IRC-Galleria

myyra

myyra

Katselmuksen tiellä, on totuus unohtuva unohtava

Mikä mennyt vikaan?!Tiistai 18.11.2008 16:11

Yli miljoonan verottajalta ja velkojilta pimittänyt mies tuomittiin
18.11.2008 10:37

Jo 76-vuotias mies on tuomittu kolmen vuoden ehdottomaan vankeuteen törkeistä talousrikoksista. Helsingin hovioikeus antoi tuomionsa asiassa tiistaina.

Miehen rötöstelyt ajoittuvat 1990-luvun loppupuolelle ja vuosituhannen alkuun. Hän vältti veroja yli 800 000 euron edestä. Velkojiensa ulottumattomiin hän junaili reilut 450 000 euroa.

Espoon käräjäoikeus tuomitsi miehen kahdesta törkeästä veropetoksesta, kirjanpitorikoksesta ja törkeästä velallisen epärehellisyydestä. Lisäksi hänet velvoitettiin maksamaan verovirastolle ja konkurssipesälle lähes miljoonan euron korvaukset.

Mies vaati hovissa tuomionsa alentamista ja muuntamista ehdolliseksi. Hän vetosi muun muassa korkeaan ikäänsä ja siihen, että ratkaisun saaminen oikeudessa oli kestänyt kauan rikoksen tekemisestä lukien. Hovioikeus otti huomioon lieventävänä seikkana tuomitun korkean iän, mutta katsoi, että rangaistus oli silti kohtuullinen rikosten laatu huomioon ottaen.

STT

Eli Miljonasta eurosta kolmevuotta vankeutta, sitten :

Lievä raiskaus toi ehdollista
18.11.2008 13:58

Mikkelin käräjäoikeus päästi ehdollisella 25-vuotiaan miehen, joka oli pakottanut naisen seksiin vain lievää väkivaltaa käyttäen.

Miehen aiemmat, 7-vuotiaaseen tyttöön ja 8-vuotiaaseen poikaan kohdistuneet seksirikokset, oikeus laski vanhentuneiksi.

Syyttäjä oli vaatinut miehelle rangaistusta sekä raiskauksesta että lapsiin kohdistuvista haureuksista.

Liian vanhoja seksirikoksia

Käräjäoikeuden tiistaina antama kansliapäätös oli julkista selostetta lukuunottamatta salainen. Julkisessa osassa perusteltiin lyhyesti sitä, miksi syytteet pikku lapsiin kohdistuneista rikoksista hylättiin.

Tyttöön ja poikaan kohdistuneet rikokset olivat käräjäoikeuden mukaan tapahtuneet pääosin yli kymmenen vuotta ennen syytteen nostamista, joten ne olivat vanhentuneet. Osa rikoksista jäi oikeuden mukaan lisäksi toteen näyttämättä.

Lieventäväksi oikeus katsoi myös sen, että "vastaaja on ollut syytteessä väitettyyn tekoaikaan vasta 15-vuotias murrosikäinen lapsi".

"Vain vähäistä väkivaltaa"

Viime vuoden lokakuussa sattunut, 19-vuotiaaseen naiseen kohdistunut seksirikos lieveni käräjäoikeudessa esitetystä raiskaussyytteestä yhdeksän kuukauden ehdolliseen tuomioon sukupuoliyhteyteen pakottamisesta.

Rikos tapahtui miehen asunnolla, missä tämä pakotti naisen sukupuoliyhteyteen.

Oikeus katsoi, että seksiin pakottamisessa ja itse aktin aikana mies oli käyttänyt vain "vähäistä väkivaltaa". Näin se katsoi raiskauksen tapahtuneen lieventävien asianhaarojen vallitessa ja tuomitsi miehen yhdeksän kuukauden ehdolliseen vankeuteen ja kuuden tuhannen euron korvauksiin.

Tai kun teko kohdistuu lapseen ja tekijöinä viisi miestä:

Hovioikeus puolitti Tohmajärven seksuaalirikollisten tuomiot
18.11.2008 13:12

Itä-Suomen hovioikeus lievensi tuntuvasti tuomioita, jotka Joensuun käräjäoikeus oli langettanut viidelle miehelle nuoren tytön joukkoraiskauksesta.

Hovioikeuden mukaan kyseessä oli törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, ei törkeä raiskaus.

Rikokset tapahtuivat Tohmajärvellä kesällä 2000, kun uhri oli 15-vuotias. Kaikki tuomitut ovat nykyisin 29-vuotiaita.

Julkisessa selosteessaan hovioikeus perusteli, miksi kyseessä ei ollut raiskaus tai sen yritys. HO:n mukaan jäi näyttämättä, että miehet olisivat omalla toiminnallaan saattaneet uhrin puolustuskyvyttömään tilaan juottamalla tämän humalaan tai sitomalla kiinni sängyn tolppiin.

Kahden miehen tuomio aleni viidestä vuodesta 2 vuoteen 10 kuukauteen ehdotonta vankeutta ja kahden neljästä vuodesta 2 vuoteen 4 kuukauteen. Rikoksen yrityksestä tuomitun viidennen miehen vankeus muuttui ehdolliseksi. Käräjäoikeus oli tuominnut hänet 2 vuodeksi 4 kuukaudeksi ehdottomaan vankeuteen. Mies päästettiin jo lokakuussa vapaaksi hovioikeuden välipäätöksellä.

Ratkaisun mukaan neljä miestä syyllistyi sekä seksuaaliseen hyväksikäyttöön että törkeään lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön. Viides syyllistyi yritykseen.

Korvausvelvollisuus säilyi ennallaan. Miehet joutuvat korvaamaan uhrille henkisestä kärsimyksestä 24 000 euroa.

Jotenkin tämä ei nyt mene oikein..

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.