IRC-Galleria

Netari

Netari

Meidän kanssa voi jutella kahdestaan Netari-chatissa tiistaista torstaihin klo 18-21. :)

Selaa blogimerkintöjä

Vastuullinen matkailuPerjantai 28.04.2017 16:44

Vastuullisella matkailulla käsitetään yleensä matkailun ekologisuuteen ja eettisyyteen liittyvät kysymykset. Kirjoitan nyt kuitenkin hieman laajemmin matkailusta.

Matkaa suunnitellessa on kiva surffailla netissä ja kuvitella itsensä upeissa maisemissa, tutustumassa uuteen kulttuuriin. Matkan valintaan vaikuttavat monet tekijät rahatilanteesta käytettävissä olevan ajan määrään.

Oma turvallisuus kannattaa pitää mielessä matkaa varatessa. Riskialueilla matkustamista kannattaa välttää ja muutenkin reissatessa kannattaa pitää maalaisjärki mukana. Esim. riski joutua vaaratilanteisiin kuten ryöstettäväksi kasvaa jos olet humalassa tai liikut yksinäsi pimeällä. Ulkoministeriön matkustustiedotteista voit lukea ajankohtaista tieto eri maiden turvallisuustilanteista http://www.formin.fi/Public/default.aspx?nodeid=15735 ja saada tarkempaa tietoa omien päätöksien tueksi. Ulkoministeriön sivuilla voit myös täyttää matkustustiedotteen, jossa kerrot minne olet matkalla ja milloin. Näin ulkoministeriö tietää missä liikut ja voi tavoittaa sinut mahdollisessa kriisitilanteessa.

Sairastumiseen matkan aikana on hyvä varautua. Euroopassa matkatessa kannattaa hankkia ilmainen eurooppalainen sairaanhoitokortti, jonka saat tilattua KELA:sta ja sillä saat EU ja ETA maissa sekä Sveitsissä hoitoa samaan hintaan kuin paikallinen henkilö. Jos käytät lääkkeitä, on usein helpointa varata niitä mukaan koko matkan keston ajaksi. Myös matkavakuutuksen ottamista kannattaa harkita ja verrata eri vakuutusten ehtoja ja hintoja.

Eettisyyteen littyy paikallisen kulttuurin kunnioittaminen. Esim. arabimaissa on fiksua ottaa huomioon paikallisten pukeutuminen ja ottaa siitä mallia omiin asuvalintoihin, etenkin jos tahtoo välttyä ylimääräiseltä huomiolta. Toisissa kulttuureissa voi myös olla erilaisia käyttäytymissääntöjä, joihin hyvä perehtyä ennen matkaa välttääkseen pahimmat mokat. Selvitä kuuluko maassa antaa tippiä. Älä käytä hyväksesi köyhyyttä ja yritä suosia paikallisia tuotteita esimerkiksi tuliaisia valitessa. Valokuvatessa on kohteliasta kysyä lupaa ja jos maan käytäntöön kuuluu maksaa, tee se! Tämä voi olla heidän ainoa tulonlähde. Myös eläimien hyvinvointiin kannattaa kiinnittää huomiota. Kuvat erilaisten eläinten kanssa nousevat välillä uutisotsikoihin, sillä usein eläimiä ei kohdella hyvin.

Ekologisuuteen liittyen voi miettiä mahdollista lentoreittiä ja lennon pituutta. Matkustaa voi vaikka junalla! Myös majoitusvaihtoehdollaan voi vaikuttaa valitsemalla esim. ympäristösertifikaatin ansainneen kohteen.

Kesä lähestyy ja kotimaassakin voi matkailla. Matkailla voi monella eri tavalla ja jokainen suunnittelee itselleen sopivimman vaihtoehdon. Nautitaan reissailusta ja uusiin kulttuureihin tutustumisesta niitä kunnioittaen. Matkustelu on ihanaa ja avartaa omaa maailmankuvaa!
Mikä on ollut sun paras reissu? Kommentoi alle 😊

Lisää tietoa eettisestä matkailusta mm. http://www.reilumatkailu.fi/

Hyvää Vappua!
Terkuin, Orvokki

LukutoukkailuaMaanantai 24.04.2017 15:37

Eilen sunnuntaina 23.4. vietettiin UNESCOn toimesta valittua Kansainvälistä kirjan ja tekijänoikeuksien päivää, joka tunnetaan myös Kirjan ja ruusun päivänä. Perinteen mukaan Kirjan ja ruusun päivänä mies antaa naiselle punaisen ruusun, nainen miehelle kirjan. Tämä perinne on peräisin keskiaikaisesta tarusta Pyhästä Yrjöstä, Katalonian suojeluspyhimyksestä. Legendan mukaan ritari Pyhä Yrjö surmasi lohikäärmeen, joka oli syömässä kauniin prinsessan, ja kuolleen lohikäärmeen verestä kasvoi pensas täynnä punaisia ruusuja, josta ritari poimi prinsessalle kauneimman. Teemapäivä on omistettu kaiken kirjallisuuden ja kirjailijoiden työn kunnioittamiselle. Kirjailijat ja heidän kirjansa ovat osaltaan olleet edistämässä ihmisyyden sosiaalista ja kulttuurista kehittymistä jo vuosisatojen ajan. Ei ole sattumaa, että juuri kyseinen päivämäärä on valikoitunut päiväksi, jona kunnioitamme kirjallisuutta taiteen muotona; tuona päivänä on syntynyt tai kuollut moni historiallinen kirjailija, joista suurimpana ja kuuluisampana ehkä vuonna 1616 kuollut Romeon ja Julian isä, William Shakespeare. Teemapäivän tarkoituksena on rohkaista meitä kaikkia ja erityisesti nuoria kiinnostumaan lukemisesta. Tämän kunniaksi onkin hyvä pohtia hieman omaa suhdettaan kirjoihin ja lukemiseen. Oletko lukutoukka tai voisiko susta kuoriutua sellainen? Kuinka paljon sinä luet ja mikä motivoi sinua lukemaan? Entä millaisia mahdollisuuksia meillä on lukea perinteisten kirjojen lisäksi?


Lukeminen on meille suomalaisille perustaito, joka meille opetetaan viimeistään peruskoulussa. Lukutaito on meille väline oppimiseen ja tiedonhakuun. Koulun ja opiskelun myötä luemme elämämme aikana satoja kirjoja ja tuhansia sivuja tekstejä. Lukeminen voi tuntua tällöin toisinaan pakkopullalta, vaikka uuden oppiminen itsessään olisikin mielekästä. Lukeminen voi olla myös puhtaasti kulttuurin harrastamista sekä itsensä viihdyttämistä. Lukeminen on monelle tärkeää ajanvietettä ja mahdollisuus uppoutua arjen keskellä täysin erilaisiin maailmoihin sekä aikaan ja paikkaan. Kiireettömät kirjastoreissut hyllyjen välissä tai kovakantiset lahjapaketit voivat viedä meidät tiedon ja tarinoiden äärelle perinteisimmillään, mutta nykyaikana kirjoja on olemassa monissa muissakin muodoissa. Esimerkiksi e-kirjoja on ostettavissa monista verkkokaupoista ja niiden lukemiseen on olemassa erilaisia sovelluksia, jotka ovat ladattavissa äly- ja mobiililaitteille. Jos painetun, tekstimuotoisen kirjan lukeminen ei luonnistu tai huvita, ovat äänikirjat oivallinen tapa nauttia kirjoista. Hyvä kirja luurit korvilla tekee juoksulenkistä tai siivouspäivästä rattoisamman. Entäpä sitten pääsykoe- tai tenttikirjojen kuuntelu muiden askareiden lomassa? Multitaskingia ja digiaikaa parhaimmillaan! Kirjojen lisäksi lukemista voi harrastaa esimerkiksi sarjakuvien, blogien sekä uutis- ja aikakausilehtien äärellä. Kaikki lukeminen on arvokasta ja mahdollistaa meille uuden oppimista ja erilaisten tunteiden kokemista.

Kesän lähestyessä meistä monella tapana tehdä ns. kesän Bucket list eli tavoite- tai toivomuslista. Omalle listalleni lomamatkojen ja jäätelönsyöntiennätysten rikkomisen jatkeeksi aion laittaa tavoitteeksi lukea vähintään yhden uuden kirjan. Lukeminen voi tapahtua perinteiseen malliin laiturin nokalla loikoillessa tai luurit korvilla aamun ruuhkabussissa kohti kesätyöpaikka, sillä ei ole väliä. Haastan myös muut lisäämään mieluisan lukukokemuksen kesän toivomuslistalleen ja tällä tavoin oppimaan jotain uutta ja ainutlaatuista ympäröivästä maailmasta ja toisistamme.

Antoisia lukuhetkiä kaikille auringon alla!Netari/Bamsunalle

Millainen lukija olet?Maanantai 24.04.2017 15:27, 41 vastaajaa

Kuinka usein luet?
Mitä luet?
  • Voit valita 40 vastausta.
Mikä lukemisessa on parasta?
  • Voit valita 3 vastausta.
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

PääsiäinenTorstai 13.04.2017 12:51

Palmusunnuntai aloittaa pääsiäisrumban ja se sijoittuu viikkoa ennen pääsiäispäivää. Palmusunnuntai on monelle tuttu virpomispäivä. Viikon aikana kyhätään koreita vitsoja ja sunnuntaina ponkaistaan jo aamuvarhain liikkeelle herkkujen kiilto silmissä. Ilta menee yllätysmunia availlessa ja suklaasumussa, josta on luontainen siirtyminen hiljaiseen viikkoon, tai tässä tapauksessa piinaviikkoon. Piinaa siinä suhteessa, että loppuviikkoa kohden Kinder -munat, mämmit ja pashat alkaa tulla jo korvista ulos. Piinaviikon jokaiselle päivälle on oma nimensä, joista seuraavaksi hieman lisää.

Malkamaanantai juontaa nimensä Raamatusta. "Kuinka näet rikan, joka on veljesi silmässä, mutta et huomaa malkaa, joka on omassa silmässäsi?" Malka -sanalla viitataan tässä ihmisen omaan vikaan tai puutteeseen, jota tämä ei huomaa, mutta syyttää toista. Monesti on helpompi parjata kaverin holtitonta herkuttelua, varsinkin siinä vaiheessa kun omat virpomispalkat on syöty jo aikoja sitten.

Tikkutiistaina vuoltiin sytykkeitä. Tuona päivänä vuollut sytykkeet olivat erityisen hyvällä onnella varustettuja. Eli jos kesälomalla on tarkoitus grillailla, niin kannattaa vuolla ne sytykkeet jo tässä vaiheessa. Tunnetustihan se grilli ei syty siinä vaiheessa kun nälkä on pahimmillaan!

Kellokeskiviikkona lehmille laitettiin kellot kaulaan. Karja päästettiin ensimmäistä kertaa ulos kirmaamaan – kello kaulassa. Tänä pääsiäisenä ajattelin kokeilla samaa. Nastakenkien sijaan laitan kellon kaulaan ja kirmaan juoksulenkille! Vahinko ei tule kello kaulassa.

Kiirastorstaina perinteisesti karkotetaan pihapiirissä vaikuttava paha, epäonnea tuova olento, Kiira. Tämä onnistuu parhaiten mekastamalla kovaan ääneen ja vetämällä perässä savuavaa terva-astiaa. Kiirastorstaihin liittyy myös puhdistuminen, joten jos et halua juosta ympäri pihapiiriä ja haista loppu viikkoa tervalle, niin suosittelen siivoamaan kämpän ja mahdollisesti myös siistimään itseäsi. Ennen muinoin hiusten ja kynsien leikkuu on tapahtunut juuri kiirastorstaina.

Pitkäperjantai on nimensä mukaan pitkä. Tai siitä on ainakin pyrittävä tekemään nimensä veroinen. Vanhoihin tapoihin on Suomessa kuulunut, että pitkänä perjantaina ei käyty missään. Istuttiin kotona syömättä ja juomatta. Tai jos oli tarpeen jotain suuhunsa laittaa, niin ei missään tapauksessa lämmintä ruokaa. Tällä vuosituhannella se tarkoittaisi varmaankin sitä, että ne eineslihapullat syödään suoraan pakkauksesta sen mikropitsan seuraksi.

Lankalauantain vastaisena yönä noidat pääsivät mellastamaan maailmassa ja noitien karkottamiseksi Pohjanmaalla poltetaankin yhä edelleen pääsiäiskokkoja. Uskotaan, että mitä enemmän kipinöitä ja savua, niin sitä parempi. En kuitenkaan itse alkaisi kyhäämään taloyhtiön pihalle omaa kokkoa. Helpommalla (ja turvallisimmin) pääsiäisestä selviää, jos osallistuu johonkin yhteiseen kokon polttoon, jossa turvallisuudesta on huolehdittu asianmukaisesti. Pääsiäislauantaina eli lankalauantaina oli myös tapana pestä ja värjätä talvella kehrätyt langat. Eli ennen kokkojen katselua on hyvä pyörähtää lankakaupan kautta, ellei lemmikkinä ole lammasta!

Sukkasunnuntai eli pääsiäissunnuntai voi tarkoittaa sitä, että ollaan hiljaa (eli sukkasillaan) tai sitten on pidetty niin lystiä, että sukatkin ovat lentäneet jaloista. Itse valitsisin mieluummin jälkimmäisen vaihtoehdon. Nimensä mukaisesti edellisenä päivänä hankituista langoista on myös kudottava uudet sukat. Jos puikot eivät pysy omissa käsissä, voi langat kuskata esimerkiksi äidille, mummolle, tädille tai kävellä suoraan lähimpään kauppaan sukkaostoksille.

Toinen pääsiäispäivä on riemun juhla. Itse lähinnä riemuitsen siitä, että pääsiäinen on taas kerran selätetty. Vitsat, höyhenet ja rairuohot voi kuskata roskiin, jättää suklaamunat syömättä, eikä mämmiäkään enää näy kaupan hyllyillä vähään aikaan. Ja mikä parhainta, maanantaikaan ei tunnu yhtään niin pahalta, kun se on vapaapäivä.

Hyvää pääsiäistä!

PääsiäiskyselyTorstai 13.04.2017 12:54, 38 vastaajaa

Parasta pääsiäisessä on?
Parasta puuhaa pääsiäisenä on?
Pääsiäisen paras herkku?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Jokainen ääni merkitseePerjantai 31.03.2017 16:01

Kuntavaalit toimitetaan Suomessa joka neljäs vuosi ja seuraavat kuntavaalit toimitetaan 9.4.2017. Ennakkoäänestys on kuitenkin jo käynnissä ja jatkuu 4.4. asti. Ennakkoon äänestäessä et tarvitse mukaasi kuin voimassa olevan henkilötodistuksen (passi, ajokortti), mutta virallisena vaalipäivänä äänestää voi ainoastaan erikseen määrätyssä pisteessä, äänestyskorttia käyttäen.Kuntavaaleissa valitaan valtuutetut kuntien valtuustoihin eli yhtensä 295 valtuustoon. Nämä ovat siis juuri niitä paikkoja, joissa kuntasi asioista päätetään. Kuntavaaleissa äänestämällä vaikutat omaan elämääsi liittyviin asioihin. Eikä huolta, vaikka itse et äänestäisi moni muu kyllä äänestää ja ajattelee tällöin täysin omaa etuaan. Käytä siis äänesi ja vaikuta.

Eikö oikeaa ehdokasta löydy? Kokeile kuntavaalikonetta!
Helsinginsanomien kuntavaalikone: http://www.vaalikone.fi/kunta2017/
Ylen kuntavaalikone: https://vaalikone.yle.fi/kuntavaalit2017Vielä monta syytä lisää äänestää: http://www.kuntavaalit.fi/fi/aanestajalle/miksiaanestaa

Käytä ääntäsi ja vaikuta!
/Onervankukka

MedialukutaidostaSunnuntai 26.03.2017 17:02

Mun oli pakko vähän kysellä muiltakin ihmisiltä, heidän käsityksiään medialukutaidosta. Sain oikeastaan kahdenlaisia vastauksia: ”Mitä se on?” tai kohtuullisen yhteneviä kuvauksia medialukutaidon olevan kykyä lukea ja ymmärtää medioita ja arvioida tiedontarjoajan tarkoitusperiä.

Tänä päivänä poliisiylijohtaja myöntää myös heidän tehtävänsä mahdottomuuden torjua kaikkea valeuutisointia, jota verkossa ilmenee. Toisaalta uutinen on voitu myös kirjoittaa tavalla, joka saa poliisin toiminnan näyttämään joko niin hyvältä tai huonolta kuin tarpeellista. Jo tämä kielii siitä, ettei ihan kaikkea netissä, josko muuallakaan julkaistua tekstiä kannata uskoa siltä istumalta.Tänä päivänä liki jokaisella meistä on mahdollisuus jakaa tietoa laajoille massoille ja muokata sitä omiin tarkoitusperiinsä sopivaksi. Toki tämä tiedottamisen menetelmä on ollut jo pitkään tiedossa. Adolf Hitler Taisteluni kirjassaan kuvailee, kun kertoo tarpeeksi suuren valheen ja toistaa sitä tarpeeksi usein, alkavat ihmiset uskomaan siihen. Valitettavasti tällaisia ilmiöitä on havaittavissa tämänpäiväisessä globaalissa politiikassa. Nähtäväksi jää, että mihin se johtaa…

Ajattele, siis ole!
-Netard

Elävän kirjaston parissaMaanantai 27.02.2017 11:30

Moikka!


Kiinnostaisko sua jutella ”elävän kirjan” kanssa, joka edustaa jotain ihmisryhmää? Esimerkiksi poliisi, turvapaikanhakija tai liikuntavammainen. Elävän kirjaston idea sai alkunsa tunnetulta Roskilden festivaalilta, joka järjestetään vuosittain Tanskassa.

Miten se sitten toimii? Elävän kirjaston kirjat edustavat erilaisia vähemmistöjä ja muita ryhmiä, jotka kohtaavat syrjintää, ennakkoluuloja, stereotypioita ja rasismia. Elävästä kirjastosta kirjojen sijaan lainataankin ihmisiä keskusteluun!

Lukija valitsee itselleen kiinnostavan kirjan ja lainaa sen, yleensä noin 20 minuutin ajaksi. Kirjan kanssa voi jutella ja kysellä kysymyksiä. Kirjalta saa kysyä mitä tahansa, mutta sen ei ole pakko vastata kaikkiin kysymyksiin. Elävässä kirjastossa on tärkeää muistaa, että vaikka ei jakaisi samoja arvoja toisen kanssa, tulee toista kunnioittaa. Loppujen lopuksi niin lainaaja kuin kirjakin voivat oppia toisiltaan ja avartaa näkemyksiään! Vautsi vau!Elävä kirjasto järjestettiin Suomessa ensimmäistä kertaa vuonna 2006 ja sen suosio on noussut jatkuvasti. Itsekin tunnen muutamia eläviä kirjoja ja päätin tiedustella, millaista elävänä kirjana toimiminen on. Sain haastatella Marttaa, joka on toiminut elävässä kirjastossa goottina.

Missä olit elävänä kirjana?
Olin ensimmäistä kertaa kirjana vuonna 2006 ja toisen kerran vuonna 2007. En muista, mikä taho etsi kirjoja ensimmäisellä kerralla, mutta toinen kerta taisi olla Joensuun taiteiden yössä. Muistelisin, että molempiin minua pyydettiin.

Kuinka pitkä oli laina-aika?
Ehkä noin 30min ja 15min

Millaista on toimia elävänä kirjana? Mikä on parasta? Onko jotain ikävää?
Paras muisto oli, että pääsin keskustelemaan erään henkilön kanssa kirjallisuudesta. Hänellä oli hyvin samantyylinen kirjamaku kuin itselläni ja viihdyin hyvin lainaajan seurassa. Toisella kerralla minut lainasi henkilö, jonka kanssa puhuimme musiikista. Koin hänen puhuvan minulle hieman alentuvasti.

Herätitkö lukijoissa ajatuksia?
Yhden lukijan kanssa muistelimme nuoruutta!

/Netari-Lotta

Torstaina 9.3 klo 18-20 järjestetään habbossa Netarin nuorisotilassa Elävä kirjasto! Hyppää mukaan ja lainaa itsellesi kirja. :)

Oletko ikinä kuullut Elävästä kirjastosta?Maanantai 27.02.2017 11:57, 22 vastaajaa

Oletko ikinä kuullut Elävästä kirjastosta?
Millaisia tunteita elävä kirjasto herättää?
  • Voit valita 20 vastausta.
Haluaisitko toimia mieluummin kirjana vai lukijana?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Verkon palvelut

Verkkopankkien avulla voimme maksaa laskujamme ja tunnistautua erilaisiin palveluihin. Sykemittareiden avulla voimme seurata omaa kehittymistämme liikuntalajeissa ja jakaa tuloksia kaikille niistä kiinnostuneille. Kirjoitamme päivästämme sosiaalisen median palveluihin ja käytämme sähköistä reseptipalvelua apteekeissa.

Internetin turvallisuus nousee keskusteluissa koko ajan useammin esiin ja tietoturva on yksi keskeinen puheenaihe lehdissä. Saamme usein lukea siitä, kuinka luottokorttinsa tunnusnumerot väärälle henkilölle antanut harmittelee sitä, kuinka yksinkertaisella tavalla häntä saatettiin huijata antamaan omat tietonsa esimerkiksi pankkivirkailijaa tai poliisia esittävälle soittajalle. Monet palvelut ovat tulleet murretuiksi, jolloin kaikkia käyttäjiä kehotetaan sähköpostiviestillä vaihtamaan omat salasanansa.

Edellä mainitut asiat vaikuttavat siihen, millä tavoin käyttäydymme verkossa. Saatamme aina laskua maksaessamme tarkistaa osoitepalkista suojatun yhteyden tiedot ja verkkokauppaa käyttäessämme haemme käyttäjäkokemuksia sen toiminnasta. Kuitenkin, kun puhumme internetin turvallisuudesta, niin hahmotammeko sitä, millä tavoin se vaikuttaa omaan elämäämme? Siitä ei ole pitkä aika, kun vaihdoimme tietoa istuen piirissä nuotion äärellä ja kummeksuimme kaikkea outoa, joka osui elinpiiriimme.

Pienet kuplamme maailman suurimman tietovarannon äärellä

Eli Pariser kertoo teoksessaan What the Internet Is Hiding from You siitä, kuinka useat hakukoneet seuraavat meidän käyttäytymistämme ja sen mukaisesti he räätälöivät meille sopivaa sisältöä, jonka he uskovat kiinnostavan meitä. Parhaimmillaan räätälöity sisältö palvelee meitä todella hyvin. Esimerkiksi katsoessani Netflixistä elokuvia voin helposti siirtyä seuraavaan, kun ohjelma suosittelee minulle aiemmin katsomieni perusteella aina seuraavaa ehdokasta.

Ongelmahan on siinä, että tällöin internet ei enää kaikessa moninaisuudessaan osoita elämämme yllättävää monimutkaisuutta ja rikkautta, vaan sen sijaan tukee älyllistä laiskuuttamme. Se näyttää meille vain sen, mitä haluamme nähdä. Emme halua poistua tutun nuotion ja sen ympärillä kerrottujen tarinoiden ääreltä. Kehän ulkopuolelle meneminen voi aiheuttaa vierauden kokemuksen. Vieraus on näin entistä henkilökohtaisempi, omaa sosiaalisuutta ja identiteettiä käsittelevä. Tällöin tunnemme itsemme turvattomaksi, emme ainoastaan netissä, vaan myös sen ulkopuolella. Tämä on kuitenkin luonnollista, sillä vietämme mielellämme aikaa ihmisten kanssa, jotka ajattelevat samoin kuin me.Karttojen laidoille

Abraham Ortelius oli flaamilainen maantieteilijä ja kartanpiirtäjä. Hänen maailmankartastoaan pidetään ensimmäisenä ”oikeana” karttana, joka pyrki hahmottamaan kokonaisuuden sen sijaan, että se koostuisi pienemmistä palasista. Orteliuksen karttaa tarkastellessa voi kuitenkin havaita, millä tavoin tuntematon ilmenee niissä. Vesialueet olivat aina olleet vaarallisia purjehtijoille ja niitä kuvaamaan on piirretty erilaisia hirviöitä, jotka uhkaavat ohikulkevia laivoja.

Karttojen tarkentuminen on ihmisten yhteistyön ansiota. Tietoa on jaettu eteenpäin aina, kun uusia maailmoja on avautunut. Tämä on vaatinut kuitenkin rohkeutta juuri niiltä, jotka ovat uskaltautuneet niille kartan alueille, joilla on hirviöitä kuvattuna. Tämä on vaatinut rohkeutta niiltä, jotka ovat poistuneet nuotion ääreltä, pois tuttujen tarinoiden ja kertojien luota. Voisiko internet vaatia sitä, että poistumme tutuilta keskustelualueilta ja Googlen hakupalveluiden ääreltä, ja etsisimme tietoa jostain ihan muualta.

Kenties tämä voisi vaikuttaa siihenkin, millä tavoin hahmotamme maailmaamme ympärillämme.

/HerraHamsteri

Turvaton netti?Maanantai 27.02.2017 10:53, 25 vastaajaa

Internetin turvallisuus nousee keskusteluissa koko ajan useammin esiin ja tietoturva on yksi keskeinen puheenaihe lehdissä. Vaikuttaako netti maailmankuvaasi?
Olen huolissani siitä, millä tavoin internet vaikuttaa maailmankuvaani:
Internet on lisännyt turvattomuudentunnettani
Käyttämäni palvelun salasanat ovat vuotaneet vääriin käsiin
Käytän muitakin hakukoneita, kuin Googlea (vapaata keskustelua kommenteissa vaihtoehdoissa)
Uskallan kirjautua itselleni tärkeisiin palveluihin, kuten verkkopankkiin, julkisella koneella?
Uskallan kirjautua itselleni tärkeisiin palveluihin, kuten verkkopankkiin, omalla koneellani julkisessa verkossa?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Taas se tulee, jokavuotinen talviloma ja taukoa koulusta. Nyt jos koskaan on syytä kaivaa pulkat, liukurit, stigat ja muovispussit kaapista ja suunnata ulos laskemaan mäkeä. Tai jos mäenlasku ei ole sinun juttusi, niin ulkona voi tehdä paljon muutakin kivaa!
Tiesitkö, että ensimmäinen talvilomaviikko on vietetty jo vuonna 1927? Silloin kyseessä oli nimeltään urheiluviikko jota vietettiin vain yhdessä Suomen koulussa. Viisi vuotta myöhemmin, vuonna 1932 tästä viikosta tuli kaikkien koulujen pakollinen lomaviikko jota kutsuttiin silloin hiihtolomaksi. Nykyään hiihdon merkitys loman aikana ei ole niin suuri ja tästä syystä koulut ovat alkaneet käyttää nimitystä Talvilomaviikko. Vielä tänäkin päivänä rakkaalla lomallamme on kaksi nimeä, molemmat yhtä oikeita, hiihtoloma tai talviloma.
Mutta eikös ole mahtavaa, että meillä on mahdollisuus tällaiseen viikon mittaiseen lomailuun? Juuri kun kevät aurinko alkaa jo varovasti kurkistella ja päivät ovat hieman valoisampia, onkin jokaisen syytä hengähtää ja ottaa aikaa itselleen. Lumileikit ovat mahtavia, onpa ikää kertynyt kuinka paljon tahansa! Lumienkelit, lumiukot ja lumisota on tuttuja touhuja lapsuudestamme, miksemme siis palaisi takaisin niihin hetkiin ja heittäytyisi lumen mahtavaan maailmaan jälleen nyt!Talviloma on täydellinen aika myös matkustaa. Jotkut lentävät paukkuvia pakkasia karkuun etelän matkoille, jotkut käyttävät aikansa vierailemalla sukulaisten tai muualla asuvien ystäviensä luona ja jotkut haluavat olla vain kotona ja levähtää. Olipa tapasi viettää talvilomaa mikä tahansa, tärkeintä on, että viikon ajan saa luvan kanssa nukkua vaikka koko päivän eikä mihinkään ole kiire.

Hiihtolomaterveisin,
@NetariAnsku

Mihin sinä käytät talvilomasi?Maanantai 20.02.2017 13:21, 35 vastaajaa

Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Ystäviä mistä heitä?Tiistai 14.02.2017 14:19

Tänään vietetään ystävänpäivää. Historia kertoo sen pohjautuvan pakanallisiin hedelmällisyysrituaaleihin antiikin Rooman ajoille. Sen jälkeen juhlapäivä on muuttanut muotoaan paljon ja maailmalla päivä tunnetaan nykyisillään nimellä Valentine’s Day - Rakastavaisten päivä. Rakastavaisten lisäksi päivänä muistetaan ystäviä, perheenjäseniä ja muita tärkeitä oman elämän tyyppejä.

Mielestäni ystävyys ja rakkaus toista kohtaan ovat ansainneet oman juhlapäivänsä. Vaikka itse ystävänpäivä onkin nykyisin melkoinen kaupallisuuden superjuhla, voi päivän kaunista tarkoitusta hyödyntää yhteiseen aikaan ystävien ja rakkaiden kanssa ilman suurempaa rahallista panostusta.

Ystävien merkitystä hyvinvoinnin edistäjänä jaksetaan korostaa monessa paikkaa. Mutta miten saada luotua kaveri- ja ystävyyssuhteita, jos niitä ei syystä tai toisesta ole?
Tavallaan uusi ystävyys vaatii toimia myös itseltä, koska harvemmin kukaan tulee kotoa hakemaan. Itse koen, että ystävien kanssa viihtyy, koska jakaa joitain arvoja tai mielenkiinnon kohteita heidän kanssaan. Siksi minä lähtisin etenemään asiassa omien kiinnostuksen kohteideni kautta. Voisiko uusia tuttavuuksia lähteä rohkeasti etsimään harrastusryhmistä, lempi bändin keikoilta, jonkin mielenkiintoisen järjestön toiminnasta tai ilmoittautumalla vapaaehtoistyöhön? Olen myös kuullut, että yksin matkustaessa tutustuu uusiin ihmisiin helpommin kuin kavereiden kanssa matkatessa.

Ystävien etsiminen livenä voi tuntua todella jännittävältä. Onneksi nykyisin internet tarjoaa loistavia mahdollisuuksia tutustua uusiin ihmisiin. Netarin nuorisotila Habbossa on vain yksi väylä. Netistä löytyy esimerkiki nuorille suunnattuja ryhmächatteja ja vertaisryhmiä. Nettituttuja tavatessa on hyvä kiinnittää erityistä huomiota turvallisuusasioihin. Eli tapaa uusi kaverisi julkisella paikalla, kerro tapaamisesta jollekin aikuiselle ja ota mahdollisuuksien mukaan joku tuttu mukaan.

Kaverit ja ystävät voivat toimia elämämme isoina voimavaroina. Me kaikki voimme olla apuna ystäviä etsiville olemalla helposti lähestyttäviä, ottamalla toiset ihmiset huomioon ja tarjoamalla seuraa yksinäiselle. Ollaan siis avoimia, koska koskaan ei tiedä minkä nurkan takaa se uusi ihana ystävä ilmestyy 

Ihanaa ystävänpäivää kaikille <3

@Sirkku

Mitä toivot ystävältä?Tiistai 14.02.2017 14:19, 40 vastaajaa

Hyvää ystävänpäivää! Mitä aiot tehdä tänään? Minkälainen tyyppi on hyvä ystävä?
Aiotko viettää tänä vuonna ystävänpäivää?
Millaisia ominaisuuksia toivot ystävältä?
  • Voit valita 20 vastausta.
Kuinka tärkeänä osana omassa elämässäsi pidät ystäviä?
Oletko tavannut livenä henkilöä, johon olet tutustunut netin kautta?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Minun, sinun ja meidän mediaMaanantai 06.02.2017 16:56

Onko Mediataitoviikko sinulle jo tuttu asia? Sitä vietetään jälleen tänä vuonna, ja Suomen 100-vuotisen itsenäisen taipaleen kunniaksi teemana on ”Ihmisten internet”. Se kutsuu kaikki muksut, Markut, meikämandoliinit ja mummot yhteen juhlimaan parempaa ja yhdenvertaisempaa nettiä! Virallinen Mediataitoviikko on helmikuun alkutaipaleella, 6-12.2.2017.

Mikä se Mediataitoviikko sitten oikeasti on? Se voi näkyä sinun arjessasi vaikkapa… sanotaanko näin - soitatte koulussa naapuriluokkaan koko koulupäivän kestoisen maratonpuhelun WhatsApilla, tai vaikka teette nuorisotilalla kokeellisen radiolähetyksen, johon on koitettu tuottaa mahdollisimman monella eri keittiön kapistuksella jokin äänitehoste ryydittämään lähetyksen kulkua. Oikeastaan kaikki mediaa hyödyntävät keinot ovat tällä viikolla sallittuja! Koko homma pähkinänkuoressa meinaa siis sitä, että viikon ajan hullaannumme (entistä enemmän) mediasta, netistä, meemeistä, tubettajista ja kaikesta muusta siltä väliltä, mikä vaan pistää hullaannuttamaan. Näppärimmin voit tsekata lähialueesi ilmoittautuneet tahot sivulta www.mediataitoviikko.fi.

Mediataitoviikko on myös opettajia, päiväkodin ohjaajia, nuorisotyöntekijöitä, Netarilaisia ja kaikkia muita lasten ja nuorten parissa työskenteleviä varten. Tämä viikko herättelee meitä muistamaan sen, että internet on osa meidän kaikkien jokapäiväistä elämää, halusimme sitä tai emme (psst! halutaan!). Viikon aikana puristamme rystyset valkoisina kärrystä kiinni ja koitamme olla putoamatta kyydistä, kun tutkailemme median monipuolisuutta tänä päivänä ja pysyä aiheesta ajan hermolla.

Nettiä käyttäessäsi sinulla on oikeuksia, kuten oikeus tietoon, yksityisyyteen, mielipiteeseen, turvaan ja tukeen. Mitä oikeudet sitten tarkoittavat? Tsekkaa iRights-video: https://youtu.be/sYM9LWJlOMs

Netari/HypermusicMiten sinä vietät Mediataitoviikkoa?Maanantai 06.02.2017 16:43, 58 vastaajaa

Onko Mediataitoviikko sinulle jo tuttu asia? Sitä vietetään jälleen tänä vuonna, ja Suomen 100-vuotisen itsenäisen taipaleen kunniaksi teemana on ”Ihmisten internet”. Se kutsuu kaikki muksut, Markut, meikämandoliinit ja mummot yhteen juhlimaan parempaa ja yhdenvertaisempaa nettiä!
Olitko aikaisemmin kuullut Mediataitoviikosta?
Vietetäänkö sinun oppilaitoksessasi tai nuorisotalollasi Mediataitoviikkoa?
Mitä medioita sinä käytät?
  • Voit valita 6 vastausta.
Helmikuun 7. päivä vietetään kansainvälistä turvallisemman internetin päivää (Safer Internet Day). Oletko sinä koskaan tuntenut oloasi turvattomaksi netissä?
Miten sinä vietät / haluaisit viettää mediataitoviikkoa?
  • Voit valita 20 vastausta.
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.