IRC-Galleria

Iskelmämusiikin vaikutukset nuoriin huolestuttavat
Osasto: Kotimaa, Kulttuuri
Teksti: August Elokuu
Päivitetty klo 10:06

(LILLHOPPLAX) Useat lastensuojelujärjestöt ja kirkkokunnat ovat huolestuneet iskelmämusiikin mahdollisesti turmiollisista vaikutuksista lapsiin ja nuoriin. Tiistaina julkistamassaan kannanotossa monien tahojen yhteinen kattojärjestö Joukko huolestuneita äitejä (JHÄ) huomauttaa mm. iskelmämusiikkiin kiinteästi liittyvästä väkivallasta.

"Viime kuukausina on nähty, miten iskelmäkonserteissa ja tanssilavoilla tapahtuu runsaasti silmittömiä väkivallantekoja, jotka ovat selvästi kytköksissä kyseiseen musiikkityyliin", kertoo JHÄ:n tiedottaja Oili-Paula Debiili.

Debiili viittaa suositun Matti ja Teppo -yhtyeen keikoilla hiljattain sattuneisiin ammuskelutapauksiin. Yhtyeessä on hänen mukaansa muitakin arveluttavia piirteitä.

"Yhtyeen keulahahmot Matti ja Teppo antavat lapsille epäsopivan ydinperheen mallin ja lisäksi heidän monien hittiensä sanoitukset, kuten Et voi tulla rajan taa viittaavat kuolemaan. Tällaisten kappaleiden kuuleminen voi olla syvästi haitallista kasvavan nuoren mielenterveydelle" , Debiili jatkaa.
Varoitusmerkit hyvä tuntea

Joukko huolestuneita äitejä on vastikään julkaissut oppaan "Onko iskelmämusiikki Saatanasta?", jossa listataan huolestuneiden vanhempien tueksi erilaisia varoitusmerkkejä, joista voi päätellä oman lapsen ajautuneen iskelmämusiikin pariin.

Eräs ensimmäisistä signaaleista on pukeutuminen. "Jos havaitset lapsesi ryhtyneen yllättäen käyttämään vaaleita tai raidallisia jousipaitoja ja vaaleita suoria housuja, on todennäköistä, että iskelmämusiikki on saanut ylivallan hänen elämässään", opas kertoo. Muita vihjeitä ovat seinille ilmestyneet julisteet tunnetuista iskelmätähdistä, joita Matin ja Tepon lisäksi ovat esimerkiksi Finlanders, Solistiyhtye Suomi ja Anneli Mattila.

"Kannattaa huomata, että yhtyeiden nimissä on usein pahuuteen viittaavia piirteitä. Esimerkiksi Solistiyhtye Suomen alkukirjaimista muodostuu natsien SS-tunnus, ja yleensäkin suomalaisen aakkoston kirjaimista voidaan muodostaa erilaisia sanoja, kuten velli, perkele ja aataminomena" , Debiili lisää.
Pahuus puhuu takaperin

JHÄ on myös kerännyt todisteita siitä, että monille iskelmälevyille on äänitetty takaperin viestejä, joilla kehotetaan kuuntelijaa mm. tappamaan hamsterinsa, hankkimaan kesämökin, ottamaan asuntovelkaa ja opettelemaan banjonsoittoa.

"Kun vaikkapa Matin ja Tepon hittiä Näin se kesäloma toimii kuuntelee takaperin grammarilla, kuuluukin kaiuttimista yllättäen iiooobmmmääöäöopojijopppopgllööööööö, mikä on selvä viesti: osta karvalakki. Oikeinpäin kuultuna kappale taas muuttaa aivot hitaasti marjapuuroksi, minkä Radio Iskelmä on todistanut tuhansien suomalaisten tapauksessa" , Debiili toteaa.

Useilla netin keskustelupalstoilla on jo pelästytty niin maan perkeleesti JHÄ:n viestiä. Useat keskustelijat vaativat hallitukselta mm. poliisivaltion perustamista ja yleistä eutanasiaa.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.