IRC-Galleria

PUUENNÄTYKSIÄKeskiviikko 16.09.2009 00:58

Vanhin puu
Kautta aikojen vanhin puu oli mänty, pinus longaeva, joka kasvoi Wheeler Peakissa Nevadassa, USA:ssa. Puu kasvoi 3.275 metrin korkuiseksi ja 5.100 vuotta vanhaksi.

Vanhin elävä puu
Tämän hetkinen vanhin elävä puu maailmassa on n. 4.700 vuotta vanha. Se on mänty, ”Methuselah”, joka kasvaa 3.050 metrin korkuisena White Mountaisilla Kaliforniassa, USA:ssa.

Suurin puu
Maailman suurin puu on kalifornialainen mammuttipuu ”General Sherman”, joka on 84 metriä pitkä ja ympärysmitaltaan 25.1 metriä. Puusta voitaisiin rakentaa 40 viiden huoneen omakotitaloa tai valmistaa 5 miljardia tulitikkua - tosin haapa on paras puu tulitikkuihin.

Maailman painavin elävä organismi
Wasatch-vuorella Utahissa, USA:ssa, kasvavien haapojen verkosto on maailman painavin elävä organismi. Yksi ainoa haapa on juurivesoillaan antanut alun koko verkostolle, joka vaihtaa lehdenväriään ja pudottaa lehtensä samanaikaisesti. Verkosto on suuruudeltaan 43 hehtaaria ja painaa arviolta 600 tonnia.

Pisin puu
Kaikkien aikojen pisin puu oli Viktoriassa, Australiassa, ollut eucalyptus, joka kasvoi 132.5 metriä pitkäksi. Tämän hetkinen pisin elävä lehtipuu on Tasmaniassa kasvava eucalyptus, joka on 95 metriä pitkä. Maailman pisin joulukuusi oli 67.36 metriä pitkä douglaskuusi, joka pystytettiin erääseen kauppakeskukseen Seattlessa joulukuussa vuonna 1950.

Syvimmät juuret
120 metriä syvällä on ennätys, johon puun juuret ovat ylettyneet. Tämä puu oli viikunapuu Transvaalissa, Etelä-Afrikassa.

Painavin puu
Painavin kaikista puulajeista on eteläafrikkalainen musta rautapuu, joka painaa 1.490 kg/m3.

Kevyin puu
Maailman kevyin puulaji on puolestaan kuubalainen aesehynomene hispada, joka painaa vain 44 kg/m3. Tätä puulajia voidaan verrata esimerkiksi korkkiin, joka painaa jo 240 kg/m3. Balsapuun paino vaihtelee 50 kg:n ja 384 kg/m3 välillä ja sitä käytetään mm. urheilukalastusuistimiin.

Suurin puulajisto
Maailmassa on yli 300 erilaista tammilajia.

Lehtien lukumäärä
Suuressa tammessa saattaa olla jopa 250.000 lehteä, kun taas sypresseissä voi olla jopa 45-50 miljoonaa lehteä

__
source: http://www.skandinaviskatraimport.fi/fi/wood3.html

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.