IRC-Galleria

Vanhan uimahallin tuho

Porin vanha uimahalli suljettiin uuden uimahallin rakentamisen ollessa loppusuoralla keväällä 2011. Uusi halli valmistui kolmensadan metrin päähän, presidentinpuistokadun ja itsenäisyydenkadun kulmaan, avautui yleisölle 24. 9. 2011.

Käytöstä poistetusta hallista käytiin monenlaista neuvottelua, jotkut halusivat skeittaus- ja kiipeilyhallia, kuka mitäkin, adressiakin harkittiin. Kaupunki katsoi hallin muutostyöt liian kalliiksi. Ilmaista ei ole purkaminenkaan. Aika näyttää mitä nousee tilalle, alueelle on kaavailtu kerrostaloja.
http://www.satakunnankansa.fi/Satakunta/1194805086394/artikkeli/keskustan+vanha+halli+maan+tasalle+tana+vuonna.html

Käytöstä poistettua uimahallia käytti poliisi harjoitustilana, noita Nytenenä lastenesityksissä toukokuussa 2012 ja puolustusvoimat sotaleikeissä 8. - 9. 5. 2013. Puolustusvoimien jäljiltä halliin jäi kulkureitti sisäpihan puolelta, joten kohta hallia käyttivät nuoret tuhovimman kohteena. Altaisiin oli viskottu mm. pesuaineita, lasiovi ja irtireväistyjä kaappeja. Tuhoamisen voi ymmärtää tietyssä mielessä aggressioiden purkuna mutta ikävää ja surullista se on.

Kaupunki sulki kulkureitit muun muassa laittamalla sisäpihan rikottuihin ikkunoihin laudoitusta ja vaneria. Hallin taka- eli sisäpihaa kiertävässä verkkoaidassa oleva reikä korjattiin, mutta toinen reikä jäi korjaamatta, joten vaivaton pääsy kohteeseen säilyi. Verkkoaidan korjaus oli turhaa siitäkin syystä, että kolmen viikon kuluttua osa aidasta purettiin kokonaan, kun alueen läpi vedettiin kaukolämpöputki.

Nuoriso rikkoi laudoitukset kerta toisensa jälkeen ja särki halliin uusia reittejä ikkunoiden läpi. Kesä-heinäkuussa 2013 hallin tuhoaminen yltyi. Tavaroita paiskottiin ikkunoiden läpi jo jalkakäytävällekin.

4. 7. illalla hallissa tapahtuva mesoaminen kuului parin sadan metrin päähän, läheisellä kevyen liikenteen väylällä kiinnitettiin asiaan huomiota. Poliisin saapuessa nuoriso oli häipynyt. Juttelin virkavallan kanssa. Heidän mukaansa metelistä oli tullut hätänumeroon useita soittoja.

¤ ¤ ¤

Omaatuntoa kolkuttava ikuisuuskysymys hylättyjen paikkojen tutkijoille on jälkien jättäminen kohteisiin. Joskus jälkiä tulee väkisinkin "tutkimustyön" ja esim. kiipeilemisen seurauksena. Harvoin jälkiä jätetään tahallisesti. Toinen kysymys on tavaran kuljettaminen pois kohteesta, jolloin kyseessä saattaa olla varkaus. Tähän olen joskus syyllistynyt purkukohteissa, joista arvokas ja omistajalleen tarpeellinen tavara on jo ilmiselvästi poistettu ja jäljellä näyttää olevan lähinnä kaatopaikalle joutuvaa, hävityksenalaista esineistöä.

Vanhassa uimahallissa kelvollista tavaraa olisi ollut paljonkin. Kunnostettavissa olevia kaappeja, tuoleja, palloja, peililasia, voimailuvälineitä, kankaita ym. Löytyi kassillinen kahvikuppeja, ilmeisesti keittiöstä tai kahvitilasta peräisin olevia. Kuppeja emme ottaneet, koska näytti että ne ovat joltain unohtuneet ja saattaisi vielä tulla hakemaan kassinsa. Yhden pallon otin koiran leikkeihin ja harkinnan jälkeen rohkenimme kerätä mukaamme noita Nytenenän jättämiä pehmoeläimiä ennen kuin nuoriso saisi päähänsä silpoa nekin.

Luokiteltu yhteisöihin
« Edellinen sivu (1/5)
« Edellinen sivu (1/5)