IRC-Galleria

Selaa blogimerkintöjä

Ghettoblasterin päivitysPerjantai 08.08.2008 02:45

Sain tuon nykyisen poppikoneen valmiiksi noin 3,5 vuotta sitten keväällä. Pari detailia kylläkin jäi sen jälkeen vähän hiertämään, mutta en ole jaksanut tai kerennyt tekemään niille mitään - olen keskittynyt popittamiseen.

1. Diskantit kohisee

Oli tarkoitus että tuota voi kuunnella myös hiljaa. Noh kyllähän sitä voikin, mutta diskanttivahvistimessa on liikaa gainia, josta seuraa kohinaa. Eipä sitä muuten kuulisi, mutta 105dB/W PA-torvidiskantti on melko herkkä. Perfektionismiani (valikoivaa sellaista) häiritsee se että kuulen kohinaa kun laitan korvan melkein kiinni diskanttielementtiin.

Ajattelin väsää hifimmät päätevahvistimet diskanteille. Joku operaatiovahvistimen ja AB-luokkaisen virtapuskurin yhdistelmä voisi olla aika rules. Yksipuolinen jännite ja "virtuaalimaa" aiheuttaa vähän päänvaivaa, sillä käyttöjännite saattaa vähän vaeltaa kuormituksen ja akun latauksen mukaan. Se taas voi aiheuttaa säröä tai muuta mukavaa.

2. Virtaa kytkettäessä päälle tai pois kuuluu poksahtelua ja ajoittain ihmeellistä ininää

Laitteessa on melko paljon "moduuleita", jotka pitää kytkeä päälle/pois oikeassa järjestyksessä. Lisäksi bassopäätevahvistimen kondensaattoripatteristo täytyy ladata rajoitetulla virralla ettei virtakytkin sula. Nykyinen disaini perustuu analogiseen komparaattoriipiiriin joka ohittaa virranrajoitusvastuksen kun konkkapatteristo on riittävän täysi. Tohon vaan tarvitsisi muutaman askeleen lisää jotta se toimisi oikeasti kunnolla.

Kelasin että toteuttaisin paremmin toimivan systeemin käyttäen 8-bittistä AVR-mikrokontrolleria. Sellasta voi sentään ohjelmoida C:llä, ettei tartte assembleria kirjoitella. Esim tuo piiri voisi olla sopiva: http://www.atmel.com/dyn/products/product_card.asp?part_id=3827 . Hinta liikkuu ehkä muutaman euron tuntumassa, mutta en tiedä mistä kyseistä mallia saa - on aika uusi nimitäin. Täytynee tilata ilmaisia sampleja ja vaikka väittää että olen opiskelija (joka teoriassa pitää kyllä paikkansakin).

3. Kerran vuodessa pitää ostaa uusi akku kun lyijyakut menee pilalle ilman ylläpitolatausta

Speksien mukaan tollasen biltemassakin myytävän 12Ah lyijyhyytelöakun pitäisi kestää muutaman vuoden käyttöä. Unohdan vaan etenkin talviaikaan ladata akun täyteen parin kuukauden välein. Myöskään laturia ei viiti pitää ihan 24/7 kytkettynä - sekin nimittäin syö sähköä.

Edellisessä kohdassa mainittua mikrokontrolleria voi käyttää tähänkin. Jos akkujännite laskee pitäksi aikaa liian alas, alkaa poppikone vilkuttaa valoa ja vaikka vienosti piippailemaan!


P.S. Pitäis varmaan printtaa tohon kylkeen joku faqi. Boozemblyillä varmaan kymmenen tyyppii tuli kysyy että "mikä akku tossa on?" "kauan toi kestää?". Vastaukset on: 12 V 12 Ah lyijyhyytelöakku, ~5 tuntii nupit kaakossa jos akku on tuore.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.