IRC-Galleria

Selaa blogimerkintöjä

Reikä seinässäMaanantai 01.06.2009 00:20

Ens viikko on lomaa (duunista). Maanantai alkaa puutavaran hakemisella. Tarvitaan nimittäin koolinkia. Samalla voisi ehkä hankkia tavaraa jalkalistoja varten.

Tuntuu että aika menee kaikkeen pieneen nysväykseen ja näkyvää syntyy aika vähän. Eilen sain sentään aikaseksi reiän seinään. Kyseessä on löylyhuoneen tuloilmakanava. Ilma johdetaan tulevan kodinhoitohuoneen kautta 10 cm paksua putkea pitkin löylyhuoneeseen kiukaiden yläpuolelle. Puukiuas saa aikaan melkosen alipaineen ja raikas ilma imeytyy kanavaa pitkin ja sekoittuu kiukaasta nousevaan kuumaan ilmaan. Jotku ohjaavat tuloilman kiukaan viereen lattianrajaan, mutta kylmä ilma on painavampaa ja jää sinne lattialle. Varpaat vaan jäätyy...

Tuloilmareiän ritilä on lähes samanlainen kuin talossa ennestään olevat yli 50 vuotta vanhat valurautaritilät. Täytyy vaan maalata se ja tietysti pakkeloida seinä.

Mahtuu mahtuuSunnuntai 31.05.2009 00:53

On tullut tässä pari iltaa porattua ja jyystettyä siporexiin reikiä ja uria jotta valokatkaisimet, pistorasiat ja suihkun hanan saa tehtyä tyylikkäästi uppoasennuksena - ilman näkyviä piuhoja ja putkia. Hommassa muuten tulee ihan hiton kuuma. Urien tekemiseen on kehitetty jotain ihan oikeita työkalujakin, mutta ei sellasia jaksa näin pieneen projektiin hommata. Tollanen pieni "sorkkarauta" ajaa asian.

Huomenna tai ylihuomenna olisi aika täyttää kolot laastilla tai juotosbetonilla. Täytyy vähän testailla mikä on paras ratkaisu. Jahka roilotukset on saatu täytettyä, on vuorossa seinien tasoittelu.

Loppuviikosta tulee sähkömiestä ja putkimiestä vaihteeksi kylään. Piuhat jää kattoon tulevien eristelevyjen yläpuollelle, joten sähköjen kanssa on melko kiire. Putkimies kytkee lattialämmityksen lämmitysjärjestelmään ja tekee jokusen muunkin nakkihomman.

Verhomuuraus ja väliseinät pydessä!Lauantai 23.05.2009 03:18

Sahaaminen tapahtuu klo. 23:50 aikaan kovalla kiukulla. Kuvassa työstetään viimeistä väliseinälaattaa.

Materiaalin menekki tuli arvioitua kohtuullisen hyvin. Eilen vielä jännitti että täytyykö käydä hakemassa Starkista yksi tai kaksi laattaa lisää, mutta niitä jäikin jäljelle yksi! Kokonaisuudessaan niitä oli jotain 80 kpl.

Seuraavana vuorossa on sähkö- ja vesiputkien roilottaminen seinän sisään. Tulevat pääsääntöisesti uppoasennuksena. Sen jälkeen onkin vuorossa seinien tasoittelu.

Vähän jännittää että kerkeääkö betonilaatta kuivua tarpeeksi ennen suunniteltuja bailuja. Viimeistään parin viikon päästä täytyisi suorittaa lattialle vesieristys ja laatoitus.
Aarg! Yritän selvittää voinko laittaa suihkun yläpuolelle IP54-suojausluokitellun valaisimen. Internetistä etsimällä löytyy vain epämääräisiä ja pääsääntöisesti ristiriitaisia tietoja aiheesta. Ilmeisesti yli 225 cm korkeuteen voi asentaa melkein mitä vain (ehkä), mutta meidän saunaosaston katto tuleekin 215 cm korkeuteen.

Sähköturvallisuuslaki/-asetukset ei ilmeisesti sano tuosta mitään, vaan noista on olemassa joku standardi. Ja standardithan yleensä maksaa kuten myös se jossa tää olisi virallisesti kerrottu:

"Standardisarjaa on myyty pääasiassa käsikirjamuodossa ja uudestakin standardisarjasta julkaistaan heti SFS käsikirja 600 Pienjännitesähköasennukset ja sähkötyöturvallisuus. Uutta käsikirjaa myy Suomen Standardisoimisliitto SFS ja sen hinta on 154 € + alv."

Onhan se siistiä että pitäisi pulittaa rahaa jotta saisin tietää onko valaisin laillinen. Noh toisaalta en minä sitä saa kuitenkaan asentaa joten sähkömiehen vastuulle se tulee. Pitäisi vaan tietää mitä valaisimia hankkia ja mihin niitä laittaisi. Tuollasia olin kelaillut: http://www.airam.fi/tuotesivut%20html/valaisimet/sisustus/planet_hydra.html

Verhomuurausta syntyyTorstai 14.05.2009 02:41

Vaihteeksi broidi oli kylässä. Ihmeteltiin Siporex-väliseinälaattoja ja menetelmää miten niillä pygätään seinää. Ihan helpolla homma ei lähtenyt käyntiin, sillä lattialaatassa olevat kaadot (viettää lattiakaivoon päin) olivat sen verran suuret ettei seinälaattoja voinut alkaa vain latoa paikalleen. Täytyi ensin tehdä tollanen sentin paksunen kakku pohjalle. Linjalaseri ja vatupassi auttoivat.

Samoista väliseinälaatoista syntyy myöhemmin myös väliseinät, mutta ensin tehdään verhomuuraus. Kantavan betonimuurin sisäpuolelle tulee reilun kolmen sentin ilmarako ja sitten noita laattoja. Ideana on ensisijaisesti toteuttaa lämmöneristys ja toissijaisesti kapillaarikatko niin ettei kosteus siirry betonista enempää sisäänpäin.

Lämpöeristyksiä voi tehdä monenlaisia. Valitettavan yleinen tapa on iskeä betonimuuriin puukoolaukset, niiden väliin vähän villaa ja päälle vielä joku levytys. Maanvastaisissa seinissä rakenne yleensä homehtuu ja lahoaa. Kokonaan kivestä tehty saunaosasto on turvallisempi ratkaisu. Puutakin voi käyttää (saunan paneloinnit esim) kunhan tuuletus on järjestetty riittävän hyvin.

Btw, kuvassa on tuleva suihkunurkkaus.

SaunahommaaTiistai 12.05.2009 01:29

Putkimies sai tänään tehtyä valmiiksi uudet vesijohdot saunalle ja keittiöön. Vuoden 85 putket oli tulevan väliseinän tiellä ja muutenkin ihan kauhea viritys. Nyt menevät siististi katossa.

Tässä ois vielä vajaa viis viikkoa aikaa saada saunaosasto löylykuntoon. Tein viikonloppuna vähän listaa hommista:

* Lauteiden, paneelien yms tilaus (kävin tänään saunafirmassa. Tilausvahvistus tulee huomenna)
* Väliseinät pydeen
* Sähköjen karkea suunnittelu (valaisimet, pistorasiat, katkaisimet, jne)
* Urien roilottaminen sähköjohtoja varten
* Sähkömiehen vierailu
* Tuloilmakanava kiukaille (reiän piikkaus, asentaminen, eristäminen)
* Saunasadut (polyuretaanilevyä) ja koolaukset
* Pesuhuoneeseen höyrysulku ja lisäkoolaukset
* Pesuhuoneen seinien tasoittaminen
* Seinien vesieristys
* Lattiakaivon korotusrengas ja lattian korottaminen vajaa parilla sentillä
* Poistoilmanvaihdon asennus (putki hormiin)
* Tuloilmaputken asennus kodinhoitohuoneen puolelle
* Ikkunoiden irroitus ja uudelleenkiinnitys uretaanilla
* Laatoitus (seinät)
* Valaisimet ja saunan kuituvalot
* Kattojen panelointi
* Lattian vesieristys
* Lattian kaakelointi
* Kiukaan asentaminen
* Lauteiden asentaminen
* Ovien ja lasiseinän asennus
* Altaan ja hanojen asennus
* Rättipatterin asennus
* Pukuhuoneen seinien tasoittaminen
* Pukuhuoneen maalaaminen

Et hommaa niinku piisaa! Listasta sitäpaitsi varmasti puuttuu jotain. Pukuhuoneen seinät saa jäädä ihan viimeseksi. Tärkeintä on saada paikat kylpykuntoon.
http://tuner.bdb.fi/gfx/valokuvat/remppa_ja_muutto_kuvia/

Kuvassa taitaa olla katon hionnan jälkeinen naama. Naamaria olisi voinut tietty käyttää....

Päivän projektiLauantai 02.05.2009 21:08

Arviolta kuutisen tonnia kivimurskaa siirtyi lavalle. Lisäksi melkonen läjä sitä kellarista kaivettua vääränlaista hiekkaa leviteltiin pihalle. Ei jaksanut sitä kärrätä lavalle ja saipahan samalla vähän tasoitettua pihaa. Grillausta suoritettiin kahteen kertaan.

Kiitos vielä talkooväelle!

Lattialaatta kondiksessaKeskiviikko 29.04.2009 01:12

Mittailin lattiaa linjalaserin ja mittanauhan avulla. Kyllä teki kundit hyvää jälkeä! Betoni on jo kosmisen kovaa, mutta kuivuminen kestää varmaankin aika monta viikkoa. Pinta täytyisi "hioa auki" jotta kuivuminen nopeutuisi.

Eilen pihaan tuli parin tonnin (kiloa) edestä väliseinälaattoja. Seinät alkavat nousta viimeistään ensi viikolla. Putkimiehen täytyy ensin korvata vanhat putket uusilla, sillä keittiöön menevät putket ovat juuri seinän kohdalla - olivat nimittäin aikaisemmin sen mullaksi muuttuneen puurakenteisen seinän sisällä.