IRC-Galleria

Selaa blogimerkintöjä

Perusteellisen remontin lähtökohdat...Lauantai 28.02.2009 22:40

... eivät ole vielä kasassa.

Täytyy hakea mökiltä poravasara jotta loput kaakelit saa irti. Lisäksi pukuhuoneesta pitää irrottaa paneelit. Sen jälkeen onkin KATUPORAn vuoro. Esim jollain tollasella luulis yhden lattian lähtevän : http://ramirent.edita.fi/fi/hinnasto/tuote/175

Kyllä tässä pelkässä vanhan saunan tuhoamisessakin menee melkosesti aikaa. Olen nyt tiistaista asti tehnyt hommaa. Ulkovarastossa on hirveät pinot puutavaraa siisteissä pinoissa - pätkittynä kiukaaseen sopiviksi paloiksi.

Pähkäilen tässä että laitanko lattialämmitysksen sähköllä vai vesikierrolla. Sähkölämmityksen hankintakustannukset on todella pienet, mutta se on kaikkein kallein tapa lämmittää. Vesikiertoisella ratkaisulla saunan lattiaa voisi lämmittää vaikka aurinkolämmöllä kesäisin.

SohvapöytäPerjantai 27.02.2009 02:25

Keittiön massiivitammitasoista sahattiin palat pois liesitasoa ja allasta varten. Liesipalasta voisi väsätä sohvapöydän (nakittaa appiukolle).

Joku tällane ihan perus disaini voisi toimia. Hyllylle voi laittaa kaket jemmaan ja ehkä jonkun lehden. Se on sijoteltu aika korkeelle jotta roinat ei ole turhaan esillä.

Alaosan materiaali ja väritys on vielä vähän avoinna, mutta puolihimmeä musta voisi sopia muihin mööpeleihin (skobet, töllö, pleikka).

SunSaunan kulmalaudeKeskiviikko 25.02.2009 03:25

Sain tarjouksen ja kulmalaudedisainin. Tuunasin sen tuohon saunasuunnitelmaani jotta pystyn tutkimaan sen toimivuutta. Täytyy sanoa että varsin hyvän oloinen!

Jakkaran voi työntää lauteiden alla kun asioi kiukaalla. Tilaa oviaukon ja alalauteen väliin jää 75 cm eli hyvin mahtuu kulkemaan!

Ajattelin hankkia lasiluukulla varustetun kiukaan. Sen loimu näkyy hyvin tuosta kauimmaisesta nurkasta jossa tosin harvemmin istuttaisiin - siitä kuitenkin on matkaa kiukaaseen 2,5 metriä joten voi olla aika haastavaa osua löylyä heittäessä :p. Tuosta kiukaita lähinnä olevalta pätkältä voi kyllä hyvin kurkkia alaspäin kiukaaseen. Kulmasta kiukaan luukkua ei näy :-/

Multaa seinän sisällä?Tiistai 24.02.2009 15:58

Oli väliajalla pakko irrottaa pari laattaa pesuhuoneen ja pukuhuoneen välisestä seinästä. Mietin että mitähän kamaa se on kun ei tunnu kovin järeältä seinältä. Irrotin suihkun alapuolelta vähän laattoja ja öh ...

Ei ole tän 80-luvun saunan tekijöillä ollut ihan kaikki kotona. Tosin kai juuri sen takia nykyään on olemassa tosi tarkat määräykset esim vesieristyksistä. Seinä on huokoista puukuitulevyä johon on liimattu laatotus kiinni. Saumauslaastihan ei ole mitään vesitiivistä ja alaosasta tuo levy on lahonnut aivan kokonaan. Jäljellä oleva tavara näyttää ja tuoksuu lähinnä kukkamullalta. Home ei onneksi tuoksahda.

Itsehän ajattelin muurata seinän uusiksi Siporex-harkoista. Ovat sellasta vaahdotettua betonia.

Sprintin eka taski ..Tiistai 24.02.2009 14:00

.. on jyrätä pesuhuoneen ja löylyhuoneen väliseinä. Burnasin äsken tunnin ja pääsin puoleen väliin. Seuraava taski on irrottaa paneeleista naulat ja sahata ne sopivan mittaseksi. Voin sitten poltella vanhaa saunaa uuden saunan kiukaassa.

Arpominen jatkuuMaanantai 23.02.2009 23:38

Käytiin saunaliikkeessä. Tekevät mulle jotatain mutkalaude-ehdotelmia piirrustusteni pohjalta. Saa nähdä mitä saavat aikaiseksi.

Tajusin juuri että pesuhuoneessa on ikkuna, joka ei näy lauteille lasioven läpi. Vaihtoehtoja on kaksi: 1) muurataan seinään lasitiilistä ikkuna, tai 2) laitetaan oven viereen tuollanen sivulasi (kuvassa aukkona)

Huomenna täytyisi purkaa vanha löylyhuoneen väliseinä pois ja irrotella laattoja. Täytyisi päästä piikkaamaan jotta uusi lattiavalukin valmistuisi joskus. Sen kuivuminen kestää monta viikkoa. Lattian vesieristystä ei märän lattian päälle kannata tehdä. Sehän ei kuivuisi suunnilleen ikinä...

Edit: oon näköjää laittanu ikkuna-aukot väärälle korkeudelle. Ovat paljon ylempänä.

Nyt ois löylyhuonePerjantai 20.02.2009 00:53

Lauteet aiheuttaa vähän päänvaivaa. Standardien mukaan yksi saunoja tarvitsee tilaa 60cm. tossa olis 210cm eli 30cm liian vähän. Noh, kyllähän siihen nyt mahtuu jos istuu posket toisiaan vasten.

Harkinnan alla on myös kulman sisältävä laude, eli saunan takanurkkassa laude kääntyisi kohti kiuasta jonkin matkaa. Etuina olisi lähinnä se että porukkaa saletisti mahtuu se neljä henkilöä ja löylykauhalla tähtäily olisi vähän helpompaa - suorien lauteiden keskilauteen etuerunasta kiukaan etureunaan on matkaa 1,3 metriä. Vaatii siis jonkin verran tarkkuutta.

Kulmalauteessa on vaan ongelmana että puukiukaan edessä olisi syytä olla vähintään yksi metri tyhjää tilaa jotta sen operointi olisi ergonomista. Lisäksi löylyhuoneesta voi tulla vähän ahtaan oloinen jos heti oven sisäpuolella on mutka. Niin ja kulmalaude (pyöristetty) on myös teknisesti haastavampi eli kalliimpi.

Btw, sähkökiuasta on tuotu vähän lähemmäs lauteita tollasen täytteen avulla. Ajatuksena saada kummankin kiukaan etureuna samaan tasoon.

Remontti alkaa suunnittelustaKeskiviikko 18.02.2009 01:02

Mitattiin pukuhuoneen ja pesuhuoneen/löylyhuoneen mitat. Vasemmalla on pukuhuone ja oikealla on pesutupa johon on 80-luvun alussa tehty umm.. erikoinen viritys löylyhuonetta varten. Löylyhuoneen väliseinä on kevytrakenteinen, joten sitä ei ole tässä huomioitu - kokee piakkoin sorkkaraudan voiman. Pukuhuoneen ja pesutuvan välistä oviaukkoa on tässä kuvassa jo siirretty lähemmäs ulkoseinää.

Oikealla olevaan pesutupaan pitäisi suunnitella muurattava väliseinä, lauteet, kiukaat (sähkö- ja puu- sellaiset), suihku, pesuallas, lattiakaivo(t), valaistus jne.

Kyltti oveenSunnuntai 08.02.2009 22:12

Jään parin viikon kuluttua kuukaudeksi lomalle viettämään isäkuukautta. Ritan vanhempainrahakauden (rules nää KELAn termit. Tarkoittaa äitiyslomaa) kaksi viimeistä viikkoa siirretän mulle ja saan vielä toiset kaksi viikkoa kaupan päälle. Loma menee varmaan pääsäintöisesti himassa uuden saunan teon merkeissä. Käytiin tänään möksällä hakemassa melkonen satsi tarpeellisia työkaluja.

Mökiltä löytyi myös pronssista valettu "A. Lavikka" nimikyltti. Jos ajatellaan että A niinkuin Arttu, on tuo poitsun isän isän isän isän tekemä kyltti. Muistaakseni isäni isoisän nimi oli Antti. Hän oli ammatiltaan jonkinsortin seppä ja teki metallista melkein mitä vaan - esim pumppuja.

Jos käden taitoihin vaikuttaa perintötekijät jotenkin, niin Artulla ainakin pitäisi niiden olla kunnossa. Poitsun äidin isän isän isä oli muistaakseni ammatiltaan puuseppä ja niin taisi olla äidin isän isä myös.

Tuo kyltti oli aivan tummaksi patinoitunut. Näytin sille vesihiomapaperia ja johan alkoi kiltää!

Alotettiin Artun huoneen remppailuLauantai 07.02.2009 12:50

Tällä hetkellä seinät ovat vaalean turkoosit. Huone on bonuksena pohjoiseen päin, joten se on ihan uskomattoman kylmän värinen (halogeenilamppu hämää). Lisäksi seinät on ihan reikäiset ja tapetti on enemmän 60-lukua kuin 50-lukua.

Kaupassa myydään tapetinpoistoainetta, mutta en ymmärrä miksi sellaisesta pitäisi maksaa. Jotkut myös levittävät liisteriä tapetin pintaan, mutta hölmöähän sekin. Kiehautettiin vedestä ja perunajauhosta kiisseliä joka levitettiin pensselillä ja telalla seinään. Hyvin irtoaa! Pitäisi vielä keksiä että tartteeko seinään jäänelle vanhalle liisterille tehdä jotain ennen maalausta vai saako jäädä sinne alle. Märällä rätillä pyyhkiminen ei ainakaan toimi.

P.S. Arttu valitsee huoneeseensa väriä ;)