IRC-Galleria

Naisten ja miesten oikeuksien ajaminenTorstai 14.05.2009 00:41

Olen viettänyt aikaa viimeaikoina lukien Helsingin Sanomien verkkopalvelussa ihmisten kommentteja uutisiin. Olen huomannut ärsyttävän piirteen kommenteissa niihin uutisiin, jotka jollain tavalla viittaavat naisten tai miesten oikeuksien ajamiseen. Otetaan tyypillinen esimerkki: Naisjärjestö(t) järjestivät tempauksen Kaisaniemen puiston turvattomuutta vastaan. Siellä raiskataan ja pahoinpidellään liian monta naista vuosittain. Tapahtuma järjestettiin Kaisaniemen puiston liepeillä ja vaikka tapahtumaan ei ollut mitään mieskieltoa, se oli kuitenkin osa Ladyfest-tapahtumaa, naisten luoma ja naisille pääosin ”tarkoitettu”.

Tyypillinen kommentti kyseiseen uutiseen (jätetään nyt raiskaajien kotimaahan viittaaat kommentit pois kun eivät liity tähän aiheeseen): ”Miehet kokevat enemmän väkivaltaa kuin naiset, miksi tapahtumassa ei huomioitu tätä!!” ja ”Jos miehet järjestäisivät tapahtuman miesten oikeuksien puolesta, siitä tulisi hirveä haloo ja heitä syytettäisiin sovinisteiksi”. Äärettömän usein kun naiset ajavat omia oikeuksiaan, foorumit täyttyvät itkevistä miehistä ja myös naisista, kun miesten oikeuksia ei ajeta. He myös ottavat usein marttyyriasenteen siitä, mitä tapahtuisi jos he ajaisivat omia oikeuksiaan ja suuttuvat tälle mielikuvalle. Vastapuoli (jotkut naiset / naisten oikeuksia ajavat) provosoituvat tästä _mielikuvasta_ ja tekevät vastamielikuvan, josta jotkut miehet / miesten oikeuksia ajavat provosoituvat lisää. Lopputuloksena on hirveä tappelu mielikuvitusasioista, joita ei ole koskaan tapahtunut.

Tälläisessä ajattelussa on kolme suurinta vikaa:

a) Ei voi/pidä etukäteen olettaa mitä tapahtuu jos järjestää esim. marssin miesten oikeuksien puolesta. Argumenttina ei voi myöskään käyttää sitä, mitä tapahtui esim. 10 vuotta sitten, koska maailma on jo muuttunut. Järjestäkää, siinähän sen näkee. Jos asia otetaan hyvin, niin jeij, miesten oikeudet tunnustetaan! Jos asia otetaan huonosti, niin hyvä tietää, asian tiimoilta on siis paljon työtä tehtävänä ja marssi/tapahtuma/tms tuli selvästi tilaukseen!

b) On syrjintää tuomita koko nais/miessukupuoli siksi, kun joku höyrypää suuttuu asian X oikeuksien ajamisesta. On syrjintää myös tuomita koko nais/miesasialiike siksi, kun joku höyrypääryhmittymä vetää herneet nenään siitä.

c) Jos esimerkki-Pentti ei osallistunut naisten oikeuksia ajavaan mielenosoitukseen, miksi esimerkki-Pentti olettaa, että mielenosoitukseen osallistunut esimerkki-Liisa/Tuomas ajaisi hänen oikeuksiaan? Näinhän voi toki käydä, mutta hieman itsekästä pyytää muita tekemään asioita, joita itse ei viitsi tehdä.

On helppo suuttua hirveästi, jos mies/naisasiaryhmä ajaa vain miesten/naisten oikeuksia. Eroaako tämä kuitenkaan mitenkään siitä, jos Leukemialapset ry ajaa vain leukemialapsien oikeuksia? Suututtaako tämäkin ihmisiä, kun Leukemialapset ry ei marssi keuhkoahtaumapotilaiden puolesta? Jos ei suututa, miksi suututtaa kun jotkut marssivat naisten/miesten oikeuksien puolesta?

Jokaisella on oikeus valita taistelunsa. Hyvän ryhmittymän erottaa huonosta se, että vaikka hyvä ryhmittymä ajaisikin vain asiaa X, he eivät väheksy asiaa Y, eivätkä ainakaan yritä parantaa omaa ajettavaa asiaansa muiden kustannuksella. Naisten oikeudet eivät ole miehiltä pois, JOS näitä oikeuksia ei ajeta vähättelemällä miesten oikeuksia tai pyrkimällä varastamaan miesten oikeuksia naisille. Sama toisinpäin. Naisten oikeudet eivät huonone parantamalla miesten oikeuksia, jos naisten oikeuksia ei vähätellä, eikä heidän olojaan pahenneta. Tässä on yksi asia, joka niin monelta unohtuu. Jos ei puhuta valtioista jonka pitäisi huomioida kaikki osapuolet, vaan yksityisten ihmisten omista ryhmittymistä, niin ei ole epätasa-arvoa ajaa naisiin kohdistuvan väkivallan vähentämistä, kuten ei ole myöskään epätasa-arvoa ajaa miesten armeijapakkoon liittyviä asioita.

Monen miehen pitäisi siis itkemisen sijaan tehdä asialle jotain. Järjestetään tapahtuma miehiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan! Tuskin kukaan päättäjä sitä kieltää ja jos kieltää, sitten ollaan tunnistettu rakenteellista syrjintää, johon saa varmasti apua EU:n oikeusoppineilta. Mielestäni nais- ja miesasialiikkeet ovat valitettavasti hieman osoitus siitä, ettei sukupuolineutraaliuteen ole vielä päästy, mutta tasa-arvoon pyrkiessä usein joutuu tekemään asioita, joita tasa-arvoon päästyä ei enää tehdä. Tasa-arvoisessa yhteiskunnassa ei välttämättä niinkään ole tasa-arvoryhmiä mies/naisoikeusryhmien sijaan, vaan tasa-arvoisessa yhteiskunnassa ei ole enää tasa-arvoon liittyviä ongelmia, joita ajaa. Esimerkiksi miesasialiike olisi kuitenkin siinä mielessä hyvin tervetullut, että on helppo erikoistua johonkin yhteen ongelmaan. Toinen vaihtoehto olisi perustaa yleistä tasa-arvoa ajava ryhmittymä, joka pitäisi tietyn teeman ympärillä olevia tapahtumia. Unicefikin on helvetin iso organisaatio, mutta heidän keräyksensä voivat kohdistua välillä hyvinkin spesifiseen asiaan.

Miesasialiike ei saa olla kosto naisasialiikkeille. Minua hieman pelottaa tässä se, että reaalimaailmassa tapahtuu sama mikä nettifoorumeilla ja nämä liikkeet alkavat taistelemaan keskenään. Miesten ja naisten syrjinnästä päästään miesasialiikkeen ja naisasialiikkeen syrjintään. Pian taas ilmassa lentää mielikuvitusolennot ja syytökset asioista, joita kukaan ei ole tehnyt. On myös ihan lapsellista olettaa, etteikö miesasialiike saisi negatiivista palautetta. Tietenkin saa. Syrjintää on vetää siitä herneet viiksinenään ja syyttää kaikkia naisia / naisasianaisia siitä, kun jotkut kouhkavat miesasialiikkeestä.

Kirjoitukseni pointti ei ole käskeä perustamaan miesasialiikettä siksi, kun on naisasialiike, kirjoitukseni pointti on se, että netissä itkemisen sijaan kannattaisi ajaa omia tai itselle läheisen asian oikeuksia. Itse liittyisin mieluummin tasa-arvoa ajavaan ryhmittymään kuin miesten oikeuksia ajavaan ryhmittymään, mutta mieluummin liittyisin miesten asiaa ajavaan ryhmittymään kuin valittaisin naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisen tapahtuman jälkeen, että ette muuten perkuleet ajaneet MUN oikeuksia! Niin! Mä raukka istuin kotisohvalla ja kukaan ei huolehtinut oikeuksistani :(

Perustakaa kiihkottomia miesasialiikkeitä, jotka eivät vähättele tai lisää naisten ongelmia. Perustakaa kiihkottomia naisasialiikkeitä, jotka eivät vähättele tai lisää miesten ongelmia. Älkää syrjikö kaikkia miehiä/miesasiaihmisiä tai naisia/naisasiaihmisiä siksi, kun joku mies/nainen/miesasiaihminen/naisasiaihminen on syrjivä idiootti. Lopulta kun molempien sukupuolten oikeuksia ajetaan, epäkohtiin on puututtu ja herneytymisestä on päästy eroon, nämä kiihkottomat mies- ja naisasialiikkeet voivat lyödä kädet yhteen. Koska molemmat ottavat huomioon toistensa ongelmat, vaikka ajavatkin korjausta omiin ongelmiin, niin yhdistämällä nämä saadaan täydellinen paketti, jossa otetaan huomioon molempien ongelmat ja ajetaan korjausta molempien ongelmiin. Se ei estä tietenkään järjestämästä Ladyfestiä tai ”Parisuhdeväkivaltaa kohdanneiden miesten makkara- ja olutiltaa”.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.