IRC-Gallerian tietosuojakäytännöt päivittyvät 25.5.2018 vastaamaan EU:n tietosuoja-asetuksen (GDPR) vaatimuksia. Lue päivitetty Tietosuojaseloste. Lisäksi käyttöehdoissa on tarkennettu ikärajaa ja kohta 6.2 viittaa Suomen lain lisäksi Euroopan unionin lakiin.

IRC-Galleria

Yucciz

Yucciz

Patinoitunu Runomies, enkä.

Selaa blogimerkintöjä

Pakonomainen seksin tarveSunnuntai 25.11.2007 22:55

Seksuaalinen kiihotus ja laukeaminen vapauttavat aivoissa hermojen välittäjäainetta, dopamiinia, joka aiheuttaa mielihyvän tuntemuksen. Mielihyvän kokemuksen aiheuttavat myös monet muut tekijät kuten ihmissuhteissa koettu rakkaus ja turvallisuus, onnistuminen työssä, harrastukset ja fyysinen rasitus. Elämään kuuluu myös paljon mielipahaa aiheuttavia tekijöitä. Epäonnistuminen ja pettymys ovat monelle täysin sietämättömiä tunnetiloja, joita on päästävä pakoon keinolla millä hyvänsä. Joillekin ihmisille seksi voi olla eräs keino paeta mielipahantunteita. Tällöin voi syntyä tilanne, jossa seksi saa ylikorostuneen osan ihmisen elämässä. Seksuaalisen tunteen ja kiihotuksen saaminen voi muodostua koko elämää ja olemassaoloa ylläpitäväksi tekijäksi. Tällöin seksin toteuttamisen tieltä joutuvat väistymään kumppanin, perheen ja työelämän tarpeet: ihmisen kaikki toiminnot liittyvät jollakin tavalla seksuaalisten halujen ja mielihyvän saamiseen.

Pakonomaisesta seksintarpeesta eli erotomaniasta voidaan puhua silloin, kun ihminen ei esim. enää pysty kontrolloimaan sitä milloin, missä ja kenen kanssa toteuttaa seksuaalisuuttaan, vaan seksuaalisten halujen tyydyttäminen pakottaa häntä seksuaalisiin ajatuksiin ja toimintaan lähes jatkuvasti ja monin eri tavoin. Kyse on samasta ilmiöstä kuin päihde- tai peliriippuvuudessa, jossa päihdyttävien aineiden saanti tai pelaaminen on pakonomaista toimintaa. Seksiriippuvuudessa seksuaalinen tyydytys voi olla pakko saada keinolla millä hyvänsä.Seksiriippuvuuden yleisin muoto on pakonomainen itsetyydytys. Pikkulasten päivittäinen ja pakonomainen masturbointi on oire psyykkisestä taakasta, johon lapsi hakee hetken helpotusta seksuaalisesta mielihyvästä. Myös aikuisella masturbointi voi myös olla keino hakea helpotusta ahdistukseen tai muihin sietämättömiin tunteisiin. Jos itsetyydytys on kuitenkin aikuisella ainoa keino esim. ratkaista ahdistava olotila, voi siitä tulla hallitseva ja orjuuttava pakkotoiminto. Ajan myötä seksuaalisen kiihotuksen saamiseen eivät välttämättä tutut keinot enää toimi, vaan on saatava uusia ja entistä kiihottavimpia tapoja, joilla saadaan riittävä mielihyvä. Itse asiassa kyse on ahdistavan olon ja sietämättömän pahan olon poistamisesta seksuaalisen tyydytyksen avulla, josta seuraa hetkellinen mielihyväntunne.

Pakonomaista seksintarvetta naisella nimitetään nymfomaniaksi. Parisuhteessa tällainen ominaisuus on hyvin vaikea suhteen molemmille osapuolille. Kumppanin kyky ja halu vastata naisen loputtomaan seksuaalisen toiminnan nälkään uuvuttaa ja lopulta seksi voi alkaa tuntua vastenmieliseltä pakkopullalta.

Vastaavasti miehen pakonomainen seksintarve on nimeltään satyriasis, mikä nimitys juontuu kreikkalaisesta mytologiasta. Ylikorostunut miehen seksuaalinen halukkuus voi johtaa lukuisiin kumppaneihin, joita voi olla yhtä aikaa useita, mikäli myös toinen osapuoli ei pysty tai halua kyltymättömästi seksiä. Joskus miehen yliaktiivisen seksuaalisen käyttäytymisen taustalla voi olla sukupuolihormonien liiallinen tuotanto.

Pakonomaisessa seksintarpeessa fyysinen seksiakti korvaa tunteiden kokemisen. Seksiriippuvuuden taustalla on usein lapsuudessa koettuja hylkäämisen ja yksinjäämisen kokemuksia. Seksuaalisesta mielihyvästä on kenties löytynyt lohtu ja turva, jota esim. vanhemmat eivät syystä tai toisesta ole voineet tarjota. Monet riippuvuussairaudet kuten seksiriippuvuuskin ovat itse asiassa masennuksen ilmenemismuotoja. Useimmiten pakonomaisen seksin tarpeen hoitamiseksi tarvitaankin ammattiapua esim. terapiaa ja mahdollisesti myös lääkitystä.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.