IRC-Galleria

Yucciz

Yucciz

Patinoitunu Runomies, enkä.

Selaa blogimerkintöjä

Miehen seksuaalinen haluttomuusMaanantai 03.12.2007 18:36

Miehen seksuaalinen haluttomuus on naisten seksuaalista haluttomuutta vähemmän käsitelty aihe. Stereotyyppiset käsitykset miehen seksuaalisesta halusta ja tarpeista edesauttavat hiljaisuutta tämän aiheen ympärillä. Erään arvion mukaan seksuaalisesta haluttomuudesta kärsiviä miehiä on n. 20% väestöstä (Weeks& Winters: Psychology Today. Sept.-Oct 2002).

Seksuaalisen haluttomuuden syyt ovat moninaiset ja vaikka joitakin taustasyitä voi hoitaa lääkityksellä, voi suurimpaan osaan näistä syistä suurin apu löytyä sittenkin keskustelusta ja/tai (seksuaali-) terapiasta. Miehen seksuaalinen halukkuus on varsin herkkä häiriintymään tunne-elämän vaikeuksien, ylimääräisen työstressin tai taloudellisten huolien vuoksi. Esimerkiksi stressi lamauttaa halun seksiin, vaikka elimet vielä toimisivatkin ilman häiriöitä. Toisinaan seksuaalinen virittyminen saa siis kyllä aikaan erektion, mutta siihen ei liity mielihyvän tunnetta. Huolien kasaantuminen saattaa tehdä miehen myös niin väsyneeksi, ettei seksille tunnu jäävän aikaa. Miehen voi lisäksi olla vaikea myöntää, että seksi ei huvita. Usein tällaisen tilanteen vallitessa käykin niin, että mies itse voi olla kyvytön tekemään mitään haluttomuudelleen.

Seksuaalinen haluttomuus voi olla myös seurausta terveydentilan muutoksista. Haluttomuus voi olla ensimmäinen merkki esim. kilpirauhasen toimintahäiriöstä, masennuksesta, diabeteksesta tai jopa kasvaimesta. Myös testosteroni-hormonin vähäinen erittyminen voi aiheuttaa seksuaalista haluttomuutta. Seksuaaliseen halukkuuteen vaikuttaa siten myös ikä. Niinpä haluttomuuden syytä selvitettäessä tulee hakeutua terveydentilaa kartoittaviin tutkimuksiin. Mikäli näiden tutkimusten tulos ei selitä libidon heikkenemistä, voi olla syytä hakeutua yksin tai kumppanin kanssa esim. seksuaaliterapiaan.



Seksuaalisen haluttomuuden taustalla voi olla myös mm. suorituspaineita, pelon tai riittämättömyyden tunteita, päihteiden käyttöä, oman sukupuolisuuden tai seksuaalisuuden kokemiseen liittyviä ongelmia tai kumppaniin kohdistuvaa seksuaalisen mielenkiinnon puutetta. Viimeksi mainitussa tilanteessa puhutaan seksuaalisesta haluttomuudesta, joka ei ole yleistynyt vaan esim. sidoksissa määrättyyn kumppaniin.

Oman sukupuolensa ja seksuaalisuutensa jo lapsuudessa ja murrosiässä myönteisenä kokenut poika on yleisesti ottaen aikuisiässä seksuaalisuuteensa tyytyväisempi mies kuin sellainen mies, jolle suhde omaan sukupuolisuuteen ja/tai seksuaalisuuteen on ollut lapsuuden ja/tai nuoruuden aikana ongelmallinen.


Seksuaalinen haluttomuus on parisuhteen yhteinen ongelma. Syyllisten etsiminen: syyllistäminen tai syyllistyminen ei paranna tilannetta, vaan päinvastoin. Tilanteeseen onkin hyvä tarttua esim. siitä lähtökohdasta käsin, että seksuaalisuus on voimavara, jonka puuttuminen elämästä vaikuttaa hyvinvointiimme. Ei kuitenkaan ole olemassa yleistä tasoa joka määrittelee, mikä on riittävä määrä seksiä. Ongelmalliseksi tilanne muodostuu varsikin silloin, jos seksuaalisen halukkuuden kokeminen tai sen puute alkaa häiritä parisuhdetta sekä toisen tai molempien kumppaneiden muita tarpeita. Niinpä on myös hyvä muistaa, että seksuaalisten halujen ja tarpeiden suhde parisuhteessa voi vaihdella riippuen siitä, kuinka nämä tarpeet ja halut ovat suhteessa toisiinsa. Toisinaan voi myös olla niin, että haluttomuuden syy onkin kumppanin pakonomainen seksin tarve. Seksuaalisen halun puutetta voi kuitenkin hoitaa, joten kannattaa hakea apua.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.