IRC-Galleria

Opintien alku ja sen pohdintaaTorstai 07.09.2006 00:48

Ensimmäiset tietojenkäsittelytieteen luennot alkoivat maanantaina. Vielä on hankala sanoa, miten tulen viihtymään, koska alku on ollut hidasta. Ensimmäisenäkin päivänä yliopistolla fukseille oli onnistuttu järjestämään ohjelmaa tyhjästä seitsemäksi tunniksi, eikä mitään kouriintuntuvaa jäänyt siitä muistoksi.

Tietokoneet ja siihen liittyvät asiat ovat aina kiinnostaneet minua, mutta silmäni laajenevat aina kun mainitaan niiden ihmisläheisemmästä lähestymistavasta. Tänään esimerkiksi Johdatus tietojenkäsittelytieteeseen -kurssilla opettaja puhui siitä, miten työskentely on usein ryhmätyötä, missä tehdään projekteja yhdessä muun muassa kognitiivisiin ja psykologisiin tieteenaloihin perehtyneiden ihmisten kanssa. Tunsin tuolloin olevani ehkä väärässä paikassa, eikä se ollut ensimmäinen kerta.

Rakennus on mukava ja hyvällä sijainnilla, useimmat opettajat ovat mielenkiintoisia ja on todella mukava opiskella oman avomiehen kanssa. On kuitenkin hankala vielä sanoa, onko kaipuu kognitiotieteeseen todellista vai totuttuun tavoitteeseen haikailua. Alkava ohjelmoinnin opetteleminen silti motivoi, joten ehkä tältäkin alalta löytyy tarpeeksi mielenkiintoisia asioita.

Suurin ero suhtautumisessani tietojenkäsittely- ja kognitiotieteeseen on todennäköisesti jälkimmäisen kiinteä kytkös uskomuksiini. Tietojenkäsittely on mukavaa, hauskaa ja mielenkiintoista, mutta siihen se jääkin. Alaa on kiva opiskella, mutta se ei ainakaan toistaiseksi tunnu antavan minulle muuta. Kognitiotiede on sen sijaan kaikkea mitä tietojenkäsittelykin, mutta antaa minulle lisäksi enemmän välineitä maailmankuvani tarkentamiseen.

Olen loppujen lopuksi kuitenkin sellainen ihminen, joka ajattelee pakostakin vaikeita asioita, jotka eivät monien mielestä liity jokapäiväiseen elämään kovin vahvasti. On ihana lukea tekstejä, jotka inspiroivat näitä ajatuksia. Maailmankuvani on melko jyrkän tieteellinen, joten jollakin tasolla voisi sanoa, että lukemalla maailmaa ja etenkin aivotutkimuksiin liittyviä tekstejä rakennan maailmankuvaani melko olennaisella tavalla.

Toisaalta, en ole opiskellut tietojenkäsittelytiedettä vielä viikkoakaan siinä missä kognitiotieteestä minulle on muodostunut jo melko selkeä kuva. Ehkä opintien varrella mielikuvani alasta selkenee hieman ja toivottavasti paranee entisestään. Tarpeeksi...

Jossakin määrin tuntuu myös siltä, että minulla on melko kiire ottaa asiasta selvää. Tiedän, ettei elämä tähän lopu, mutta minusta olen ottanut jo aivan tarpeeksi ja liikaakin välivuosia. En haluaisi viivästyttää valmistumista yhtään tämän enempää, ja jos huomaan tietojenkäsittelytieteen riittämättömäksi liian myöhään, se tarkoittaa jälleen kerran ajan hukkaamista. On päivänselvää, että vaikka vaihtaisinkin pääainetta, ottaisin tietojenkäsittelytieteen sivuainekokonaisuudeksi. Silti tahtoisin aloittaa kognitiotieteenkin opiskelun mahdollisimman pian, vaikka se valitettavasti tarkoittaisikin opiskelijoille annetusta opintosuunnitelmasta poikkeamista. Onhan myös mahdollista, että minulla on yksinkertaisesti liian ruusunpunainen kuva kognitiotieteestä, jolloin ongelma ratkeaisi itsestään.

Uskallan epäillä.

Onpas tämä hankalaa.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.