IRC-Galleria

Yhdessä kuljettu pieni matkaLauantai 22.09.2007 00:45

Olen tämän kesän ja syksyn aikana tutustunut työn merkeissä hyvin mielenkiintoiseen naiseen. On ollut ilo huomata miten upeasti hän on hoitanut työnsä, juuri niin kuin oppikirjoissa opetetaan. Hän tekee työtään ihmisten parissa, vierellä kulkien ja heitä auttaen. Hänellä on kirkkaana mielessä jokaisen ihmisen paras, asiakaslähtöisyys. Myönteinen ja kannustava työote. Miten mukavalta on tuntunut työskennellä hänen kanssaan. Minua on kuultu ja mielipiteilläni on ollut arvoa. Minua on katsottu myönteisesti silmiin ja toiveisiini on pyritty vastaamaan.

Nyt on yhteinen työtaipaleemme loppunut. Tämä hyvin koulutettu ja pidetty nainen ei enää jaksanut työyhteisöään, joka voi todella huonosti ja joka teki naisen eettisesti oikean työskentelyn lähes mahdottomaksi. Ymmärrän naista, ei kukaan jaksa loputtomiin vähättelyä, mollaamista ja huonoa käytöstä. Valtaa väärin käyttävä esimies on myrkyttänyt koko työyhteisön niin, ettei kukaan uskalla nousta vallitsevia toimintatapoja vastaan. Tämä nainen uskalsi, mutta lopulta uupui. Hän on hyvin koulutettu, jopa esimiehiään koulutetumpi ja kokeneempi. Siis suuri uhka esimiehille ja mikä pahinta hän uskalsi olla asiakkailleen ja yhteistyökumppaneilleen ihminen, isolla iillä, sitä ei esimiehet kestäneet.

Olen paljon miettinyt tämän tapauksen myötä niitä lukuisia työyhteisöjä joissa voidaan huonosti ja samalla heitetään energiaa ja mahdollisuuksia hukkaan. Työ ja sen tulokset eivät etene, asiakkaat kärsivät ja työntekijät voivat huonosti, pahimmillaan sairastuvat ja menettävät itsekunnioituksensa ja ihmisarvonsa. Ei aina voi syyttää esimiehiä, mutta valitettavan usein heikko johtaminen ja vallantavoittelu saa aikaan huonoja asioita.

Onneksi tämä kertomukseni nainen sai uuden työpaikan, jossa aloittaa ensi viikolla. Häneltä on suuri kivi vierinyt harteilta ja hän saa uudella innolla paneutua uusiin haasteisiin, työhön ja väitöskirjan tekoon. Toivotin hänelle haikeana kaikkea hyvää tulevaan ja kiitin sydämestäni hyvästä yhteistyöstä. Onneksi vielä löytyy ihmisiä, joille työ ihmisten parissa on kutsumusta, eikä vain kylmiä päätöksiä.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.