IRC-Galleria

inoida^

inoida^

wants something. whatever.

ujous (wikipediadia)Tiistai 04.12.2007 19:35

Ulkoiset tunnusmerkit

Yksi ujona olemisen vaikeuksista on se, että on usein mahdotonta piilottaa ujous muilta ihmisiltä. Ujouden merkkejä voivat olla esimerkiksi puhevaikeudet, änkytys, mumina, epäröinti, punastelu, vapina ja hikoilu. Kun tällaisia oireita alkaa esiintyä, ujo ihminen tulee usein yhä hermostuneemmaksi ja ei kykene hallitsemaan keskustelua tai tilannetta. Tällaista tapahtuu useimmille ihmisille. Yleensä ihmiset tulevat jännittyneiksi uusissa tilanteissa ja mitä enemmän jännittyneisyyttä ajattelee, sitä enemmän sitä esiintyy. Ujoudeksi tämä määritellään usein siinä vaiheessa, kun se alkaa haitata elämää.

[muokkaa] Sisäiset tunnusmerkit

Monilla ujoilla ihmisillä on sekä sisäisiä että ulkoisia merkkejä ujoudesta. Kuitenkin jotkut ihmiset voivat käyttäytyä itsevarmasti ulospäin ja piilottaa ujostelun sisälleen. Kun nämä ujot henkilöt käyttäytyvät hyvin itsevarmasti ulkopuolisen silmin katsottuna, sisällä heillä on jatkuvasti ajatuksia siitä, miten keskustelu sujuu, miltä he näyttävät, ja pitävätkö muut ihmiset heistä.

[muokkaa] Mistä ujous aiheutuu

Tätä kysymystä monet ovat kysyneet, mutta kenelläkään ei ole vastausta. Jotkut tutkijat sanovat, että ujous on geneettistä (syntymästä asti ollut) ja toiset tutkijat nostavat esille ympäristön (kuinka sinut on kasvatettu). Kun kerran kukaan ei tiedä mikä ujouden aiheuttaa, on ehkä parasta keskittää aika ja energia siihen, että opettelee pitämään itsestään ja nauttimaan olemassaolostaan sen sijaan, että masentuisi kun ei satu olemaan yhtä sosiaalinen, kuin jotkut toiset.

[muokkaa] Ujouden hoito

Ujoutta voidaan hoitaa lääkkeillä, jolloin puututaan ujouden syihin, kuten epävarmuuteen. Myös ujouden oireita voidaan hoitaa. Eräs hoito on stressihermon salpaus, joka estää punastelun. Huomattuaan, että ei enää punastele, ujo ihminen voi saada lisää itsevarmuutta. Näin pyritään myönteiseen vaikutusten kehään. Ujoutta voi myös "hoitaa" itse hakeutumalla usein tilanteisiin joissa on pakko tulla esille.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.