IRC-Gallerian tietosuojakäytännöt päivittyvät 25.5.2018 vastaamaan EU:n tietosuoja-asetuksen (GDPR) vaatimuksia. Lue päivitetty Tietosuojaseloste. Lisäksi käyttöehdoissa on tarkennettu ikärajaa ja kohta 6.2 viittaa Suomen lain lisäksi Euroopan unionin lakiin.

IRC-Galleria

Selaa blogimerkintöjä

DigiboksiLauantai 08.12.2007 14:54

Voi helvetti...

Nyt mulla on:
* TV (joku 37" LG)
* Kotiteatterivahvistin (Onkyo TX-SR604 tai jotai sinnepäin)

Settiin pitäisi hankkia vielä lisää:
* Digiboksi

Systeemistä pitäisi vaan saada sellainen että vaimokin osaa käyttää. Jos nyt isken jonkun random-digiboksin kiinni töllöön scartilla ja vahvariin spdiffillä, alkaa TV:n katselu öbaut näin:

1. Otetaan TV:n kaukosäädin. Kytketään TV-päälle, valitaan inputiksi "Scart-1"
2. Otetaan Vahvistimen kaukosäädin. Kytketään vahvistin päälle ja valitaan inputiksi esim "tape"
3. Otetaan digiboksin kaukosäädin. Kytketään boksi päälle ja valitaan kanava.

Kuuntelen tällä kokoonpanolla myös musaa ja pelaan pleikkaa, joten perustilanteessa nuo valinnat on aina mutkalla ja täytyy laittaa kohdilleen. Ei ole helppoa!

Yhden haastavan välivaiheen tuosta saa eliminoitua: Inputin valitsemisen töllöstä. Se on ihan merkittävä helpotus, sillä tuo täytyy tehdä valikon kautta. Painetaan ensin kapulasta Input-nappulaa. Sen jälkeen navigoidaan sopivaan kohtaan nuolinäppäimillä ja painetaan Enter. Jos videosignaali menisi vahvistimen läpi, telkkarin asetuksiin ei tarvitse koskea, sillä inputti olisi aina DVI/HDMI eli vahvistimeni.

Mutta homma ei olekaan ihan triviaali. Ensin vähän taustatietoa erilaisista videosignaaleista:
* Komposiittivideo: Kirkkaus, värikomponentit ja sync-singnaalit menevät kaikki samassa karvassa. Kuvanlaatu on heikko.
* S-Video: Kirkkaudelle ja värille on omat karvat. Kuvanlaatu on parempi.
* Komponenttivideo (YPbPr): Kirkkaudelle ja kahdelle värikomponentille on omat karvat. Kuvanlaatu on huomattavan hyvä.
* Komponentivideo (RGB): Punaiselle, vihreälle ja siniselle on omat karvat ja synkkaukselle on vielä oma neljäs karva. Kuvanlaatu lienee analogisista paras.

Sitten asiaan. Vahvistimeni syö komposiittivideota ja melkein kaikissa digibokseissa on myös ihan liitin sitä varten. 37" töllössäni en kuitenkaan halua katsella suttuista kuvaa. Toimiston Wii oli kytketty komposiitilla ja voi itku sitä suttua.

Komposiittiliittimen lisäksi digibokseissa on SCART. Vahvistimessani ei ole SCARTtia. Siihen kyllä saa adaptereita, joilla ulos saa esim S-Videota, mutta vain jos boksi syöttää sitä liittimeen. Kuvanlaatukaan ei ole paras mahdollinen, joten se siitä.

Komponenttivideota (YPbPr) ei SCART virallisesti tue. Jotkut digiboksit väittävät sitä scarttiin syöttävänsä, mutta mistä hitosta saan siihen sopivan adapterin?? Sen avulla saisin kytkettyä digiboksin vahvistimen YPbPr-tuloihin.

RGB:stä vahvistimeni ei ymmärrä hölkäsen pöläystä. RGB video on joku eurooppalainen juttu ja aivan tuntematon Ameriikkassa ja kaukoidässä. Japanilainen vahvistimeni ei sitä tietenkään tue.

AAAARGHH

Vielä on yksi optio: Ostan sikakalliin kovalevyllisen digiboksin, jossa on HDMI. Ainoo vaan että ohjelmien tallentaminen ei kiinnosta. Niin ja vahvistimen kaksi HDMI-inputtia on jo käytössä. Toisessa PC ja toisessa PS3.

Käytännössä vaihtoehdot on nyt joko S-Videoon alentuminen tai sopivan SCART-komponenttivideo -adapterin hankkiminen. Kumassakin tapauksessa pitää myös olla tarkkana boksin valinnan kanssa.

Onneksi tekniikka helpottaa jokapäiväistä elämää.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.