IRC-Galleria

Selaa blogimerkintöjä

PoskiontelotMaanantai 17.11.2008 13:24

Nenän sivuontelot ovat lärvissä olevaa tyhjää tilaa. Näkemyksiä niiden tarkoituksesta on useita - mainittakoot muunmuassa pään painopisteen muuttaminen niin ettei lärvi ole etupainoinen ja vaikutus äänen resonanssiin. Wikipediasta voi lukea lisää: http://en.wikipedia.org/wiki/Paranasal_sinus

Poskiontelot ainakin mulla toisinaan tulehtuvat flunssan jälkitautina. Niihin menee räkää, tukkeutuvat ja lopulta bakteerit villiintyvät siellä. Tulevat kipeiksi ja etenkin kaikki tärähdykset kuten askeleet kävellessä sattuvat.

Eilen alkoi taas tuntua oikeanpuoleisen posken takana ahdistusta. Edellisen flunssan jälkeen pari viikkoa sitten söin jo yhden satsin antibioottia. Ei tee mieli syödä heti lisää ja tuntuu se silti ikävältä jonkin aikaa.

Aloin sitten kelailemaan että mitenköhän poskiontelon saisi tyhjennettyä. On sellainen fiilis että etenkin niistäessä sinne menee tavaraa. Entäs toisin päin?

Proseduuri meni öbaut näin:
1. Huuhdotaan nenästä irtoräkä nenähuuhtelukannulla.
2. Niistetään irtoräkä kevyesti.

Ja sitten se mielenkiintoisin kohta:
3. Otetaan nenästä kiinni ja käännetään pää kallelleen vasemmalle (oikea poskiontelo kyseessä) ja yritetään vetää ilmaa sisään niin kovaa kuin pystyy. Korvissa paukkuu ja poskista kuuluu sellasta ääntä kuin tavaraa liikkuisi.
4. Sen jälkeen otetaan sieraimen reunasta kiinni ja venytetään se mahdollisimman isoksi. Ideana maksimoida ilman määrä ja virtaus.
5. Vetästään räkä kurkun kautta pihalle. Sitä muuten tuli ihan saaakelisti.
6. Hypätään kohtaan 3. niin monta kertaa ettei enempää heru.

Toistin koko homman muutaman kerran eilisen aikana ja nyt tuntuu oikein hyvältä!

Pari oleellista pointtia. Kun ottaa nenästä kiinni ja yrittää kaikin voimin hengittää sisäänpäin, tulee nenään alipaine ja tukkeutuneessa poskiontelossa on siihen nähden ylipaine joka työntää räkää poispäin. Kun rään rykii kurkun kautta ulos eikä niistä niin nenään tulee taas alipaine ja kova virtaus ehkä saa myös aikaan saman ilmiön (jonka nimeä en muista) kuin maaliruiskuissa. Kova virtaus aiheuttaa sen ympäristöön alipaineen .. eli vetää taas sitä räkää sieltä poskiontelosta.

Täytyy vielä seurata tilannetta sillä on vielä vähä flunssaa jäljellä, mutta ainakin nyt tuntuu hyvältä!

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.