IRC-Galleria

Hienoja valkoisia helmiä...Perjantai 17.11.2006 13:49

Hyvä ihme sentään, jopa kolme lukijaa minun höpinöilläni. Luulin ihan että kaksi...kai kirjoittamista täytyy jatkaa suuren yleisön pyynnöstä ; )
Olen palannut eilen illalla kotiin. Lähdimme miehen kanssa tiistaina kohti Tamperetta ja koulutuspäiviä. Ajatelkaa ihan kahdestaan kaksi yötä ja kolme päivää, hotellia, valmista ruokapöytää, sosiaalista elämää, tuttuja, nukkumista ja rauhaa, harvinaista herkkua !

Lapsia ripoteltiin sukulaisiin, ystäville, tukiperheeseen ja osa jäi pitämään taloa pystyssä ja elukoita hengissä. Ja tekivätkin sen todella hienosti. Olen kyllä tosi ylpeä näistä kotihengettäristä, jotka osaavat ja ennen kaikkea haluavat kantaa vastuuta asioista. Kun vaan aina muistaisi tarpeeksi kiittää.

Tampereella koulutuspäivät menivät hyvin. Jäi paljon takkiin, niinkuin sanotaan. Ajatuksia joita esitykset ja työpajat antoivat tulee työstettyä vielä pitkään, uskon niin.
Yksi puhuttelevimmista esityksistä oli lasten psykiatri Jukka Mäkelän puheenvuoro, jossa hän käsitteli lapsen oikeutta elämäntarinaan. Hän puhui mustista ja valkoisista helmistä, elämän helminauhassa. Helmet ovat kuin jälkiä/uria joita aivoihin jää erilaisista elämäntilanteista. Tutkimusten mukaan jopa hyvin pienen vauvan aivoihin jää jälki, kun vanhempi vastaa omalla hymyllään ja katseellaan lapsen katseeseen ja hymyyn. Syntyy valkoinen helmi. Tässä on kyse yhteisestä kokemuksesta. Ihminen on laumaeläin ja tarvitsee toisia ihmisiä.
Traumat syntyvät usein hylkäämisestä, yksinjäämisestä, yksinäisestä kokemuksesta. Suuret luonnonkatastrofitkaan eivät jätä lapseen niin suurta traumaa kuin yksinjääminen, hylkääminen arjessa.
Pohdimme myös sitä, mitä sitten kun lapsella on valmiina musta helminauha kaulallaan, kun hän syntyy perheeseen. Mustia helmiä ei saa pois, mutta väliin voidaan luoda niitä valkoisia. Niitä ei luoda tempuilla ja toiminnalla, vaan pysyvällä arjella, toistuvuudella ja ennen kaikkea yhteisillä kokemuksilla.
Tästä riittäisi vielä kirjoitettavaa, mutta ehkä palaan tähän vielä myöhemmin, kun olen vähän kypsytellyt...
Olin myös työpajassa, jossa käsiteltiin adoptiota ja olin joistakin esityksistä aika mykistynyt. Kuulin hyvin erilaisia tarinoita pienistä 2 viikkoisista adoptiolapsista, aikuisista mm. 27 vuotiaasta adoptiolapsesta jne... Jäi mietittävää.

Nyt on palattu kuitenkin arkeen ja se maistuu taas toisenlaiselta kuin viime maanantaina. Vanha klisee on, että pitäisi useammin lähteä kauemmas että näkee lähelle tarkemmin, mutta näin se vain on.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.