IRC-Galleria

Netari

Netari

Meidän kanssa voi jutella kahdestaan Netari-chatissa tiistaista torstaihin klo 18-21. :)

Selaa blogimerkintöjä

Lukemisiin!Perjantai 22.04.2016 11:32

Lukeminen voi parhaimmillaan olla maaginen seikkailu, tarina joka avaa uusia maailmoja, ajatuksia, ihmisiä ja näkökulmia. Itse emme millään ehdi, tai voi, kokea ja käydä kaikissa niissä paikoissa ja tilanteissa, mitä maailmasta löytyy. Vain lukemalla niistä voimme kuitenkin saada vähintäänkin jonkinlaisen ymmärryksen alun.

Uuden oppimisen mahdollisuudet ovat rajattomat, eikä nyt puhuta (pelkästään) koulun oppikirjoista. Varsinkin nuorena lukiessamme ja tutustuessamme monenlaisiin hahmoihin, saamme heidän kauttaan tärkeätä tietoa vaikkapa tunteiden käsittelyyn, sekä moraalisten ja eettisten ongelmien ratkaisuun. Toisinaan myös ymmärrystä siitä, miksi toiset ihmiset käyttäytyvät niin kummallisesti kuten käyttäytyvät.

Minulle - ja monelle muulle tuntemalleni ihmiselle - lukeminen on se hetki kun heitetään kaikki tylsät, vaikeat ja stressaavat jutut mielestä ja heittäydytään jonkun toisen tarinaan. Saman tekee toisille myös liikkuminen, elokuvien katselu tai pelien pelaaminen. Jokainen toivottavasti löytää sen oman juttunsa, suosittelen kuitenkin vahvasti edes kokeilemaan kirjan avaamista!

Mitä sitä sitten lukis? On elämäkertoja, dekkareita, fantasiaa, kauhua, sarjakuvia, novelleja ja kirjasarjoja, jotka vievät kirjahyllystä kaiken tilan. Toiset lukevat mieluummin aikakaus- ja sanomalehtiä, jopa blogeja!? Ei kai auta kuin kokeilla vähän kaikenlaista.

Älypuhelimeen saa mielestäni aika näppärän Good reads -sovelluksen, jonka kautta voi löytää itseä kiinnostavia kirjoja. Voit kirjoittaa arvosteluja kirjoista tai antaa niille tähtiä ja lukea muiden kommentteja. Sovellukseen saa myös perustettua oman virtuaalisen kirjahyllyn, jonka avulla muistaa mitä on lukenut, eikä tule tuplana hommattua jotain kirjaa itselleen. Ihan hirmu kätevää!

Lukemisen valinnassa kannattaa käyttää hiukan pelisilmää. Jos maailmantuska on suuri, on hyvä pohtia alkaako lukea nykyajan yhteiskuntaan ja politiikkaan kantaa ottavaa tekstiä vai nappaako novellin, jossa robottilohikäärmeet seikkailevat merenalaisessa kaupungissa. Minä valitsen jälkimmäisen, joka kerta.

Itse olenkin siis yhä siellä kirjaston fantasiakirjallisuuden hyllyvälissä johon eksyin yläasteella, varsinaisesti en ole kyllä poiskaan yrittänyt löytää.

Luetko sinä juuri jotain sellaista mistä haluaisit vinkata meille muille? Kirjoita kommentteihin!

@Bolgerina
Harrastatko lukemista?Perjantai 22.04.2016 10:53, 254 vastaajaa

Tutkimusten mukaan lukeminen on vähentynyt ja siihen käytetään vähemmän aikaa kuin ennen. Kaikkien kohdalla asia ei kuitenkaan ole niin. Mikä on sinun suhteesi kirjoihin ja lukemiseen?
Mitä sinä luet?
 • Voit valita 9 vastausta.
Montako kirjaa olet lukenut viimeisen vuoden aikana?
Millä perusteella valitset lukemisesi?
 • Voit valita 10 vastausta.
Kumpi?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Liikuntaa ja urheiluaPerjantai 08.04.2016 15:59

Mitä ajatuksia sinussa herää kun puhutaan liikunnasta tai urheilusta? Ehkä mielessä ovat koulun liikuntatunneista jääneet muistot tai ehkä liikunta on osa jokapäiväistä elämääsi. Ehkä et koe olevasi liikunnallinen, mutta olet huomannut kuinka vaikkapa pieni kävelylenkki piristää aika ajoin.

Liikuntaa ei ole pakko harrastaa jossakin joukkueessa eikä sitä ole välttämätöntä tehdä edes puoliksi tosissaan. Ihminen on kuitenkin luotu liikkumaan ja liikkumisella on niin monia positiivisia vaikutuksia terveyden ja hyvinvoinnin kannalta, että olisi hienoa kun jokainen löytäisi jonkun itselleen sopivan lajin tai tyylin liikkua.

Liikkumista voi olla perinteisten muotojen, kuten lenkkeily, kuntosali, uiminen tai erilaiset pallopelit ohella myös ihan vaan leikkimielinen pelailu kavereiden kanssa kesäpäivänä, skeittaaminen, koiran ulkoiluttaminen tai ehkä jopa shoppailu.

Liikunnasta ei tarvitse tehdä suorittamista eikä siinä tarvitse olla suuria tavoitteita asetettuna, jotta siitä saisi hyödyn irti. Parhaan hyödyn liikunnasta ja liikkumisesta saat silloin kun nautit siitä mitä teet, joko yksin tai sitten isommassa porukassa.

Lähde rohkeasti kokeilemaan erilaisia tai uusiakin juttuja. Parhaimmillaan voit löytää itsellesi uuden mukavan harrastuksen, sen kautta uusia ystäviä, saada paremman sekä fyysisen, että psyykkisen terveyden ja tätä kautta pidemmän elämän.

Nyt kun kevät tekee tuloaan, mikä onkaan ihanampaa kuin taittaa matkat auringonpaisteessa pyöräillen tai kaivaa vaikka rullaluistimet kaapista. Kevät on uuden alku, ehkä sinäkin löydät jonkun uuden reippaan ja liikunnallisen harrastuksen tai jopa intohimon sen myötä!

@Ararat08
Miten harrastat liikuntaa?Perjantai 08.04.2016 15:52, 264 vastaajaa

Liikuntaa voi harrastaa monin eri tavoin. Mikä on sinun tyylisi?
Perheessäni harrastetaan tai liikutaan
Mieluiten liikkuisin
Harrastan joukkueessa
Liikkuisin enemmän jos
 • Voit valita 4 vastausta.
Liikkumisesta saan
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kevään surinaaPerjantai 01.04.2016 14:45

Kevät tuo tullessaan puron solinaa, katupölyjen leijailua, lintujen laulantaa ja hyönteisten surinaa. Lumipeitteen alta nostavat päätään kevään ensimmäiset leskenlehdet ja sinivuokot. Seuraavana ovat vuorossa rentukat, valkovuokot ja monet muut.

Kevättä ovat myös kirjavat ja pölyiset ikkunaruudut, joiden takaa auringon paiste kulkeutuu sisälle saaden pölyhiukkaset leijailemaan ristiin rastiin.

Vanhan sananlaskun mukaan kevät saa hormonit hyrräämään. Ihmisillä vuodenaikojen vaihtelut eivät vaikuta sukupuolihormonien tuotantoon, mutta niin kuitenkin tapahtuu eläinmaailmassa. Silti kevät saa meidätkin ihka tosissaan lemmekkäälle tuulelle. Tämä ei kuitenkaan johdu hormonihuuruista vaan aivojen välittäjäaineista.

Auringonvalo saa keväisin aivojen serotoniinin tuotannon jylläämään ja sen seurauksena mielihyvän kokemukset lisääntyvät. Myös empaattisuus lisääntyy, tunteet saavat valtaa ja huomaamme kuinka ihanaa on olla muiden ihmisten seurassa ja miten heidän läheisyydestään saa voimaa. Kevät siis tuo tullessaan ihastumista, rakastumista ja innostumista ja saa myös meidät ihmiset villeiksi, jopa hullaannuttaa - mutta toivottavasti positiivisella tavalla.

Kevät saa energia tasot korkealle ja intoa alkaa löytyä jopa kevään suursiivoukseen. Varastoista kaivetaan polkupyörät, skeittilaudat, rullaluistimet, mopot ja moottoripyörät ja ne huolletaan kesäkuntoon. Myös kylvötyöt tehdään sisällä ja puutarhassa. Pihakalusteet haetaan varastoista ja puhdistetaan. Nautitaan mahdollisimman paljon aurinkoisesta säästä ja hyvästä seurasta retkeillen, grillaten, pihatöitä tehden.

Nuorisotaloilla huomaa hyvin milloin kevät saapuu nuorten keskuuteen. Nuoret pukeutuvat kevätvaatteisiin niin kuin ohjaajatkin, aurinko lämmittää mieltä ja ajatukset ovat jo kesässä. Me kaikki saamme voimaa ja lataamme energiaa auringonsäteistä ja jaksamme olla innostuneita ja tarmokkaita. Askel on paljon kepeämpi tallustaa kadulla auringon paisteessa kuin vesisateella tai pakkasella.

Ota ystäväsi mukaan ja lähde tekemään kaikkea hauskaa ulos puistoihin, kaduille, pihoille ja nauti olostasi.

Mitä kevät tuo sinun elämääsi? Toivotan keväistä pörinää kaikille!

@mine-minttu
Miten kevät vaikuttaa sinuun?Perjantai 01.04.2016 14:36, 143 vastaajaa

Mitä kevät tuo tullessaan? Puron solinaa, katupölyjen leijailua, lintujen laulantaa, hyönteisten surinaa. Lumipeitteen alta nostavat päätään kevään ensimmäiset leskenlehdet ja sinivuokot, sitten seuraavat vuorossa rentukat, valkovuokot ja monet muut.
Mitä auringon säteet saavat sinussa aikaan?
 • Voit valita 5 vastausta.
Miten ihmiset mielestäsi muuttuvat keväällä?
 • Voit valita 4 vastausta.
Mitä sellaista teet keväällä mitä et muina vuodenaikoina tee?
 • Voit valita 5 vastausta.
Rakastutko/Ihastutko keväällä helpommin?
Alkaako grillikautesi jo keväällä?
Pelaatko keväällä vähemmän tietokonepelejä?
Oletko ulkona ystävien kanssa enemmän keväällä?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Oikeus olla oma itsensäTiistai 29.03.2016 10:29

YK.n ihmisoikeuksien julistuksen ensimmäisessä artiklassa kerrotaan, että kaikki ihmiset syntyvät tasavertaisina arvoiltaan ja oikeuksiltaan. Artiklassa kannustetaan ihmisiä toimimaan veljeyden hengessä toisiaan kohtaan, koska heille on annettu järki ja omatunto. Samassa julistuksessa myös sanotaan, että jokaisella yksilöllä on oikeus elämään, vapauteen ja henkilökohtaiseen turvallisuuteen. YK.n ihmisoikeuksien julistuksessa esitetyt oikeudet ja vapaudet ovat samat kaikille ilman rotuun, väriin, sukupuoleen, kieleen, uskontoon tai syntyperään perustuvaa erottelua.

Myös lapsen oikeuksissa kerrotaan, että jokainen saa olla oma ainutlaatuinen itsensä. Jokaista tulee kunnioittaa riippumatta siitä, onko hän tyttö vai poika, millainen hänen perheensä on, mitä kieltä hän puhuu, mistä maasta hän on kotoisin, mihin hän uskoo tai miltä hän näyttää. Ketään ei saa syrjiä, kiusata tai kohdella huonommin kuin muita siksi, että hän on erilainen. Sinulla on siis oikeus olla oma, aito itsesi ja ilmaista minuuttasi aivan kuten haluat -edellyttäen, että se ei loukkaa muiden ihmisten arvoa ja oikeuksia.

Länsimaiseen ilmaisun vapauteen liittyy myös vastuu. Vastuu siitä, että pyrkii ilmaisemaan mielipiteensä asiallisesti loukkaamatta muita. Vastuu, veljeys ja tasa-arvo ovat yleismaallisia arvoja, joista meidän kannattaa pitää kiinni. Kun kohtelee muita arvostavasti ja myötätuntoisesti -saa yleensä myös itse arvostavaa ja myötätuntoista kohtelua. Kellään ei ole oikeutta olla toiselle ilkeä, kiusata tai käyttää väkivaltaa. Jos sellaista kuitenkin tapahtuu, kannattaa viipymättä ilmoittaa asiasta jollekin luotettavalle aikuiselle.

Tärkeää on olla myötätuntoinen ja armollinen myös itseään kohtaan. Koko maailmassa on vain yksi sinä. Kukaan muu ei ole täysin samanlainen. Jo sen vuoksi olet arvokas -juuri tuollaisena. Sinun ei tarvitse yrittää olla samanlainen kuin muut ovat -koska yhtäkään toista sinun kaltaistasi ei ole olemassa koko maailmassa.

Olet ainutlaatuinen -aika hienoa, vai mitä!

@Carli

Mikä kuluttaja? Mitkä oikeudet?Perjantai 18.03.2016 14:51

Sinä olet kuluttaja. Urasi kuluttajana alkoi jo pienenä kun astuit lähikaupan kassalle kymmenen sentin tikkari kädessäsi. Olemme kuluttajia koska ostamme päivittäin kaupoista erilaisia tuotteita ja tilaamme niitä internetistä ympäri maailmaa.

Meillä on myös oikeuksia. Oikeutemme kuluttajina alkaa siitä hetkestä, kun alamme miettiä jonkin asian hankintaa. Meillä on oikeus saada tuotteesta etukäteen tarvitsemamme tiedot. Esimerkiksi miten se on valmistettu, mistä se koostuu, mitä se pitää sisällään ja mistä päin maailmaa se meille saapuu.

Kuluttajia - sinua ja minua - houkutellaan tekemään ostoksia mainostamalla, suosittelemalla ja tarjoamalla. Jokainen yritys haluaa, että ostamme juuri heidän tuotteensa. Internet, tv-mainokset, kauppojen lehtiset, puhelinmyynti ja kaikki muut lukemattomat tavat tarjota tavaraa kuluttajille pursuavat juuri sitä mitä yritykset tietävät kuluttajien haluavan.

Yrityksillä on kuitenkin tuotteestaan ja mainonnastaan myös vastuu. Kuluttajilla on oikeus saada siitä kaikki totuudenmukainen tieto ennen hankintaa tai hankinnan yhteydessä.

Pienenä, kun teit päätöksesi haluamastasi tikkarista ja pitkän miettimisen jälkeen ostit sen, et ehkä ajatellut nauttivasi samalla kuluttajansuojaa. Kuluttajansuojalaki määrittelee oikeutesi ostotilanteissa ja sen jälkeen. Me kuluttajat ostamme tuotteita luottaen niiden mainontaan, laatuun sekä toimivuuteen.

Mutta entäs sitten jos hankintamme ei vastaakaan odotuksiamme ja tarpeitamme ja säkistä paljastuu sika? Tai mitäs jos hankkimamme tavara ei toimikaan - tai tavara, jonka piti kestää viisi vuotta kestääkin vain vuoden? Kuluttajan oikeudet suojaavat meitä juuri näissä tilanteissa! Jos emme saa hankkimaamme tuotetta ehjänä ja käyttötarkoitukseemme sopivana, on meillä oikeus palauttaa se ja saada tilalle toimiva - tai maksamamme määrä hyvitystä.

Käykääpä tsekkaamassa youtubesta Kilpailu- ja kuluttajaviraston tekemä video: https://www.youtube.com/watch?v=CIRDQ7hhMlI ! Pitäkää mielessä oikeutenne kuluttaa ja shoppailla ja saada vastinetta rahoillenne!

@NetariAnskuKuluttajalla on oikeuksia - tunnetko omasi?Perjantai 18.03.2016 14:39, 153 vastaajaa

Oletko törmännyt tilanteeseen, jossa hankkimasi tuote ei ole vastannut toivottua?
Oletko saanut tietoa kuluttajan oikeuksista?
 • Voit valita 4 vastausta.
Pitäisikö kuluttajan oikeuksista kertoa enemmän?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Tällaisen kysymyksen olen pari kertaa kuullut, kun olen kertonut mitä digitaalisia pelejä tykkään pelata. Kysymys on ehkä hieman huvittava, mutta hyvin pientä verrattuna siihen millaisia kommentteja muut naispelaajat kuulevat.

Vaikka naispelaajat kokevatkin välillä syrjintää tai haukkumista sukupuolensa vuoksi, ei tyttöjen ja naisten pidä antaa niille valtaa. Naispelaajien tulisi lähteä rohkeasti vaan peleihin mukaan. Ei kannata antaa Gamergate-skandaalien tai Kim Shee-Yoonin Twitter-tilin poistamisen kaltaisten tapausten vaikuttaa peliharrastukseen.
Pelimaailmassa joutuu sukupuolesta riippumattakin välillä kohtaamaan urpoja, jotka keskittyvät haukkumiseen enemmän kuin pelissä kehittymiseen. Paras tapa suhtautua ikäviin kommentteihin on ignoorata ne ja ilmoittaa tapauksesta ylläpidolle.

Pelikentällä kukaan ei voi tietää oletko tyttö vai poika. Vaikka pelihahmo olisikin nainen, sen takana voi olla miespelaaja. Joskus tytöt saattavat valehdella olevansa poikia, jotta säästyisivät loan heitolta. Julkisesti pelattaessa (esim. streamauksissa ja liveturnauksissa) on vähän vaikeampaa esiintyä eri sukupuolen edustajana. Muistan miten mua jännitti ensimmäisen streamin tekeminen, mutta jännitys oli turhaa. Katsojat olivat mukavia, enkä saanut yhtään ikävää kommenttia liittyen sukupuoleeni.

Vaikka tyttö- ja poikapelaajien määrällinen ero onkin jo tasaantunut, vielä on matkaa siihen, että kaikkia pelaajia voitaisiin kutsua vain pelaajiksi ja kohdella tasa-arvoisesti tekemättä eroa heidän sukupuolensa perusteella. Lyhennettäisiinkö sitä matkaa? Jos nyt ei teleporttia saada niin ainakin nopeampi lentävä mountti voisi olla paikallaan?

GG-terveisin: @syaanisilli (Battle.net: Netarisilli#2806)
PS. Tiesitkö, että Netarissakin pelataan ja streamataan Twitchissä? Kanavan löydät osoitteesta: http://www.twitch.tv/netarifi


Kuva: Rasmus Forssell. Taustalla näkyvä näyttely: TOYGIANTS by Daniel and Geo Fuchs.

Onko sinua kiusattu nettipeleissä?Perjantai 11.03.2016 08:25, 78 vastaajaa

Onko sinua haukuttu tai kiusattu nettipelissä?
Oletko joskus esiintynyt pelissä eri sukupuolen edustajana kuin sinä itse?
Millaisia hahmoja haluaisit lisää peleihin?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Luontoon!Perjantai 04.03.2016 13:41

Jos kysyt minulta mieleenpainuvimpia muistoja lapsuudestani, saat vastauksesi sellaisia, jotka tavalla tai toisella liittyvät luontoon: eväsretkiä kansallispuistoon, kalastusreissuja, kesäpäiviä merenrannalla ja veneilyä tutkimaan lähisaaria, hiihtoretkiä metsässä, laskettelupäiviä tunturissa… Veikkaanpa, että jos pysähdyt hetkeksi omiin muistoihisi, luonto liittyy niihin tavalla tai toisella.

Luonto on monesti meille itsestäänselvyys. Se vaan on ja pysyy, eikä siihen tule niin kovin kiinnitettyä huomiota. Vasta kun luonto tai joku sen osa alkaa voida huonosti, sen arvon ja tehtävän taas huomaa.

Ehkä siksi luonto on usein uutisaiheena. Muun muassa viime viikolla uutisoitiin siitä, miten puilla on sosiaaliset verkostot, ne kommunikoivat keskenään ja auttavat kavereitaan (http://m.iltalehti.fi/ulkomaat/2016020221053728_ul.shtml). Wau ! Oscar-gaalan 2016 kiitospuheessaan Leonardo DiCaprio vetosi ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi. Parhaillaan sosiaalisessa mediassa kiertää haasteita ottaa kantaa ja vaikuttaa niin vesialueiden, retkeilymetsien kuin metsähallituslain vikakohtien korjaamisen puolesta. Saimaannorpat ja Itämeren tila ovat luontouutisten kestopuheenaiheita, kuten myös kansainvälinen yhteistyö ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi.

Usein luonto nähdään ennen kaikkea hyödykkeenä: oli sitten kyse vapaa-ajanviettomahdollisuuksista tai kuluttamisesta. Se tosiseikka, että luonto on mahtavalla tavalla hyödyksi meidän ihmisten terveydelle, jää usein vähemmälle huomiolle. Luonnolla on vaikutuksia sekä fyysiseen että psyykkiseen terveyteemme. Tiesitkö, että jo 20 minuutin oleskelu luonnossa kohentaa mielialaa? Tai että 40 minuuttia luonnossa parantaa tarkkaavaisuuttamme? Lisäksi luonnossa oleilu alentaa verenpainetta ja stressihormonien tasoa, laukaisee positiivisia tunnereaktioita, vähentää jännittyneisyyttä ja lisää liikuntahalukkuutta. Aika mahtavaa, eikö totta?

Testaapa tämä käytännössä ja lähde nauttimaan lopputalven aurinkoisista hankikeleistä :) ! Muumipapan sanoin: ”Takaisin luontoon. Elämme vain kerran. Hiiteen velvollisuudet.”
/MerikezLuontoon?Perjantai 04.03.2016 13:36, 86 vastaajaa

Luonto on monesti meille itsestäänselvyys. Se vaan on ja pysyy, eikä siihen tule niin kovin kiinnitettyä huomiota. Vasta kun luonto tai joku sen osa alkaa voida huonosti, sen arvon ja tehtävän taas huomaa.
Mikä houkuttelee sinua luontoon?
 • Voit valita 3 vastausta.
Ovatko luontoon liittyvät asiat sinulle tärkeitä?
Oletko itse lähtenyt vaikuttamaan luonnon puolesta?
Paras luontoon liittyvä muistosi? (kommentoi keskusteluun)
 • Voit valita 20 vastausta.
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Nykypäivän suomalaisuus tarinoissaPerjantai 26.02.2016 13:07

Kalevalan päivää vietetään sunnuntaina 28.2. ja silloin juhlistetaan suomalaisen kulttuurin päivää. Elias Lönnrotin kirjoittama kirja on paitsi merkittävä suomalaiselle identiteetille ja kirjallisuudelle, kuuluu se myös osaksi maailmalle tärkeää kirjallista perintöä ja lasketaan näin osaksi maailmankirjallisuutta.

Kalevalan hahmot elävät vahvasti paitsi vanhassa suomalaisessa taiteessa ja kulttuurissa, myös esimerkiksi nykymusiikissa ja viihteessä. Monet suomalaiset bändit ovat ammentaneet omaa innoitustaan Lönnrotin teksteistä. Tällaisia orkestereja ovat esimerkiksi Amorphis, CMX, Kotiteollisuus ja Stam1na. Lisäksi Kalevalasta tuttuihin nimiin voi törmätä kaupungilla tai mainosten parissa liikkuessa esimerkiksi vakuutusyhtiöiden nimissä. Omalla tavallaan näiden yhtyeiden musiikki toimii edelleen samanlaisena raaka-aineena siitä, millaisena Suomi näyttäytyy ulkomaalaisille ja millaisena se on meidän mieliimme rakentunut.

Musiikin lisäksi Kalevala on toiminut inspiraation lähteenä myös sarjakuvantekijöille. Esimerkiksi Aku Ankkojen ystävät, joihin luen myös itseni, voivat löytää tutut hahmot seikkailemassa myyttisessä historiassamme Don Rosan toteuttamana. Don Rosan perehtyneisyyttä Kalevalaan kertoo paitsi hänen tarinankerrontansa, myös kuvitusjälki, joka on monin paikoin uskollinen niille Kalevalan kuville, jollaisena esimerkiksi Akseli Gallen-Kallela toi meille maailman näkyviin. 

Kirjaa varten kerätyt runot on kerätty jo 1800-luvulla, jonka vuoksi maailma on muuttunut huomattavasti kirjan julkaisusta. Onkin mielenkiintoista pohtia sitä, millaisen Kalevalan saisimme synnytettyä nykypäivänä, jos keräisimme teoksen tämän hetken runoista, lauluista ja tarinoista. Olisiko Suomemme kenties samanlainen kuin Eppu Normaalin ”Murheellisten laulujen maa”, Palefacen ”Helsinki - Shangri-La” tai löytyisikö näköalaa Prinssi Jusufista tai Haloo Helsingin ”Maailma on tehty meitä varten” – kappaleesta? Kappaleet kuvastavat sen ajan henkeä ja Haloo Helsingin kappaleen sanoitusten tavoin kansallisvaltioiden rajat ovat myös muuttuneet. Verkon avulla voimme olla yhteyksissä ympäri maailman. Meillä on suuri onni olla juuri tässä päivässä ja tässä hetkessä.

@HerraHamsteriMitkä vaihtoehdot kuvaavat mielestäsi Suomea parhaiten?Perjantai 26.02.2016 14:59, 296 vastaajaa

Mitkä seuraavista ruoista kuvastavat Suomea parhaiten?
 • Voit valita 3 vastausta.
Mitkä seuraavista luonteenpiirteistä kuvastavat Suomea parhaiten?
 • Voit valita 3 vastausta.
Mitkä seuraavista luontoon liittyvistä asioista kuvastavat Suomea parhaiten?
 • Voit valita 3 vastausta.
Mitkä seuraavista kappaleista kuvastavat Suomea parhaiten?
 • Voit valita 3 vastausta.
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

HiihtolomaPerjantai 19.02.2016 12:44

Viimeisten kuukausien ajan nuorisotyöntekijät ja nuorten kanssa toimivat työntekijät ovat pohtineet ja valmistelleet ja sopineet toteutettavaksi jos jonkinlaista tekemistä nuorille seuraaville kolmelle viikolle. Useimmin ajatuksena on tarjota ehkä juuri sinulle joku sellainen arjesta irti tempaava retki, tapahtuma tai muu toiminto, joka saisi sinut innostumaan ja sitä kautta jaksamaan loppukevään koulussa istuskelun.

Aivan samoin saattoi ajatella Santeri Hirvonen 1926, kun kirjoitti Kasvatus ja koulu –lehdessä: ”Keväthangilla hiihtäessään lapset saisivat raitista ilmaa ja kestävyyttä lopun lukuvuoden puurtamiselle.” (Wikipedia: Hiihtloma).

Kovin monet nuoret eivät ainakaan itselleni ole kovin voimakkaaseen ääneen sanoneet hiihtävänsä. Lähinnä suksilla tapahtuva liikunta lienee keskittynyt laskettelurinteiden parkkeihin.

Liian usein me ”aikuiset” kuvittelemme tietävämme, mitä nuoret haluavat ja suunnittelemme loma-ajoille jotain sellaista, mikä ei vetoa nuoriin. Toisaalta joskus kun kysymme nuorisolta heidän mielenkiinnonkohteitaan, vastaus on ”väärä” tai me ymmärrämme sen väärin.

Ehkä meidän pitäisi alkaa tekemään enemmän yhdessä: Nuoret ideoivat ja suunnittelevat ja me työntekijät etsimme tarvittavat rahat ja tavarat.

Faktaruutu: Tämän mukaan Suomalaiset edelleen hiihtävät aika paljon ;) Suomen harrastajamääriltä suurimmat lajit ovat:

Pyöräily: 1 025 000
Hiihto: 810 000
Uinti: 741 000
Voimistelu: 615 000
Jalkapallo: 357 000

(lähde: Kansallinen liikuntatutkimus 2009–2010. Aikuisliikunta. SLU:n julkaisusarja 6/10.)

@NetardMitä teet hiihtolomalla?Perjantai 19.02.2016 12:38, 131 vastaajaa

Lomaa pukkaa - mutta mitä silloin tekisi? Vastaa leikkimieliseen kyselyyn ja laita oma lomanviettotapasi kommentilla jos se ei ole vastausvaihtoehtojen joukossa!
Mitä teet hiihtolomalla?
Unelmien hiihtoloma:
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Miten parempi netti?Tiistai 16.02.2016 10:28

Jokainen sosiaalista mediaa aktiivisesti käyttävä on huomannut viimeistään maahanmuuttokeskustelussa, että monella on lähtenyt mopo käsistä. Vuosia sitten, kun keskustelufoorumit yleistyivät, mietittiin keinoja hillitä näitä nimimerkin takaa huutajia. Moni palveluntarjoaja onkin ottanut rekisteröitymispakon ja pyrkinyt sillä kontrolloimaan edes välttävällä tasolla keskustelun satoa.

Muutaman viime vuoden aikana ja etenkin nyt maahanmuuttokriisin aikana on tullut selkeä muutos sen suhteen, että ihmiset eivät enää välitä, vaikka he sanovat asiat omalla naamallaan ja nimellään esim. Facebookin kommenteissa. Onkin hämmentävää huomata, kuinka tavallisesta perheenäidistä kuoriutuu ylikiihkeä maahanmuuttokriitikko internetissä tai kuinka tavallinen työmies uhkailee bloggaajaa väkivallalla, mikäli blogin sisältö poikkeaa hänen mielipiteistään.

Jos esimerkin mukaiset ihmiset huutaisivat kadulla näitä törkeyksiä/uhkailuja ääneen, niin aika äkkiä olisi valkotakkiset tai sinitakkiset hakemassa heidät parempaan talteen. Somessa sen sijaan voit tehdä tätä räkytystä omalla naamallasi ja keinot sen kitkemiseen ovat vähissä. Fobbaa lainaten: Netti ei tee ketään typeräksi, se vain auttaa osoittamaan oman typeryytensä usealle.

Vuonna 2018 voimaan tulevassa EU:n tietosuoja-asetuksessa määrätään, että alle 16-vuotiaat eivät saa käyttää sosiaalisen median palveluita ilman vanhempien lupaa. Jäsenvaltiot voivat halutessaan päättää myös alemmasta ikärajasta, mutta 13 vuotta on ehdoton alaraja.

On toki hyvä, että vanhemmat tietävät mitä palveluita jälkikasvu käyttää. Ihan samalla tavallahan heitä kiinnostaa sekin, missä ja keiden kanssa lapset viettävät vapaa-aikaa iltaisin. Mutta somen ikärajan asettaminen tuntuu ylireagoinnilta, varsinkin, kun somen ”ongelmakäyttö” on tällä hetkellä aivan eri ikäryhmässä kuin alle 16-vuotiaissa.

Sanomalehtien liiton teettämän kyselyn mukaan vain prosentti nuorista uskoo MV-lehden juttuja. Nuoret suhtautuvat siis ”vaihtoehtomedioihin” huomattavasti terveemmin kuin muu valtaväestö, joka juttuja lukee ja jakaa. Onkin mielenkiintoista nähdä, mitä aikuiset vastaavat samaan kyselyyn. Villi veikkaukseni on, että luku on huomattavasti isompi.

Uudessa opetussuunnitelmassa mediakasvatus on huomioitu entistä paremmin, joten oppilaat saavat koulussa eväitä turvalliseen ja järkevään netin käyttöön. Mutta mistä heidän vanhempansa saavat mediakasvatusta? Entä miten niille tuhansille aikuisille trollaajille voitaisiin opettaa netiketin mukaisia sääntöjä?

@Poro-erottelijaVastaa alla olevaan kyselyyn ja jätä oma kommenttisi/ehdotuksesi, miten saadaan kaikille parempi netti!
Pitäisikö jokaisen kansalaisen suorittaa nettiajokortti?
Pitäisikö uhkailevasta nettikirjoittelusta saada kovemmat rangaistukset?
Keneltä ottaisit parhaiten neuvoja vastaan somen käytöstä?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.