IRC-Galleria

Selaa blogimerkintöjä

Löyty edullinen ledikauppaSunnuntai 29.11.2009 21:50

Tuollanen: http://www.litebulbs.co.uk/

Saa samoja halogeenikorvikelamppuja kuin osoitteesta http://www.led1.de/shop/ mutta paljon halvemmalla. Tai ainakin kuvittelisin olevan samoja eri brändillä vaan. Samoja CREEn puolijohteita ja näyttävätkin ulkoisesti samalta.

Ostin Biltemasta jouluvalojaTiistai 24.11.2009 00:54

... jotta voisin vähän koristella pihalla olevaa omenapuuta. Paketin avattuani huomasin niiden olevan värillisiä! En kyllä mitään sirkusvaloja ala pihalle laittamaan. Paketissa tosin lukee pienellä präntillä että monivärinen >:(

Uusi satsiSunnuntai 22.11.2009 23:31

Habanerosörsseliä nimittäin:Tein tällä kertaa tupla-annoksen, sillä osa puskissa roikkuvista habaneroista alkoi mennä ylikypsiksi. Vieläkin niitä on jäljellä kolmatta kymmentä. Täytyy varmaan keksiä jotain muita käyttötapoja kuten kuivaaminen ja ehkä pakastaminen? Vai voisikohan niistä tehdä cheddarilla täytettyjä habaneroja ;)

Täytyy varmaan ottaa toimistolle yksi purkki, sillä tän kertainen satsi on hieman ärjympää, enkä varmaan saa noita järjellisessä ajassa itse käytettyä.
... jos Arttu vähän vääntää volaa. Vastasivat että:

Tervehdys,
vai tällainen vahinko pääsi käymään. Vahvistimet ja elementit ovat mitoitettu toimimaan keskenään. Suojapiirit suojaavat voimakkailta yliohjauksilta.
...
Minun mielipiteeni on, että tämä voidaan korvata takuuna, jos se on muuten ostopäivän mukaan voimassa.

TahranpoistoaPerjantai 06.11.2009 23:17

Arttu sitten puklasi currypöperöt olkkarin vaalealle nukkamatolle. Curry-mausteseoksessa on keskeisenä komponenttina kurkuma, jota käytetään jopa kankaiden värjäämiseen.

Tuli sitten roudattua matto kylppäriin ja kokeiltua kaikennäköstä:
 • Vesi - ei vaikutusta
 • Mäntysuopa - ei vaikutusta
 • Bio luvil - ei vaikutusta
 • Sappisaippua - ei vaikutusta
 • Fairy - ei vaikutusta

Tässä vaiheessa tuli todettua että ei se keltainen läntti nyt kyllä taida pesemällä lähteä. Tuli kuitenkin mieleen valkaisuaineet .. niitähän käytetään esim sellun vaalentamiseen kun tehdään paperia. Ja kai niitä joissain pesuaineissakin on. Siivouskaapista löytyikin esim vessan desinfiointiin soveltuvaa natriumhypolkoriittia sisältävää litkua! Käytin sitä hiljattain mm. homeen tappamiseen...

Vähän aikaa kelasin että onkohan tää nyt hyvä juttu, mutta järkeilin sitten että erittäin vaalean beigen värinen matto on keinokuitua, joten siinä käytetty muovi on jo alunperin jonkun väristä, eikä sitä ole jälkikäteen värjätty. Kurkuma sen sijaan on värjännyt maton, eli se on imeytynyt kuidussa oleviin huokosiin, joihin kloorikin pääsee kyllä käsiksi.

Noh rokeasti kokeilin ensin maton nurkkaan ja sen jälkeen itse tahraa. Pienen jynssäämisen ja vähän pidemmän liottamisen jälkeen tahra oli voitettu! \o/

Btw, http://fi.wikipedia.org/wiki/Natriumhypokloriitti

P.S. Mainittakoot nyt vielä että vaikkapa värillinen puuvillamatto olisi mennyt totaalisen pilalle tästä käsittelystä...

Onneks teen mahdollisimman paljon iteTorstai 05.11.2009 12:49

... sillä muutenkin olen saanu hajoilla ihan riittävästi teetetyn työn laatuun.

http://www.taloussanomat.fi/asuminen/2009/11/05/joka-paiva-joku-remontoija-pettyy-karvaasti/200923164/139

PolyuretaanivaahtoTorstai 29.10.2009 04:22Kai se on hyvää kamaa, mutta vihaan sen tursottelua. Oli hieno fiilis kun revin mönjää pois hiuksista. Olis varmaan pitäny käyttää jotain lakkia.

Nyt on kuiteski katossa yks kerros eristettä. Seuraava kerros onkin sitä kipsilevyllä pinnoitettua. Tarttis vaan jonkun avustajan, jotta 60x240 cm levyt saa nostettua kattoon ja ruuvattua kiinni...

Monttu edistyyMaanantai 26.10.2009 23:56


Oheinen lämpökamerakuva on viime talvella. Ulkona ei tainnut olla tuona päivänä erityisen kylmä, mutta lattianraja tuntui menevän usein jopa pakkasen puolelle. Purettuani lattian tilanne oli kyllä ihan selkeä. Lattialautojen alla ei ollut erityisen paljoa purua ja käytännössä siellä oli reilun kokoinen tunneli kylmän ullakon lattian alle. Tiivistystä ilmavirtauksia vastaan ei siis ollut.

Kävi vähän samalla tavalla kuin saunaosaston kanssa eli hommasta tuli niin perusteellinen kuin on käytännössä mahdollista. Kyllä tulee niin tiiviit rakenteet ettei takuulla tule vetoa! Kuvassa näkyvä ruskea ilmansulkupaperi on avainasemassa. Saumat luonnollisesti limitetään riittävästi ja teipataan kiinni. Paperia on lattian alla ja seinässä näkyvien lautojen takana.

Seinässä näkyy lautoja. Rakenne on melko perinteinen - moni muu ehkä olisi valinnut vähän helpomman tavan ja laittanut seinään kipsilevyä, mutta ajattelin jatkaa samaa rakennustapaa kuin talossa on alunperin käytetty. Kipsilevyt, höyrynsulkumuovit ja lasivillat eivät kuulu tänne. Sen sijaan seinään tulee huokoista puukuitulevyä, lautaa, ilmansulkupaperia ja selluvillaa. Selluvillassa on se mukava piirre että sen lämmönjohtavuus on puolet sahanpurusta, eli samalla paksuudella se eristää tuplasti.

Syödään nyt hieman sanoja kuitenkin. Ajattelin laittaa kattoon polyuretaanilevyä, sillä se on niin paljon helpommin asennettava, vielä vähän paremmin eristävä ja lisäksi ei päästä kosteutta läpi. Kattoruoteiden välinen tila on vähän haastava tuulettaa ja esim selluvillalla rakenne menisi tosi vaikeaksi. Urtsin pinnassa on liimattuna kipsilevy :p

On hieman kämpässä kylmä!Torstai 22.10.2009 12:28

... Kun yläkerrassa on muutaman neliön alueella eristeenä pelkkää lautaa:En kyl oikeastaan tajua miten joku on jaksanu nähdä vaivaa tehdäkseen seinään reiän, jotta on saanut pari neliömetriä lisää tilaa. Ja sitte mä joudun tekee sen uusiks. >:(

Täytyy tehdä ennen duuniin lähtöä ostoslista valmiiksi, jotta pääsee heti illalla shoppailemaan rakennustarvikkeita.

HomelöydösKeskiviikko 21.10.2009 00:35

On se niin kiva korjata edellisten asukkaiden remontointeja. Eivät ilmeisesti ole perehtyneet aiheeseen ollenkaan vaan ovat vaan tehneet.

Taisin blogata jo vähän aikaisemmin yläkerran halliin tehdystä parin neliön laajennusmontusta. Aloin purkamaan sitä tänään ja löytyi mm.
 • Puhelinpiuhojen kytkentärasia seinän sisästä. Olenkin etsinyt sitä.
 • Jätesäkeistä tehty höyrynsulku
 • Sentin paksusta paneelista tehdyt koolaukset
 • Lasivillaa mikä oli paikoitellen ihan harmaata kun ilmavirta on tuonut ulkoilmasta nokea ja siitepölyä. Ilmankos oli vähän vedon tunnetta.
 • Ihan päin persettä tehty katon eristys
 • Ja edellisestä johtuen homeisia bitumipapereita ja lautojaSuuri osa kosteusvaurioista johtuu siitä että rakentajat tai remontoijat eivät tajua miten kosteus käyttäytyy. Diffuusion seurauksena vesihöyryn osapaine pyrkii tasoittumaan, eli kosteus siirtyy sinne missä on kuivempaa. Lisäksi konvektio (ilmavirta) kuljettaa kosteutta kohti pienempää ilmanpainetta.

Edellä mainitut seikat eivät ole kuitenkaan niin oleellisia kuin ilman suhteellinen kosteus ja kastepiste. Ilman jäähtyessä suhteellinen kosteus kasvaa, ja sen saavuttaessa 100% alkaa höyry tiivistymään pisaroiksi. Syksyisin peltojen tai joen yllä oleva usvakerros johtuu juuri tuosta. Kun ilma alkaa illalla äkisti kylmenemään (pilvetön taivas josta seuraa että lämpö säteilee avaruuteen), nousee suhteellinen kosteus kastepisteeseen ja pisaroituu sumuksi.

Miten tuo sitten liittyy rakentamiseen... Talon sisällä on aina kosteutta, joka on peräisin asukkaiden hengityksestä, saunomisesta, tiskikoneesta, kahvinkeittimestä jne. Diffuusion (ja toisinaan konvektion) seurauksena se siirtyy jotain reittiä talosta ulos. Jos reitti on poistoilmavaihtokanava, on homma ihan ok. Kaikki kosteus ei kuitenkaan mene ilmanvaihtokanavaan vaan rakenteiden läpi kohti ulkoilman pienempää kosteutta. Jos ulkona on kylmä, ovat eristeet sisältä lämpimiä, keskeltä vähän viileämpiä ja ulko-osastaan ulkoilman lämpöisiä. Kosteuden kulkiessa eristeen läpi, kasvaa suhteellinen kosteus ja jossain kohdin tulee kastepiste vastaan ja vesihöry tiivistyy. Eriste tai rakenne kastuu.

Jotta kosteus ei jäisi rakenteisiin, täytyisi seinän/katon olla sisältä tiivis ja ulkoa harva. Eli estetään kosteuden eteneminen, mutta jos se kuitenkin etenee niin ainakin se pääsee haihtumaan. Lasivillatalot on vuorattu sisäpuolelta höyrynsululla (muovikelmulla), sillä villa ei kestä kosteuden tiivistymistä käytännössä yhtään. Sahanpuru tai selluvilla on sen sijaan ns. hygroskooppinen materiaali, joka pystyy sitomaan vettä kohtuullisen suuria määriä kuitenkaan kastumatta.

Tulipas selostus. Kuvassa näkyvä home on vinossa katto-osuudessa, joka oli eristetty lasivillalla. Kosteus pääsi villan läpi katon laudotukseen ja tiivistyi siihen. Kosteudella ei edes ollut mitään reittiä ulos, sillä päällä on kattohuopaa ja peltikatto. Villa oli lisäksi ihan kiinni katossa, eli viimeinenkin ilmavirran mahdollisuus oli poistettu.

Nyt täytyy vielä keksiä toimiva rakenne tuohon... :)