassa elämässäni ollut suuri merkitys. Omat parhaat joulumuistot sijoittuvatkin juuri lapsuus- ja nuoruusvuosiin, jolloin joulufiilis, 'joulun taika', oli helpompi saavuttaa. Nykyisin tuon fiiliksen löytäminen vaatii jo enemmän aherrusta ;). Ne asiat, jotka joulun kuitenkin viime kädessä tekevät, eivät suinkaan ole muuttuneet. Kuten nuorempanakaan, joulu ei tuntuisi joululta ilman aattoaamun Joulupukin Kuumaalinjaa, joulurauhan julistusta, joulusaunaa ja juhlallista jouluateriaa. Saati ilman perheen yhteistä aikaa tai kutkuttavaa jännitystä ennen joululahjojen avaamista. Onkin sydämen asia olla siirtämässä näitä perinteitä seuraavalle sukupolvelle.

Joulun aikaan toivoisi, ettei kenenkään tarvitsisi olla yksin tai tuntea huolta tai turvattomuutta. Toiveista huolimatta nämä ovat jouluna joillekin tosiasioita. On hyvä muistaa, että juttuseuraa on saatavilla myös joulun aikaan: Netarin JouluManteli Habbossa jouluaattona klo 15-21 ja Mantelichat ja Netarin kahdenkeskinen chat klo 21-03.
Mikä sitten onkaan sinulle joulun suurin merkitys, tai joulun taika, toteuta sitä parhaalla mahdollisella tavalla. Rauhallista ja nautinnollista joulunaikaa Sinulle seuraavan Tove Janssonin joulumietteen myötä: ”Kuta pienempi olet itse, sitä joulumpi tulee.”

@_miiskuMikä joulussa on sinulle tärkeää?Perjantai 11.12.2015 15:19, 355 vastaajaa

Mikä tekee sulle suurimman joulufiiliksen?
  • Voit valita 3 vastausta.
Missä vietät tulevan joulun?
Unelmoin joulunvietosta…
Tärkein jouluperinteesi?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Selvät sävelet? Ajatuksia musiikistaPerjantai 04.12.2015 11:39

Mitä yhteistä on festareitten päälavalla raivokkaasti tiluttavalla kitaristilla ja eläkeläistansseihin suunnistavalla mummolla? Ainakin yksi asia - kumpikin pitää musiikista!

Musiikki herättää tunteita ja tunnelmia. Mitä olisi elokuvan dramaattinen huippukohta ilman siihen sopivaa musiikkia? Jos kuulemme pitkästä aikaa johonkin tärkeään tapahtumaan liittyvän kappaleen, palautuvat kaikki siihen liittyvät muistot heti elävinä mieleen.

Musiikin tekemisen ja kuluttamisen tavat ovat muuttuneet valtavasti viime vuosikymmeninä, mutta onko myös suhteemme musiikkiin sen myötä muuttunut? Uudet kappaleet eivät ehkä säily listojen kärjessä enää niin pitkään kuin aikaisemmin, mutta silti monet ovat valmiita harjoittelemaan sitkeästi vuosikaudet oppiakseen hallitsemaan jonkin soittimen.

Netti on muuttanut musiikkia ja varsinkin sen jakelua paljon. Suositut suoratoistopalvelut valtaavat vauhdilla alaa levymyynniltä ja tunnetutkin orkesterit joutuvat sen vuoksi tekemään enemmän kiertueita. Kiertueiden ja keikkailun merkitys korostuu myös sen takia, että kasvava osa tuloista saadaan nykyisin levyjen sijasta fanituotteita myymällä.

Vähenevä levymyynti syö artistien tuloja, mutta menestyjiäkin on. Nykyään voi helposti julkaista omaa materiaaliaan netissä ja jotkut ovat saaneet muusikon uransa hyvään alkuun YouTuben avulla. Toiset artistit ovat päässeet laajempan tietoisuuteen laittamalla kappaleitaan ilmaiseksi jakoon netissä.

Alussa mainittua kitaristia ja tansseissa käyvää mummoa yhdistää rakkaus musiikkiin mutta toisaalta erottaa se, että kitaristi haluaisi ansaita elantonsa musiikilla kun taas mummolle se on rakas harrastus. Musiikin kuluttamisen tapojen muuttuessa joudummekin miettimään mikä on musiikin tekemisen tulevaisuus elinkeinona?

Tyhjentävää vastausta siihen ei ehkä vielä ole. Varmaa on kuitenkin se, ettei musiikki tule katoamaan ihmisten elämästä mihinkään vaan tulee säilymään osana sitä samalla tavalla kuin aina ennenkin.
@-celeb-

Alice Cooper @Tuska2015


Miten sinä kulutat musiikkia?Perjantai 04.12.2015 11:36, 154 vastaajaa

Ovatko levyt liian kalliita?
Kuunteletko musiikkia netistä vai ostatko mieluummin äänitteitä?
Ostatko mieluummin kokonaisen albumin vai sillä olevan yhden hittibiisin?
Ostatko fanituotteita?
Käytkö konserteissa?
Maksatko musiikista mieluummin suoraan muusikolle kuin levy-yhtiölle?
Oletko ladannut musiikkia laittomasti?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Uskallatko olla ostamatta?Perjantai 27.11.2015 13:07

Vuosittain marraskuun lopussa vietettävä Älä osta mitään -päivä haastaa ihmiset pohtimaan omaa kulutustaan ja kulutusvalintoja. Tänä vuonna päivää vietetään teemalla Kestävä joulu. Voisimmeko olla ostamatta tai valita fiksummin? Voiko lahjaksi hankkia jotakin muuta kuin tavaraa?

Jokainen voi vaikuttaa omilla kulutusvalinnoillaan ottaa kantaa esimerkiksi eläinoikeuksien, ympäristön tai ihmisoikeuksien puolesta. Nykyään yhä useampaa kiinnostaa, millä tavoin ostamamme tavarat on tuotettu tai millaisia vaikutuksia niillä on esimerkiksi elinympäristöön.

Kuluttajien kasvaneen kiinnostuksen myötä myös yhä useammat yritykset haluavat korostaa vihreitä ja eettisiä arvoja toiminnassaan ja tuotteissaan. Tässä apuna käytetään mainontaa. Sen ensisijaisena tehtävänä on myydä meille mielikuvia ja saada meidät ostamaan ja tarvitsemaan yhä uusia tavaroita ja tuotteita. Jatkuvan mainostulvan keskellä onkin välillä hankala erottaa halua todellisesta tarpeesta.

Onneksi uuden ostamisen sijaan on olemassa muitakin vaihtoehtoja. Tuotteen voi hankkia käytettynä tai vaikkapa lainata. Todellinen kannanotto nykyisen kulutushysterian keskellä on jättää ostamatta. Onni tai joulumieli kun ei loppujen lopuksi löydy kaupan hyllyltä vaan aivan jostain muualta, eikö?

Vinkkejä kestävämmän joulun viettoon löydät osoitteesta http://alaosta.fi/kestavajoulu/

Krääsätöntä joulua toivottaa,
@LilliLotta ja harkkari-RonjaLöytyykö joulumieli kaupan hyllyltä?Perjantai 27.11.2015 13:12, 100 vastaajaa

Vuosittain marraskuun lopussa vietettävä Älä osta mitään -päivä haastaa ihmiset pohtimaan omaa kulutustaan ja kulutusvalintoja. Tänä vuonna päivää vietetään teemalla Kestävä joulu. Voisimmeko olla ostamatta tai valita fiksummin? Voiko lahjaksi hankkia jotakin muuta kuin tavaraa?
Tykkään valita ja ostella toisille lahjoja.
Minusta lahjat ovat tärkeä osa joulua.
Uutena hankittu lahja on arvokkaampi kuin kierrätetty.
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Rikos ja rangaistus – Kuhan bloggasinMaanantai 23.11.2015 09:35

Rikoksesta seuraa rangaistus jos siitä jää kiinni. Tämä on aika loogista, eikö olekin? Mutta onko rangaistus aina oikeudenmukainen suhteutettuna tekoon? Moni on saanut lukea kuinka seksuaali- ja väkivaltarikoksista on saanut pienempiä tuomioita kuin vaikkapa talousrikoksista. Miksi sitten ihmisiin kohdistuvista rikoksista annetaan suhteessa lievempiä tuomioita kuin rikoksista jotka kohdistuvat aineelliseen omaisuuteen? Tätä on usein vaikeaa ymmärtää tai hyväksyä.

Onneksi meillä on nykyään mahdollisuus vaikuttaa kansalaisaloitteella lainsäädäntöön. Toki prosessi on vielä hidas ja raskas, mutta osoitteessa https://www.kansalaisaloite.fi/fi se on kuitenkin mahdollista.

Entä oletko Sinä syyllistynyt koskaan rikokseen? Monelle tulevat tässä vaiheessa mieleen nuoruuden näpistyskokeilut, mutta oletko ajatellut, että myös kiusaaminen on rikos? Kiusaaminen on rikollista toimintaa, kun se täyttää lainsäädännössä rikokselle asetetut tunnusmerkit. Kiusaamiseen voidaan soveltaa mm. kunnianloukkaukseen, laittomaan uhkaukseen, lievään pahoinpitelyyn ja pahoinpitelyyn liittyviä lainpykäliä. Myös kiusaajan rikoskumppanina, avunantajana ja yllyttäjänä toimiminen ovat lain mukaan rangaistavia tekoja. Eli pelkkä mukana oleminen voi riittää täyttämään rikoksen tunnusmerkit.

Nettirikokset ovat lisääntyneet ja myös Suomen lainsäädäntö on vihdoin alkanut reagoida siihen. Nyt myös identiteettivarkaus on rikos. Esimerkiksi harmittomalta tuntuva pila, jossa tehdään feikkiprofiili kaverista johonkin somepalveluun, voikin olla rangaistava teko josta on seurauksena sakkoja. Kannattaa siis miettiä pariinkin otteeseen, ennen kuin tekee ”läpällä” profiileja tai meemejä kavereiden nimissä ja kuvilla.

Sen sijaan voit jatkossakin huoletta postailla ja hauskuuttaa kavereita viesteillä, jotka eivät loukkaa ketään. :)

@poro-erottelija


Rikos ja rangaistusMaanantai 23.11.2015 09:30, 98 vastaajaa

Rikoksesta seuraa rangaistus jos siitä jää kiinni. Tämä on aika loogista, eikö olekin? Mutta onko rangaistus aina oikeudenmukainen suhteutettuna tekoon?
Oletko tehnyt rikoksen, josta et ole jäänyt kiinni?
Tiedätkö jonkun sinulle läheisen ihmisen joka on tehnyt rikoksen?
Ovatko Suomessa annetut rangaistukset mielestäsi:
Otetaanko Suomessa rangaistusta määrättäessä mielestäsi riittävästi huomioon rikokseen syyllistyneen ikä?
Jos verrataan yksittäiseen ihmiseen kohdistuvaa rikosta yhteiseen omaisuuteen kohdistuvaan rikokseen, niin kumpi mielestäsi on suurempi rikos?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.