IRC-Galleria

Netari

Netari

Meidän kanssa voi jutella kahdestaan Netari-chatissa tiistaista torstaihin klo 18-21. :)

Selaa blogimerkintöjä

JouluManteli tulee taas, 24.12!Maanantai 19.12.2016 15:49

”Joulumanteli, joulumanteli, mukana on koko kortteli
viivy vaikka koko ilta, kielletty on ilkivalta”

Jouluaatto on jo ovella. Joulu on jokaiselle perheelle erilainen juhla, joillekin se on iloinen antamisen juhla, toisille hiljaisuudesta ja perheen yhteisestä ajasta nauttimista. Joissakin perheissä joulua ei välttämättä erityisesti juhlita tai korosteta. Joululomalla, on aikaa pysähtyä miettimään omia juttuja, jolloin saattaa kaivata juttuseuraa perheen ulkopuolelta.

Pelastakaa Lapset ry järjestää tänä jouluna jo kolmattatoista kertaa JouluMantelin. JouluMantelissa voit keskustella mieltä painavista asioista nimimerkin turvin. JouluManteliin voi tulla juttelemaan omista joulufiiliksistä, niin kevyistä kuin raskaistakin ajatuksista tai mieltä painavista asioista turvallisen aikuisen kanssa. Itse olen paikalla nyt kolmatta vuotta peräkkäin ja odotan jo innolla aattoyön hulinoita.
Kanssasi keskustelevat aikuiset ovat Pelastakaa Lapset ry:n työntekijöitä ja koulutettuja verkkovapaaehtoisia. Kenenkään ei tarvitse olla yksin jouluaattona.

JouluManteli on auki jouluaattona kello 14.00-02.00 eli peräti 12 tuntia! Jutteluun on siis aikaa, vaikkei aivan ensimmäisille tunneille ehtisikään. , JouluMantelin löydät 24.12. alla olevista linkeistä. Tule ihmeessä juttelemaan itsellesi sopivana aikana.

Twitch www.twitch.tv klo 14-16.00
Habbo Hotel www.habbo.fi klo 14-20.00
Mantelichat www.mantelichat.fi klo 20-02.00
Netarin kahdenkeskinen chat www.netari.fi klo 16-02.00

Nähdään JouluMantelissa! <3
@OnervankukkaJoulu on taas, joulu on taas! Millainen se sulla on?Tiistai 20.12.2016 09:48, 169 vastaajaa

JouluManteli on auki jouluaattona kello 14.00-02.00 eli peräti 12 tuntia! Tule ihmeessä juttelemaan itsellesi sopivana aikana.
Miten vietät joulua?
  • Voit valita 3 vastausta.
Tärkeintä joulussa on..
  • Voit valita 3 vastausta.
Oletko jouluna yksinäinen?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille!Tiistai 06.12.2016 10:45

Ihmisoikeuksien päivää vietetään 10.12. Yhdistyneet Kansakunnat eli YK on solminut ihmisoikeuksien julistuksen jo vuonna 1945. Ihmisoikeuksien julistuksen alussa sanotaan: ”Kaikki ihmiset syntyvät vapaina ja tasavertaisina arvoltaan ja oikeuksiltaan. Heille on annettu järki ja omatunto, ja heidän on toimittava toisiaan kohtaan veljeyden hengessä.” Julistuksen jatkona on kerrottu, että ihmisoikeudet ja vapaudet on tarkoitettu jokaiselle riippumatta rodusta, väristä, sukupuolesta, kielestä, uskonnosta, poliittisesta tai muusta mielipiteestä, kansallisesta tai yhteiskunnallisesta alkuperästä, omaisuudesta, syntyperästä tai muusta tekijästä. Voidaankin siis sanoa, että nämä oikeudet kuuluvat ihan jokaiselle.

No mihin meillä sitten on sopimuksiin nojaten oikeastaan oikeus? Tässä muutamia oikeuksiamme: Ensinnäkin meillä on oikeus elämään, ketään ei saa tappaa. Valtioiden tehtävä on suojata tätä oikeutta säätämällä lakeja toisen elämän mielivaltaista riistämistä vastaan. Lasten oikeuksienkin sopimuksen mukaan kaikille lapsille on taattava henkiinjäämisen ja kehittymisen edellytyksen mahdollisimman hyvin.

Toiseksi, meillä kaikilla on oikeus ajatuksen, omantunnon ja uskonnon vapauteen. Tämä tarkoittaa sitä, että ihminen saa uskoa mihin haluaa, kunhan se ei loukkaa muiden ihmisten oikeuksia. Meillä on myös vapaus liikkua oman maamme sisällä ja myös sen ulkopuolella, ja tätä vapautta saa rajoittaa vain hyvin perustelluista syistä. Kaikilla meillä on oikeus myös lepoon ja vapaa-aikaan. Lasten oikeuksien sopimukseen on lisätty vielä, että kaikilla lapsilla tulee olla oikeus iän mukaiseen leikkimiseen ja virkistystoimintaan, sekä vapaaseen osallistumiseen kulttuurielämään ja taiteisiin.

Ketään ihmistä ei saa syrjiä. Kukaan ei saa joutua, eikä ketään saa asettaa toisia huonompaan asemaan sukupuolen, seksuaalisen suuntautumisen, sukupuoli-identiteetin, uskonnon, alkuperän tai vamman vuoksi. Kukaan ei saa joutua tekemään pakkotyötä eikä ketään saa orjuuttaa. Lisäksi vielä jokaisella ihmisellä tulisi olla mahdollisuus riittävään elintasoon, eli jokaisen ihmisen olisi saatava tarpeeksi ruokaa, suojaa ja vaatteita. Jokaisella tulisi olla paikka missä asua ja paikka mistä saada vettä, terveyttä ja koulutusta.

Ihmisoikeuksia ja sopimuksia on edellä lueteltujen lisäksi vielä hurjan paljon enemmän. Toiset oikeuksista saattavat vaikuttaa mielestämme itsestäänselvyyksiltä, toisaalta hyvä niin, koska se tarkoittaa, että ne oikeudet toteutuvat omassa elämässämme. Toisia lukiessa huomaa, että kaikilla ihmisillä maassamme ja maamme ulkopuolella oikeudet eivät täysin toteudu. Ihmisoikeuksien päivänä on hyvä muistaa ja iloita oikeuksiemme olemassaolosta. Tehtävää oikeuksien toteutumiseen on vielä paljon matkaa, mutta ihmisoikeuksien päivänä voi pohtia myös mitä itse voisin tehdä, jotta oikeudet maailmassa toteutuisivat paremmin. Pienillä teoilla on merkitystä!

Joni Vantaan nuorisopalveluista

Miten ihmisoikeudet toteutuvat Suomessa?Tiistai 06.12.2016 10:39, 162 vastaajaa

Suomi on vauras maa jossa ihmisoikeudet toteutuvat moniin muihin maihin verrattuna kokonaisuutena hyvin. Miten eri oikeudet toteutuvat Suomessa sinun mielestäsi?
Oikeus elämään
Oikeus ajatuksen, omantunnon ja uskonnon vapauteen
Vapaus liikkua
Oikeus lepoon ja vapaa-aikaan
Syrjinnän kielto
Oikeus riittävään elintasoon
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Kansainvälistä Älä osta mitään -päivää vietetään vuosittain marraskuun viimeisenä perjantaina, joka on tänä vuonna 25.11. Nimensä mukaisesti päivän tavoitteena on olla ostamatta mitään. Lisää tietoa kampanjasta voit lukea osoitteesta: http://alaosta.fi/aom-paiva/
Kuulostaa ehkä helpolta, mutta oletko valmis kokeilemaan?

Yhdysvalloista on rantautunut meille Suomeen päivä nimeltään ”Black Friday”, joka tunnetaan Yhdysvalloissa kauppojen joulunavauspäivänä. Päivää vietetään aina kiitospäivän jälkeen, eli samoin kuin Älä osta mitään -päivää niin sitä vietetään myös aina marraskuun viimeisenä perjantaina. Black Friday tunnetaan kaupoissa suurina alennuksina, jolloin kaupat ovat auki aamusta yöhön saakka.

Kokeile, pystytkö vastustamaan alennuksia ja olemaan ostamatta mitään.

Jos kuitenkin löydät päivän aikana jotain jonka haluat, niin pohdi tarvitsetko sitä oikeasti. Usein Black Fridayn alennus huumassa tulee ostettua heräteostoksia, joita ei välttämättä oikeasti tarvitsisi.

VINKKI JOULUKSI: Osta joululahja, jota ei tarvitse paketoida!
Aineeton lahja ilahduttaa varmasti kun se on suunniteltu juuri saajaansa varten. Mielikuvitusta käyttämällä aineettoman lahjan saattaa saada täysin ilmaiseksi. Hyviä lahjoja ovat muun muassa ystävän vienti syömään tai elokuviin, isovanhempien auttaminen kodinsiivouksessa, tarjoutuminen hoitamaan sukulaisten lapsia tai aterian valmistaminen koko perheelle. Aineetonta lahjan antamista varten voit tehdä pienen lahjakortin, jossa kerrot millaisen aineettoman lahjan aiot antaa. Näin lahjan saaja voi valita päivän jolloin sen lunastaminen sopii hänelle parhaiten.

@Nannelii

Black Friday vai Älä osta mitään –päivä?Perjantai 25.11.2016 10:33, 115 vastaajaa

Jokainen meistä ostaa jotain päivittäin tai lähes päivittäin. Ostaminen ja kuluttaminen tuntuu olevan olennainen osa nykyistä elämänmenoa. Pohditko koskaan tarkemmin omaa suhdettasi kuluttamiseen?
Harrastatko shoppailua
Huomaatko joskus ostaneesi jotain tarpeetonta?
Oletko joskus tullut ostaneeksi jotain vain sen takia, että se on myyty alennettuun hintaan?
Black Friday VS Älä osta mitään päivä
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Se ei oo sun syy!Perjantai 18.11.2016 15:48

Kysyimme nuorilta GameXpossa heidän kokemuksia yhdenvertaisuudesta peleissä. Kyselyyn vastasi 138 nuorta, joista 53 % oli joko havainnut kiusaamista, häirintää, syrjintää tai kokenut sitä itse. Valitettavaa on, että monet lapset ja nuoret kokevat kiusaamista ja häirintää netissä, mutta eivät uskalla, halua tai tiedä miten kertoa siitä aikuiselle.

20.11. vietetään lapsen oikeuksien päivää. Ihmisoikeudet kuuluvat jokaiselle iästä riippumatta. YK:n lapsenoikeuksien sopimus on tehty turvaamaan alle 18-vuotiaiden lasten ja nuorten erityisiä tarpeita ja etuja. Jokaisella lapsella on oikeus elää rauhassa kiusaamiselta, häirinnältä ja syrjinnältä.

Jos olet kokenut seksuaalista häirintää netissä – muista, että vastuu on aina aikuisella. "Olet niin kaunis. Lähetä mulle sun kuvia. Näytä sun rinnat, upea tyttö!" "Sä kerjäsit tätä. Kukaan ei saa tietää. Jos kerrot jollekin, lähetän kuvan kaikille." Jos saat tällaisia viestejä, muista, että ne ei ole koskaan sinun syytäsi. Et ole vastuussa aikuisen käytöksestä: vastuu on aina hänellä vaikka olisit suostunut alussa juttelemaan seksistä tai jakanut kuviasi ja videoitasi.
Jos aikuinen lähettää sinulle epämiellyttäviä ja inhottavia seksuaalissävytteisiä viestejä tai ehdotuksia, kerro niistä luotettavalle aikuiselle! #uskallakertoa

Apua on saatavilla netissä:

http://www.helpsome.fi

Pelastakaa Lasten, Rikosuhripäivystyksen ja Nettipoliisien yhteinen palvelu, johon voit jättää viestin tai chatata suoraan aikuisen kanssa. Chat on auki su-to 18-21. Lataa appi tai juttele suoraan selaimesta löytyvän chatin kautta.

http://www.nuortennetti.fi

MLL:n Lasten ja nuorten chatissa voit jutella luottamuksellisesti ja nimettömästi vapaaehtoisen päivystäjän kanssa. Chat on auki ma-ke klo 17-20.

@nekkumato

#uskallakertoa


Uskallatko kertoa?Perjantai 18.11.2016 15:50, 122 vastaajaa

Netissä voi kiintyä ja alkaa luottaa toiseen nopeammin kuin sen ulkopuolella, koska verkossa on helpompi puhua henkilökohtaisista asioista. Koska netti tarjoaa mahdollisuuden nimettömyyteen, se voi saada jotkut aikuiset käyttäytymään sopimattomasti. #uskallakertoa Käy kurkkaamassa aiheeseen liittyvä blogiteksti: https://irc-galleria.net/user/Netari/blog/55888108-se-ei-o...
Oletko kohdannut seksuaalista häirintää netissä?
Oletko nähnyt muiden esim. kavereiden joutuneen seksuaalisen häirinnän kohteeksi?
Kerroitko asiasta turvalliselle aikuiselle?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

500 pelituntiaPerjantai 11.11.2016 14:38

Monista peleistä pystyy tarkistamaan kauanko pelaaja on pelannut kyseistä peliä yhteensä. Harvoista tekemisistä voi nähdä siihen käytetyn tuntimäärän niin tarkkaan kuin pelaamisesta. Hyvään kirjaan saattaa uppoutua tuntikausiksi, Netflix-sarjan katsominen saattaa mennä maratooniksi ja villasukkien kutomisessa aika voi vierähtää niin nopeasti, että on vaikea arvioida kauanko siihen meni aikaa. Siltikään niihin kulutetusta ajasta ei puhuta niin negatiiviseen sävyyn kuin pelaamiseen menneestä ajasta. Jos pelaaminen tuntuu mukavalta ja se auttaa rentoutumaan, niin silloin aika ei ole mennyt hukkaan. Ei pelaamisen tarvitsekaan olla tehokasta ajankäyttöä. Se on viihdettä.

Tuntimäärän tuijottamisen sijaan kannattaa keskittyä omaan fiilikseen: ”Miltä pelaaminen musta tuntuu?” Jos se tuntuu puuduttavalta, pinna kiristyy liian helposti tai pelaamisen vuoksi ei riitä enää aikaa perusjuttuihin kuten kouluun, kavereihin ja nukkumiseen, niin silloin kannattaa pistää pelit hetkeksi sivuun. Ei ammattipelaajatkaan pelaa koko ajan.

Verkkonuorisotalo Netarissa liputetaan rennon pelaamisen puolesta. Olit sitten kasuaalipelaaja tai pro, olet tervetullut pelaamaan meidän Netari-ohjaajien kanssa. Netarin Twitch-striimeissä saat tarkemmat ohjeet miten pääset peleihin mukaan, joten seuraa kanavaa: https://www.twitch.tv/netarifi

@syaanisilli

PS. Kerro kommentteihin minkä pelin parissa sä oot viihtynyt eniten ja miksi!

Pelaatko liikaa?Perjantai 11.11.2016 12:54, 220 vastaajaa

Pelaamisesta ja siihen käytetystä ajasta käydään vilkasta keskustelua jossa mielipiteet jakautuvat usein voimakkaasti - joko pelaamisen puolesta tai sitä vastaan. Mikä on sinun suhteesi pelaamiseen? Käy kurkkaamassa myös aiheeseen liittyvä blogiteksti: https://irc-galleria.net/user/Netari/blogs
Paljonko pelaat?
Mikä on tärkein motiivisi pelaamiselle?
Pidätkö kirjaa pelaamiseen käyttämästäsi ajasta?
Seuraatko pelilähetyksiä tai katsotko pelivideoita? Minkä kautta?
  • Voit valita 4 vastausta.
Pelaatko itse jotain Netarin pelilähetysten peleistä?
  • Voit valita 3 vastausta.
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

TiedepäiväPerjantai 04.11.2016 10:05

Aina välillä valitsen itselleni kirjoitusteni aiheeksi jotain, josta en tiedä etukäteen mitään. Tiedepäivä on yksi niistä ja tuskailin pitkään aiheen kanssa tietämättä kuitenkaan, mistä kulmasta lähestyisin sitä. Pienen tiedonhaun jälkeen sain selville, että tiedepäivä on teemapäivä, jonka tarkoituksena on korostaa tieteen ja tiedemiesten merkitystä kestävien yhteiskuntiemme tekemässä rauhantyössä ja kehityksessä. Jäin pohtimaan etenkin tieteen ja rauhan välistä suhdetta. Sattumalta, peruuntuneiden tapaamisten vuoksi, minulle jäi aikaa katsoa hyvinkin tuore dokumentti nimeltään Before the Flood.

Dokumentti alkaa, kenties hieman yllättäen, Hieronymus Boschin teoksella Maallisten himojen puutarha, jonka tuo flaamilainen taidemaalari maalasi 1500-luvun alussa. Teos on kolmiosainen triptyykki, jonka ensimmäisessä kuvassa maailma on lähes autio ja taustalla oleva eläinkunta on rikasta. Teoksen keskimmäisessä osassa maa on täyttynyt kansoista, jotka nauttivat maailman iloista täysin rinnoin. Kolmas kuva on pysäyttävä; aseet on kaivettu esiin, kuvapinta-alan täyttävät ruumiit ja musta savu nousee teosta nuollen ylös saakka. Keskiosaa peittää tulva, jonka keskellä yksinäiset ihmiset kurottelevat kohti toivon saarekkeita.

Dokumentin pääosassa toimivan DiCaprion johdolla saamme kulkea ympäri maapalloa ja kohtaamme Grönlannin sulavat jäätiköt, Indonesian palmuöljyn alta poltetut sademetsät ja Kanadan loputtomat öljykentät, joilla erotellaan hiekka ja öljy toisistaan. Lisäksi kohtaamme eri alojen asiantuntijoita, joilla jokaisella on vahva näkemys maailman muuttumisesta ja sen vaikutuksista. Katsoja ymmärtää hiilidioksidin ja ympäristön yhteyden, sekä sen, millä tavoin esimerkiksi jäiden sulaminen vaikuttaa muuhun ilmastoon ja sillä alueella eläviin ihmisiin. Näemme, kuinka esimerkiksi Miamissa käytetään huikeita rahasummia rantavallin kohottamiseen, joka kuitenkin samalla tiedostetaan vain väliaikaiseksi ratkaisuksi. Samalla näemme myös muutoksen vastustajia ja meille raotetaan verhoa, joka paljastaa vaikuttimet vastustajien takana. Tarinan edetessä mielikuva Boschin teoksesta vahvistuu koko ajan ja kuva alkaa vaikuttaa koko ajan enemmän itseään toteuttavalta ennustukselta.

The Guardianin dokumentista kirjoittama arvostelu, 'a heartfelt, decent, educational documentary about the most important issue of our time', ei voi olla aihetta paremmin kuvaava. Vaikka aihe on synkkä, pelottava ja tosi, niin se antaa meille kuitenkin toiveikkaan kuvan todellisuudesta. Dokumentin lopulla pääsevät ääneen esimerkiksi Teslan toimitusjohtaja Elon Musk ja Barack Obama, jotka luovat meille positiivista kuvaa nimenomaan teknologisesta kehityksestä ja sen mahdollistamasta muutoksesta. Tällöin voimme havahtua myös tieteen mahdollisuuteen rakentaa rauhaa. Asiat eivät ole eristyksissä toisistaan, vaan ne kietoutuvat yhteen kuin lankakerä.

Lappeenrannan yliopiston professori Helena Kahiluoto tuo samaa näkökulmaa, kun hän toteaa Etelä-Saimaan (2.11.2016) haastattelussa, että kestävä kehitys mielletään monesti pelkäksi ympäristöasiaksi. Hän korostaa, että “kestävyystieteessä kestävyydessä nähdään kolme tasavahvaa puolta, joiden kaikkien pitää toteutua. Näitä ovat ympäristön kestävyys, taloudellinen kestävyys sekä sosiaalinen kestävyys eli oikeudenmukaisuus. Jos ihmiskunta laiminlyö niistä jonkun, seuraukset tuntuvat myös suomalaisessa arjessa. Niin kuin esimerkiksi rankkasateet, pakolaiset ja ruuan hinta.”

Kuin sattumalta Boschin teoksen sulkeutuessa huomaamme, kuinka hauraan kuvun alla maailmamme lepää. Tuon hennon avaruuden ja meidät erottavan kerroksen ohuuden huomaa vain avaruudesta käsin. Illan tullen aloin ymmärtää koko ajan paremmin, mikä suhde tieteellä ja rauhalla on.

@HerraHamsteri

Onko tieteen avulla mahdollista edistää rauhaa ja kehitystä?Perjantai 04.11.2016 09:58, 143 vastaajaa

Maailman tiedepäivää rauhan ja kehityksen hyväksi vietetään 10.11.
Voiko tiede mielestäsi edistää rauhaa?
Onko ilmastonmuutos todellinen uhka elämälle?
Voinko itse vaikuttaa omilla kuluttamiseen liittyvillä valinnoillani tulevaisuuteen?
Olen itse tehnyt seuraavia elämänmuutoksia ympäristön hyväksi
  • Voit valita 9 vastausta.
Uskon, että lähitulevaisuudessa onnistumme matkustamaan toiselle planeetalle
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Hyvää internetinpäivää!Maanantai 31.10.2016 09:53

Lokakuinen Kalifornia on varmaan vähän eri paikka kuin lokakuinen Suomi. Maailmakin oli varmaan vähän erilainen alkuyöstä 29.10.1969 kun ihmiset University of Californiasta ja Stanford Research Institutesta ottivat puhelinyhteden keskenään varmistaakseen ensimmäistä verkossa tapahtunutta tiedonsiirtoa.

Tarkoituksena oli lähettää kirjainsarja "L", "O", "G" ja homma alkoikin mukavasti. "G":n lähetyksen jälkeen verkko kaatui, se lienee edelleenkin jossain bittiavaruudessa. Tänä päivänä tuo kuulostaa mahdottoman vähäiseltä, mutta tuona päivänä se oli jotain ennen näkemätöntä. Tokkopa tuolloin osasivat ajatella kaikkea mihin kyseinen tietoverkko laajenee, osaa ehkä eivät edes halunneet kuvitella.

Internet, eli toisiinsa kytkettyjen tietoverkkojen järjestelmä, on meillä Suomessa liki kaikkialla ja suuri katastrofi vaanii heti, jos sattuu itsensä löytämään kolkasta mihin verkoston kattavuus ei yllä. Ulkomaanmatkojakin suunnitellessa kahvilaa etsiessä tai hotelliin kirjautuessa täytyy tarkastaa WiFin mahdollisuus. Pitää päivittää erilaiset sosiaaliset mediat heti, koska jos tapahtumasta ei ole kuvamateriaalia, sitä ei välttämättä ole tapahtunut.

Onhan Internet myös helpottanut elämistä. Tiedonhaku voi tapahtua käden käänteessä, samoin kuin ajanvaraus hammaslääkäriin tai passin hakeminen. Internetissä on myös mahdollista ostaa kaikki itselleen tarpeellinen kohtalaisen helposti. Valitettavasti tämä on luonut myös pohjan erilaisille nettihuijareille, mutta nämäkin sudenkuopat on helpohkosti vältetty säilyttämällä terve epäilys ihmisiä kohtaan ja muistamalla ikiaikainen viisaus: "Jos se on liian hyvää ollakseen totta, se on todennäköisesti valhe."

@Netard

Miten vietät aikaa netissä?Maanantai 31.10.2016 09:58, 70 vastaajaa

Kuinka monta tuntia päivästä vietät internetissä?
Mihin käytät Internetiä?
Jos olisit domain-pääte, mikä olisit?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Rahasta saa puhua!Perjantai 21.10.2016 16:38

Suomessa nojaudutaan ehkä liikaakin siihen, että jokainen pärjää itse ilman apua ja tarvittaessa ”Siperia opettaa”. Lisäksi kulutusmaailma on muuttunut nopeasti, kun kaupat löytyvät netistä, lainoja saa tekstiviestillä ja rahapelejä pelatakseen ei tarvitse enää mennä paikalliselle kioskille. Olisiko siis aika siirtyä jo tähän aikaan ja alkaa puhua kuluttamisesta ja oman talouden hallinnasta avoimemmin, jotta mahdollisilta mokilta vältyttäisiin.

Hyviä tapoja omien raha-asioiden seuraamiseen ja niiden puheeksi ottamiseen ovat erilaiset budjetointiin liittyvät taulukot ja ohjelmat. Budjetissa käytännössä kirjataan ylös tulot ja menot. Budjetin avulla pystyy myös helposti huomaamaan mihin raha oikeasti kuluu.

Itse huomasin, että kerran päivässä ostamani kahden euron take away -kahvi maksaakin viikossa 14 euroa, kuukaudessa 60 euroa ja vuodessa 730 euroa. Minulla menee siis vuodessa yhden ulkomaan matkan verran rahaa aamukahviin. Nyt kun sen kirjoittaa tähän niin tuntuupa järjettömältä! Järjettömältä se tuntui myös työkavereiden mielestä, joille sanoin asian juuri ääneen.

Raha-asioista puhuminen mielletään yleensä vaikeaksi, ehkä jopa kielletyksi aiheeksi. Kuitenkin raha on asia, jonka kanssa olemme tekemisissä päivittäin jollain tapaa. Miksi sitten on hankalaa jutella asiasta, joka on niin arkipäiväinen? Miksi ei saa kysyä paljonko saa palkkaa - tai miksi avun pyytäminen taloushaasteissa venyy usein liian pitkälle?

Kaikki me pohdimme rahaan ja kulutukseen liittyviä asioita. Ole siis rohkea ja ota raha puheeksi esimerkiksi kavereiden, vanhempien tai ammattilaisten kanssa!

@Sirkku

Puhutko raha-asioistasi?Perjantai 21.10.2016 16:50, 133 vastaajaa

Rahasta puhuminen tuntuu olevan monille tabu. Puhutko sinä raha-asioistasi muille?
Puhutko raha-asioistasi muille?
Onko sinulla rahahuolia?
Kirjaatko ylös tulot ja menot?
Uskotko että budjetointi ja suunnittelu helpottaisi taloudenpitoa?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Asutko vanhempiesi luona, mutta nyt pohdit ensimmäistä omaa kotia? Mitä kaikkea tulee ottaa huomioon ennenkuin rupeaa etsimään asuntoa ja miten ne käytännön asiat nyt sitten oikein hoituukaan? Ei hätää, sillä tässä checklist kaikesta tarpeellisesta!
Ennenkuin lähdet etsimään asuntoa tai ajattelet asiaa sen enempää, on kannattavaa tehdä lista tuloista ja menoista, jolloin näet konkreettisesti mihin rahat menevät ja pystytkö kustantamaan elämisesi. Tuloina ovat mahdolliset Kelan tuet, kuten opintotuki ja työssäkäyvällä palkka. Menoja sitten kertyykin paljon enemmän, tässä tärkeimmät:

Vuokra
Vesi
Sähkö
Nettimaksu, puhelinlasku
Vakuutukset (kotivakuutus, henkivakuutus ym)
Ruoka
Vaatteet
Muut kuukausittaiset kulut kuten kosmetiikka, pesuaineet ym

Kaupungin vuokra-asunnot ovat yleensä edullisimpia, mutta jonot ovat valitettavasti pitkät. Toisena vaihtoehtona ovat yksityiset vuokra-asunnot, jolloin asunnon saa nopeammin, mutta vuokrat ovat kalliimmat. Yksityisille vuokrafirmoille tulee myös maksaa takuuvuokra etukäteen, joka on yleensä parin kuukauden vuokran verran. Selvitä etukäteen oman kuntasi vuokra-asunto tilanne esimerkiksi kaupunkisi verkkosivuilta. Helsingin alueella lisätietoja saat täältä: https://www.stadinasunnot.fi/etusivu .

Sitten, kun on asuntohakemukset saatu täytettyä, tulee miettiä mitä hankintoja tarvitsee. Tarvittavat pientarvikkeet kotiin kuten keittiövälineet kannattaa ostaa jo etukäteen pikkuhiljaa, jolloin kerralla ei mene suuria määriä rahaa näihin. Vink vink, näitä voi myös toivoa synttäri- ym lahjoiksi omalta lähipiiriltä ☺ Pakollisena isona hankintana on tietenkin sänky ja tietokoneellakin on varmasti käyttöä ainakin opiskelijalle. Kannattaa heti alkuun selvittää onko taloyhtiöllä pesutupaa, jolloin säästyy pesukoneen ostamiselta. Myös sohva ja ruokapöytä on kiva hankkia ja niihin yleensä menee helposti paljon rahaa.

Vastaanotitko asunnon? Hienoa! Sitten alkaakin sopimusten ja muiden papereiden kanssa häsääminen. Vuokrasopimus tulee aina tehdä vuokranantajan kanssa kirjallisena, molemmille osapuolille tulee jäädä allekirjoitettu versio talteen. Muistathan tehdä muuttoilmoituksen maistraattiin ja postiin välittömästi, jotta asiat sujuvat mutkattomasti. Sähkösopimus kannattaa myös tehdä heti, sillä sähkönsiirrossa menee pari päivää. Helsingin alueella sopimuksen saa tehtyä Helsingin energian tai Fortumin kanssa. Haluat varmasti myös internetin asuntoosi, tämä kannattaa selvittää vuokranantajan kanssa – kuuluuko vuokrasopimukseen verkkoyhteys tai mitä kautta se kannattaa hommata.

Pahan päivän rahavarasto on aina hyvä olla säästössä, sillä et ikinä tiedä mitä yllättävää arki tuo tullessaan. Pesukone menee rikki tai tulee äkillisiä lääkärikäyntejä jne. Koti- ja tapaturmavakuutus ovat myös olennaisia asioita, jotka tulee hoitaa kuntoon asap. Helpoin on ottaa vakuutukset samasta yhtiöstä, jossa hoidat pankkiasiasikin. Nämä kaikki kun on kunnossa, niin arkikin rullaa sujuvasti. Ja muistathan, kysymällä saa aina apua!

Jäikö jokin olennainen seikka mainitsematta? Kommentoi alle ☺

@SlowbroItsenäistyminenPerjantai 14.10.2016 11:24, 208 vastaajaa

Itsenäistymiseen ja omillaan toimeen tulemiseen liittyy monia asioita joita ei aina tule etukäteen ajatelleeksi.
Asutko omillasi?
Jos et, oletko miettinyt jo asiaa?
Selviääkö opiskelija (toisen tai ylemmän asteen opiskelija) omillaan opintotuen turvin?
Työskenteletkö koulun ohella? Kuinka paljon?
Säästätkö rahaa säännöllisesti ”pahaa päivää” varten?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

MielenterveyspäiväPerjantai 07.10.2016 14:58

Ihmisen henkinen hyvinvointi ja sen häiriöt ovat viime aikoina saaneet paljon palstatilaa lehdistössä. Iltalehdet uutisoivat, kuinka Cheekillä on kaksisuuntainen mielialahäiriö. Cheek itse kertoi avoimesti siitä, kuinka se alkoi ja millä tavoin se on vaikuttanut hänen arkeensa. Cheekin jälkeen monet muut julkisuuden henkilöt uskalsivat avata omia kokemuksiaan henkisestä kivusta, särystä ja epätasapainosta - sekä niistä ilon kokemuksista, joita tulee, kun oppii elämään itsensä kanssa.

Cheek ja kumppanit eivät ole poikkeuksia omien sairauksiensa kanssa. On yleistä, että mielenterveydelliset ongelmat liitetään etenkin luoviin ammatteihin ja erityisesti säveltäjät ja kirjailijat ovat olleet tunnettuja henkilöitä historiasta, jotka ovat eläneet kaksisuuntaisen mielialahäiriön kanssa. Esimerkiksi Mika Waltarilla on suomenennätys kirjoittamisessa ja tuotteliaimmillaan hän kirjoittikin 27 sivua päivässä virheetöntä tekstiä. Beethoven puolestaan on kertonut nähneensä sävellyksiä kaikkialla. Kaksisuuntaisessa mielialahäiriössä mieli juoksee vahvasti yksinkertaistaen välillä nopeammin, välillä taas uupumustilassa. Tuon ansiosta ihminen kykenee tekemään yhtäläisyyksiä sellaisten asioiden välillä, jota kukaan ei muutoin huomaisi, johtuen juuri aivojen suoranaisesta vauhtisokeudesta. Se puolestaan ilmenee luovuutena.

Historian aikana mielenterveydelliset sairaudet ovat saaneet osakseen myös erilaisia nimityksiä, johtuen juuri siitä, että niiden syitä ei ole osattu selittää. Masennusta on puolestaan aikoinaan kutsuttuun keskipäivän demoniksi. Nimensä se sai uskomuksesta, jonka mukaan ihmisen valtasi myös päiväsaikaan liikkuva paholainen, joka riisti ihmiseltä elämänilon. Vaikka masennus itsessään ei synnytä aivojen valtavaa nopeutta, on se antanut taidehistoriassa lukemattomia inspiraation aiheita taiteilijoille. Yksi kuuluisimmista masennusta kuvaavista teoksista on Goyan vuonna 1818 tekemä kuva jättiläisestä, joka istuu maisemassa, on mielestäni yksi voimakkaimpia masennusta kuvaavia teoksia. Kirjallisuudessa puolestaan Emily Dickinson on kuvannut tuota ensimmäistä hetkeä, jolloin ihminen tuntee putoavansa tyhjyyteen, seuraavasti:

[...] minut yksin hiljaisuuteen
oli hylätty vieraana.
Jokin palkki päässäni silloin
petti - ja syvyyksiin
toisesta toiseen vain putosin
tietymättömiin.

Dickinsonin kuvaus kertoo mielestäni siitä samasta hetkestä, jota myös Cheek kuvailee iltapäivälehden haastattelussa. Yhtäkkiä hän vain havaitsi, että kaikki ei ole kunnossa. On totta, että kaikki edellä mainitut ovat joko tämän päivän, tai menneisyyden merkkihenkilöitä. Sairastuminen on sikäli tasapuolinen kaveri, että se ei katso aikaa eikä paikkaa, kun se voi iskeä. Sen vuoksi on hyvä, että asia nousee julkisuuteen. Ennen muinoin se nousi kuvataiteen muodoissa ja taiteilijamyytteinä, kun taas nyt ymmärrämme, että se voi koskettaa arkipäiväisenä ilmiönä meitä kaikkia. Niin sinua, kuin se on läsnä minullakin. On hyvä, että osaamme puhua siitä koko ajan avoimemmin ja opimme koko ajan myös sanoittamaan kokemuksiamme paremmin.

Hyvää kansainvälistä mielenterveyspäivää kaikille.

@HerraHamsteri

MielenterveyspäiväPerjantai 07.10.2016 14:51, 225 vastaajaa

Maanantaina 10.10 vietetään maailman mielenterveyspäivää. Miten sinä käsittelet mielenterveyteen liittyviä asioita?
Miten sinulla on tapana purkaa pahaa oloasi?
  • Voit valita 9 vastausta.
Onko sinun helppo puhua tunteistasi tai tuntemuksistasi muille?
Ahdistaako?
Montako tunnetta pystyt nimeämään itsessäsi?
Pakenetko sinä yleensä omia tunteitasi vai pyritkö sinä käsittelemään niitä?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.