IRC-Galleria

Yucciz

Yucciz

Patinoitunu Runomies, enkä.

Selaa blogimerkintöjä

Ikääntyminen tuo miehen ja naisen elämään monia muutoksia. Esimerkiksi siirtyminen työelämästä eläkkeelle voi olla asia, joka vaikuttaa siihen, kuinka mies kokee itsensä ja oman seksuaalisuutensa. Sosiaaliset suhteet saattavat muuttuvat pysyvästi esim. jos työyhteisön ihmissuhteet katkeavat eläkkeelle lähtemisen myötä. Ennen eläkkeelle siirtymistä on esim. voinut olla niin, että työ on ollut elämässä sen keskeisin sisältö. Töiden loppuessa moni saattaa kokea arvottomuuden ja voimattomuuden tunteita, joilla on vaikutusta myös seksuaalisuuteen ja sukupuolisuuteen. Myös lähisuhteiden verkosto elää ja muuttuu elämän vaiheiden ja ajan kulun myötä. Tällöin esim. parisuhde saattaa kohdata muutoshaasteita kumppaneiden ikääntymisen seurauksena. Muita ikääntyvää miestä ja naista kohtaavia muutoksia ovat mm. lapsenlasten syntymä, ja mahdolliset omat tai lähisuhteissa olevien ihmisten terveysongelmat jne.

Ikääntyvien yhteiskunnallinen arvostus saattaa myös olla monen mietteissä, kun he pohtivat mitä on edessä työelämän jälkeen. Niinpä oman miehisyyden tai naisellisuuden ja seksuaalisuuden kokeminen heijastuu myös näihin ajatuksiin. Toiset rakentavat arjen mielekkääksi itselleen esim. harrastusten, opiskelun tai luottamustoimien kautta. Elämä voi olla yhä sisältörikasta ja merkityksellistä ikääntyneenäkin.

Seksuaalisuus on myönteinen voimavara myös ikääntyvälle. Läheisyyden tarve pysyy useimmilla meistä vahvana koko elämän ajan, vain sen toteuttamisen muodot vaihtelevat. Joillekin ikääntyminen saattaa tuoda mukanaan yksinäisyyden tunteen. Varsinkaan jos ei ole ystäviä tai kumppania, jonka kanssa jakaa kokemuksiaan. Seksuaalisuuden kautta lämpöä ja läheisyyttä voi antaa ja saada ikääntymisenkin myötä entiseen malliin, mutta on hyvä etsiä kaikille osapuolille toimivia ratkaisuja, mikäli esim. elämänkumppanilla on erilaiset tarpeet. Ikämiehen erektio saattaa käynnistyä hitaammin ja voi olla, että sen aikaansaamiseksi tarvitaan seksuaalisen virittäytymisen lisäksi siittimen hyväilyä paljon pitempään kuin nuorena. Myös erektion voimakkuus yleensä laantuu ikääntymisen myötä ja orgasmin jälkeinen palautumisvaihe usein pitenee. Naisella vastaavasti saattaa olla ongelmia esimerkiksi kiihottumisen ja kostumisen kanssa. Myös orgasmin intensiteetti saattaa laskea naisella. Seksikertojen välinen aika voi myös pidentyä.

Ikääntyminen tuo mukanaan usein myös sairauksia, jotka voivat vaikuttaa seksuaalisuuteen. Ihminen on kuitenkin seksuaalinen olento läpi elämänsä. Seksuaalisuutta on mahdollista käyttää energiaa, mielihyvää ja nautintoa tuovana voimavaranlähteenä kaikissa elämänvaiheissa: koko elämän ajan.

Ongelmallisessa tilanteessa on syytä aloittaa itsestä. Jokainen meistä näkee ja kuulee juuri sen verran kuin uskaltaa nähdä ja kuulla omasta seksuaalisuudestaan. Monet ongelmat ovat luonteeltaan sellaisia, että ne eivät mahdu yksinkertaiseen syyn ja seurauksen malliin. Tunnetusti rutiini seksielämässä on tuttua ja turvallista, mutta myös aviorikoksen näkymättömin ja vaarallisin muoto. Toisinaan pitkässäkin parisuhteessa on terveellistä opetella uusia asioita, ehkäpä jotakin unohtunutta. Omien rajojen ja halujen ilmaisemista on hyvä opetella tietoisesti yhdessä. Ellei osaa kunnolla sanoa ei, et todennäköisesti osaa sanoa myöskään kunnolla kyllä.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.