IRC-Galleria

...Perjantai 28.04.2006 16:42

Visukonstruktiivinen toiminta perustasolla on lievästi vaikeutunutta ja vaativammassa visuospatiaalisessa hahmottamisessa on lievää virhealtiutta ja tarkkaamattomuutta.

Jatkuu--->

Sinne meniMaanantai 24.04.2006 16:25

<3

<sydän>Maanantai 24.04.2006 02:25

Huomenna sille annetaa piikki ja se kaatuu maahaan...

R.I.P MEKKU<3

...Lauantai 22.04.2006 16:08

Kielellinen muistisuoriutuminen vastaa kokonaisuutena vähän alle keskitasoa jääden lievästi odotettua tasoa heikommaksi. Laajempien kielellisten kokonaisuuksien mieleenpainaminen ja palautus onnistuvat asianmukaisesti, kun taas assosiaatioiden luontiin perustuva oppiminen on jonkin verran työlästä: oppimista tapatuu kuitenki tasaisesti. Mekaaniseen kertaamiseen perustuva sanalistan oppiminen on myös alussa niukkaa, mutta kertaaminen auttaa oppimista: jkv. lopussa tulee kuormittumista. Muistin mekaaninen vastaanottokyky on asianmukaista, mutta työmuistissa prosessoinnissa on lievää niukkuutta ja kielellistä häiriöaltiutta. Visuaalinen muistisuoriutuminen on muuten asianmukaista, mutta kuormitettuna tapahtuu lievää heikentymistä. Monimutkaisemman kuvion tahaton oppiminen on asianmukaista. Viiveen jälkeen opittu säilyy mielessä.

Jatkuu--->

...Torstai 20.04.2006 16:05

Susannan primaariksi kognitiiviseksi kapasiteetiksi arvioidaan anamnestisten tietojen ja parhaiden testitulosten perusteella normaalia keskitasoa vastaava suoriutuminen. Nykyisellään kielellinen päättelysuoriutuminen vastaa normaalia keskitasoa: sanavarasto, kielellinen abstrahointi ja aritmeettinen päättely sujuvat keskitason mukaisesti. Visuaalinen päättelysuoriutuminen vastaa myös tasaisesti keskitasoa (visukonstruktiivinen päättely, olennaisen havaitseminen kuvallisesta materiaalista sekä prosessointinopeutta ja silmän ja käden nopeaa yhteistyötä vaativat tehtävät).

Jatkuu--->

Tutkimustulokset:Maanantai 10.04.2006 17:50

Tarkkaavaisuuden suuntaamisessa on lievää vaihtelua. Susanna työskentelee pääasiassa tarkkuutta vaativissa tehtävissä huolellisesti, mutta ajoittain tulee lieviä tarkkaamattomuusvirheitä. Tarkkaavaisuuden pidempikestoisessa ylläpidossa on lievää/paikoin kohtalaista työläyttä. Tarkkaavaisuuden jakamisessa on myös jkv. vaihtelua ja ajoittain tarkkaavaisuuden jakaminen onnistuu asianmukaisesti, mutta tarkkaavaisuuden jakaminen kielellisen ja visuaalisen tehtävän välillä on kohtalaisen vaikeutunutta. Toiminnanohjauksessa on lievää pidempikestoisen ja suunnitelmallisen työskentelyn hankaluutta. Toiminnan nopeus on pääasiassa sujuvaa, mutta tarkkuutta vaativassa työskentelyssä jkv. hitautta.

Jatkuu--->

Havainnot:Sunnuntai 09.04.2006 16:18

Tutkimustilanteessa Susanna paneutuu tehtäviin hyvin ja yrittää pääosin parhaansa mukaan: ajoittain esintyy lievää luovuttamisaltiutta ja pidempikestoisen ponnistelun hankaluutta.

Jatkuu--->

Haastattelu:Perjantai 07.04.2006 17:40

Susanna tuo haastattelussa esille tarkkaamattomuuteen ja yliaktiivisuuteen sopivia oireita, jotka hänen mukaan kuitenki alkaneet lähinnä vasta yläasteella. Hän sanoo aina olleensa vilkas ja jatkuvasti menossa. Susanna kertoo, että aloittaa asioita, mutta ne jäävät usein kesken. Lisäksi keskittyminen asioihin on nykyään vaikeaa ja ajatukset harhailevat helposti. Susanna sanoo tekevänsä jkv. huolimattomuus virheitä työskennellessään. Hän kertoo, että koulussa on ollut vaikeaa keskittyä ja nämä vaikeudet ovat alkaneet noin 1,5 vuotta sitten. Erityisesti kahdeksas luokka oli hänelle vaikea ja hänellä oli paljon poissaoloja. Susanna kertoo, että ala-asteella hänen ka oli noin 9, yläasteella ka on selvästi laskenut. Hän kertoo, että saa tällä hetkellä tukiopetusta mm. matematiikassa ja kielissä. Suuri ongelma Susannalla on väsyneisyys. Hän kertoo, että on vaikea saada nukuttua ja on päivisin jatkuvasti väsynyt, minkä vuoksi myös keskittyminen on vaikeaa. Susanna kertoo, että noin vuosi sitten hänellä on alkanut masennuksen oireet, joita ennen oli jo keskittymisen vaikeuksia. Kesäaikaan hän kokee mielialan olleen parempi. Hän sanoo, että myös ruokahalu on selvästi kasvanut. Susanna kertoo, että on oppinut kunnolla puhumaan vasta neljä vuotiaana, mutta osasi lukea jo ennen kouluun menoa. Hän sanoo olevan kaksikielinen: puhuu myös venäjää. Suvussa ei tiettävästi ole ollut tarkkaavaisuushäiriötä, mutta masentuneisuutta on ollut lähisuvussa. Susanna on huolissaan tilanteestaan ja toivoo saavansa masennukseen apua.

Jatkuu--->

Esitiedot:Tiistai 04.04.2006 15:16

Susanna on 16-vuotias,peruskoulun 9.lk käyvä nuori, joka suunnittelee hakevansa hotelli-ravintola-alan koulutukseen. Hänen koulu menee heikosti ja kokee, ettei muista lukemaansa tai edellisellä viikolla tekemäänsä. Hän on huolestunut tilanteestaan, väkisin nukahtaa, jos yrittää keskittyä. Susanna on aktiivisesti liikuntaa harrastava ja temperamenttinen. Äiti on venäjänkielinen. Isän mukaan osannut lukea ja laskea jo kouluun mennessään. AVO-testit menneet keskitasoisesti, paitsi P2 (sanat numeroiksi) -2 ja Lukilassen laskutehtävät 13/33. Nyt Susanna tulee neuropsykologiseen tutkimukseen Kampin työvoimatoimiston lähettämänä tilannearvion selvittämiseksi ja ammatillisen koulutuksen jatkosuositusten tekemiseksi. Susannaa on tavattu 2 kertaa 21.2 ja 7.3.06. Hänelle oli varattu toinen aika 2.3.06, jonka hän perui sairastumisen vuoksi.

Jatkuu--->
Yhteenveto ja päätelmät:

Neuropsykologisessa tutkimuksessa tulee keskeisimmin esille lievää/ajoittain kohtalaista pitkäjänteisen tarkkaavaisuuden ylläpidon vaikeutta ja vaihtelevuutta sekä ajottaista tarkkaavaisuuden jakamisen vaikeutta, joka aiheuttaa lievää virhealttiutta myös muuhuun kognitiiviseen suoriutumiseen. Tarkkuutta vaativa työskentely onnistuu pääasiassa huolellisesti, mutta ajoittain tulee lieviä tarkkaamattomuusvirheitä. Sekä kielellinen että visuaalinen päättelysuoriutuminen on kauttaaltaan normaalia keskitasoa. Muistissa on osin tarkkaavaisuuden säätelyn vaikeuksiin liittyen lievää vaikeutta, kuormivuutta ja häiriöherkkyyttä painottuen kielelliseen muistiin. Oppimisessa on alkukankeutta, mutta kertaamalla oppimista tapahtuu asianmukaisesti. Muistin mekaaninen vastaanottokyky on sujuvaa. Lievien kognitiivisten oireiden lisäksi keskeisesti esille tulee myös psyykkistä kuormittuneisuutta: keskeisimmin masennuksen oireita.Susanna tuo myös esille toiminnanohjauksen ja tarkkaavaisuuden vaikeuksia.

Neuropsykologisessa tutkimuksessa esille tulevan lievän neuropsykologisen oirekuvan taustalla vaikuttaisi keskeisimmin olevan psyykkiset mielialatekijät. Esille tulee selvää psyykkistä kuormittuneisuutta, mm. univaikeuksia, masennuksen oireita (epätyypillinen masennus?) ja ahdistuneisuutta. Anamnestisten tietojen mukaan oirekuva ei viittaisi keskeisesti tarkkaavaisuushäiriöön. Psyykkisen tilanteen selvittämiseksi, diagnoosin arviomiseksi ja hoidon aloittamiseksi suositellaan psykiatrin konsultaatiota. Tähän Susanna on myös itse halukas. Susannalla on hyvät primaariedellytykset kouluttautua mm. suunnittelemalleen hotelli- ja ravintola-alalle,eikä neuropsykologisesti jatkokoulutukselle tule esteitä. Psyykkisen hoidon mahdollisimman nopea aloittaminen on myös jatkokoulutuksen suhteen oleellista.

Jatkuu--->