IRC-Galleria

30.10.2008 RaamattupuistossaLauantai 01.11.2008 22:46

Kavimme tutustumassa Jerusalemin lahella sijaitsevaan suomalaisten rakentamaan Gipputsiin, joka oli rakennettu 8 juutalaisvainojen aikana Saksaan lahetetyn juutalaisen muistolle.
Gipputsilla oli mm. vapaa ehtoistyovoimaa ym. Paljon Suomesta ja muualta maailmasta ja myos Messiaanisia juutalaisia.
Paikaan oli tehty myos raamattupuisti, jonka me kiersimme. Puistossa oli raamatun ajan mukaan rakennettu erilaisia paikkoja joista opas kertoi meille.
Ensimmaisena pysahyimme Jeesuksen ajan mukaan rakennettuun synagoogaan, jonka pohjapiirros oli samanlainen kuin silloin ja siella oli muutamia kiviakin Jeesuksen ajoilta. Kivi oli tummaa kivea jota on Israelin pohjoisosissa.
Synagoogassa mm. Jeesus kavi 12- vuotiaana (luuk.2:41-52), siella Han kyseli opettajilta kuunnellen heita. Synagoogassa myos rukoiltiin ja keskusteltiin "raamattuun" liittyvista asioista.
Opas kertoi siella meidan olevan Benjaminin, Danin ja Juudanheimon rajalla. Kirjahatim eli liitonarkinkukkulan ja emmauksen tie valissa.
Seuraavaksi siirryimme viljankorjuupaikalle, johon mennessa naimme vartiotornin, joka sijaitsi yleensa pellon laidalla.
Viljan korjuu paikalla oli naytille sen ajan tyovalineita ja siella opas meille kertoi, etta esim. leivan saanti ei ollut siihen aikaan helppoa, joten sen ajan ihmiset ymmarsivat Isa meidan rukouksen merkityksen, jossa pyydetaan Taivaan Isaa antamaan meille meidan joka paivaisen leipamme. Israelin laissa oli mm. maarays ettei peltojen reunalta saanut korjata satoa, eika taakse tippunutta satoa saanut kerata vaan ne oli jatettava koyhille.
Israelissa ohra leikataan paasiaisen aikaan ja vehna helluntain eli viikkojuhlan aikaan.
Paikassa jossa olimme eroteltiin ns. jyvat akanoista.
Vieressa oli vuoristoon pengerretyt pellot, joihin oli istutettu puita. Nahdessamme sen voimme ymmartaa paljon paremmin esim. vertauksen kylvajasta, etta hyvaa maaperaa on vaikea loytaa. (matt 13:1-9)
Sen jalkeen oppaamme kertoi meille olivipuista, jotka kestavat vuosisatoja. Jota mm. Jesaja 53:2 kayttaa ennustaessaan Jeesuksesta.
Naimme matkan varrella miten olivipuista korjattiin sato. Olivit varisuteltiin puusta alas ja kerattiin sitten maasta.
Seuraavaksi saavuimme oljyn teko paikalla, jossa oli isot oljyn puristimet, jotka murskasivat olivin, jonka jalkeen vasta saatiin oljya. Taalla kerrottiin meille raamatun paikasta, jossa kerrotaan, etta meidatkin taytyy ensin murskata, jonka jalkeen voimme tuottaa Kristus valoa.
Neitsytoljy, joka otettiin ensimmaisena kaytettiin pappien ja kuninkaiden voiteluun, kuten Israelisa oli tapana.
Sitten siirryimme viinin teko paikalle, johon oli rakennettu viinikuurnat, jossa viinimarjat poljettiin. Se oli kokoperheen ilo juhla. Sen jalkeen viini laskettiin nahkaleileihin tai saviruukkuihin, jossa viini sitten kavi. (vertaus leileista)
Matkalla naimme myos kaivon joka oli samanlainen, kuin Sykarin kaivo, jossa Samarialainen nainen oli ammentamassa vetta kohdatessaan Jeesuksen.
Veden haku oli naisten tyo Israelissa.
Veden haku paikan jalkeen tulimme paikalle, jossa juutalaiset kayvat viela tanaankin juutalaisen tavan mukaan puhdistautumassa. Messiaanis-juutalaiset kayttavat paikkaa nykyisin myos kastealtaana. (3.Moos 12)
Siita siirryimme hautaluolan luokse, jollaiseen Jeesuksen aikana haudattiin rikkaita ihmisia. Saimme kayda haudassa sisalla. Israelissa on tapana haudata ihminen samana paivana kuin han kuolee rabin siunaamana ja sen jalkeen 7 paivana ystavat ja sukulaiset surivat yhdessa vainajaa. israelissa haudattiin kaarinliinoihin, joista vuoden kuluttua otettiin luut ja laitettiin haudassa oleviin ossuareihin eli luuarkkuihin. Haudansuu suljettiin isolla kivella.
Lopuksi naimme viela Beduiiniteltan, joita Israelissa on paljon viela tanaankin. Sita kayttavat Beduiinit eli paimentolaisheimot ja mm. Aabraham ja Iisak asuivat naissa teltoissa. Teltta tehdaan vuohenkarvasta.

Puisto kierroksen jalkeen pysahdyimme Gipputsilla olevaan kahvilaan ja matkamuisto myymalaan. Siunauksin Eini

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.