IRC-Galleria

Rikupiia

Rikupiia

Olen siirtynyt toisiin tehtäviin Helsingin kaupungille. RIKUn osalta voit olla yhteydessä TeRikuun tai Orkkideaan. Mukavaa talven jatk...

Turvallista kesää!Tiistai 22.07.2014 18:48

Nuoret joutuvat yhä useammin rikoksen uhriksi. Yksi valitettava syy siihen on, että nuorten tekemät ryöstöt ovat lisääntyneet tuntuvasti. Aiheesta uutisoi tämän päivän Helsingin Sanomat. (http://www.hs.fi/kotimaa/Alaik%C3%A4inen+ry%C3%B6st%C3%A4j%C3%A4+haluaa+yleens%C3%A4+matkapuhelimen/a1405914646837)

Jutussa haastateltiin nuorta miestä, joka oli joutunut nuorten poikien ryöstämäksi kysyttyään heiltä neuvoa etsimänsä osoitteen löytämiseksi. Ryöstön uhriksi joutunut koki tilanteen uhkaavana ja nöyryyttävänä. Pelon ja häpeän tunteet ovat yleisiä rikoksen kohteeksi joutumisen jälkeen.

Rikoksen uhriksi joutuu yleensä yllättäen. Se rikkoo turvallisuuden tunteen, joka on tärkeä voimavaramme arjessa. Turvallisuuden tunne on yksi ihmisen perustarpeista. Selviämme arjen haasteista ja pystymme nauttimaan ja iloitsemaan itsellemme tärkeistä asioista, kun voimme kokea olevamme turvassa. Turvallisuuden tunteen voi rikkoa moni muukin ennalta arvaamaton ikävä asia tai tapahtuma, joka uhkaa omaa tai läheistemme terveyttä, toimintakykyä tai tulevaisuuden suunnitelmia.

Jutussa haastateltu ryöstön uhri kertoo onneksi päässeensä hyvin yli tapahtuneesta. Hän on toivottavasti saanut itselleen sopivaa apua ja tukea selvitäkseen siitä. Ensimmäinen tärkeä askel rikoksen uhriksi joutumisen jälkeen on tehdä asiasta rikosilmoitus poliisille. Näin toimi myös artikkelissa haastateltu nuori mies. Sen lisäksi on tärkeää, että rikoksen uhri kertoo asiasta ainakin yhdelle luotettavalle ihmiselle, jotta saa tilaisuuden käydä läpi kokemaansa ikävää tapahtumaa.

Tekemällä rikosilmoituksen on mahdollista saada kokemalleen vahvistus. Oma kokemus siitä, että ” minulle on tehty väärin ja minun oikeuksiani on rikottu ” konkretisoituu. Rikosprosessin läpikäynti on usein pitkä ja raskas kokemus, eikä sen lopputulos aina valitettavasti korvaa uhrin kokemaa vääryyttä. Se voi silti toimia uhrille korjaavana kokemuksena. Rikosilmoituksen tekemisen lisäksi on tärkeä hakea itselleen myös muuta tukea.

Asiasta puhuminen luotettavan ihmisen kanssa auttaa vahvistamaan järkkynyttä turvallisuuden tunnetta ja saamaan sitä kautta oma arki jälleen hallintaansa.

Jos aihealue herättää kysymyksiä tai muuten mietityttää, tai epäilet esimerkiksi kaverisi joutuneen rikoksen uhriksi tule kysymään neuvoja ja ohjeita RIKU chatista (http://nuoret.riku.fi/) tai RIKUn auttavasta puhelimesta p. 0203 16116

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.