IRC-Galleria

muhku56

muhku56

Kimmo Käärmelahti

Murkun manuaaliSunnuntai 28.10.2007 10:47

Ei sattuis kellään olemaan ylimääräistä murkun käyttöohjetta? Oma kun on hukassa tai oikeastaan heitetty roskiin jo aikoja sitten. Kun luulin, että kyllähän minä nämä hommat osaan. Ja eihän suomalainen mies käyttöohjeeseen muutenkaan vilkaise ennenkuin hommat on kunnolla solmussa.

Tai jos kellään ei ole tuollaista käyttöohjetta niin omakohtaisista kokemuksistakin olisi apua. Niin murkkujen vanhemmilta kuin murkuilta itseltäänkin.

Oikeastaan tämä jälkimmäinen osasto olisi kiinnostavin. Olisi helpottavaa lukea a) nykyisiltä murkuilta, b) entisiltä murkuilta ja c) murkkujen vanhemmilta omia kokemuksia.

Mitä kaikkea tolloa on tapahtunut, missä vaiheessa aikuisen pinna hehkui, hiiltyi, paloi tai savusi. Saatika roihahti.

Parhaat tositarinat palkitaan ruhtinaallisesti poleteilla.

P.S.
Erikoinen ei saa osallistua. Säilyköön lapsenuskoni häneen ikuisesti.

Nousin juuri sairasvuoteeltaMaanantai 22.10.2007 11:12

Niin se vain on.

Rakas Vaimo on sairastanut mennäviikon selkäänsä. Toissa pyhänä se illalla hieman kimoili, maananatin uinnit meni hieman jäykästi, loppuviikkoa kohden selkä paheni ja viikonvaihteen hän on ollut lähse kokonaan vuoteen oma.

Merkit viittaavat pahasti muutaman vuoden takaiseen välilevyn pullistumaan mutta toki tässä vielä nyt toivotaan jotain pienempää hermopinnettä tai vastaavaa. Sillä jos kyseessä on välilevyn pullistuma, eivät lähiviikot todellakaan ole helppoja RV:lle. Joten toivotaan parasta, sitä klassista Noidan Nuolta.

Lapsien syyslomalle olit toki onneksi suunniteltu myös kodin ulkopuolista ohjelmaa. Yksi iso lähti eilen sukulaiskylään, toinen kolli tänä aamupäivänä ystäväperheen luokse Mäntyharjulle ja pienin uros seurakunnan leirille. Jonne myös nuorin neito suunnistaa kolmeksi päiväksi. Eli kotiin jää vain kaksi keskimmäistä tyttöä.

Alunperin tämä sijoitustoiminta oli suunniteltu RV:n ja minun lomareisua varten. Joka nyt siis peruuntuu näiden selkävaivojen vuoksi. Tilanne söi niin RV:n kuin minunkin hermoja, mutta eilen päätimme ottaa asian sellaisena kuin se eteen annetaan. Kaikkine epäoikeudenmukaisuuksineen. Nyt otetaan kotielämästä irsi se mikä saadaan. Maatan sängyssä, luetaan hyviä kirjoja, katsellaan hyviä videoita, syödään hyvin ja vaarallisesti.

Kahden keskimmäisen neitokaisen kanssa ei ole oikein ehditty aikaa viettämäänkään viime kukausina. Kriisistä toiseen laukkaaminen on johtanut siihen, että he ovat jäänet vähemmälle. Nytkin heidän piti taas kerran jäädän kartanon hoitajiksi.

Mutta RV:n selkä asetti tilanteen uuteen jamaan.

Yrittäkäämme nyt kolmisin tehdän hänen sarastamisestan mahdollisimman vähän vittumaista.

Helppoahan meilla kuitenkin on, terveillä ihmisillä.

SopimusrikkomusPerjantai 19.10.2007 10:36

Kolmisen viikkoa sitten oli kriisi yhden Lapsen kanssa. Rakkaan Vaimon ja minun mielen valtasi epäluulo; oliko Lapsen käyttäytyminen sellaista, että voimme edelleen turvallisesti taata hänen, kaikkien muiden Lasten, eläintemme ja itsemme elämän? Kyse oli uudelleen esiin nousseista ongelmista, vaarallisesta häiriökäyttäytymisestä jonka selitykseksi löytyi vain "kun oli niin tylsää"

Kävimme keskusteluja Lapsen kanssa, neuvottelimme Lapsen sosiaalityöntekijöiden kanssa, haimme apua ammatti-ihmisiltä, purimme sydäntämme toisillemme ja mietimme, millaiset edellytykset tilanteesta on selvitä.

Kaiken tämän tuloksena selvisimme tilanteesta nippanappa. Teimme Lapsen kanssa sopimuksen, että yritämme yhdessä oikein kovin. Löimme kättä päälle (ei siis Lapsen päälle vaan sopimuksen merkiksi) siitä, että jokainen meistä yrittää parhaansa jotta tästä tilanteesta selvittäisiin.

No ei tämä herkkua ole olut, mutta eilen tuli vettä Lapsen luokanvalvojalta niskaan oikein kunnolla. Tai olisipa edes ollut vettä, kyllä se oli pelkkää paskaa. Jota niskaan kaatui. Saavilinen.

Lapsen syntilista oli melko pitkä: kokeita joita ei ollut uskallettu näyttää ja jotka oli jäänyt sen vuoksi opettajalle palauttamatta jo useaan kertaan, näyttämättä jääneitä muistutuslappuja päiväyksillä 16.10. 17.10 ja 18.10..., palauttamattomia poissaolovihkomerkintöjä, piittaamattomuutta opettajien ohjeista, ylimielisyyttä, liikkumista koulun pahimmassa ysiluokkalaisten roskasakissa, tupakanpolttoa, oppilaiden pahoinpitelyä isompien innostamana...

No kesksuteluhetkihän siitä syntyi sohvalle. Jossa Lapsi ei millään tapaa ottanut vastuuta teoistaan, ei ottanut minkäänlaista katsekontaktia, valitteli vain elämn tylsyyttä tai kun sanoin, että ei tylsyys oikeuta tekemään tuollaista, niin Lapsi vastasi mahdollisimman vittumaisella äänellä: "no sitten mä tein noi siksi kun mun elämä on kotona niin mukavaa ja ihanaa..."

Kyllä siinä taas kysyttiin itsehillintää oikein kunnolla. Onneksi sitä jostain ihmeen sopukoista vielä löytyi. Pystyin keskustelemaan huutamatta, jopa vihastumatta.

Mutta totaaliselle petetyksi tulemisen tunteelle en mahtanut mitään.

Olisiko kuitenkin Lapsen keskustelun jälkeisestä käyttäytymisestä luettavissa jonkinasteista katumusta? Kuinka hän esittelikään uuden kamerapuhelimensa ominaisuksia, kuinka kiltisti ja mukisematta hän kaivoi kaikki kahdeksan allekirjoittamatonta kouluasiakirjaa minulle luettavaksi ja allekirjoitettavaksi, kuinka hän suhtautui lomareisuunsa tutun perheen luokse huomatavasti aikaisempaa rakentavammin, kuinka hän kyselikään mahdollisuuksista tuunata keulimispyörää, miten hän pohdiskeli mahdollisuutta hankkia peltomopoa Käärmelahteen...

Olisiko sittenkin jokin pieni osanen liikahtanut Lapsen mielessä?

Näin ainakin minä uskon.

Jos en uskoisi, en jaksaisi.

VetovastuuseenPerjantai 12.10.2007 09:58

Kun aloittelimme perhekotielämää liki kymmenen vuotta sitten, jaoimme töitä ehkä osin vahingossa, osin tarkoituksella niin, että minulle jäi aikaa kodin ulkopuolisten töiden tekemiseen. Toisinaan enemmän, toisinaan vähemmän, mutta harvoin olen antanut 100 prosenttia panoksestani tämän perheen pyörittämiseen.

Nyt koittaisi tuon panostuksen aika. Puhuimme aikoinaan, että kun lapset tulevat murrosikään, kasvaa minun vastuuni kasvatustyössä merkittävästi. Minä kun olen hankkinut kokemusta murrosikäisistä katutyössä, nuorisokahvilassa, nuorisotalolla, sovittelussa, tukihenkilönä, ehdonalaisvalvojana ynnä muissa vastaavissa rooleissa. Minun pitäisi olla siis heidän kasvattamisessaan jonkinlainen asiantuntija.

Omasta mielestäni joskus jopa guru. Niin luulin silloin kun ei tarvinnut huolehtia omista murkuista 24/7. Nyt tuntuu, että asiantuntemus on vähintäänkin ruostunut vuosien saatossa.

Olisi aika rapsuttaa ruosteet pois ja tarttua tosi toimin sorviin. Meillä kun tuntuu juuri nyt tuota murrosikää pukkaavan pintaan. Osalla ennenaikaisesti, osalla ajallaan, osalla jälkijättöisesti. Kun lasten iät ovat 10, 13, 14, 15, 15, 16 ja 24, niin kyllähän tuohon puberteettia mahtuu ihan kivasti. Ja ikähaitarin ääripäissä muuta elämän tuskaa. Ja kun osalla vielä on oikea ja väärä kadoksissa oikein kunnolla, osa katsoo karsaalla silmällä kaikenlaista vastuunkantoa ja sitoutumista, osa ihannoi yli kaiken röyhtäily- ja pieruhuumoria, osalla pukkaa pintaan lapsuusajan traumaattisia kokemuksia ja kaiken huipuksi me aikuiset ollaan loppuunajettuja kuin vuoden 1982 Lada niin johan tästä sopan keität.

Jota nyt pitäisi yrittää ryhtyä lusikoimaan.

Joten ei kun kauha käteen, mössö lautaselle ja hommiin.

Ei ole jutut loppu, ei...Lauantai 06.10.2007 10:42

Kiitos viestistä. Jossa epäilut, että Käärmelahdesta on jutut loppu. Kun ei ole pariin viikkoon ollut yhtään uutta päiväkirja merkintää.

No ihan niin huonosti asiat eivät ole. Ei vaan ole oikein ollut aikaa ja voimia kirjoitella. Eikä läheskään kaikki viimeisten viikkojen tapahtumista ole olleet sellaisia, että niistä olisi halunnut saatika saannut kirjoittaa. Jonkinlainen intimiteettisuoja sitä sentään on meidän perheellläkin.

Remontti eteni vauhdilla kun oli vieraat tekijät. Tai siis ulkopuoliset, eiväthän nuo vieraita olleet. Tuttuja miehiä. Aikaansaavia ja mukavia työntekijöitä.

Nyt on koko huusholli sekaisin. Tavarat liikkuu pikku hiljaa vähintään kuuden huoneen välillä kun ihmiset yrittävät löytää omansa. Osa on jo löytänytkin. Minulla on melko paljon hukassa. Todennäköisesti melkoisen tärkeääkin.

Tämän remonttihelvetin keskellä siitten lapsetkin, etenkin nämä urospuoliset, ovat tehneet melkoisesti työtä minun taivasosuuteni tienaamiseksi. Niinhän sitä sanotaan, että kun on kokenut maanpäälisen helvetin niin taivasosuus on tienattuna. Minä luulisin olevani tässä suhteessa jo melko vahvoilla. Vaan väliäkö hällä. Taivas tai helvetti, ei se tätä maanpäällistä elämää kummempaa voi olla.

Mutta eteenpäin mennään kuin etana apilikossa. Hitaasti mutta varmasti. Limaista vanaa jälkeen jättäen vatsanahkaa rypistelemällä.

Nauru pidentää ikääSunnuntai 23.09.2007 11:20

On ollut paskat päivät, kaikenlaista moskaa on satanut niskaan oikein kunnolla. Ei ulkopuolelta vaan ihan omasta perheestä. Osalla lapsista on todella vaikeaa eikä tämä nyt liity millään tapaa tuohon edelliseen päiväkirjaan ja paskan haistatteluun. Nyt on ollut kyse ihan eri lasten ongelmista. Ja eri kokoluokankin.

Välillä usko kaiken järjestymiseen kärsii pieniä kolauksia. Tulee hetkiä, jolloin ihan aikuisten oikeesti miettii, että mistä otan vielä sen yhden voimajyvän jolla jaksan taas tämän karikon ylitse. Vielä se on aina jostain löytynyt, toivottavasti jatkossakin.

Voimajyvien on vaan oltava melko suuria kun kyse ei ole pelkästään oman itsensä kannattamisesta karikon kuohuissa vaan mukana on kannettava muutamaa lastakin.

Eilen illalla tuli ladattua jaksamista pankkiin ihan mukavasti. Loistava illallinen ja hauska seura tekevät ihmeitä. Nautimme uunilohesta ja Mateuksesta. Jopa kaksi rippikoulun kännytä tyttöä pääsivät Mateuksen makuun. Ja siitähän seurasi riemua pitkäksi illaksi.

Ruokailun jälkeen siirryimme neljään henkeen katsomaan illan elokuvaa. Koskettavaa tarinaa maailmansodan Kreikasta. Enkä mahda mitään, että etenkin elokuvan loppupuolella päässäni soi Hector. On mandoliinimiehen matka tää niin täynnä elämää...

Eilinen ilta oli hyvä henkinen tankkaus.

Toivottavasti jonain päivänä, mahdollisimman pian, pääsen tankkaamaan myös niltä lapsilta joita itse koen nyt tankkaavani.

Elämän kun pitää olla vuorovaikutusta.

Mutta jotta voi saada on jaksettava itse antaa.

Kyllä se sieltä tulee takaisin.

Oikein korkojen kanssa.

Aikanaan.

No nyt se tuliKeskiviikko 19.09.2007 09:59

Neljä lasta on ehtinyt seilata murrosiän lävitse nuoruuteen eikä yksikään ole haistatellut paskaa saatika vittua. Mutta eilen se tuli.

Viides murrosikään ehtinyt nuorukainen hermostui ihan aiheesta. Eli kysymykset osuivat ja upposivat joten pinna paloi. Meinaan neidolla. Ja tuolloin nuo historialliset sanat lausuttiin: Haista paska.

Eihän siinä auttanut muu kuin perheen traditio. Tippa Fairyä hammasharjaan ja pesulle. Eipä tuota konstia ole tarvinnut muutamaan vuoteen käyttääkään. Mitä nyt aikoinaan pikkulasten suita on mäntysuovalla tai fairyllä huuhdeltu.

Kyllähän sitä kuulee pahempia tarinoita lasten käyttäytymisestä, haistatteluista ja huitomisista. Mutta pitääkö sellaista sietää? Onko murrosikä oikeutus huonoon käytökseen läheisiään kohtaan? Ei minusta.

Ihmisen on hillittävä käyttäytymistään vaikka kuinka mättää. Ei voi sanoa kaikkea mitä ajattelee, ei voi päästää vihaansa valloilleen aivan miten sattuu. Ei voi loukata toista vaikka kuinka vituttaa.

En minäkään siihen aina pysty, sanon monasti jotain rumaa, inhottavaa, loukkaavaa ja satuttavaa. Mutta voinko silti toivoa lapsiltani parempaa? Mielestäni voin, niin minä pyydän heiltä koulunkäynnin, tupakanpolton, viinanjuonnin, tappeluiden, ilkeyksien, rehellisyyden ja toisten ihmisten kunnioittamisen suhteenkin.

Näin teen siksi että heidän elämänsä olisi helpompaa. Vähemmän rehtorin huoneessa seisomista, vähemmän jälki-istuntoja, vähemmän selkäsaunoja, vähemmän turpiinsaanteja. Kaikkea tuota vähemmän kuin omassa lapsuudessa ja nuoruudessa on tullut koettua.

Vaadinko kohtuuttomia.

Valtasosan tämän gallerian osallistujien mielestä varmaankin vaadin.

Mutta minulla on sille perusteeni.Kaikki kaatuu, mutta onneksi eteenpäinKeskiviikko 12.09.2007 10:12

Määritelmä on enimmäkseen myönteinen. Vastakohta olisi päälle kaatuvat asiat, toki niitäkin on mutta vähemmän.

Jatkut harraste-/työasiat ovat kaatumassa eteenpäin. Ainakin sellaista palautetta tulee. Jos näin käy, olen todella onnellinen. Mutta katsotaan nyt, ei nuolaista ennen kuin on aika. Kuitenkin ihan positiivisissa tunnelmissa eilisen päivän palautteiden osalta.

Kotonakin hommat etenevät omaa verkkaista tahtiaan. Ikkunamies, huonemies, kirjamies ovat ainakin lähipäivien vierailulistalla. Heidänkin myötä tapahtuu taas kehitystä elinolosuhteissa. Ainakin jossain vaiheessa syksyä.

Mökilläkin tapahtuu viikoittain jotain. Ensi viikonvaihteessa pitäisi päästä kattolaudoituksen loppuun, sitten olisi edessä palkkien vääntö paikoilleen, takan asennus, muurin rappaus...

Entäpä kirpputoriprojekti? Kiitos kysymästä, ihan hyvin. Tavara liikkuu ja käy asiakkaiden pyydykseen. Eikä siitä kovaa vaivaa ole, oikeastaan on ihan kivaa muutamana päivänä viikossa raivata Rakkaan Vaimon kanssa Aapiskukkoa. Ja tehdä löytöjä. Niin kirppikselle kuin omiin tarpeisiinkin. Viimeksi toissa päivänä löysin romun keskeltä toimivan Macin koneen.

Että tätä rataa...

Lisää ikääSunnuntai 09.09.2007 09:45

Kirjoitin jokunen päivä takaperin (on muuten helvetin vaikeaa kirjoittaa takaperin) elämänikäennusteesta. No tänä aamuna menin itse testaamaan oman ikäennusteeni YLEn sivuilla.

Päätin olla rehellinen ja tässä tulos: Sadasta juuri Sinun kaltaisestasi ihmisestä tuskin yksikään saavuttaa toivomasi 85 vuoden ikää. Sinun kaltaisesi ihmiset elävät keskimäärin 60 vuotta ja 7 kuukautta.

Ja sitten vielä joku sanoo, että rehellisyys kannattaa.

Päätin muuttaa elämäni (ainakin tuossa testissä). Kuinka helposti se onnistuikaan. Laihdutin hetkessä sataan kiloon, ryhdyin syömään kasviksia ja hedelmiä päivittäin, tappelin vähemmän lasten ja Rakkaan Vaimon kanssa, lisäsin liikuntaa niin, että vähintään kolme kertaa viikossa käyn kävelyllä, uimassa tai teen ruumiillista työtä sen verran, että pulssi nousee ja hiki pakkaa pintaan. Lisäsin hieman viinin juontia, päätin käydä muutaman kerran enemmän vuodessa elokuvissa ja teatterissa sekä päätin stressata asioista hieman nykyistä vähemmän.

No mitä sanoi YLEn kone nyt:
Sadasta muuttamiesi tietojen mukaisesta ihmisestä noin 34 saavuttaa toivomasi 85 vuoden iän. Muuttamiesi tietojen mukaiset ihmiset elävät keskimäärin 78 vuotta ja 3 kuukautta.

Tämähän vaikutta ajo paremmalta. Joka kolmas kaltaisistani elää 85-vuotiaaksi ja omakin ennusteeni nousi jo hieman yli 78 vuoteen. Yksi risti siirtyi lähes 20 vuotta kauemmas vain muutamaa rastia siirtämällä.

Nyt nuo uudet rastit siirretään laboratorio-olosuhteista oikeaan elämään.

Ans kattoo, miten äijän käy.

ElinikäennustePerjantai 07.09.2007 09:45

Keski-iän kriisiä perkele.

Tuntuu tuppaavan joka tuutista. Jos ei Rakas Vaimo herätä yöllä tiedustellakseen miksi en hengitä niin televisiosta tulee ohjelmaa jossa ennustetaan elinikää paheilla ja ilman. Parhaiten pärjäsi Vallu Valpio jonka paheet olivat yli 30 elinvuoden mittaiset. Että jos lopettaisi kaikki paheet eläisi 30 vuotta pidempään. Tai ainakin loppuelämä tuntuisi 30 vuotta pidemmältä.

Mutta ei tässä vielä kaikki. RV pohtii myös ihan valveilla, että mitä hän tekisi jos minä kuolisin. Niin kuin tässä nyt olisi aikomus kuolla. Mutta huolissaan kun on, niin pohtii tällaistakin. Joten kai se on otettava tämäkin asia vakavasti. Siis kuoleminen.

Jos lopettaisin tupakanpolton saisin 0 vuotta lisää elinaikaa. Koska en tupakoi. Mutta jos aloittaisin, polttaisin kuukauden ja lopettaisin niin paljonkohan saisin lisää aikaa?

Jos vähentäisin viinanjuontia saisin varmaan 2 vuotta lisää aikaa. Jos lopettaisin kokonaan, vuosia tulisi varmaan lisäää 2,5. Niin rankkaa on minun juomiseni.

Laihduttaminen on sitten se mun juttu. Jos laihduttaisin 60 kiloa saisin varmasti 20 lisävuotta. Jotka salaattia puputtamalla tuntuisivat ainakin 40 lisävuodelta. Mahtava tarjous. Mikäli siihen vielä lisätään liikunta, lisääntyvät vuodet entisestään. Tai tuntuisivat ainakin pidemmiltä.

Tarttis vissiin tehrä jotain.

Taidan hakea lisää leipää, paljon juustoa ja makkaraa väliin, kahvia kuppiin ja syömään.