IRC-Galleria

TheSaint

TheSaint

Rock N' Roll Damnation

R. Kuoppala – Asekuvat kohuTiistai 30.09.2008 20:15

Julkisuudessa tänä aamuna (30.9.) kohuksi asti nousseet kuvani minusta aseiden kanssa ovat taidetta eikä mitenkään ihmisvihaan tai muuhunkaan psykoosiin viittaavaa uhkailua.

Erikoisen suurta kohua herätettyään en voinut olla nyt oikaisemasta asiaa ja kertomatta asian taustoja ja totuutta.
Taustalla on nuoruuden harrastuuksiini kuulunut ”softaaminen” (AirSoft fighting) jossa siis kuula aseilla soditaan toisia vastaan. Kuulat ovat n. 0,8g painavia pieniä muovisia palloja joita ase ampuu keskimäärin n.80km/h lähtönopeudella. Ihmistä tallaisella aseella tuskin saa tapettua ja kun puhutaan harrastuksesta jossa pelisäännöt on selvät ja käytetään silmäsuojaimia ja muitakin suojia pienempienkin vahinkojen välttämiseksi.
Elämme nykypäivän mahdollisuuksia täynnä olevassa maailmassa jossa media on läsnä joka elämämme hetkessä. Itselläni on aina ollut haaveena jonain päivänä näyttelijän ura, ja etenkin jonkin asteinen action –tähteys olisi se kaikkein hienoin saavutus. Olen tehnyt esiintyvänä ihmisenä viihteen parissa töitä nyt noin viiden vuoden ajan ja siihen uraan mahtuu mallintöitä, vapaapainia, näyttelemistä, juontamista jne. Eräänä mallikuva reissullani sitten kuvaajan kanssa saatiin ajatus ottaa semmoisia Matrix henkisiä action kuvia kun kerta satuin omistamaan pari kuula-asetta jotka näyttävät aivan aidoilta. Otimme nämä kuvat joskus jo noin kolme neljä vuotta sitten ja niistä tuli hienoja kuvia. Kyse on siis täysin taiteesta ja tilanne kuvista. Jatkossa sitten eri kuvaajien kanssa on jatkettu ottamalla eri tyyppisiä kuvia joissa aseet ovat olleet mukana kuvissa, koska niillä voidaan luoda tiettyä action asennetta ja erilaisia teemoja.
Kuvat eivät koskaan aiheuttaneet pahennusta eikä pelkoa kenessäkään edes vielä Jokelan surmien jälkeen, ei itsellänikään tullut mieleenkään rinnastaa taiteellisia hienoja kuviani mitenkään koulusurmiin. Teimme jopa koulussa action videopätkiä opintoharjoitteina eikä kenelläkään vieläkään ollut asiaan mitään vastaan vaan kaikki sanoi, että ompas hienoa matskua.
Vasta nytten kun Kauhajoella toistui Jokelan kaltainen ilmiö, nousi tämä kohu asekuvista ja asevideoista internetissä, puututtiin turhankin tiukasti suomessa asekuvien ja asevideoiden julkaisemiseen. On hyvä, että nyt on viimeistään herätty tarkkailemaan asekuvien ja asevidoiden julkaisemista internetissä, mutta olisi kuitenkin tärkeää ihmisten pitää se järkikin kädessä ja erottaa oikeat uhat taiteesta ja viihteestä.
Tänään iltapäivällä kun tarkastin aiheeseen liittyvän erääseen internetin mediaan antamani haastattelun, artikkelini vieressä pyöri tulevan Bond elokuvan flash mainos jossa Daniel Craig pitää isoa ilmeisesti rynnäkkökivääriä toisessa kädessään ilmaan osoitettuna. Tämä herätti mielessäni kummastusta siitä, että keillä julkisuuden henkilöillä on oikeus pitää asetta julki kädessään kuvissa ja keillä ei? Mitä eroa sillä on, että minulla oli ase kuvissa kädessä verrattuna siihen Danieliin? Kummassakaan tapauksessa tilanteeseen ei liity uhkailua ketään kohtaan vaan on täysin viihdepohjaista näyteltyä tilannetta. Pitäisikö nyt sitten kieltää kaikista medioista kaikki kuvat joissa joku näyttelijä pitää asetta kädessään? Ehkä maistan aika paljon liioittelun makua nyt ilmassa.
Itse en ole ampunut oikealla aseella muualla kuin armeijassa, aseet ovat mielestäni hienoja, mutta koska en koe mitään hinkua päästä ampumaan oikeilla aseilla, niin hankin näitä ns. replica- aseita jotka ovat vaarattomia.
Internet on pullollaan kuvia ihmisistä aseidensa kanssa, yhdysvalloista pusketaan varmasti päivittäin videoita nettiin jossa joku äijäporukka testailee ”kodinpuolustus” arsenaaliaan jossain metsän reunalla. Haluaisinkin ihmisten rauhoittuvan pelostaan, että jokainen aseen kanssa kuvassa tai videoissa esiintyvä ihminen olisi mahdollinen seuraava joukkomurhaaja, koska näin ei ole vaan kyse on harvinaisesta tapahtumasta. Sen sijaan haluan ihmisten ryhdistäytyvän ja keskittymään tarkkailemaan niitä oikeasti potentiaalisia syrjäytyneitä tai muuten epäilyttäviä mielenkiintoja omaavia henkilöitä jotka esittelevät hankkimaansa Oikeaa asettaan videoilla ja kuvissa ja julkaisevat niitä internettiin.
Kauhajoen turma on tragedia joka aiheuttaa minussa entistä suurempaa huolestumista nykypäivän nuorison mielenterveyden tilasta ja syrjäytymisestä. Vaaliteemanani on ollutkin terveys, ja käsitteenä terveys on kohdallani laaja, sillä tarkoitan terveydellä niin kaupungin ja luonnon terveyttä kuin ihmisten fyysistä sekä henkistä terveyttä.
Olen siitä pahoillani jos jotakuta on muka oikeasti pelottanut minun julki pitämäni kuvat minusta aseiden kanssa, mutta toivottavasti nyt ymmärrätte tämän luettuanne, että kyse on taiteesta ja viihteestä, ei oikeasta uhasta.
Poistan/piilotan nyt nämä ”asekuvat” internet yhteisöistä ainakin tilapäisesti vaikka ovatkin vain viihdettä vailla tarkoitusta provosoida, uhata tai muutoin ilmaista mitään pahoja aikeita, jottei tämä turha kohu nyt aivan paisu käsistä. Katsotaan jos vaikka laittaisin jotain herttaisia söpöjä kuvia tilalle niin kaikilla maistuisi hattara suussa sen jälkeen.
Rakastan elämää enkä koskaan haluaisi kuolla. Elämä on oikeus ja minulla ei ole oikeutta sitä keneltäkään riistää.

R. Kuoppala.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.