IRC-Galleria

Blogimerkintä

- Vanhempi »

Eh, joo...Tiistai 08.11.2005 04:47

Tällainenkin feature saapui irc-galleriaan. Kirjoittelenpa tässä nyt sitten aikani kuluksi jotain tänne.

tuli lasiin äsken juuri 27-vuotta/
jos sallitte ryhtyä runolliseksi, aivan suotta/

Ei oikein maita uni ja taidan tuossa mennä lueskelemaan erään nojatuolifyysikon kirjaa jonka ostin Amazon.com:sta itselleni synttärilahjaksi. Tällä kaverilla on aika mielenkiintoisia teorioita fysiikasta enkä ole vielä aivan varma uskosinko niitä vai en. Lähinnä tähän asti uskottavimmilta ovat tuntuneet ne aukot ja virheet nykyisissä teorioissa joita tämä herra on ansioituneesti osoittanut tuossa ensimmäisten kappaleiden aikana.

On ollut vähän vaikeuksia nukkua sen jälkeen, kun tajusin, että meillä on ehkä zägällä noin vajaa 20-vuotta aikaa pysäyttää ilmastonmuutos sille tasolle, että maapallon biosfääri, ts. koko ekosysteemi ei kuole lämpöhalvaukseen. Normaalit pulliaiset vetää nyt just unta palloon ja kaasuttaa SUV:lla huomenna töihin autuaan tietämättömänä siitä mikä niiden 1,7 lasta ja kultasta noutajaa odottaa tulevaisuudessa (no se hurtta on kyllä siihen mennessä vainaa kun paska osuu tuulettimeen...)

Mutta anyways, Siperia opettaa. Nimittäin Siperian ikirouta on alkanut jo sulaa. Sulavan loskan ja roudan alta paljastuu pierulta haisevaa suota tuhansia neliökilometreja. Aina silloin tällöin joku suonsilmä röyhtäisee kunnon flatuksen metaania ilmakehään ja metaani nyt sattuu olemaan n. 23 kertaa voimakkaampi kasvihuonekaasu kuin hiilidioksidi. Metaani kiihdyttää kasvihuoneilmiötä --> Sademetsävyöhykkeellä sademäärät laskee, Amazon kuivuu ja siitä tulee ihan kohtuu iso juhannuskokko vielä joku kaunis kesä. Tuhoutuvista sademetsistä vapautuu VÄHÄN lisää hiilidioksidia ilmakehään, joka edelleen lämmittää maapalloa mukavasti ja siinä sivussa myös valtameriä.

Lämpenevien valtamerien pohjalla on melko mukavat määrät metaania (paljon enemmän kuin nykyisiä tunnettuja öljy ja hiilivaroja), kiteytyneenä eräänlaiseksi metaanijääksi kylmyyden ja valtavan paineen vaikutuksesta. Kun meriä vähän lämmitetään, niin kappas vain.... Metaanijää alkaakin liueta mereen ja vapautuu ilmakehään. Ilmakehä lämpenee ja lämmittää meriä joista vapautuu vähän lisää metaania, joka lämmittää ilmakehää lisää ... jne, jne...

Tyhminkin jamppa varmaan tajusi tässä kohtaa mihin ollaan menossa? 30 asteen keskilämpötilan nousu on ihan meidän ulottuvilla. Kunhan vaan yritetään vähän kovemmin, ajetaan vähän isommilla autoilla ja ponnistellaan vähän suurempaa talouskasvua ja "tavaroiden taikamaailmaa" kohti. On se niin kiva kun vaimolle voi jouluksi ostaa uuden leipäkoneen ja ite saa sen ison lituskateeveen ja nenäkarvatrimmerin. Kakkavaipoille vaipankätkijä mansikantuoksulla ja ipanalle uusi playstation.

Viimeksi muuten jotain tällaista tapahtui 200 miljoonaa vuotta sitten, permikaudella ja silloin 90% kaikista eliöistä kuoli. Syynä oli 500 000 vuotta vulkaanista aktiivisuutta. No eihän homo sapiens sapiens toki voi jäädä luonnolle kakkoseksi ypäristötuhokilpailussa. Me päästään samaan tulokseen vähän päälle sadassa vuodessa teollista historiaa ja uskoisin, että kyllä tuo 90% tuhokin ylitetään. Jos oikeen kovasti pinnistellään niin satasen haamuraja on lähellä. ;)

Hauskinta tässä on tietty se, että meillä on vielä aikaa valita mihin suuntaan kehitys "kehittyy", mutta kun tuntee tavallisen jampan järjenjuoksun niin kyllä saa helvetti jäätyä ennen kuin jamppa luopuu SUV:staan ja "amerikan vei of laiffistaan" kuten Matti Nykänen sen sanoisi. Kyllähän tavaroita ja krääsää pitää olla, koska ne tuovat onnea, vaikka se sitten tarkoittaisi raatamista mitäänsanomattomassa paskaduunissa 80 tuntia viikossa, ilman kunnon kesälomaa....

Jep, se siitä. Olo on muuten vähän sama kuin jos istuisin takapenkillä humalaisen kaverin kyydissä, ladassa joka ajaa kesärenkailla 120 lasissa kakkostietä. Hoet sille humalaiselle, että "Hidasta nyt vittu soikoon vähän", mutta eihän se kuuntele.

* * *

Oon nähnyt paljon unia viime aikoina. Toisin kuin monet, yleensä muistan suurimman osan heti herättyäni, mutta sen jälkeen muistikuvat tahtoo vähän haalistua ja palaa mieleen melko satunnaisesti jos joku asia vaikkapa päivän aikana sattuu muistuttamaan etäisesti jostain unesta jonka on hiljakkoin nähnyt.

Oon jo pitkään harkinnut, että josko sitä ryhtyisi pitämään unipäiväkirjaa, mutta ongelma on siinä, että aamulla kun pitäisi ne unet kirjoittaa ylös niin väsyttää ja vituttaa niin paljon, ettei huvita kirjoittaa yhtään mitään... Tai sen puoleen muutenkaan tehdä mitään muuta kuin kääntää kylkeä ja murista sekalaisia kirosanoja.

Tässä pohdiskelin, että olisko tästä irssikalleriasta apuvälineeksi tuohon unipäiväkirjaan. Ei ainakaan tarvisi tokkurassa yrittää raapustaa kynällä vihkoon harakanvarpaita. Ehkäpä kokeilen sitä jo huomenna... tai sitten en.

Tämä taitaa riittää tältä erää. Menenpäs lukemaan tuota Final Theory -kirjaa.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.