IRC-Galleria

Yucciz

Yucciz

Patinoitunu Runomies, enkä.

Selaa blogimerkintöjä

Tietopaketti sukupuolitaudeistaLauantai 27.01.2007 12:38

Sukupuolitaudit tarttuvat suojaamattomassa sukupuoliyhdynnässä, suuseksissä tai anaaliseksissä. Jotkin taudit tarttuvat myös käsien ja huumeruiskujen välityksellä ja synnytyksen aikana äidistä syntyvään lapseen.

Kondomi ja suuseksisuoja ovat ainoat ulkoiset keinot, joilla voi pienentää tarttumisen riskiä sukupuolisessa kanssakäymisessä.

Jos olet ollut suojaamattomassa sukupuolikontaktissa, hakeudu hoitoon, jos sinulla ilmenee kirvelyä virtsatessa, epänormaalia valkovuotoa (naisilla) tai harmahtavaa, vihertävää tippavuotoa (miehillä), näppylöitä, syyliä, haavaumia tai muita ihomuutoksia sukupuolielinten alueella. Muita sukupuolitaudin oireita voivat olla väsymys, kuumeilu, ruokahaluttomuus, pahoinvointi, alavatsakivut, nivelkivut, flunssaan viittaavat oireet, päänsärky ja sukupuolielinten kutina.

Klamydia

Klamydian aiheuttaa Chlamydia trachomatis -bakteeri. Taudin itämisaika on 1-2 viikkoa. Tarttuminen ei edellytä näkyviä oireita, joten taudin voi tartuttaa tietämättään. Klamydia hoidetaan antibiootilla.

Oireet miehillä: Harmahtava vuoto virtsaputkesta ja kirvelyä virtsatessa. Myöhemmin voi esiintyä lisäkivestulehdus ja siitä johtuva lapsettomuus, Myös niveltulehduksia esiintyy osalla potilaista. Miesten saamista tartunnoista 25 prosenttia on oireettomia.

Oireet naisilla: Lisääntynyt tai poikkeava valkovuoto ja kirvely virtsatessa. Hoitamattomana klamydia voi aiheuttaa munasarjatulehduksen, josta saattaa seurata lapsettomuus. Naisten saamista klamydia-tartunnoista 75 prosenttia on oireettomia.

Kondylooma

Kondylooman aiheuttaa papilloomavirus (HPV). Itämisaika vaihtelee suuresti - useista viikoista jopa vuosiin. Kondomi suojaa tartunnalta vain, mikäli se peittää näkyvät syylät. Taudin tarttuminen ei edellytä näkyviä oireita.

Kondyloomiin ei ole parantavaa hoitoa, vaan hoitona on näkyvien ihomuutosten poistaminen. Nykyään ei ihomuutosen poistamiseen lähdetä automaattisesti, vaan niiden annetaan parantua ajan kanssa. Tauti voi uusiutua hoidosta huolimatta.

Oireet: Ihonväriset tai vaaleat syylät sukupuolielinten alueella. Syylien koko ja ulkonäkö vaihtelevat. Kooltaan ne voivat olla mikroskooppisen pieniä, ulkonäöltään litteitä, vaikeasti erottuvia tai kukkakaalimaisen röpeläisiä, laajalle alueelle levittäytyneitä ryppäitä.

Suurimmalla osalla tartunnan saaneista ei ole oireita. Tietyillä virustyypeillä on yhteys kohdunkaulan syöpään.

Kuppa

Kupan itämisaika on kolmesta neljään viikkoa. Kuppa hoidetaan penisilliinillä.

Oireet: Haavauma tartuntakohdassa. Kuppa voi ilmetä myös sukupuolielinten ulkopuolisilla alueilla. Parin kuukauden kuluttua ilmenee mm. huonovointisuutta, lämmönnousua sekä pienitäpläistä ihottumaa joka puolella ihoa. Myöhemmin taudin edetessä saattaa ilmaantua paukamia kämmeniin ja jalkapohjiin, keskushermosto-oireita, päänsärkyä ja niskajäykkyyttä. Hoitamaton kuppa saattaa aiheuttaa oireita vielä useiden vuosienkin jälkeen tartunnasta.

Supuolielinherpes

Herpeksen pääasiallinen aiheuttaja on Herpes simplex -virus, tyyppi II. Myös virustyyp-pi I, joka tunnetaan paremmin huuliherpeksenä, voi esiintyä sukupuolielimissä. Herpes itää 4-6 vuorokautta. Herpekseen ei ole parantavaa hoitoa, mutta oireita voidaan lievittää lääkkeillä.

Oireet: Sukupuolielinalueen kuumotus ja kutina. Yleisoireita ovat mm. kuume, flunssaoireet, päänsärky ja silmien valonarkuus. Rakkulat ilmaantuvat myöhemmin, tavallisesti vain sukupuolielinten alueelle. Kooltaan ne ovat nuppineulanpään kokoisia. Rakkulat rikkoutuvat nopeasti ja jättävät jälkeensä kivuliaan haavauman. Haavauma-alue arpeutuu 7-11 päivässä, jolloin myös viruseritys lakkaa. Oireet voivat olla myös hyvin lieviä tai ne voivat puuttua kokonaan, ja tällöinkin virus on tarttuva. Usein ensimmäinen herpeksen puhkeamiskerta on kivulias.

Tippuri

Tippurin itämisaika on miehillä 2-5 vuorokautta, naisilla 2-3 viikkoa. Tippuri hoidetaan antibiooteilla.

Oireet miehillä: Kirvelyä virtsatessa ja vaaleanharmaa vuoto virtsaputkesta. Vuoto muuttuu myöhemmin väriltään kellertäväksi.

Oireet naisilla: Valkovuotoa ja alavatsakipuja. Bakteeria voi esiintyä myös silmän sidekalvolla, jonne se on joutunut käsien kautta infektoituneen sukupuolielinalueen koskettelun jälkeen.

Neekerisankkeri

Neekerisankkerin aiheuttajia ovat Chlamydia trachomatis -bakteerin serotyypit L1, L2 ja L3. Itämisaika on 3-12 vuorokautta tai pitempi. Sankkeri hoidetaan antibiooteilla.

Oireet: Pieni matala haavauma - miehillä esinahan alla, naisilla emättimen takaseinämässä. Myös virtsaputken tulehdusta tai kohdunkaulan tulehdusta voi esiintyä. 10-30 vuorokauden kuluttua tartunnasta ilmenee toispuoleisia rauhassuurentumia ja mahdollisesti avanteita. Taudin myöhemmässä vaiheessa syntyneitä avanteita voidaan joutua hoitamaan kirurgisesti.

Pehmeäsankkeri

Pehmeäsankkeri itää 4-7 vuorokautta. Myös tämä tauti on hoidettavissa antibiootein.

Oireet miehillä: Yksi tai useampia kohoumia esinahan ulko- ja sisäpinnalla. Kohoumat ovat usein varsin kivuliaita. Myöhemmin ne muuttuvat märkiviksi ja haavautuvat parissa vuorokaudessa. Haavan ympäristö punoittaa ja tässä vaiheessa esiintyy toispuoleista nivusrauhasten turvotusta ja mahdollisesti avanteita.

Oireet naisilla: Haavaumat ovat tavallisesti emättimen ulkosuulla, mutta myös kohdunkaulassa tai peräaukon ympäristössä.

Hiv-infektio

HI-virus (Human Immunodeficiency Virus) itää viikosta kuuteen viikkoon. HI-virukseen ei ole parantavaa hoitoa. Hoito on oireita lievittävää. Nykyisellä monilääkehoidolla on toistaiseksi onnistuttu hidastamaan HI-virusten lisääntymistä elimistössä sekä kuntouttamaan jopa aids-vaiheessa olevia.

Oireet: HI-virus heikentää ihmisen immuunipuolustusta. Tauti etenee vaiheittain. Ensivaiheen (1-6 viikkoa tartunnasta) oireita ovat kuume, päänsärky, turvonneet imusolmukkeet, ihottuma ja nivelsärky. Vain joka kolmas tartunnan saanut saa ensivaiheen oireita. Tämän jälkeen hiv-infektio on vuosia täysin oireeton. Aids-vaiheessa potilaan immuunipuolustus on sortunut, ja hän altistuu erilaisille tulehduksille ja kasvaimille.

B-hepatiitti

B-hepatiittivirus (HBV) itää 1-5 kuukautta. B-hepatiittiin ei ole parantavaa hoitoa. Hoidolla voidaan lievittää oireita. B-hepatiittia voidaan ehkäistä rokotteella.

Oireet: Väsymys, kuumeilu, ruokahaluttomuus, vatsakivut, pahoinvointi ja ripuli. Myöhemmässä vaiheessa ilmenee ihon ja silmävalkuaisten keltaisuutta. Ulosteen väri muuttuu harmaaksi ja virtsan tummaksi. Vain joka neljäs tartunnan saanut oirehtii.

B-hepatiitti voi kroonistua. Kroonista B-hepatiittia voidaan tietyissä tilanteissa hoitaa interferonilääkkeillä. Aikuisena (yli 18-vuotiaat) tartunnan saaneista viruksen kantajaksi jää vajaa viisi prosenttia. Käytännössä voi siis sanoa, että aikuisena saatu B-hepatiittivirus häviää elimistöstä noin puolessa vuodessa.

Trikomoniaasi

Trikomoniaasi ei ole varsinaisesti sukupuolitauti, mutta se tarttuu mm. sukupuolisessa kanssakäymisessä. Sen aiheuttaa Trichomonas vaginalis -alkueläin. Trikomoniaasi itää 5-28 vuorokautta. Trikomoniaasi hoidetaan antibiootilla.

Oireet naisilla: Vihertävä tai kellertävä, pahanhajuinen kupliva emätinvuoto. Virtsaaminen voi olla kivuliasta ja virtsaamistarve tihentynyttä.

Oireet miehillä: Miehillä tauti on yleensä oireeton.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.