IRC-Galleria

Selaa blogimerkintöjä

ATK-kaappi (ja Linkstation)Sunnuntai 28.02.2010 19:30

Harvoin tulee blogailtua mitään ATK-aiheista, mutta jos nyt kuiteski.

On tullut jo jonkin aikaa keskitettyä kaikkia mahdollisia gadgetteja kaappiin, jotta olisivat pois silmistä. Eilen sain vihdoin myös printterin pois pöydältäni. Tuolla on nyt printteri, Buffalo Linkstation, kytkin ja wlan-tukiasema. Vielä täytyisi vetää puhelinpiuha kaappiin kellarin kautta, jotta saisi myös ADSL-reitittimen tonne. Nyt puhelinpiuha menee jossain pihalla lumikasojen alla.

Mulla ei ole ollut himassa linux- tai unix-purkkia sen jälkeen kun muutin Ritan kanssa kimppaan. Tuli sitten haxottua Linkstationiin Debian ja sille onkin löytynyt jo paljon funktioita:
  • Toimii printteriserverinä. Alkuperäisellä firmiksellä ei olisi toiminut ton printterin kanssa.
  • MediaTomb jakelee musaa ja videoo Pleikkariin ja @Bro:lta ostamaani Roku SoundBridgeen.
  • Lämpöpumppu pörisee suoraan kaapin alapuolella. Purkista lähtee sarjapiuha maalämpöpumppuun, jotta voin tarkkailla ja optimoida sen toimintaa: http://karikoti.bdb.fi/lampoassa/
  • Jos täytyy jotain latailla bittorrentilla niin asensin tuohon Transmission-nimisen softan joka on muuten aika kätevä!
  • Tietty toimii myös fileserverinä ja backup-laitteena. Tossa on 2x 500-gigaset levyt peilattuna.

On vielä muitakin ideoita miten tuota 250 egen tölkkiä voisi utilisoida. Siihen voisi esim laittaa MythTV serverin, jolloin mulla olisi kaapissa webiselaimella käskytettävä digiboksi. Lisäksi tallennettuja ohjelmia voisi kattoa töllöstä Pleikkarin kautta tai miltä tahansa peeceeltä.

Lisäksi voisi kehitellä automatisoituja backuppeja esim rdiff-backup:n avulla. Saisi vähän versiohistoriaa samalla.
http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Rintamamiestalo+digitoitiin+Kansallisarkistoon/1135252747015

Mahtavaa! Tuolta löytää mm. rakennekuvia ja muuta hyödyllistä! Tosin oon kyllä tutustunu rakenteisiin jo aika paljon tässä talossa asuessani :D .. mut näkeepähän niistä että miten niiden rakenteiden PITÄISI olla tehty tuon ajan rakentamistapojen mukaan. Vielä ei tullut oma talo vastaan, mutta enpä kovin paljoa vielä selaillutkaan. Ja btw, tuo digiarkiston käyttöliittymä on ihan hirvee.

Lunta ja luoliaKeskiviikko 10.02.2010 01:15

Lunta kyllä piisaa ja viimeaikoina päiväohjelma on mennyt jokseenkin näin:

1. Herätys ja aamupala
2. Ulos kolaamaan
3. Arttu päikkäreille
4. Jotain muuta

Lumi ei enää mahdu tälle tontille ellei sitä lapioi mielettömiksi kinoksiksi. Selkä- ja vatsalihaksia vähän kolottaa välillä.

Kinokset on kuitenkin tullut käytettyä hyväksi! Jo kolmessa on luola! Vielä olisi ainakin yksi kinos linnoitettavana. Siihen ajattelin tehdä tunnelin!

Etupihalla on ajoluiskan ja parkkipaikan kolaamisesta syntynyt kinos. Takapihalla on polku talon ympäri ja naapuriin. Tuli sinnekin tehtyä kinos ja siitä "iglu".

"Tuli tuhosi puisen rintamamiestalon täysin."

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Nainen+kuoli+omakotitalon+palossa+Eurassa/1135252664810

Kylläpäs näitä nyt sattuu ja tapahtuu. Joka viikko uutisoidaan vastaavasta.

Meillä on täällä kolme jauhesammutinta ja yksi hiilidioksidisammutin. Lisäksi pari sammutuspeitettä. Yläkerran makuuhuoneista pääsee (ainakin teoriassa) tikkaita pitkin alas. Palovaroittimia on neljä ja ne on linkitetty toisiinsa. Eli jos yksi huutaa niin kaikki huutaa.

Mutta.. nuo palovaroittimet ovat jotain 20+ vuotta vanhoja ja varoittimien käyttöikänä pidetään kymmentä vuotta. Kyllä ainakin kellariin menevissä portaissa oleva hälytin todistetusti reagoi valtavaan kosteuteen jota saunaosastolta tuli tupareiden aikaan. Mutta ehkä pitäisi päivittää ja samalla lisätä määrää.

Tuollanen: http://kauppa.taloon.com/PublishedService?file=page&pageID=9&itemcode=S-7123140 .. ja tuollasia iso satsi: http://kauppa.taloon.com/PublishedService?file=page&pageID=9&itemcode=S-7123120 .. voisi olla hyvä kombo. Ei tarttisi vaihdella pattereita ja keskukseen saisi liitettyä jonkun puolen minuutin viipeellä huutavan sireenin. Huomaisi sitten naapuritkin jos talossa on liikaa savua tai tulta.

LuntaKeskiviikko 03.02.2010 01:28Ei meinaa enää näkyä ulos kattolyhdyn ikkunoista.

Viime viikon torstain jälkeisistä lapioinneista ja kolaamisista on tullut ihan viime kevään saunaremppa mileen. Paikkoja kolottaa jokseenkin samaan malliin.

Olen lapioinut tällasia miehen korkuisia kekoja kun muuten loppuu pihalta tila kesken:

Ostin CrocksitMaanantai 01.02.2010 22:15

.. kun kymmenen vuotta vanhat tornisläbärit hajos. Saa nähdä kummat osoittautuu pitkäikäisemmäksi.

Lähinnä tartti kellariin jotkut helposti jalkaan sujautettaavat popot. Hieman likainen lattia siellä ainakin lähivuodet.

Narusta vedettävä valokatkaisijaMaanantai 18.01.2010 01:00Ennenvanhaan huoneiden valaistus suunniteltiin niin että ovensuussa on katkaisija ja keskellä kattoa roikkuu lamppu. Kyllähän se toimii nykyäänkin joten kuten, mutta Artun leikkinurkkaukseen valo ei oikein yltänyt. Joskus ennen vuotta '85 tuossa on ollut kylmä ullakko.

Valoa piti siis saada, mutta ovensuussa olevasta katkaisijanpaikasta oli yhteys vain keskellä kattoa olevaan valaisinpisteeseen, enkä jaksanut alkaa tekemään mitään massiivisia operaatioita (saati kutsua sähkäriä paikalle). Laajennoksen katossa oli onneksi sähkörasia, josta irtosi valovirtaa. Piti vain kehittää katkaisija.

Pidemmän aikaa on tullut etsiskeltyä sopivia valaisimia integroidulla narukatkaisimella, mutta ei sellaisia oikein ole. Onneksi olen tällanen DIY-mies niin ei ongelmaa. Partcosta sopiva katkaisija irtosi hintaan kaksi euroa. Naru on jotain sälekaihtimien korjausta varten hankittua.
Pientä haastetta oli sovittaa katkaisija vaakatasoon, tehdä naruun 90 asteen mutka ja huolehtia ettei se nirhaudu ajansaatossa poikki reiän kohdalta. Ihan hyvä tuli :)

Mukana tulleita 50W halogeeneja tossa ei viitti käyttää. Niihin helposti polttaisi itsensä ja pahimmassa tapauksessa sulattaisi/sytyttäisi narun. Nyt siinä on ~4,5W ledejä.

Sähköä kuluu (ja säästyy)Torstai 14.01.2010 17:43Syyskuun alussa tuli maalämpö taloon. Sähkön kulutus laski heti, vaikka elokuussa ainoa lämmitettävä asia oli käyttövesi.

Viime vuoden tammikuu ei ollut kovinkaan kylmä, paitsi meidän talossa sisällä. Patteriventtiilit oli jumissa tai kokonaan tukossa. Sähköä kului silti ihan hirveesti.

Viime kuu (joulukuu) oli keskilämpötilaltaan samaa luokkaa kuin mainittu tammikuu, mutta talossa on lämmin! Patteriventtiilit toimii ja saunaosastollakin on toimiva lattialämmitys. Sähköä kului vain puolet viime vuoden tammikuuhun verrattuna. Kyllä tuo lämpöpumppuinvestointi siis maksaa itseään takaisin ihan hyvää vauhtia.

Grillikauden 2009 päättäjäisetPerjantai 01.01.2010 00:14Teddy, Katri & Alex olivat kylässä, mutta muksujen nukkumaanmenoajoista johtuen joutuivat jo feidaamaan.

Saunottiin Teddyn kanssa, safkattiin sitä sun tätä ja grillattiin nakkeja. Grillaus tosin vaati jonkin verran valmistelua, sillä vielä maanantaina grilli ei sanonut pihaustakaan. Venttiilit ja piezosytytin olivat ihan jäässä. Tiistaina oli hieman plussaa ja sain grillin silloin syttymään. Pidin sitä puolisen tuntia täböllä jotta se kuivuisi ja toimisi myös juhlapäivän pakkasessa. Hyvää nakkia tulikin!

VasuriTiistai 15.12.2009 23:34

Nyt ahdistaa. Arttu tuntuu käyttävän vasenta kättä moniin askareisiin joiden kuvittelisi hoituvan helpommin ... toisella kädellä.

Ei siinä muuta, mutta tässä talossa on neljä kitaraa ja ne on kaikki oikeakätisille! Rumpusettiäkin joutuisi konfiguroimaan edes takas... Onneksi pianossa on basso aina vasemmalla!