IRC-Galleria

Sorsamon

Sorsamon

on nykyinen stereotypia.

Blogi

« Uudemmat -

Mun valtioMaanantai 18.04.2011 05:01

Viime aikoina olen miettinyt toimivan valtion periaatteita. Syynä ovat kai olleet demokratian toimivuuden pohdiskelu, perussuomalaisten noussut kannatus merkkinä ihmisten herravihasta, joka on tämän puolueen muodossa tarjonnut hyvän kanavan suunnata oma turhaumus tietämättömyyttä, yhteiskunnan kärryistä putoamista ja sen kompleksisuutta kohtaan. Perussuomalaisten läpirynnäkkö on ollut merkki asioiden yksinkertaistamisen seurauksena syntyneestä samastumisesta - jokamiehen politiikka mahtuu muidenkin kuin valtiotieteilijöiden järkeen. Liian yksinkertaistamisen seurauksia en sen enempää lähde tässä kommentoimaan. Riittäköön, jos todetaan sen olevan lyhytnäköistä ja piittaamatonta.

Millainen sitten olisi hyvä valtio? Millaisella hallitusmuodolla voitaisiin toimia siten, että "aidosti hyviä" päätöksiä voidaan tehdä tasa-arvoisesti ja kaikki erilaiset kannat mahdollisimman hyvin huomioiden? Tätä pohtiessani tajusin, että meidän edustuksellinen demokratiamme sisältää puutteita, jotka nostavat päätään erilaisten protestipuolueiden, yleisen kapinahengen ja Orwell-toitotustenkin muodossa.

Platon kirjoitteli aikanaan jonkun blogipostauksen omasta mielestään toimivasta valtiomuodosta. Sen huipulla, päättävänä elimenä olisivat filosofit. Tämä toimi oikeastaan oman teoriani lähtökohtana. Filosofi on ihminen, joka pyrkii, suorasti tai epäsuorasti, siihen, mitä nykyään käsitetään viisautena. Filosofin tavoitteena on ymmärtää perimmäinen hyveen merkitys, luoda teoreettisia malleja siitä, miten asiat toimivat tai miten niiden pitäisi toimia ideaalisessa maailmassa.

Esimerkiksi John Rawls kirjoitti aikanaan kirjan muotoon ajatusleikkinsä oikeudenmukaisuusteoriasta, jonka mukaan täydellisen yhteiskunnan toimintaperiaatteet sovittaisiin ihmisjoukon kesken, minkä jälkeen eri yhteiskunnalliset roolit jaettaisiin satunnaisesti kaikkien kesken. Jokainen olisi tasavertaisessa tilanteessa ja intressit luoda niin köyhälle kuin rikkaallekin suotuiset olosuhteet olisivat kaikilla yhtäläiset, koska he eivät tiedä, mihin rooliin päätyvät.

Oma ajatusleikkini hyvinvointiyhteiskunnasta lähti liikkeelle Platonin Valtiosta. Ajatuksen hieman kypsyttyä valtiomuotoni koostuisi kolmesta elimestä:

1. "Filosofit". Käyttäisin käsitettä filosofi varauksella nyky-yhteiskunnasta - yhtä hyvin tämä elin voisi sisältää vaikkapa valtiotieteilijöitä. Ensimmäinen elin toimisi lähinnä teorioiden ja periaatteeiden rintamalla. Sen tehtävänä on toimia korkeimpana päätäntäelimenä, jolle kuuluu niin esitysten vireillepano kuin lopullinen päätäntävaltakin. Tärkeänä tekijänä tälle taholle onkin periaatteellinen käsitys siitä, millainen on todella hyvä päätös. Siinä tulee huomioiduksi aidosti parhaat syyt ja seuraukset, huomioidaan vähäosaisempien asema (=tasa-arvoisuus) ja tiedostetaan tehtyjen päätösten seuraukset.

2. Toinen elin on ryhmä eri alojen asiantuntijoita. Tämä elin tuo periaatteiden tueksi käytännön näkemyksen ja tietämyksen. Asiantuntijoihin lukeutuisi niin eri alojen asiantuntijoita kuin myös eri koulukuntia edustavia asiantuntijoita. Aatteellisten näkemysten erilaisuudella varmistetaan se, että ykkösryhmän tietoon saatetaan teoriassa kaikki eri puolet kustakin vireillä olevasta esityksestä. Filosofielin kuulee kustakin päätöksestä asiantuntijaryhmän jäseniä, joiden perusteella se tekee päätöksen erillisten, järjestelmää ylläpitävien sääntöjen (eräänlainen perustuslaki) mukaan. Vaatimuksena tämän ryhmän edustajaksi pääsemiselle on pidettävä paitsi riittäväksi katsottua asiantuntemusta, myös sitoutumattomuutta yritysmaailmaan. Näin voidaan välttää lobbaus ja painottaa nykyään pahimmassa tapauksessa puolueellista päätöksentekoa tietyn koulukunnan ja ajatusmaailman edustajien hyväksi. (Kaj Sotala käsitteli tarkemmin tuota aihetta hyvin blogissaan: http://kajsotala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/69884-kolme-syyta-epailla-valtiovaltaa )

3. Kolmas elin on luonteeltaan valvova. Sen tehtävänä on huolehtia muiden elimien jäsenten valinnasta ja valvoa hallitusmuodolle asetettujen periaatteiden toteutumista. Ryhmä on muista elimistä riippumaton, eivätkä sen jäsenet voi kuulua muihin elimiin jääviyden estämiseksi.
Mihin tahansa elimistä voi pyrkiä kuka tahansa. Kelpoisuus todetaan tarkoilla testeillä, jonka alkuperäisen muodon laativat ensimmäiset hallitusmuodon edustajat. Testejä voidaan tarpeen vaatiessa muuttaa - ajatuksena on kuitenkin, että ne ovat luonteeltaan sellaisia, joita voidaan soveltaa kuhunkin elimeen pyrkimisen vaatimusten mukaan.

Järjestelmä ei ole demokratia. Toimivuuden varmistamiseksi mikä tahansa ryhmistä voi jättää epäluottamuslauselmansa jonkin elimen tai yksilön toiminnasta. Tällaisia tapauksia käsittelee erillinen, korkeimpaan hallinto-oikeuteen rinnastettava taho.

Kaiken kaikkiaan esittämäni valtiomuoto toimiessaan tarkoittaisi sitä, että käytännön tietämys ja teoreettinen, ideaalinen ymmärrys erotettaisiin kahden eri ryhmän päätettäväksi ja heidän toimintaansa valvottaisiin sen tarkoituksenmukaisen toiminnan varmistukseksi.

Kommentoida saa. :)

Oli aikakin uudelle.Sunnuntai 16.08.2009 07:45

Kommentoi tähän, niin saat minulta kirjaimen.
Sen jälkeen kopioit tämän itsellesi ja listaat kymmenen rakastamaasi asiaa,
jotka alkavat kyseisellä kirjaimella.
1. Ihmiset.
2. Ilmaisuus.
3. Ilmeet :--D
4. Ihmeet.
5. Internet.
6. Interrail.
7. Illalliset.
8. Itsetyydytys (!!1, mut alkaa olla jo kohta vaikeeta :|)
9. Irtautuminen.
10. Inkivääri

Haasteita 8|Keskiviikko 07.01.2009 23:38

5 tärkeää tavaraani
Kerron mitkä viisi tavaraa (ei asiat, ei eläimet eikä ihmiset) minulle on tärkeimpiä kun saan tämän haasteen. Tämän jälkeen valitsen seuraavat viisi ihmistä, jotka haastan tekemään saman perästä. Heidän tulee myös kirjoittaa nämä säännöt merkintäänsä. Ilmoitan ne viisi henkilöä haasteen lopuksi ja käyn ilmoittamassa haasteesta heidän kommenttilaatikkoihinsa (enkä käy >:)).

(näissä ei varmaan oo yleensä paljon eroa)

1. Tietokone
2. Kännykkä
3. Luottokortti. >:)
4. Vaatteet (oikeesti tätä ei vois sanoa näin)
5. Tätä minen enää niin keksi... huoneeni lamppu?

Sit piti haastaa. No öö.

Tanssiva_Panda
drater
pelkuri-ernu
_SQ_
Nnooraaaa

Ka-ching!Torstai 06.11.2008 00:03

Kaverin mukaan atk-liikkeeseen ja "pitäisköhän ostaa kajarit?" -> "VIIDENKYMPIN LASERHIIRI JOTA EN EES TARVI :
DDDDDDDDDDDDDDD"

Tilastot kutsuvatTiistai 24.06.2008 05:11

No niin, rakkaat lapset. Muistetaanpa olla varovaisia, kun vietetään juhlapyhiä tai mitä tahansa muita ryyppyjuhlia noin yleensä. Lyhyesti sanoen oma juhannukseni meni nimittäin vituiksi. Mitäpä siis tapahtui?

Siinä viiden aikaan perjantai-iltana mukanani taskussa ei ollut pullonavaajaa juuri sillä hetkellä nousuhumalaa, "etteivät avaimet hukkuisi", joten päätän avata pulloni painamalla sitä kaivonkantta vasten. Seuraus: korkki lentää paineella suoraan silmääni ja menetän näköni siitä väliaikaisesti. Tämänvuotinen juhannuksenviettohan tapahtui tuolla perämetsän perimmäisessä perseessä, eli Sysmän perukoilla, niin syrjässä, ettei osoitetta näy edes navigaattorilla. Näön menetettyäni kaveri soittaa hätäkeskukseen ja selvittää, missä on lähin poliklinikka. Tämän jälkeen Heinolaan. Siellä lyödään silmien eteen laput, heitetään taksiin ja viedään tutkittavaksi ja jumittamaan joksikin kolmeksi ja puoleksi tunniksi Helsingin yliopistolliseen keskussairaalaan. Siellä kun on Suomen ainoa ympärivuorokautisesti päivystävä silmäpoli, joka on varustettu edes yhdellä silmälääkärillä. Siellä annetun tuomion mukaan silmäni vaikuttaa tulevan kuntoon, mutta näkö edelleen tällöin sumea. Sitten taksilla takaisin (KELA sentään maksoi molemmat matkat), mökille. Sielä on jopa vielä bileet käynnissä siinä kahden aikaan yöllä joten korkkaan parit kaljat - tällä kertaa haavereitta. Lauantaina sit takasin Lahteen ja jälleen kerran HYKSiin. Samoin sunnuntaina.

Eli tällä hetkellä tilanne se, että menetin melkein näköni juhannuksena, kun onnistuin evottamisessani tavallistakin pahemmin. :P Nyt saamastani lääkityksestä, jota muuten on kokonaista neljää eri sorttia, yksi laajentaa pupillejani. Se tekee minut käytännössä lähes pariksi viikoksi aivan helvetin likinäköiseksi ja tietokonettakin pystyn käyttämään ainoastaan Windowsin suurennuslasitoiminnon ja iskän Komeiden lukulasien avulla. Joudun kuitenkin hieman tihrustamaan, joten tietokoneen käyttöä nyt vältän. Samoin puhelimella suosin soittamista - toistaiseksi älköön siis kukaan lähettäkö viestiä, en pysty lukemaan sitä kuin suurennuslasin avulla, eikä sitä ole välttämättä aina käsillä.

Piirreteoreetikonperkeleet... Maanantai 28.04.2008 02:41

http://www.xestia.net/testit/persoonallisuus.php

95% - Ulospäinsuuntautuneisuus
Seurallinen, pitää juhlimisesta, keskustelee, kaipaa jännitystä, ottaa riskejä, toimii hetken mielijohteesta.
25% - Psykoottisuus
Piittaamattomuus muista ihmisistä, eristäytyminen, sopeutumattomuus, empatian puute, vihamielisyys, piittaamattomuus vaarasta, julmuus, epäinhimillisyys.
57% - Neuroottisuus
Ahdistunut, huolestunut, masentunut, mielialan vaihtelu, syyllisyyden tunteet ja alhainen itsetunto.
13% - Valheasteikko
Mittaa taipumusta antaa vastauksissaan itsestään todellista terveempi tai sosiaalisesti suotavampi kuva.

Hm. Eipä tuo oikeastaan mikään yllätys. Psykoottisuustasoni vähyydestä ehkä hieman yllättynyt.

Aamuja nolla!Keskiviikko 09.01.2008 20:31

Viimeinen kansalaisvelvollisuus ennen kuolemaa suoritettu. Nyt siis hurja puolen vuoden palvelusaika Viestirykmentin vihreissä Riihimäellä on takana päin ja viestimies Viitanen astunut reserviin. Miltä nyt sitten pitäisi tuntua? Aluksi oli tietysti ihan käsittämätön tunne, että se oli tosiaan ohi - puolessakin vuodessa varusmiespalveluksesta ehtii tulla rutiini ja tottumus, joka ohjailee elämää niin itse palveluksessa kuin myös lomilla. Palveluksessa saattoi hyvällä omallatunnolla olla tekemättä yhtään mitään, kun tekemistä ei juuri ollut. Homma meni siis rötväämiseksi, sillä mitäänhän ei voinut tehdä, kun ei ollut lomilla. Lomat taas olivat sitä odotettua vapaata, omaa aikaa, jonka sitten käyttikin todella kehityksellisesti - rötväämällä ja ryyppäämällä.

Nyt sitä niin kutsuttua lomaa on meneillään riittämiin. Liikaakin. Tapahtui nimittäin juuri se, mitä pelkäsin palveluksen loppuvaiheessa tapahtuvan - turhautuminen. Huomaan olevani tilanteessa, jossa on lähes väkisin väännettävä itselleen tekemistä. Nähtävä kavereita, joita ei ole aikoihin nähnyt, leivottava, valokuvattava, siis mitä tahansa, kunhan saa aikansa kulumaan. Yritin ilmoitella itsestäni Varamiespalveluyhtiöihin, Baronaan ja työvoimatoimistoon siinä toivossa, että saisin työtä ja toivonkin onnistuvani siinä ihan siksi, että saisin mielekästä tekemistä päiviksi. Sitä odotellessa, siis.

Mitä siis nyt? Ensimmäisen kolme kuukautta ainakin metsästän ja toivon mukaan myös löydän töitä, näen ihmisiä mahdollisuuksieni mukaan, saan tatuoinnin, rahaa ja viihdyn. Huhtikuussa alkaa näillä epäilyin innokas pänttääminen psykologian pääsykokeisiin. Tänä vuonna minä tosiaan menen sisään.

Pienen mainoskatkon jälkeen elämä jatkuu.

[Ei aihetta]Perjantai 19.10.2007 22:20

Jos luet tätä blogia, älä jätä minulle kommenttia! Tarkoituksena on selvittää, kuinka moni oikeasti jaksaa lisätä joka vitun "jos luet tätä, lähetä minulle sitä ja tätä ni saan tietää kuinka moni nönnönnöö" -juttuun oman panoksensa.

Paras ikinä!Sunnuntai 30.09.2007 20:26


Vituttaako?

Tämä on Vitutus-gallup. Jokaisessa asiassa vituttaa joku. Edes jokin pieni asia. Päästä pessimistisyytesi valloilleen ja ala raivota! Jokaiseen on VITTU PAKKO vastata!

MIKÄ SINUA VITUTTAA...

TALVESSA
- Kylmää, jotenka pitää käyttää joku vitun kymmenen minuuttia siihen, että saa tarpeeksi vaatetta päällensä, jotta se ei vituttas ihan niin paljon.
- Loskapaskaa joka paikassa, niin että ulkona ollessaan ei voi istuakaan ilman, että kastuu aina perseestä niskaan asti.
- Valosaa joku puol sekuntia päivässä ja sillonkin yleensä jotain pilvistä ni ei innosta sekään vähä. Yhdistetään tähän valoon vielä intti ja joku leiri ni voi jumalauta.
- Kestää liian kauan ja kesään verrattuna yleensä kaikennäköstä hommaa, eikä lomaa juuri ollenkaan.
- Ulkona tapahtuvan pelkän oleskelun mahdollisuus on täysin eliminoitu. Kuka nyt haluaisi lähteä istuksimaan ulos jonnekin kallioille juomaan olutta, jos ei ole lämmintä ja aurinko paista?

KEVÄÄSSÄ
Kesä vaan odotuttaa itseään ja aina, kun luulee, että nyt se kesä tulee, jysäyttää sää jonkin paskailman. Sit kun ne lumet joskus suvaitsee sulaa, kaikkialla haisee mädäntyneet lehdet, koiranpaska ja on ihan helvetin liukasta.
...niin, ja sit ne toisiinsa umpirakastuneet parit raahautuu ulos talviluolistaan muistuttamaan olemassaolostaan.

KESÄSSÄ
Paska sää aina, kun ei pitäs olla ja kyrpäsiä ja pimppareita ja ties mitä ötököitä niin, että koskaan ei pysty rentoutumaan makoillessaan ulkona, kun joku saatanan kusiainen tulee siihen kuitenkin ettimään lisää pesätarpeita tai jotain muuta paskaa. Tänä vuonna kesässä vitutti myös aamujen määrä.

SYKSYSSÄ
- Talvi tulee ja talvi tulee ja talvi tulee. Jos joku lämmin ilma sinne jonnekin eksyykin, tietää sen olevan vain pieni armopala ennen ku se talvi tosissaan jysäyttää kaikki loskansa naamaan.
- Jokainen päivä edeltäjäänsä lyhyempi.
- Mädäntyneet lehdet lemuaa niin helvetisti.
- Koulujen alku.
- Ja niitä aamuja vieläkin ihan liikaa.

KOULUSSA
Viiskyttuntiset päivät, ne päivät, jolloin ihmiset oli rasittavia, erilaiset projektityöt, kuviksentunnit ja ruotsi.

CD-LEVYISSÄ
Maksaa niin saatanasti ettei oo tosikaan ja sit joku vielä kehtaa itkeä siitä, että on se rumaa ladata netistä hyi! Joku vitun viikon päivärahat menee siihen, ku ostaa yhden ainoon lätyn.
Nii, ja sit vituttaa se, jos sattuu ostamaan huonon levyn.

LEMMIKISSÄSI
Kaikennäköstä vois olla, jos olis se lemmikki.

POLKUPYÖRISSÄ
Oma: Se, että sattuu olemaan paskana, enkä suurin surminikaan jaksa mennä korjauttmaaan.
Intin: Tietää kyllä, milloin kyseessä on paska pyörä, kun tasamaastossa polkiessaankin tuntuu vaappuvan ylämäkeen. Lisäksi näillä pyörillä ajaessa saa aina leikkiä arvaa-mikä-tässä-pyörässä-ei-toimi -peliä.

HAMEISSA
Vaikka ovatkin mukavia pitää ni hyi vittu yääk ku onki ällöä ku oon MIES ja on niin maailman suurin vääryys ja naurettavuus ja ties mitä, jos sellanen hameeseen pukeutuu!

HOUSUISSA
Jos ne on kuumat tai niissä on paskat taskut tai vetoketjut. Jos ne on housut, mallia M-62, niiden silkka olemassaolo vituttaa.

KORKOKENGISSÄ
Kuka muka kuvittelee oikeasti voivansa tai HALUAVANSa kävellä tämmösillä? Kaiken lisäksi korkokengät on suunnilleen yhtä seksikkäitä ku keskiverto maksalaatikko.

TENNAREISSA
Eivät käy yksiin tyylin kanssa enkä omista.

VANHUKSISSA
Hitaita, haisee, tekee ties mitä hassua, eivät tule toimeen omillaan ja vittu niitä, jotka omistaa sen loppuelämänsä nalkuttamiseen ja/tai kyyläämiseen.

PIKKULAPSISSA
Haisee, ovat ärsyttäviä, eivät osaa pitää turpaansa kiinni sekuntiakaan, huutaa vitusti, itkee vitusti, jaksavat hokea täysin merkityksettömiä ja mielenkiinnottomia paskajuttujaan koetellen pyhimyksenkin kärsivällisyyttä, eivät tiedä mitään, aina mankumassa ja tunkemassa vanukastahraista turpaansa joka vitun paikkaan.

SAIRAALOISSA
Viikonloppuginekset.

MIEHISSÄ
Jatkuva vitun pätemisen tarve ja pyrkimys siihen alfauroksen asemaan, väärä sukupuoli, rumia ja karvaisia, niitä joutuu kestämään useamman joukkueellisen verran joka viikko ja varmaan jotain muutakin paskaa niistä keksis jos huvittais miettiä.

SYNTYMÄPÄIVÄSSÄSI
Siinä just näpsäkästi lukuvuoden alussa.

RADIOSSA
Joka vitun asemalta suurin osa soitetusta jotain paskaa ja yleensä vielä samaa mitä muillakin kanavilla, hyvien ohjelmien loppuminen ja se, ettei voi skipata sitä biisiä, jota ei millään jaksais kuunnella.

TELEVISIOSSA
Paskat ohjelmat, tv-lupamaksu, joku vitun digi-tv kokonaisuudessaan.

HUONEESSASI
Puuttuu huomattava määrä asioita, joita täällä pitäis olla, liian pieni ja saan olla täällä nykyään liian vähän.

Vituttaako sinua usein?
Olen intissä, vitutus on oletustila.

Vituttiko sinua tätä kyselyä tehdessä?
Vitusti.

Vituttaako sinua tällä hetkellä, kun olet tehnyt tämän kyselyn?
Kyl.

[Ei aihetta]Tiistai 29.05.2007 19:49

Järjenkäyttö on aliarvostettua.
« Uudemmat -