IRC-Galleria

Netari

Netari

Meidän kanssa voi jutella kahdestaan Netari-chatissa tiistaista torstaihin klo 18-21. :)

Selaa blogimerkintöjä

#SEKASINTiistai 24.05.2016 09:35

Tänäkin aamuna istun junassa matkalla kouluun. Matkaan satojen muiden tavoin pitkin rantarataa, mutta kurkkuani kuristaa ja hengitys tuntuu vaikealta. Kuristava olo voimistuu ja pelkään kaikkien tuijottavan minua. Yskittää ja yritän saada henkeä siinä kuitenkaan onnistumatta, vatsa kramppaa ja kouristaa― uudelleen ja uudelleen. Juna pysähtyy ja juoksen ulos. Istun penkille, keskityn hengittämiseen ja rauhoitun. Taas väärällä asemalla, tänäänkään en päässyt perille yhdellä junalla.

Edellisestä tilanteesta on kulunut jo kymmenisen vuotta, silti muistan nuo matkat kuin eilisen päivän. Mahdollisuus vastaavanlaisiin tapahtumiin on yhä olemassa. Minulla on paniikkihäiriö.

Ahdistaa niin että sattuu. En silti saa kiinni, mikä ahdistaa. Tekee mieli käpertyä peiton alle― hävitä. En halua kohdata ketään, en halua puhua, enkä selittää. Haluan pois ― pois kaikesta, en jaksa.

Kuitenkin olen tehokas ja saan kaiken tehtyä. Siivoan, lenkkeilen, hoidan, puunaan, puhun ja nauran. Aloitan kymmeniä asioita, ehdin kaikkialle ja haluan olla kaikkialla.

Yhteen päivään mahtui kokonainen tunteiden vuoristorata ja istuin kyydissä vuosia. Sain harvoin kiinni, mistä mikäkin tunne lähti liikkeelle. Itkin, huusin, nauroin ja leijuin. Maailmani saattoi romahtaa, jos joku tyhjensi tiskikoneen väärin. Tiedostin, ettei muilla läheisilläni ilmennyt vastaavaa. Koin olevani jotenkin rikki, uskaltauduin puhumaan asiasta ja sain läheisiltäni tukea avun hakemiseen. Lopulta, palaset loksahtivat paikalleen. Sain diagnoosin, sekamuotoinen kaksisuuntainen mielialahäiriö.

Haluan jakaa oman tarinani nyt, sillä elän täysipainoista elämää. Valmistuin ammattikorkeakoulusta, sain töitä ja perustin perheen. Diagnoosi kulkee rinnallani, mutta en anna sen kuljettaa elämääni. Ymmärrän nyt että minä en ole yhtä kuin diagnoosi, eikä se määritä minua ihmisenä tai määrää mitä elämälläni teen. Haluan kannustaa kaikkia hakemaan ajoissa apua. Sinulla on oikeus päättää, miten ja kenelle haluat tilanteestasi kertoa.

Pidä oman elämäsi langat käsissäsi!

/Onervankukka

SEKASIN on ilmainen, anonyymi ja kaikille nuorille avoin chat-palvelu verkossa 23. – 29.5. Chatissa voit keskustella koulutettujen vapaaehtoisten ja ammattilaisten kanssa mistä tahansa. www.sekasin247.fi#SEKASINTiistai 24.05.2016 17:09, 341 vastaajaa

Joka viides suomalainen nuori kärsii jostain mielenterveyden häiriöstä. Sekasin247 on kampanja, jonka tarkoituksena on painottaa sitä, että jokainen meistä on joskus sekasin. http://www.sekasin247.fi
Uskaltaako mielenterveyden ongelmista puhua?
Saako mielenterveysongelmiin apua?
Oletko kärsinyt mielenongelmista?
Tiedätkö, mistä saa apua/tukea mielenterveyteen liittyvissä ongelmissa?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Ajatuksia kameran takaaPerjantai 13.05.2016 13:50

Valokuvaaminen on nykyisin suositumpaa ja yleisempää kuin koskaan aikaisemmin. Kuvia voi napsia, julkaista ja jakaa nopeasti ja helposti. Useimpien taskusta löytyy kameralla varustettu älypuhelin, jolla on helppo ottaa kuvia ja videoita hyvissä olosuhteissa. Monille tämä riittääkin koska tärkeintä kuvissa ei ole tekninen laatu tai täydellisyys, vaan niiden sisältö.

Missä, milloin ja mitä sitten kuvataan? Koska nykyään suurin osa kuvista otetaan kännykkäkameroilla, ovat niiden aiheina yleensä ihmiset, maisemat ja tapahtumat. Kuvataan selfieitä, kaverikuvia, tilannekuvia ja omiin harrastuksiin liittyviä aiheita.

Harrastajavalokuvaajien suosikkiaiheet löytyvät usein luonnosta, harrastuksista, tapahtumista tai vaikkapa matkustamisesta. Mitä tahansa itselleen läheistä aihetta voi ja kannattaa kuvata. Kuvaamaan oppii parhaiten kuvaamalla ja kokeilemalla!

Myös kuvien julkaisemiseen on nykyisin tarjolla paljon erilaisia mahdollisuuksia. Useimmat julkaisevat kuviaan sosiaalisen median palveluissa. Tarjolla on myös runsaasti erilaisia kuvanjakopalveluita. Valikoima on niin suuri, että siitä löytyy varmasti jokaiselle sopiva vaihtoehto. Myös blogit ovat suosittu tapa julkaista ottamiaan kuvia. Harrastajakuvaajan kannattaa myös harkita osallistumista valokuvauskilpailuihin.

Kuvien julkaisemisessa täytyy kuitenkin aina muistaa käyttää harkintaa ja toimia vastuullisesti. Julkisella paikalla saa kuvata vapaasti ja ottamiaan kuvia julkaista, kunhan ne eivät aiheuta haittaa niissä esiintyville henkilöille. Julkisia paikkoja ovat sellaiset joihin ihmisillä on vapaa pääsy. Vastuullisesti toimiva kuvaaja muistaa myös aina kysyä luvan kuvan julkaisemiseen siinä esiintyviltä henkilöiltä. Poikkeus tästä ovat julkisuuden henkilöt silloin kun he esiintyvät julkisessa tilanteessa. Alaikäisten kyseessä ollen tarvitaan kuvan julkaisemiseen huoltajan lupa.

Joskus vastuullisuus saattaa kuvaa ottaessa tai sitä julkaistessa unohtua. Esimerkiksi tarve saada huomiota ja tykkäyksiä sosiaalisen median palveluissa voi aiheuttaa sen, että harkintakyky hetkeksi pettää ja netin luonne maailmanlaajuisena julkisena paikkana unohtuu. Hyvä periaate onkin, ettei ketään tule kuvata vastoin heidän tahtoaan.

Tekniikan kehittyminen on tuonut kuvaamisen ilon ja mahdollisuudet entistä useampien ulottuville. Tätä kirjoittaessani on kesä jo ovella. Se tuo taas tullessaan monia tilaisuuksia onnistuneiden ja unohtumattomien otosten saamiselle. Käytetään nämä hienot mahdollisuudet kaikkien iloksi - muistaen kuitenkin samalla vastuullisuus ja terve harkinta kuvien julkaisemisessa ja jakamisessa.

Valokuvaaminen on kivaa!

@-celeb-

Kesäilta SuomusjärvelläMillä otat kuvia - ja mihin laitat niitä?Perjantai 13.05.2016 13:39, 189 vastaajaa

Kuvien ottaminen ja julkaiseminen on nykyään suositumpaa kuin koskaan ennen. Puhelin ja tietokoneen kovalevy täyttyvät kuvista, mutta julkaisetko niitä myös jossain?
Mitä kuvaat?
 • Voit valita 6 vastausta.
Millä kuvaat?
 • Voit valita 4 vastausta.
Missä jaat kuviasi?
 • Voit valita 5 vastausta.
Gallup: Kuva vs video?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Mikä ihmeen päihdeilmiöMaanantai 02.05.2016 11:48

”Se on kuulkaas sillä tavalla, että päihteisiin ei pidä koskea! Jos sen yhden savukkeen vedät, niin se on kuule kierre suoraan kovempiin huumeisiin, vankilaan ja kuolemaan.”

Kuinka monelle koulun päihdevalistus tiivistyy yllä nähtyyn lauseeseen? Itse en voi niin sanoa, sillä en muista koulun päihdevalistuksesta mitään. Kai sitä koulussa oli, mutta mitään syvempää muistijälkeä se ei ole jättänyt. Sääli, sillä päihdekasvatus (ei ”valistus”) on tärkeää. Monilta osin tärkeämpää kuin moni muu asia, joita koulussa opiskelin… esimerkkinä vaikkapa integraalilaskenta.

Nykypäivänä tietoa on saatavissa valtavat määrät. Harva nuori ei tiedä esim. alkoholin tai tupakan vaikutuksia tai haittoja. Googlettamalla selviää myös kaikkien muiden huumeiden vaikutukset ja haitat aina molekyylirakennetta myöten. Tietoa etsiessä pitää tietysti olla tarkkana, sillä väärääkin tietoa löytyy paljon. Pienellä lähdekriittisyydellä pääsee kuitenkin pitkälle ja huomaa helposti luotettavat lähteet. Tiedon puutteeseen ei päihdekasvatus siis pysähdy.

Faktatietoa on helppo löytää, mutta päihdeilmiön ymmärrys on jotain ihan muuta. Päihteiden käyttö ei pääasiallisesti johdu niiden vaikutuksista, eikä käyttöä estä aineiden haittavaikutusten tietäminen. Päihteiden käytössä on kyse sosiaalisuudesta, tunteiden hallinnasta, kapinasta, kokeilunhalusta, tottumuksesta ja pahimmillaan riippuvuudesta. Jos kaveripiiriin on syntynyt perinne lähteä perjantaisin oluelle, on vaikeaa olla lähtemättä mukaan. Sosiaalinen paine yhdessäoloon ja hauskanpitoon liittyy alkoholin käyttöön, vaikka itse aineesta ei juuri välittäisi.

Päihteitä käytetään, koska niistä saadaan jotain. Suomalaisessa yhteiskunnassa alkoholi toimii usein sosiaalisten tilanteiden liukasteena. Yhdessäolo on hilpeämpää, kun alkoholilla tasoitetaan estoja, tai niin ainakin luullaan. Muissa maissa käytöllä voi olla muita syitä. Päihdeilmiö on monimutkainen yhdistelmä päihteiden vaikutuksia, sosiaalisia suhteita, odotuksia ja oletuksia. Hyvästä tarkoituksesta lähtenyt päihteiden käyttö voi kuitenkin johtaa ongelmiin, joiden korjaaminen on vaikeaa. Päihteistä voi tulla ihmiselle vankila, josta ei pääse eroon, elämän ainoa sisältö.

No mitä haittaa siitä sitten on, jos kaveriporukassa juodaan? Ei mitään, jos käyttö on järkevää ja vastuullista. Alaikäisenä ei pitäisi juoda, sillä alkoholin haittavaikutukset ovat erityisen vaarallisia nuorille. Liikaa ja liian usein ei pitäisi juoda, jos haluaa välttyä monilta alkoholin haitoilta. Humalassa ei saisi ajaa autolla jne. Osa päihteistä on laillisia ja osa laittomia, millä osaltaan pyritään ohjailemaan ihmisten käytöstä yhteiskunnallisesti haitattomampaan suuntaan. Päihteiden käyttöön sisältyy paljon vastuuta, kuten moneen muuhunkin valintaan elämässämme.

Päihteitä on käytetty aina ja niitä tullaan aina käyttämään. On yksilön oma valinta, haluaako hän päihteitä käyttää ja miten hän niitä kuluttaa. Kaikkein surullisinta on, jos päihteiden käyttöön ajaudutaan ilman omaa valintaa muiden painostamana. Jokaisella tulisi olla oikeus päättää itse ilman kavereiden painostusta tai tuomitsevia katseita. Päihdeilmiötä tulisi ymmärtää paljon laajemmin kuin mitä asiaa nykyisin yleensä opetetaan. Selvinpäinkin voi olla hauskaa, myös Suomessa, vaikka sitä on humalaan tottuneen juhlijan kovin vaikea ymmärtää.

Lisää päihdeilmiöstä vaikkapa EHYT ry:n tuottamalla videolla https://www.youtube.com/watch?v=4o8Scxp65Mw

Mikael, verkkopedagogi EHYT ry.

Asiaa päihteistäMaanantai 02.05.2016 11:42, 119 vastaajaa

Kuka on keksinyt päihteet?
Miksi päihteitä käytetään?
 • Voit valita 4 vastausta.
Kuka päättää ihmisten päihteiden käytöstä?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Lukemisiin!Perjantai 22.04.2016 11:32

Lukeminen voi parhaimmillaan olla maaginen seikkailu, tarina joka avaa uusia maailmoja, ajatuksia, ihmisiä ja näkökulmia. Itse emme millään ehdi, tai voi, kokea ja käydä kaikissa niissä paikoissa ja tilanteissa, mitä maailmasta löytyy. Vain lukemalla niistä voimme kuitenkin saada vähintäänkin jonkinlaisen ymmärryksen alun.

Uuden oppimisen mahdollisuudet ovat rajattomat, eikä nyt puhuta (pelkästään) koulun oppikirjoista. Varsinkin nuorena lukiessamme ja tutustuessamme monenlaisiin hahmoihin, saamme heidän kauttaan tärkeätä tietoa vaikkapa tunteiden käsittelyyn, sekä moraalisten ja eettisten ongelmien ratkaisuun. Toisinaan myös ymmärrystä siitä, miksi toiset ihmiset käyttäytyvät niin kummallisesti kuten käyttäytyvät.

Minulle - ja monelle muulle tuntemalleni ihmiselle - lukeminen on se hetki kun heitetään kaikki tylsät, vaikeat ja stressaavat jutut mielestä ja heittäydytään jonkun toisen tarinaan. Saman tekee toisille myös liikkuminen, elokuvien katselu tai pelien pelaaminen. Jokainen toivottavasti löytää sen oman juttunsa, suosittelen kuitenkin vahvasti edes kokeilemaan kirjan avaamista!

Mitä sitä sitten lukis? On elämäkertoja, dekkareita, fantasiaa, kauhua, sarjakuvia, novelleja ja kirjasarjoja, jotka vievät kirjahyllystä kaiken tilan. Toiset lukevat mieluummin aikakaus- ja sanomalehtiä, jopa blogeja!? Ei kai auta kuin kokeilla vähän kaikenlaista.

Älypuhelimeen saa mielestäni aika näppärän Good reads -sovelluksen, jonka kautta voi löytää itseä kiinnostavia kirjoja. Voit kirjoittaa arvosteluja kirjoista tai antaa niille tähtiä ja lukea muiden kommentteja. Sovellukseen saa myös perustettua oman virtuaalisen kirjahyllyn, jonka avulla muistaa mitä on lukenut, eikä tule tuplana hommattua jotain kirjaa itselleen. Ihan hirmu kätevää!

Lukemisen valinnassa kannattaa käyttää hiukan pelisilmää. Jos maailmantuska on suuri, on hyvä pohtia alkaako lukea nykyajan yhteiskuntaan ja politiikkaan kantaa ottavaa tekstiä vai nappaako novellin, jossa robottilohikäärmeet seikkailevat merenalaisessa kaupungissa. Minä valitsen jälkimmäisen, joka kerta.

Itse olenkin siis yhä siellä kirjaston fantasiakirjallisuuden hyllyvälissä johon eksyin yläasteella, varsinaisesti en ole kyllä poiskaan yrittänyt löytää.

Luetko sinä juuri jotain sellaista mistä haluaisit vinkata meille muille? Kirjoita kommentteihin!

@Bolgerina
Harrastatko lukemista?Perjantai 22.04.2016 10:53, 254 vastaajaa

Tutkimusten mukaan lukeminen on vähentynyt ja siihen käytetään vähemmän aikaa kuin ennen. Kaikkien kohdalla asia ei kuitenkaan ole niin. Mikä on sinun suhteesi kirjoihin ja lukemiseen?
Mitä sinä luet?
 • Voit valita 9 vastausta.
Montako kirjaa olet lukenut viimeisen vuoden aikana?
Millä perusteella valitset lukemisesi?
 • Voit valita 10 vastausta.
Kumpi?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Liikuntaa ja urheiluaPerjantai 08.04.2016 15:59

Mitä ajatuksia sinussa herää kun puhutaan liikunnasta tai urheilusta? Ehkä mielessä ovat koulun liikuntatunneista jääneet muistot tai ehkä liikunta on osa jokapäiväistä elämääsi. Ehkä et koe olevasi liikunnallinen, mutta olet huomannut kuinka vaikkapa pieni kävelylenkki piristää aika ajoin.

Liikuntaa ei ole pakko harrastaa jossakin joukkueessa eikä sitä ole välttämätöntä tehdä edes puoliksi tosissaan. Ihminen on kuitenkin luotu liikkumaan ja liikkumisella on niin monia positiivisia vaikutuksia terveyden ja hyvinvoinnin kannalta, että olisi hienoa kun jokainen löytäisi jonkun itselleen sopivan lajin tai tyylin liikkua.

Liikkumista voi olla perinteisten muotojen, kuten lenkkeily, kuntosali, uiminen tai erilaiset pallopelit ohella myös ihan vaan leikkimielinen pelailu kavereiden kanssa kesäpäivänä, skeittaaminen, koiran ulkoiluttaminen tai ehkä jopa shoppailu.

Liikunnasta ei tarvitse tehdä suorittamista eikä siinä tarvitse olla suuria tavoitteita asetettuna, jotta siitä saisi hyödyn irti. Parhaan hyödyn liikunnasta ja liikkumisesta saat silloin kun nautit siitä mitä teet, joko yksin tai sitten isommassa porukassa.

Lähde rohkeasti kokeilemaan erilaisia tai uusiakin juttuja. Parhaimmillaan voit löytää itsellesi uuden mukavan harrastuksen, sen kautta uusia ystäviä, saada paremman sekä fyysisen, että psyykkisen terveyden ja tätä kautta pidemmän elämän.

Nyt kun kevät tekee tuloaan, mikä onkaan ihanampaa kuin taittaa matkat auringonpaisteessa pyöräillen tai kaivaa vaikka rullaluistimet kaapista. Kevät on uuden alku, ehkä sinäkin löydät jonkun uuden reippaan ja liikunnallisen harrastuksen tai jopa intohimon sen myötä!

@Ararat08
Miten harrastat liikuntaa?Perjantai 08.04.2016 15:52, 264 vastaajaa

Liikuntaa voi harrastaa monin eri tavoin. Mikä on sinun tyylisi?
Perheessäni harrastetaan tai liikutaan
Mieluiten liikkuisin
Harrastan joukkueessa
Liikkuisin enemmän jos
 • Voit valita 4 vastausta.
Liikkumisesta saan
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kevään surinaaPerjantai 01.04.2016 14:45

Kevät tuo tullessaan puron solinaa, katupölyjen leijailua, lintujen laulantaa ja hyönteisten surinaa. Lumipeitteen alta nostavat päätään kevään ensimmäiset leskenlehdet ja sinivuokot. Seuraavana ovat vuorossa rentukat, valkovuokot ja monet muut.

Kevättä ovat myös kirjavat ja pölyiset ikkunaruudut, joiden takaa auringon paiste kulkeutuu sisälle saaden pölyhiukkaset leijailemaan ristiin rastiin.

Vanhan sananlaskun mukaan kevät saa hormonit hyrräämään. Ihmisillä vuodenaikojen vaihtelut eivät vaikuta sukupuolihormonien tuotantoon, mutta niin kuitenkin tapahtuu eläinmaailmassa. Silti kevät saa meidätkin ihka tosissaan lemmekkäälle tuulelle. Tämä ei kuitenkaan johdu hormonihuuruista vaan aivojen välittäjäaineista.

Auringonvalo saa keväisin aivojen serotoniinin tuotannon jylläämään ja sen seurauksena mielihyvän kokemukset lisääntyvät. Myös empaattisuus lisääntyy, tunteet saavat valtaa ja huomaamme kuinka ihanaa on olla muiden ihmisten seurassa ja miten heidän läheisyydestään saa voimaa. Kevät siis tuo tullessaan ihastumista, rakastumista ja innostumista ja saa myös meidät ihmiset villeiksi, jopa hullaannuttaa - mutta toivottavasti positiivisella tavalla.

Kevät saa energia tasot korkealle ja intoa alkaa löytyä jopa kevään suursiivoukseen. Varastoista kaivetaan polkupyörät, skeittilaudat, rullaluistimet, mopot ja moottoripyörät ja ne huolletaan kesäkuntoon. Myös kylvötyöt tehdään sisällä ja puutarhassa. Pihakalusteet haetaan varastoista ja puhdistetaan. Nautitaan mahdollisimman paljon aurinkoisesta säästä ja hyvästä seurasta retkeillen, grillaten, pihatöitä tehden.

Nuorisotaloilla huomaa hyvin milloin kevät saapuu nuorten keskuuteen. Nuoret pukeutuvat kevätvaatteisiin niin kuin ohjaajatkin, aurinko lämmittää mieltä ja ajatukset ovat jo kesässä. Me kaikki saamme voimaa ja lataamme energiaa auringonsäteistä ja jaksamme olla innostuneita ja tarmokkaita. Askel on paljon kepeämpi tallustaa kadulla auringon paisteessa kuin vesisateella tai pakkasella.

Ota ystäväsi mukaan ja lähde tekemään kaikkea hauskaa ulos puistoihin, kaduille, pihoille ja nauti olostasi.

Mitä kevät tuo sinun elämääsi? Toivotan keväistä pörinää kaikille!

@mine-minttu
Miten kevät vaikuttaa sinuun?Perjantai 01.04.2016 14:36, 143 vastaajaa

Mitä kevät tuo tullessaan? Puron solinaa, katupölyjen leijailua, lintujen laulantaa, hyönteisten surinaa. Lumipeitteen alta nostavat päätään kevään ensimmäiset leskenlehdet ja sinivuokot, sitten seuraavat vuorossa rentukat, valkovuokot ja monet muut.
Mitä auringon säteet saavat sinussa aikaan?
 • Voit valita 5 vastausta.
Miten ihmiset mielestäsi muuttuvat keväällä?
 • Voit valita 4 vastausta.
Mitä sellaista teet keväällä mitä et muina vuodenaikoina tee?
 • Voit valita 5 vastausta.
Rakastutko/Ihastutko keväällä helpommin?
Alkaako grillikautesi jo keväällä?
Pelaatko keväällä vähemmän tietokonepelejä?
Oletko ulkona ystävien kanssa enemmän keväällä?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Oikeus olla oma itsensäTiistai 29.03.2016 10:29

YK.n ihmisoikeuksien julistuksen ensimmäisessä artiklassa kerrotaan, että kaikki ihmiset syntyvät tasavertaisina arvoiltaan ja oikeuksiltaan. Artiklassa kannustetaan ihmisiä toimimaan veljeyden hengessä toisiaan kohtaan, koska heille on annettu järki ja omatunto. Samassa julistuksessa myös sanotaan, että jokaisella yksilöllä on oikeus elämään, vapauteen ja henkilökohtaiseen turvallisuuteen. YK.n ihmisoikeuksien julistuksessa esitetyt oikeudet ja vapaudet ovat samat kaikille ilman rotuun, väriin, sukupuoleen, kieleen, uskontoon tai syntyperään perustuvaa erottelua.

Myös lapsen oikeuksissa kerrotaan, että jokainen saa olla oma ainutlaatuinen itsensä. Jokaista tulee kunnioittaa riippumatta siitä, onko hän tyttö vai poika, millainen hänen perheensä on, mitä kieltä hän puhuu, mistä maasta hän on kotoisin, mihin hän uskoo tai miltä hän näyttää. Ketään ei saa syrjiä, kiusata tai kohdella huonommin kuin muita siksi, että hän on erilainen. Sinulla on siis oikeus olla oma, aito itsesi ja ilmaista minuuttasi aivan kuten haluat -edellyttäen, että se ei loukkaa muiden ihmisten arvoa ja oikeuksia.

Länsimaiseen ilmaisun vapauteen liittyy myös vastuu. Vastuu siitä, että pyrkii ilmaisemaan mielipiteensä asiallisesti loukkaamatta muita. Vastuu, veljeys ja tasa-arvo ovat yleismaallisia arvoja, joista meidän kannattaa pitää kiinni. Kun kohtelee muita arvostavasti ja myötätuntoisesti -saa yleensä myös itse arvostavaa ja myötätuntoista kohtelua. Kellään ei ole oikeutta olla toiselle ilkeä, kiusata tai käyttää väkivaltaa. Jos sellaista kuitenkin tapahtuu, kannattaa viipymättä ilmoittaa asiasta jollekin luotettavalle aikuiselle.

Tärkeää on olla myötätuntoinen ja armollinen myös itseään kohtaan. Koko maailmassa on vain yksi sinä. Kukaan muu ei ole täysin samanlainen. Jo sen vuoksi olet arvokas -juuri tuollaisena. Sinun ei tarvitse yrittää olla samanlainen kuin muut ovat -koska yhtäkään toista sinun kaltaistasi ei ole olemassa koko maailmassa.

Olet ainutlaatuinen -aika hienoa, vai mitä!

@Carli

Mikä kuluttaja? Mitkä oikeudet?Perjantai 18.03.2016 14:51

Sinä olet kuluttaja. Urasi kuluttajana alkoi jo pienenä kun astuit lähikaupan kassalle kymmenen sentin tikkari kädessäsi. Olemme kuluttajia koska ostamme päivittäin kaupoista erilaisia tuotteita ja tilaamme niitä internetistä ympäri maailmaa.

Meillä on myös oikeuksia. Oikeutemme kuluttajina alkaa siitä hetkestä, kun alamme miettiä jonkin asian hankintaa. Meillä on oikeus saada tuotteesta etukäteen tarvitsemamme tiedot. Esimerkiksi miten se on valmistettu, mistä se koostuu, mitä se pitää sisällään ja mistä päin maailmaa se meille saapuu.

Kuluttajia - sinua ja minua - houkutellaan tekemään ostoksia mainostamalla, suosittelemalla ja tarjoamalla. Jokainen yritys haluaa, että ostamme juuri heidän tuotteensa. Internet, tv-mainokset, kauppojen lehtiset, puhelinmyynti ja kaikki muut lukemattomat tavat tarjota tavaraa kuluttajille pursuavat juuri sitä mitä yritykset tietävät kuluttajien haluavan.

Yrityksillä on kuitenkin tuotteestaan ja mainonnastaan myös vastuu. Kuluttajilla on oikeus saada siitä kaikki totuudenmukainen tieto ennen hankintaa tai hankinnan yhteydessä.

Pienenä, kun teit päätöksesi haluamastasi tikkarista ja pitkän miettimisen jälkeen ostit sen, et ehkä ajatellut nauttivasi samalla kuluttajansuojaa. Kuluttajansuojalaki määrittelee oikeutesi ostotilanteissa ja sen jälkeen. Me kuluttajat ostamme tuotteita luottaen niiden mainontaan, laatuun sekä toimivuuteen.

Mutta entäs sitten jos hankintamme ei vastaakaan odotuksiamme ja tarpeitamme ja säkistä paljastuu sika? Tai mitäs jos hankkimamme tavara ei toimikaan - tai tavara, jonka piti kestää viisi vuotta kestääkin vain vuoden? Kuluttajan oikeudet suojaavat meitä juuri näissä tilanteissa! Jos emme saa hankkimaamme tuotetta ehjänä ja käyttötarkoitukseemme sopivana, on meillä oikeus palauttaa se ja saada tilalle toimiva - tai maksamamme määrä hyvitystä.

Käykääpä tsekkaamassa youtubesta Kilpailu- ja kuluttajaviraston tekemä video: https://www.youtube.com/watch?v=CIRDQ7hhMlI ! Pitäkää mielessä oikeutenne kuluttaa ja shoppailla ja saada vastinetta rahoillenne!

@NetariAnskuKuluttajalla on oikeuksia - tunnetko omasi?Perjantai 18.03.2016 14:39, 153 vastaajaa

Oletko törmännyt tilanteeseen, jossa hankkimasi tuote ei ole vastannut toivottua?
Oletko saanut tietoa kuluttajan oikeuksista?
 • Voit valita 4 vastausta.
Pitäisikö kuluttajan oikeuksista kertoa enemmän?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Tällaisen kysymyksen olen pari kertaa kuullut, kun olen kertonut mitä digitaalisia pelejä tykkään pelata. Kysymys on ehkä hieman huvittava, mutta hyvin pientä verrattuna siihen millaisia kommentteja muut naispelaajat kuulevat.

Vaikka naispelaajat kokevatkin välillä syrjintää tai haukkumista sukupuolensa vuoksi, ei tyttöjen ja naisten pidä antaa niille valtaa. Naispelaajien tulisi lähteä rohkeasti vaan peleihin mukaan. Ei kannata antaa Gamergate-skandaalien tai Kim Shee-Yoonin Twitter-tilin poistamisen kaltaisten tapausten vaikuttaa peliharrastukseen.
Pelimaailmassa joutuu sukupuolesta riippumattakin välillä kohtaamaan urpoja, jotka keskittyvät haukkumiseen enemmän kuin pelissä kehittymiseen. Paras tapa suhtautua ikäviin kommentteihin on ignoorata ne ja ilmoittaa tapauksesta ylläpidolle.

Pelikentällä kukaan ei voi tietää oletko tyttö vai poika. Vaikka pelihahmo olisikin nainen, sen takana voi olla miespelaaja. Joskus tytöt saattavat valehdella olevansa poikia, jotta säästyisivät loan heitolta. Julkisesti pelattaessa (esim. streamauksissa ja liveturnauksissa) on vähän vaikeampaa esiintyä eri sukupuolen edustajana. Muistan miten mua jännitti ensimmäisen streamin tekeminen, mutta jännitys oli turhaa. Katsojat olivat mukavia, enkä saanut yhtään ikävää kommenttia liittyen sukupuoleeni.

Vaikka tyttö- ja poikapelaajien määrällinen ero onkin jo tasaantunut, vielä on matkaa siihen, että kaikkia pelaajia voitaisiin kutsua vain pelaajiksi ja kohdella tasa-arvoisesti tekemättä eroa heidän sukupuolensa perusteella. Lyhennettäisiinkö sitä matkaa? Jos nyt ei teleporttia saada niin ainakin nopeampi lentävä mountti voisi olla paikallaan?

GG-terveisin: @syaanisilli (Battle.net: Netarisilli#2806)
PS. Tiesitkö, että Netarissakin pelataan ja streamataan Twitchissä? Kanavan löydät osoitteesta: http://www.twitch.tv/netarifi


Kuva: Rasmus Forssell. Taustalla näkyvä näyttely: TOYGIANTS by Daniel and Geo Fuchs.

Onko sinua kiusattu nettipeleissä?Perjantai 11.03.2016 08:25, 78 vastaajaa

Onko sinua haukuttu tai kiusattu nettipelissä?
Oletko joskus esiintynyt pelissä eri sukupuolen edustajana kuin sinä itse?
Millaisia hahmoja haluaisit lisää peleihin?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Luontoon!Perjantai 04.03.2016 13:41

Jos kysyt minulta mieleenpainuvimpia muistoja lapsuudestani, saat vastauksesi sellaisia, jotka tavalla tai toisella liittyvät luontoon: eväsretkiä kansallispuistoon, kalastusreissuja, kesäpäiviä merenrannalla ja veneilyä tutkimaan lähisaaria, hiihtoretkiä metsässä, laskettelupäiviä tunturissa… Veikkaanpa, että jos pysähdyt hetkeksi omiin muistoihisi, luonto liittyy niihin tavalla tai toisella.

Luonto on monesti meille itsestäänselvyys. Se vaan on ja pysyy, eikä siihen tule niin kovin kiinnitettyä huomiota. Vasta kun luonto tai joku sen osa alkaa voida huonosti, sen arvon ja tehtävän taas huomaa.

Ehkä siksi luonto on usein uutisaiheena. Muun muassa viime viikolla uutisoitiin siitä, miten puilla on sosiaaliset verkostot, ne kommunikoivat keskenään ja auttavat kavereitaan (http://m.iltalehti.fi/ulkomaat/2016020221053728_ul.shtml). Wau ! Oscar-gaalan 2016 kiitospuheessaan Leonardo DiCaprio vetosi ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi. Parhaillaan sosiaalisessa mediassa kiertää haasteita ottaa kantaa ja vaikuttaa niin vesialueiden, retkeilymetsien kuin metsähallituslain vikakohtien korjaamisen puolesta. Saimaannorpat ja Itämeren tila ovat luontouutisten kestopuheenaiheita, kuten myös kansainvälinen yhteistyö ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi.

Usein luonto nähdään ennen kaikkea hyödykkeenä: oli sitten kyse vapaa-ajanviettomahdollisuuksista tai kuluttamisesta. Se tosiseikka, että luonto on mahtavalla tavalla hyödyksi meidän ihmisten terveydelle, jää usein vähemmälle huomiolle. Luonnolla on vaikutuksia sekä fyysiseen että psyykkiseen terveyteemme. Tiesitkö, että jo 20 minuutin oleskelu luonnossa kohentaa mielialaa? Tai että 40 minuuttia luonnossa parantaa tarkkaavaisuuttamme? Lisäksi luonnossa oleilu alentaa verenpainetta ja stressihormonien tasoa, laukaisee positiivisia tunnereaktioita, vähentää jännittyneisyyttä ja lisää liikuntahalukkuutta. Aika mahtavaa, eikö totta?

Testaapa tämä käytännössä ja lähde nauttimaan lopputalven aurinkoisista hankikeleistä :) ! Muumipapan sanoin: ”Takaisin luontoon. Elämme vain kerran. Hiiteen velvollisuudet.”
/MerikezLuontoon?Perjantai 04.03.2016 13:36, 86 vastaajaa

Luonto on monesti meille itsestäänselvyys. Se vaan on ja pysyy, eikä siihen tule niin kovin kiinnitettyä huomiota. Vasta kun luonto tai joku sen osa alkaa voida huonosti, sen arvon ja tehtävän taas huomaa.
Mikä houkuttelee sinua luontoon?
 • Voit valita 3 vastausta.
Ovatko luontoon liittyvät asiat sinulle tärkeitä?
Oletko itse lähtenyt vaikuttamaan luonnon puolesta?
Paras luontoon liittyvä muistosi? (kommentoi keskusteluun)
 • Voit valita 20 vastausta.
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.