IRC-Galleria

Minä en tahdo mennä kotiin, sillä kotona odotavat joulusiivot. Tänään alueellisen ja sosiaalisen vaihtelun tentissä piti tunnistaa neljä murrenäytettä ja antaa niiden ominaispiirteistä kaksi esimerkkiä, ja se oli ehkä ainut tehtävä, jonka minä tentissä osasin.

Eteläpohjalaiset murteet tunnistaa muista suomen murteista ainakin siitä, että eteläpohjanmaalla h-kirjainta tungetaan suunnilleen jokaisen pitkän vokaalin väliin. "Mennään" on yhtä kuin "mennähän" ja "saarnataan" on yhtä kuin "saarnatahan" tai "mennään" voi olla jopa "menhään" niin kuin kaiketi kauhavalaiset puhuvat, kun eivät jaksa lausua ännää ja äätä ennen hoota, ja sitä paitsi kauhavalaisilla on oma lennosto, ja kauhavaiset naapurustavat härmäläisten kanssa, joten annetaan niiden suihkumoottoreineen olla mitä ne on.

Toinen eteläpohjalaisille murteille tyypillinen piirre on yleiskielen d:n vastine, joka eteläpohjanmaalla on siis lähes poikkeuksetta r. "Saadaan" muuttuu eteläpohjanmaalla muodoksi "saaraan", ja minun mummoni kutsuu Hulda-siskoaan Hulraksi, ja toisinaan d muuttuu jopa t:ksi, kuten vaikka nimessä David, jonka karkeat eteläpohjalaiset lausuvat kylmästi jotenkin tyyliin Taavit tai Daavit, sillä sananalkuisen d:n sentään pystyy kovapäinenkin juntti vielä artikuloimaan.

Vaasassa kaksi päivää kämppikseni kanssa minä huomaan lapualaisen kotimurteeni vähentyneen. Tai en minä tiedä mitä sille on tapahtunut, ehkä minä vain tosiaan saan vaikutteita ympäristöstäni niin kuin moni muukin saa. Jyväskylässä minun pikkusiskoni on Jyväskylätyttö; hän puhuu suurimman osan ajasta jotakin ihan muuta kuin sitä, mitä meidät lapsina opetettiin puhumaan. Toisinaan kämppikseni huvittuneesta katseesta minä huomaan puhuvani leviää lapualaasta murretta, ja lapualaasta murretta mä puhun, koska lapualaanem murre om mum murre ja paras murre ja no nii siis siältäj justihim mä oon kotoosi. Miksi kukaan ei muuten tajua sanaa "mihinä"? Näin btw.

Minä en siis tahdo mennä kotiin. Miksi minä en tahdo mennä kotiin? Minä en tahdo mennä kotiin, koska joulu on ihan tyhmä juttu. Joulun voisi kiskoa kalenterista pois kokonaan.

-Suuse-

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.