IRC-Galleria

Quatermass

Quatermass

This is not a beak, my lovely child. It is a claw! For I am the finger!

Selaa blogimerkintöjä

http://piraattiliitto.org/uutiset/2009/11/liian-vahan-liian-myohaan-viestintavirastolta-viime-hetken-fra-muistutus-operaattori

Ruotsin FRA-vakoilu käynnistyy jo neljän päivän kuluttua eli ensi tiistaina, ja Suomi on ajautumassa kansallisen tietoturvansa kannalta vaaralliseen tilanteeseen lähes täysin valmistautumattomana, vaikka aikaa valmistautumiseen olisi ollut yllin kyllin. Viestintävirasto on julkaissut asiasta tänään perjantaina viime hetken varoituksen, jossa se muistuttaa teleoperaattoreita siitä, että näillä on sähköisen viestinnän tietosuojalain mukainen velvollisuus ilmoittaa asiakkailleen ja virastolle itselleen (!) palveluihinsa kohdistuvista tietoturvauhkista. Tiettävästi yksikään suomalainen operaattori ei ole vielä lähettänyt asiakkailleen vakoilusta varoittavia tiedotteita mahdollisine suojautumisohjeineen. Toisaalta näin myöhään ja vielä viikonlopun alla annettu muistutus haiskahtaa lähinnä Viestintäviraston yritykseltä sälyttää vastuu onnettomasta tilanteesta operaattoreiden niskaan. Todellisuudessa virasto itse on epäonnistunut täydellisesti omassa tiedotus- ja suojaustehtävässään. Sillä olisi ollut reilu vuosi aikaa järjestää viranomaisille, yrityksille ja yksityisille suunnattuja tiedotuskampanjoita netissä, lehdissä ja televisiossa, mutta mitään ei ole tapahtunut. H-hetken lähestyessä virastolla on tarjota vain yksi säälittävä verkkosivu, jonka aiheena on muodollisesti tietosuoja, mutta jolta ei löydy mitään käytännön suojautumisohjeita.

Vakoilulta olisi ollut jopa mahdollista suojautua kokonaan kansallisilla teknisillä ratkaisuilla. Piraattipuolue ehdotti jo vuoden 2008 kesällä maan hallitukselle Ruotsin vakoilun fyysistä kiertämistä suoraan Suomesta Saksaan vedetyillä valokaapeliyhteyksillä. Toinen ja paljon helpommin järjestettävissä ollut tekninen vaihtoehto olisi ollut kaiken Suomen kansainvälisen dataliikenteen kanavoiminen Ruotsin lävitse salatussa muodossa luotetun eurooppalaisen yhteistyökumppanin kanssa hoidetuilla reititysjärjestelyillä. Tällaisen kansallisen VPN-putken kustannukset olisivat korkeintaan muutamia miljoonia euroja – pieni hinta kansallisesta tietoturvasta. Näihin teknisiin vaihtoehtoihin eivät maan hallitus ja sen viestintäministeri Suvi Lindén kuitenkaan tarttuneet, ja niinpä avoimien ovien päivät Suomen kansainvälisessä viestiliikenteessä alkavat ensi tiistaina. FRA tulee ottamaan tarjoukseen vastaan innolla, ja TeliaSonera, joka omistaa tytäryhtiönsä TeliaSonera International Carrierin kautta lähes kaikki Suomen tietoliikennettä ulkomaille välittävät meridatakaapelit, tulee kytkemään FRA:n vakoilupiuhat kiltisti kiinni pääomistajansa Ruotsin valtion tahdon mukaisesti.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.