IRC-Galleria

jepjup

jepjup

tilaani muokkaan napsauttamalla tästä.

NarsismiKeskiviikko 26.12.2007 16:52


Narsismi on melko yleinen persoonallisuushäiriö, jossa henkilö korvaa todellisen itsetunnon rakentamalla itsestään kuvajaisen, joka korvaa "minän". Kuvajainen koostuu ammatillisesta arvostuksesta, seksuaalisesta kyvykkyydestä, kauniista ulkomuodosta, moraalisesta ylemmyydentunteesta, ystäväpiiristä, idyllisestä perheestä tai parisuhteesta ja muista seikoista, joita yleensä ihaillaan. Jos tämä ei onnistu, narsisti voi esiintyä pelottavana hallitsijana, tuomioiden jakajana, niinsanotusti jumalasta seuraavana. Kuvajainen on erittäin harvoin todellinen, joten narsistit turvautuvat helposti valheisiin ja väkivaltaan ylläpitääkseen minäkuvaansa.

Jättäkäämme psykologian kuvaukset narsismista toiseen myöhempään aikaan, ja keskittykäämme käytännön tilanteisiin. Kuulostavatko seuraavat tilanteet sinusta tutulta?

Hän julistaa olevansa paras tai ainakin erikoislaatuisen erinomainen työntekijä, joka on työpaikallaan korvaamaton. Hän saattaa vaihtaa alaa ja olla samassa työpaikan arvostetuin henkilö, joka käänsi firman tappiollisesta voitolliseksi – tekemättä päivääkään alan töitä ennen.

Hän on erinomaisen älykäs ja loistelias, alfa-uros tai –naaras, toisinaan jopa jumalallinen. Hän saattaa olla myös, tai vaihtoehtoisesti ruumiillisesti voimakkain tai kaunein, tai idealisti, jonka vakaumusta ei sovi kyseenalaistaa. Hänen rakastettunsa on paras kaikista, ja hänen parisuhteensa autuutta ja seksuaalista kykyään muut voivat vain karehtia.

Vain ainutlaatuiset henkilöt tai instituutiot voivat ikinä ymmärtää hänen ajatuksiaan. Hän ei voisi mennä psykiatriseen hoitoon, koska hänessä ei ole mitään vikaa, ja vaikka hän uteliaisuuttaan menisikin, lääkärit eivät pystyisi ymmärtämään koska hän on paljon heitä älykkäämpi.

Häntä täytyy ihailla ja palvoa, häntä pitää kuunnella ja huomioida ja pitää mielenkiintoisimpana olentona maailmassa. Ellei se onnistu, hän syöksee tulta ja tulikiveä, tuomioita ja syytöksiä ympärilleen.

Säännöt eivät päde häneen. Hän saattaa paheksua ”toisia naisia” mutta ei näe mitään ristiriitaa siinä, että hän itse pettää suhteessa – ainakin niin kauan kuin ei jää siitä kiinni.

Hän tuntuu olevan täysin irrallaan toisten tunteista. Hän laukoo totuuksia (tai loukkauksia) päin ihmisten näköä välittämättä vähääkään toisen tunteista. Hän ei pysty samaistumaan muiden arvomaailmaan, mutta pystyy pompottamaan ihmisiä moraalilla perustellen silloin kun se on hänelle edullista.

Hän on vainoharhainen. Uskoo ihmisten valehtelevan ja vehkeilevän hänen selkänsä takana. Usein hän uskoo täysin irrallisten asioiden liittyvän jotenkin häneen.

Hän on kateellinen muiden saamasta huomiosta, ja pyrkii saamaan sen itselleen. Äitejä manipuloidaan helposti siirtymään narsistilapsen puolelle, samoin kuin ystäväpiirit ryhmittyvät narsistin vaatimusten mukaisesti. Narsisti ei kaihda perättömien valheiden levittelyä vastustajastaan jos niikseen tulee.

Hän on koppava. Vaatii VIP-kohtelua kaikissa tilanteissa. Hän on voimakas ja kaikkitietävä, johtaja ja yksinkertaisesti parempi kuin muut.

Kun asiat eivät mene täydellisesti hänen tahtonsa mukaan, hän raivostuu. Asiat, jotka normaalit ihmiset kuittaisivat olankohautuksella, ovat häenelle suuria pettymyksiä, ja huomaat usein ihmetteleväsi mistä ihmeestä tämäkin taas johtuu. Huomaat varovasi sanomisiasi ja tekemisiäsi, jotta hän ei suutu.

Narsismi voi esiintyä lievänä muotona, eli "narsistisina piirteinä" joissain ihmisissä tekemättä heistä patologisesti narsistisia, toisissa nämä piirteet ovat pysyviä ja vain pahenevat ajan myötä.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.