IRC-Galleria

Ninnuliina

Ninnuliina

Suojellaan Lapsia ry toiminnanjohtaja, erityisasiantuntija

Sosiaalinen media hyvässä ja pahassaMaanantai 01.02.2016 13:55

Erilaiset verkkoympäristöt ja sovellukset tarjoavat tänä päivänä rajattomat mahdollisuudet sosiaaliseen kanssakäymiseen muiden ihmisten kanssa. Erilaisten sivustojen, yhteisöprofiilien, blogien, vlogien ja live-lähetysten kautta moni nuori laajentaa sosiaalista verkostoaan ja luo uusia tuttavuuksia ennestään tuntemattomien ihmisten kanssa. Parhaimmillaan tämä tuo lähelle ihmisiä, joiden kanssa reaalimaailmassa olisi vaikeaa tai jopa mahdotonta pitää yhteyttä.


Vihan vallassa

Kielteiset tunteet saavat ihmisistä joskus turhan vahvan otteen, erityisesti silloin jos tulee loukatuksi tai satutetuksi. Näissä tilanteissa mieleen voi hetkellisesti nousta ajatus kostosta ja äärimäisen huonoja ideoita tämän toteuttamiseksi. Pahimmillaan hetken mielijohteesta verkkoon voidaan ladata inhottavia kommentteja, äärimmäisiä mielipiteitä, epäsopivia kuvia tai muuta epäasiallista materiaalia.

Materiaalin julkaisu verkossa vie vain sekunnin murto-osan, mutta leviämään lähtenyttä kommenttia tai kuvaa on vaikea ja joskus jopa mahdoton pysäyttää ja poistaa. Hetkellisesti hyvältä tuntunut kosto ei jälkeenpäin välttämättä tunnukaan hyvältä, vaan omaa toimintaa lähinnä hävetään. Mitä toiminnasta seuraa, riippuu paljolti siitä minkälaista kuvaa tai kommenttia vihansa vallassa ollut henkilö on julkaissut ja kuinka laajasti kuvat tai kommentit ovat mahdollisesti levinneet.

Kaikkea ei tarvitse sietää

Verkkomaailmassa ei tarvitse sietää kiusaamista, painostamista, ahdistelua eikä kiristämistä. Jos olet itse tai ystäväsi on joutunut verkossa kiusaamisen, häirinnän, huijaamisen, varkauden, ahdistelun tai muun mieltä painavan asian kohteeksi niin tule juttelemaan asiasta. Usein asian jakaminen jonkun kanssa jo auttaa, eikä mieltä painavien asioiden kanssa tarvitse pärjätä tai kannata jäädä yksin.

[Kyselyä ei löydy]

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.