IRC-Galleria

Napajäätiköt sulaaTorstai 04.01.2007 09:36

Terveisiä Suomen tammikuusta 2007. Täällä ei ole koskaan aiemmin tehty asfalttia tähän vuoden aikaan. Pihalla nurmikkokin vielä vihertää. Lunta joutuu oikein bongaamaan ja lämpöäkin oli täällä yksi aamu jopa 6 astetta. Vaateliikkeet joutuvat myymään talvivaatteita pilkkahintaan. Jotkin muuttolinnut ovat jo palaneet etelästä, osa ei ole vielä edes lähtenyt. Talviuniltakin herännyt luulisi olevansa marraskuussa.

Kuulin eilen uutisista että ilmaston lämpeneminen on useiden tutkimusten mukaan nopeampaa kuin ollaan aiemmin osattu odottaa. Nykyään tapahtuu luonnon katastroofeja enemmän kuin koskaan aiemmin. Suuret tsunamit voivat hyvinkin olla arkipäivää tulevaisuudessa. Napajäätikötkin sulaa.

Muistan kun kuulin pienenä ensimmäisen kerran kasvihuoneilmiöstä. Pidin sitä silloin ainoastaan hyvänä asiana - mikäs sen parempaa kuin muutama aste lämpöä lisää kesään, niin on koleat päivät nähty. Entä lumeton talvi? Eipä ainakaan tulisi kylmä, eikä tarttisi katsella sitä ainaista loskaa. Voisi pyöräillä kevyesti ympäri vuoden.

Tutkimusten mukaan suomalaiselle kaikista terveellisin ilman lämpötila on 16 celsiusastetta. Näin leudot talvet olisivat suomalaisille terveellisiä. Eniten suomalaisia kuolee juuri joulunaikaan. On myös jännittävää katsella vaihtelevia keliolosuhteita. Ja se tehnee myös suomalaisista sosiaalisempia; mistäpä muusta aloittaa keskustelu kuin vaikkapa mustasta joulusta.

Tietenkin voi nähdä ilmastonmuutoksen näin lyhytkatseisesti, mutta totuus on nyt vain se, että ihminen tuhoaa maailman. Mitä sille voi? Lasketaan kodin lämpötilaa pari astetta. Sammutetaan laitteet aina käytön jälkeen. Ostetaan kirpputoreilta ja käytetään julkisia kulkuneuvoja. Mainoskampanja opastaa: Säädä, sammuta, kierrätä, kävele. Tee muutos.

Mutta tiesitkö että lihansyöminen on haitallisempaa ympäristölle kuin mikään muu? "YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön FAO:n tuoreen raportin mukaan maailman naudat ovat syypäitä nykypäivän vakavimpiin ympäristöongelmiin. Naudat tuottavat enemmän kasvihuonekaasuja kuin kuljetus, kun päästöt mitataan hiilidioksidina. Lisäksi karja on suurin maaperän ja veden pilaaja."

Myös nykyajan valmisruokakulttuuri törsää isosti energiaa. Sademetsää kaatuu ja syntyy tuhottomasti jätettä. Kaikki pitää olla valmiina kuin Manulle illallinen, kun itsellä ei ole aikaa tai taitoa valmistaa sitä illallista.

Ylensyöminen on yhä suurempi uhka ihmiskunnalle. "Erään arvion mukaan aidsiin kuolee vuosittain 3 miljoonaa ihmistä ja tupakointiin 5 miljoonaa ihmistä. Ylipainosta johtuviin sairauksiin menehtyy sen sijaan 12 miljoonaa lajitoveria."

Ainakin toistaiseksi nälkä on kuitenkin suurempi vitsaus kuin ylensyönti. Nälkään kuolee joka vuosi 16 miljoonaa ihmistä, eli noin kolme suomellista." Tasan ei mene puurolautaset.

Ihminen yksistään ei kuitenkaan voi enää paljoa mitään ilmastonmuutokselle. Mutta ennaltaehkäisyssä voimme auttaa. Maailmanloppu on joka tapauksessa väistämätön.

Me ihmiset emme vain osaa elää tässä maailmassa, joka on meille annettu. Me vain hukumme täällä omaan itsekyyteen ja muuhun paskaan. Kun ihminen itsessään yrittää hallita maailmaansa, loppu tulee.

Terapia-yhtyettä lainatakseni, kaikki muuttuu vasta sinä päivänä, kun astuu Jeesus sydämeen.


Lainaukset:
http://www.talouselama.fi/doc.te?f_id=923886 (kannattaa lukea)
http://students.tukkk.fi/tuukka.simonen/fao_karja_yha_suurempi_uhka_ymparistolle.htm
http://www.ilmastonmuutos.info

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.