IRC-Galleria

Yucciz

Yucciz

Patinoitunu Runomies, enkä.

Selaa blogimerkintöjä

Nykykondomit tarkastelussaTiistai 11.12.2007 21:46

Nykyiset kondomimarkkinat ovat tuotevalikoimien osalta varsin laajat. Markkinoilla on paljon erimuotoisia, -kokoisia, -paksuisia, -värisiä, -makuisia ja -hajuisia kondomeja. Perinteisen, suoran putkimallin lisäksi kondomien muotoilu vaihtelee suljetuista ja päästä voimakkaasti muotoilluista ( Magic®) löysän säkkimäiseen ( Xtra-Pleasure®) muotoiluun. Näiden välimaastoon jää suuri joukko muotoiltuja (contoured) ja suljetusta päästään väljempiä, niin sanottuja easy-fit -kondomeja. Kaikissa kondomeissa pakollisena on ns. spermasäiliö kärjessä eli paikka, johon sperma pääsee ”purkaantumaan” ulosvalumatta.

Valinnanvaraa on niin ikään pinnan rakenteen suhteen. Käyttöön voi valita esimerkiksi pinnaltaan nystyröidyn tai juomutetun kondomin. Makukondomien laaja valikoima tuo käyttöön oman vaihtelunsa ja houkuttaa kondomin käyttöön myös suuseksissä. Lisäksi kondomiin voidaan nykyään lisätä muitakin, esimerkiksi lääkkeenomaisesti vaikuttavia, apuaineita kuten siittiöitä tappavaa spermisidiä tai puudutetta. Puudutteen lisääminen kondomin sisäpuolen kärkiosaan vähentää terskan tuntoa ja saattaa näin esimerkiksi ehkäistä ennenaikaista siemensyöksyä (Performa®, maxLove®).

Perinteisesti kondomit siis valmistetaan lateksista, joka on materiaalina halpaa ja jonka käytöstä on pitkät kokemukset. Lateksin ominaisuudet tunnetaan nykyään hyvin ja tuotantoprosessia pystytään ohjaamaan niin tarkasti, että kondomien luotettavuus on jatkuvasti lisääntynyt. Kondomeista voidaan valmistaa myös ohuempia ja näin osaltaan lisätä tuntoherkkyyttä (Sensitive®, UltraThin®, Manix Infinity®).

Yleisimmat kondomit ovat pituudeltaan 170-175 mm pitkiä ja nimellishalkaisijaltaan 52 mm. Tätä lyhyemmät ja kapeammat kondomit ovat silti haluttuja (mm. Mamba®), samoin kuin tätä yleisintä mittaa isommat kondomit (Condomi XXL®, Durex XL®).

Myös suhteellisen uusi ilmiö, vegaanius, on löytänyt tiensä Suomen kondomimarkkinoille. Vegaanius on kaikkia eläinperäisiä tuotteita ja aineosia välttävä ideologia, joka on erittäin suosittu ajattelutapa juuri nuorten keskuudessa. Condomi® -kondomit ovat Suomen markkinoiden ensimmäiset kondomit, joiden valmistuksessa ei ole käytetty maitopohjaista kaseiinia, toisin kuin useimmissa muissa kondomeissa. Juuri nuorisolle on lisäarvo, että tuote on ei-eläinperäisiä aineosia sisältävä, ns. vegaanituote.

Suhteellisen uusi materiaali on polyuretaani, jonka ominaisuudet poikkeavat hieman perinteisestä lateksista. Ensinnäkin polyuretaanista valmistetut kondomit (Avant®, Zenith®) sopivat myös lateksiallergikoille. Polyuretaani johtaa myös lämpöä kumia paremmin ja tuntuu yleensä yhdynnässä miellyttävämmältä. Polyuretaani on lisäksi hajuton ja mauton.

Markkinoille on tullut lisäksi polyuretaanista valmistettu naisten kondomi Femidom®, joka perinteisistä kondomeista poiketen laitetaan emättimeen tai peräaukkoon ennen yhdyntää. Ainoa negatiivinen puoli polyuretaanista valmistetuissa kondomeissa on niiden korkeahko hankintahinta, sillä kondomin käyttöhän ei saisi olla kukkarosta kiinni.

Kaiken kaikkiaan tietämys erilaisista tuotteista auttaa sopivimman ja miellyttävimmän tuotteen löytymisessä. Näin ehkäistään ja myös poistetaan kondomeihin liittyviä kielteisiä mielikuvia.

Tärkeää on kuitenkin myös osata käyttää ehkäisyvälineitä oikein ja luontevasti. Esimerkiksi nuorilla tulisi olla saatavilla helposti ja riittävästi laadukkaita kondomeja. Tuotteeseen tulisi saada tutustua omassa rauhassa ja sen kanssa pitäisi voida tulla sinuiksi ennen kuin sitä edes varsinaisesti tarvitaan. Lisäksi sukupuoliasioista puhuttaessa on tärkeää korostaa yksilön omaa vastuuta, yrittämättä liiaksi kontrolloida nuoren sukupuolista käyttäytymistä. Varsinainen kasvunpaikka onkin tässä kohtaa aikuisilla, jotka jakavat nuorille kondomitietoutta, sillä asenteellisuus on siirtyvä ominaisuus. Kondomivalistus on yksi asia, seksuaalivalistus toinen, eivätkä ne ole yksi ja sama asia.

Suomessa kondomin jakelua ja myyntiä ei rajoiteta. Kondomeja on saatavissa ruokakaupoissa, tavarataloissa, kioskeissa, huoltoasemilla ja apteekeissa. Lisäksi erotiikkaliikkeissä ja internetissä on laaja valikoima kondomeja ja niistä löytyy myös harvinaisempia kokoja ja malleja. Sin City myy irtokondomeja irtokarkkien tapaan, eli kukin voi kerätä mieleisensä valikoiman irtokondomeja pussiin. Mukaan voi tarttua vaikkapa suklaan, hedelmän, kookoksen, mansikan, banaanin, piparmintun tai omenan makuisia kondomeja. Kondomien hankintamatkasta on näin pyritty tekemään hauskaa ja silti hyödyllistä!

Jotta kondomi suojaisi mahdollisimman tehokkaasti seksitaudeilta ja ei toivotuilta raskauksilta, on se laitettava päälle heti esileikin alettua, ennen minkäänlaista intiimiä kontaktia. Tämä on tärkeää, koska sekä miehen että naisen esiliukaste-eritteet sisältävät taudinaiheuttajia, Hi-virus mukaan lukien. Miehen esiliukasteessa saattaa lisäksi olla siittiöitä.



Lähde: Suuri Seksivälineopas - Sin City

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.