IRC-Galleria

Selaa blogimerkintöjä

NokiasekoiluaLauantai 12.06.2010 03:44

Hommasin N900:n ja olen ihan tyytyväinen ainakin toistaiseksi. Selailin vähän lisää Maemo-yhteisön (Nokian linux-kapistusten käyttis) webisivuja ja wikipediaa. Täytyy kyllä todeta että hirveetä sekoilua.

Nokia on kehittänyt Maemoa kuutisen vuotta ja eka sitä käyttävä laite oli 2005 julkaistu 770 Internet Tablet. Sain sellaisen joskus ilmaiseksi. Olihan se kiva lelu ja sillä oli ihan hyvä selata webiä bussimatkoilla, mutta annoin se kuitenkin pois muutettuani ytimeen.

Maemosta ja Nokian raudasta jolla se pyörii, on jalostunut aika hieno paketti. Multimediat pyörii, webiselain on aika jees, moniajo toimii hyvin jne. Mutta nyt kaikki menee vaihteeksi uusiksi - ikäänkuin Nokian liian monta puhelinmallia ja S60-versiota ei riittäisi.

Apple taisi ajaa Nokian vähän ahtaalle, ja peliliikkeenä Nokia osti TrollTechin. QT:lle on toki saletisti hauskempi kirjoittaaa softaa kuin S60:lle. Viimeaikaisten kehityksien seurauksena sama QT-kännysofta kääntyy (suoraan?) S60:lle ja Maemolle. Jälkimmäinen tosin on perustunut Gnomeen (GTK+) ja on siinä yhtä vieras kuin Symbianissa. Mielestäni ihan hyvä strateginen päätös kuitenkin.

Sitten tuli Android. Taas on Nokia ahtaalla ja johtoryhmässä on mietitty että mitähän nyt kun tää Maemo on iha jees, mutta kyllähän tän kehitys nyt hinaa ihan hirveesti! No liittoudutaan, jotta voidaan taistella androidiarmeijaa vastaan! Kumppaniksi löytyi Intel ja kyseisen putiikin Atom-ceepua varten kehitetty Moblin-linux. Pankkiirit varmaankin kelaavat että jees, hyvä juttu. Insinöörien mielentila lienee hieman toisenlainen: http://www.facepalm.org/

Maemo perustuu Debian-linuxiin ja Moblin Fedoraan. Kummankin käyttöliittymä perustuu Gnomeen (GTK+). Näiden mobiililinuxien fuusio sitten on nimeltään MeeGo. FAQia kun lukee niin Moblinista mukaan tulee "käyttis" ja Maemosta "käyttöliittymä" (QT). ... Niin mutta myös Maemo perustuu GTK+:aan. Itse asiassa näyttää siltä että Nokian Maemosta ei tule MeeGoon oikeastaan mitään, ja siitähän Maemo-yhteisö onkin oikein riemuissaan.

Jotta asia ei olisi näin yksinkertainen, on seuraava Maemo-versio nimeltään MeeGo, vaikka se siis onkin edelleen se debianiin perustuva Maemo. Koodaa siinä sitten softaa MeeGolle joka ei toimikaan MeeGossa. Lukemani mukaan N900 on ehkä päivitettävissä MeeGoksi, joskin on vähän epäselvää että onko se nyt sitten MeeGo vai MeeGo.

Saattapi olla, että joutuu odottelemaan vielä jokusen vuoden että Nokialuureihin saa softaa ihan oikeesti - muutenkin kuin apt-get:lla Debianin reposta :p

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.