IRC-Galleria

Yucciz

Yucciz

Patinoitunu Runomies, enkä.

Selaa blogimerkintöjä

Kondomin käytöstäTorstai 13.12.2007 18:37

Itse kondomi on pakattu yksittäispakkaukseen, jonka on tarkoitus suojata kondomia suoralta auringonvalolta ja ilman hapelta. Kumi materiaalina haurastuu verrattain nopeasti ilman suojapakkausta tai suojapakkauksen rikkouduttua. Mukana kannettava ns. lompakkokondomi tulee vaihtaa vähintään kuukauden välein.

Kondomi on suunniteltu asetettavaksi paikalleen rullaamalla. Tällöin kondomi asettuu paikoilleen siten, että terskalle jää vapaata liikkumatilaa, ylimääräinen ilma voidaan poistaa kondomin sisältä eikä kondomiin tarvitse kohdistaa ylimääräistä venytystä.

Kondomin vaihtamista yhdyntämuodon vaihtuessa suositellaan lähinnä hygieenisistä syistä, koska vaginan, suun ja peräaukon mikro-organismikannat ovat erilaiset. Mahdolliset taudinaiheuttajat voivat siirtyä kondomin ulkopinnalla paikasta toiseen. Peräaukkoyhdyntä lisää kondomin rikkoutumis- ja poisluiskahtamisriskiä. Riittävä liukasteen käyttö kuitenkin vähentää edellä mainittua riskiä merkittävästi. Sen sijaan anaaliyhdynnässä ei ole välttämätöntä käyttää paksumpaa kondomia.

Kondomin tulee olla sopivan kokoinen pysyäkseen luotettavasti päällä, suojatakseen riittävästi ja tuntuakseen miellyttävältä. On syytä kokeilla erilaisia kondomeja, jotta itselle parhaiten sopiva malli ja merkki löytyy. Lisäksi on syytä harjoitella kondomipakkauksen avaamista ja kondomin asettamista päälle omassa rauhassa esimerkiksi itsetyydytyksen yhteydessä. Tällöin kondomin laittamisesta tulee rutiinia, eikä se häiritse varsinaista rakastelua. Erektion tilapäinen häviäminen kondomia päälle laitettaessa on varsin yleistä, eikä siitä kannata huolestua, sillä erektio palaa yleensä helposti esimerkiksi käsillä hyväilemällä.

Liukasteen lisääminen sekä vagina- että anaaliyhdynnässä pienentää kitkaa ja näin vähentää kondomiin kohdistuvaa mekaanista rasitusta (hankaus, venytys), suojaa limakalvoja ja lisää rakastelun nautinnollisuutta. Sopiva lisäliukaste on vesi- tai silikonipohjainen. Sylki ei ole hyvä liukaste. Spermisidiä sisältävää liukastetta ei suositella käytettäväksi, koska spermisidit saattavat ohentaa limakalvoja, aiheuttaa allergioita ja lisätä esim. virtsaputkentulehdusriskiä.

Öljypohjaisen (öljyt, ihovoiteet, rasvat) liukasteen käyttöä lateksista valmistetun kondomin kanssa on vältettävä, koska on voitu selkeästi osoittaa kumin haurastuvan nopeasti joutuessaan tekemisiin öljypohjaisten tuotteiden kanssa. Polyuretaanista valmistettujen kondomien kanssa tätä ongelmaa ei ole.

Monet sairaudet laskevat potilaan vastustuskykyä. Tällöin sairastuminen esim. erilaisiin infektioihin, joihin terveenä ollessaan tuskin sairastuisi, on mahdollista. Näissä tilanteissa henkilökohtaisen suojautumisen tarve seksisuhteessa korostuu ja kondomin käyttö on erityisen tarpeellista.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.