IRC-Galleria

Sorin

Sorin

Kaikkien puolustaja

Selaa blogimerkintöjä

Huumetta vai lääkettäKeskiviikko 28.09.2011 16:50

Mikä erottaakaan huumeet lääkkeistä? Karkeasti jaettuna huumeet ovat laittomia ja lääkkeet laillisia. Alkoholista tai tupakasta ei puhuta huumeina, koska ne ovat laillisia. Lisäksi voidaan lääkkeiden kohdalla ajatella, että niiden tarkoitus on parantaa ihmisen vointia tai fyysistä kuntoa. Huumeilla taas on tarkoitus saada aikaan parempi olo. Sikäli särkylääkkeiden tai masennuslääkkeiden ja huumeiden välillä ei ole juuri eroa. Sekä lääkkeet että huumeet ovat useimmiten kemiallisia valmisteita, jotka vaikuttavat ihmisen kehoon sisäisesti. Molemmissa esiintyy mahdollisia ikäviä sivuvaikutuksia mm. psykoosilääkkeissä kuten Ketipinor ja Abilify mahdollisina sivuvaikutuksina on äkkikuolema.

Samoin kuin lääkkeissä, myös huumeissa on toistensa välisiä eroavaisuuksia. Heroiini on vaarallisempaa kuin vaikka ekstaasi, jonka vähäisellä hallitulla käytöllä ei ole havaittu sivuvaikutuksia. Abilify taas on vaarallisempaa kuin vaikka Burana.

Silti usein kansanpuheessa ja huumevalistuksessa huumeet luokitellaan samaan luokkaan. Kaikki huumeet ovat pahoja ja niistä on pysyttävä kaukana, tai koko elämä on pilalla. Ei ihme jos tuntee tulleensa huijatuksi kun kannabista poltellessa tuleekin vaan rento tai ilonen olo. Jos tässä kohtaa ollaan kusetettu, niin ehkä myös kokaiinin kohdalla. Rehellisyys olisi valttia tässäkin asiassa. Huumevalistus on jees, mutta yleisen tuomitsemisen sijaan olisi ehkä parempi jakaa tietoa. Lääkkeissäkin on tuoteseloste ja käyttöohje. Huumeissa vastaava tieto kulkee lähinnä epämääräisenä suullisena perimätietona.

Yleiset huumekäsitykset kansankeskuudessa luultavasti ovat seurausta valistuksesta, ja valistus luultavasti kumpuaan laista. Huumausaineiden suhteen laki voidaan nähdä melkoisen tekopyhänä. Tupakka ja alkoholi sopivat ominaisuuksiensa mukaan täysin huumeiden joukkoon, mutta silti ne on eroteltu laillisiksi, koska ne synnyttäisivät enemmän ongelmia laittomina. Nytkin huumeiden suurimmat ongelmat liittyvät niiden laittomuuteen. Järjestäytynyt rikollisuus rahoittaa toimintaansa huumeilla. Meksikossa käydään huumesotaa. Huumeina voidaan myydä lähes mitä tahansa myrkkyä valvomattomuuden vuoksi. Mutta mitä pahaa onkaan tehnyt perheenisä jolla kasvaa kasvihuoneessa pari kannabis kasvia?

-Huumeiden vaarallisuus taulukko http://blogit.helsinki.fi/aivomassaa/huumeet.htm
-Ketipinorin tuoteseloste http://spcam.orion.fi/laakeluettelo/Tiedosto/KETIPINOR%2818784%29.html
-Abilifyn tuoteseloste http://www.laakeinfo.fi/Medicine.aspx?m=12942&d=19201&i=BRISTOL-MYERS+SQUIBB_ABILIFY_ABILIFY+5+mg%2C+10+mg%2C+15+mg+ja+30+mg+tabletit
-Ekstaasi traumaterapiassa hoitovälineenä http://www.youtube.com/watch?v=aTilan5DkTM
-Tupakka tappaa http://www.ts.fi/teemat/terveys/120999.html
-Alkoholi tappaa http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/3819-alkoholi-tappaa-joka-kuudennen
-Meksikon huumesota http://fi.wikipedia.org/wiki/Meksikon_huumesota

PS. Huumeiden laillistamisen plus ja miinus
+rahat pois järjestäytyneeltä rikollisuudelta => valtion kassaan
+huumerikollisuus vähenee => vähemmän väkivaltaa
+laatu valvonta => käytön haitat vähemmälle
+käyttö ohjeet ja kunnon selosteet => valistuneempia käyttäjiä
+-hinta laskee/nousee (riippuu verotuksesta. laittomista aineista pyydetään riski hintaa)
(+)-saatavuus paranee => käyttö lisääntyy (jos mietojen huumeiden käytön lisääntyminen on pois tujumpien huumeiden kuten tupakka tai alkoholi käytöstä niin plussaa)
(+)-asenteet pehmenee => käyttö lisääntyy(jälleen riippuu mitä huumeita käytetään enemmän)

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.