IRC-Galleria

Yucciz

Yucciz

Patinoitunu Runomies, enkä.

Selaa blogimerkintöjä

Kuinka usein?Perjantai 23.11.2007 00:10

Ihmisten suhde seksiin on hyvin yksilöllinen ja halun määrä vaihtelee myös yksilöllisesti. Seksiä voi harrastaa yksin, yhdessä tai vaikka kimpassa. Kaikki se mikä ei vahingoita itseä tai toista on periaatteessa sallittua. Seksin suhteen määrän sijasta voisi kiinnittää huomiota enemmän laatuun. Normaaliin määrään on vaikea ottaa kantaa. Osalle ihmisistä seksi on todella tärkeää ja heillä on voimakas seksuaalisen tyydytyksen tarve. Osalla ihmisistä seksin tarve on vähäinen tai sitä ei ole ollenkaan, eikä sillä ole merkitystä täysipainoisen elämästä nauttimisen kannalta. Näiden kahden ääripään väliltä löytyvät sitten kaikki muut variaatiot. Seksin toteuttamisen määrä vaihtelee yksilöllisesti ja siihen vaikuttavat monet asiat kuten esimerkiksi elämäntilanne. Tähänkään ei ole normaaliarvoja olemassa. Jokaisella tulisi olla oikeus toteuttaa tarvettaan niin paljon tai vähän kuin itse katsoo tarpeelliseksi. Itserakastelu on myös tärkeä osa omaa seksuaalisuuttamme, eikä siihen tarvita partneria.

Parisuhteessa elävillä muodostuu toisinaan ongelmaksi halun määrän erilaisuus ja silloin usein tarvitaan ulkopuolista apua tilanteen selvittämiseksi molempia kunnioittavalla tavalla. Seksi ei koskaan saisi olla vallan väline, kiristyskeino tai pakko.

Entä sitten hormonipuolella? Seksuaaliseen halun heräämisen edellytys miehellä on riittävä testosteronihormonin pitoisuus veressä. Se vaikuttaa aivoihin ja herättää seksuaalisen mielenkiinnon eli libidon, mikä puolestaan on edellytys sukupuolielinten toiminnalle, erektiolle ja siemensyöksylle. Naiselle edellytys seksuaaliseen toimintaan on estrogeenihormoni, joka tekee emättimen limakalvon liukkaaksi ja yhdyntään kykeneväksi. Kuukautiskierron puolivälissä naisella erittyy pieni määrä testosteronia, jonka katsotaan lisäävän seksuaalista halukkuutta, mutta itse yhdyntäkäyttäytymiseen se ei kuitenkaan vaikuta.

Uusimpien tutkimusten valossa oksitosiini - niminen hormoni on saanut nimen rakkaushormoni. Pelkkä kosketus tai ihon hieronta saa hormonin erityksen lisääntymään verenkiertoon ja tätä kautta todennäköisesti myös seksuaalisen halun heräämään. Halun herättäjänä, kuten myös rakkauden tunteenkin, pidetään myös ihmiselle tyypillistä ominaishajua. Onko siis sittenkin kysymys aivokemiasta?

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.