IRC-Galleria

Uusimmat blogimerkinnät

Selaa blogimerkintöjä

2010Tiistai 22.09.2009 21:31

Nettimunat, kirjoittanut Eliza Rask

Tässä viimeaikoina olen kohdannut monia profiileja täällä, Facebookissa, foorumeilla ja muilla nettiverkostoilla, joissa kanssakäydään muiden ihmisten kanssa. Asioiden huono puoli on anonyymisyyden vuoksi kasvanut "nettikiusaaminen." Yleistän nyt rumasti. Näiden harjoittajat ovat joko yleensä todella nuoria, itsestään epävarmoja netinkäyttäjiä, jotka haukkuvat täysin satunnaisesti kutakin vaikka mistä. Esimerkiksi itselleni on monta kertaa tullut ikäluokkaa 12-15 -vuotiaita pikkupoikia huomauttelemaan milloin mistäkin. "Hyi *ttu, miten ruma nainen", sanoi eräs henkilö kuvaan, jossa ilveilin rumasti kameralle. "LAUTA!" Huudahti toinen ruutunsa takana pienille rinnoilleni, joiden pienuus korostui eräässä kuvassa, jossa ylläni on avokaulainen paita. Kyllä minä tiedän näistä ns. nykykauneuden käsitteiden huonoista puolista, mutta en välitä. Nämä pojat kasvavat vielä ja suurin osa lopettaa kyseisen käytäksen 30-ikävuoteen mennessä (olen varttuneimpienkin huomautuksia saanut ja nähnyt muiden ihmisten profiileissa) ja huomaavat vähintään vaimonetsintävaiheessa, ettei ulkonäöllä ole merkitystä.

Ne, mistä tulee välittää, on ns. "nettipallit" omaavat henkilöt, jotka ovat yleensä varttuneempia. He ovat yleensä olleet joukon johtajia, ihailtuja ja joille ei kritiikkiä kukaan uskaltanut asettaa. Joskus nämä ovat lapsuudessaan kiusanneet muita kohentaakseen egoaan. Nyt tämä jatkuu netissä, kun koulusta on päästy eroon. Milloin mistäkin haukutaan ja kuten eräs, jolle asiasta vuodatin, pistää nettivideoita profiiliinsa, jossa haukkuu muiden ihmisten tekemisiä. Tietenkin, ihminen on julma ja rakastaa muille ihmisille nauramista, mutta mitä nämä henkilöt saavat siitä, kun kritisoivat kyseisiä henkilöitä julkisesti. Ehkä korkeamman egon, ehkäpä. Tai tyydytystä omaan epävarmuuteensa. Ehkä heitä onkin kiusattu, ja nyt kostetaan yhteiskunnalle. Kritiikin puolella olen aina, kunhan se on asiallista. Jos joku ihminen käyttäytyy minusta huonosti, voin asiasta mainita rakentavasti ja privaatisti, nöyryyttämättä henkilöä julkisesti. Jos kyseisten videoiden kritiikki olisi edes asiallista, ei tarvitsisi huomauttaa. Mutta ei, mahdollisimman nöyryyttävästi, rakentamattomasti, suoraan sanoen v-mäisesti pitää ilmaista jokainen asia. Kaikkien muidenkin pitää asiasta kuulla. Kuka voi olla niin erinomainen, että pystyy näin lapsellisella tavalla nöyryyttää julkisesti muita ihmisiä? Kaikissa ihmisissä on vikamme. Tuleeko niistä kaikista aina ilmoittaa muille? "Hänen vikansa on tämä, tuon tämä ja hänen tämä." Aha, oho, heillä on vikoja. Onneksi ei minussa. Ketä kiinnostaa?
Voin tässä sanoa, että vikojani ovat lyhyt pinna, ylivilkkaus, en huomaa muiden kyllästymisreaktioita ja puhun päälle. Oho, olipas mielenkiintoista. Jos silmiini eteen nousee vaikkapa henkilö, joka nettimaailmassa huvittaa, nauran itsekseni enkä sotke muita ihmisiä hupiini. Jos taas jokin ärsyttää minua, en kailota siitä kaikille saati sitten välitä. Hauskat kommentit menee ihQboXiiN, asiattomat häviävät bittiavaruuteen, ja asiattomat henkilöt jävät unholaan.

Mitä jos keskittyisimme hyviin puoliin? Jos henkilö netissä käyttäytyy lapsellisesti, voi hän tosielämässä olla mukavakin. Jos hlö omaa vaikka täällä galleriassa provosoivia kuvia tai typeriä päiväkirjamerkintöjä (tai videoita ;), mitä se kertoo hänestä itsestään? Ei sitten mitään. Luonne paljastuu vasta tutustuttaessa paremmin. Itse en kritisoi muille muita, ennen kun tunnen heidät. Esimerkki: jos tiedän erään henkilön levittäneen minusta perättömiä juttuja, toisen pettäneen partneriaan satoja kertoja tai kolmannen käyttävän henkilöitä hyväksi, voin muita varoittaa tutustumasta tällaisiin ihmisiin. Silti nämä arvostelut vaativat tuntemuksen. Artistia ei voi kritisoida yhden kappaleen perusteella. Maata ja sen asukkaita ei voi haukkua viikon lomamatkan perusteella turistikohteessa.

Nyt musta tehdään varmasti kamala nöyryytysvideo. Voin sanoa jo nyt, että ei kiinnosta. Jos siinä käytetään materiaalia, johon käyttäjällä ei ole oikeutta, käräjillä nähdään, oon ennenkin ollut kiskomassa korvauksia tekijänoikeuksien rikkomisesta ja voittanut jutun. Jos taas ei, tehköön, jos se hänen oloansa parantaa. Kerrompa vaan, että moni mun puolelle asettuva nauraisi suuresti asialle.

Kuinka moni nauraisi, sanokaa hep ja lisätkää tämä omaan päiväkirjaanne tai joudutte nöyryytysvideoon!

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.