IRC-Galleria

Selaa blogimerkintöjä

Ostin nyt vihdoin ruohonleikkurinKeskiviikko 26.05.2010 02:08

Clasulta 50 egee. Ruotsalainen "Partner" kelaleikkuri, joka toimii uusiutuvalla energialla. Blogailin aiheesta jo joskus viime kesänä, mutta vasta nyt sain hankittua.

Jouduttiin sitten leikkaamana myös kahden naapurin nurtsit, sillä Arttu oli niin fiiliksissä ja vaati vaan että "ite työntää!".

..

Aloitin tänään myös pyöräilykauden jeejee. ~11,5km duuniin ja tietty takas.

TipujaKeskiviikko 19.05.2010 02:12

Tällasia löytyi pihanurmikolta:Olivat kai hyppineet alas tuijassa olevasta pesästään. Ovat käytännössä lentotaidottomia. Ilmeisesti emo pitää huolta muksuistaan myös maahan tipahtamisen jälkeen. Kommunikoivat melkoisella räksätyksellä. Suorastaan häiritsevää kun ikkunoita on pakko pitää auki yölläkin tai tänne läkähtyy.

Kävin kurkaamassa myös naapurin lintuja. Koivu kaadettiin maanantaina, mutta pesä siirrettiin parin kymmenen metrin päähän toiseen koivuun. Yllättävää kyllä, perhe ei siitä juuri välittänyt. Ruokinta jatkuu.Pesää tähtäillessäni yksi viidestä poikasesta meni vähän turhan lähelle reunaa ja tipahti maahan. Tiedä sitten oliko se oikeastaan tipun haaveenakin...

Meidän pihakoivussa olevassa pesässä taidetaan vielä hautoa.

Hulluna lintujaPerjantai 14.05.2010 23:34

.. meidän pihapiirissä.

Jollain tipulla (oisko tuo räkättirastas?) on pesä pihakoivussa. Makuuhuoneen ikkunasta on hyvä näkymä pesintäpuuhiin. Kuvan tosin otin hieman korkeammalta - katolta nimittäin.

Mustarastaita pyörii maassa niin että niihin meinaa kompastua. Yksi oli tehnyt pesän piharakennuksen katoksen alle, tikkaiden päälle. Tarvitsin tikkaita ja tein niille korvikkeen pesän aluseksi, mutta tipu hylkäsi pesän :( Munia siellä ei vielä ollut, joten ehkä lintu kerkesi tekemään pesän johonkin muualle.

Keittiön ikkunan kohdalla olevassa tuijassa on myös pesä. Tuija on vaan niin tuuhea, ettei pesää kunnolla näy. Vähän väliä sinne kyllä menee lintuja.

Myös naapurin koivussa on kuulemma räkättirastaan pesä. Meinaa vaan kaataa koivun maanantaina, joten saa nähdä tulevatko linnunpoikaset alas lentäen vai kaatuen.

Naapurin mukaan jossain ihan lähistöllä on kalliokyyhkyn pesä. Ihmettelinkin pulun näköistä lintua, joka istuskeli yksi päivä takapihan hopeapajussa.

JalkalistatMaanantai 10.05.2010 03:28

En kyllä tiiä onko tässä mitään järkeä, mutta tehdään ny loppuun kun on aloitettu.

Tällä hetkellä talosta puuttuu jalkalistat käytännössä kokonaan. Normaali ihminen tietysti menisi kauppaan ja ostaisi sellaiset, mutta eihän se taas niin yksinkertaista ole.

Rintamamiestaloissa on perinteisesti käytetty aika siroja ja yksinketaisia listoja. Tässäkin talossa on joskus ollut sellaiset, mutta ne oli 80-luvulla korvattu muovisilla johtokouruilla. Jäljelle jääneet taas oli aikojen saatossa tuhottu niin kauheaan kuntoon ettei niistä ollut mihinkään. Mutta! Samalla profiililla olevaa listaa on ikkunoiden ja ovien ympärillä. Jotta kokonaisuus säilyisi yhtenäisenä, pitäisi saada uutta samanlaista listaa. No eihän sitä tietenkään kaupasta saa. Tarjolla on lähinnä jotain uusvanhaa krumeluuria MDF:stä tehtynä tai sitten ihan tasaiseksi höylättyä listaa. Bonuksena listassa täytyy olla johtoura.

Näinhän se sitten menee:

Joskus viime kesänä teetin alkuperäisen profiilin mukaiset terät alajyrsimeen, sillä eihän niitäkään saanut mistään valmiina. Tuli myös hommattua raakalautaa pölyttymään appiukon autotalliin.

Vihdoin jokunen viikko sitten saatiin puutavara höylättyä ja jyrsittyä. ~100 metriä lautaa koki seuraavaa: Neljä kertaa tasohöylän läpi jotta puutavarasta tuli sopivan kokoista, jyrsimellä profiili etupuolelle, jyrsimellä kolo takapuolelle (jos seinässä epätasaisuuksia), jyrsimellä viistous alareunaan (jos lattiassa epätasaisuuksia) tai vaihtoehtoisesti pari kertaa sirkkelillä vetäen johtoura.

Äitienpäivä meni niinikään anoppilassa. Hioin epätasaisuudet pois, laitoin oksalakkaa ja pohjamaalia.

Seuraavaksi on vuorossa kolojen kittaus, kitin hionta ja varsinainen maalaus. Värikin pitäisi päättää. Varmaankin jonkin sortin maalarin valkoinen tulee olemaan.

Tulee aika saakelin kalliit jalkalistat jos laskee omalle työlleen hintaa. Muutenhan tuo tulee ihan edulliseksi.

Mun luuri alkaa lahotaTorstai 06.05.2010 13:07

E90:n latausliitin on semisti mäsä, kuuloke rämisee ja akkukin on finaalissa ja turvonnut niin ettei akkukotelon kansi mene kunnolla kiinni.

Mut mitä seuraavaksi? Oiskoha Nokia N900 kiva vai odottaisko että N8 lanseerataan. Qwerty-näppis olis kiva, mutta toisaalta N8:n kohtuullisen näköinen kamera houkuttelisi myös. Kumpaankin voi ohjelmoida QT:lle, joten siinä mielessä ovat kai jatkossa aika samalla viivalla softatarjonnan suhten.

Lähinnä mä luurilla käytän ssh:ta ja surffaan webiä bussissa. Toisinaan myös soitan ja kirjoitan tekstareita. Kännykkä myös toimii kalenterina. Kuvia tulee otettua lähinnä dokumentointimielessä, sillä ainakin tähän mennessä kännykamera ei ole muuhun soveltunut.

En sitte halua mitään iPhone viisastelua kommenteiksi.

Nysse tuliMaanantai 03.05.2010 22:59

Putkahti vihdoin ulkopuolelle. Vähän vauva alussa vitkutteli ja kätilö lähetti meidät pihalle. Käytiin aamulla sitten mm. Sibeliuspuistossa. Lopulta hän tulikin ulos ja vähän turhankin vauhdikasta kyytiä.

Speksiä:

Vehkeet: kikkeli & kassit
Paino: 3950g
Pituus: 51cm

Speksist muistuttaa kovasti Arttua. Ehti olla kohdussakin ihan saman ajan jos kuvitellaan että arvio hedelmöittymisestä pitää paikkansa. Tää poju tosin on ainakakin toistaiseksi ollut huomattavasti rauhallisempi (phew).


Tää on testiblogaus. (Testaan kuvauploadii haproxyn läpi)

No mut kuitestkin, olin varmaan vuoden ihmetellyt tuota taloa ja tonttia. Piha on ollut ihan metsää ja talo ränsistyneen näköinen. Nurmikossa on kuitenkin näkynyt polku kuistille ja tien poskessa on ollut roskasäiliö. Vissiin siinä joku vanha ukko asui, joka ei niin välittänyt omaisuutensa ylläpidosta.

Puusaunassa tulee erinomaiset löylytTorstai 29.04.2010 00:33

... mutta sen tarvitsema energia ei tule töpselistä.Mutta onneksi sain ekologista lähienergiaa kun naapuri kaatoi pihaltaan koivun. Kyllä siitä ainakin motti halkoja tuli ellei enemmänkin. Kuvasta puuttuu vielä oksat, jotka päitäisi sahata pätkiksi. Ilmeisesit saamme lähiaikoina vielä pari koivua lisää.

Puuta pitäisi kuivattaa yli vuosi, jotta se olisi riittävän kuivaa poltettavaksi. Kostea puu palaa huonommin, lämmittää vähemmän ja lisäksi saastuttaa ilkeillä pienhiukkasilla. Saa nyt olla tuossa taivasalla ainakin juhannukseen asti.

Lehtipuut on syytä sahata ja halkoa heti kaatamisen jälkeen, sillä muuten ne lahoavat. Kuori ilmeisesti läpäisee kosteutta varsin huonosti. Havupuut kestävät paremmin. Harvemmin metsässä näkee pystyyn kuivuneita koivuja. Yleensä ne makaavat maassa lahonneina. Pystyyn kuivuneita mäntyjä (keloja) kylläkin tapaa.
... tulikin tehtyä isännälle talonhoitohuone.

Tässä oli aikaisemmin 4000 litran lämminvesivaraaja. Maalämpöpumpun käyttöönoton jälkeen tila vapautui muuhun tarkoitukseen. Hommattiin IKEAsta joskus pari kuukautta sitten melkosen järeät hyllyt, mutta mopo taas karkasi vähän käsistä. Piti vähän maalata, mutta koko huone tuli pintarempattua. Siinä tietysti oli huomattavia haasteita mm. putkien ja johtojen suhteen. Tilassa kun on lämpöpumppu, paisari ja pari sulaketaulua.
  • Käyttövesiputket on kannakoitu uusiksi
  • Seinät on tasoitettu öbaut kolmeen kertaan. Ne oli jotain 50-luvun siporexia lateksilla maalattuna. Käytetty laasti tuntui olleen lähinnä hiekkaa.
  • Seinät maalattu
  • Katto maalattu
  • Lattia maalattu

Yks hylly puuttuu vielä ja sähköt täytyisi päivittää. Huoneessa roikkuu ties mitä liaaneja tällä hetkellä.

"Autotalli" toimii toistaiseksi kodinhoitohuoneena ja Rita on ihan tyytyväinen. Siellä olleet romut kun siirtyi talonhoitohuoneeseen. Hyllyt tosin on vielä ihan jäsentelemättä.

Kahvikupin jäähdyttäminenPerjantai 23.04.2010 15:30

Oltiin kahvilla Black Doorissa ja tuli puheeksi aihe, jota olen miettinyt jo jonkin aikaa.

Kuvitellaan että kahvin nautiskeluun on aikaa kymmenen minuuttia. Kahvi on pahuksen kuumaa ja se täytyisi saada jäähtymään mahdollisimman nopeasti, jotta sitä ei tarvitsisi kiskasta pohjanmaan kautta viimesen 15 sekunnin aikana kauheassa kiireessä. Juon kahvini maidolla.

Nyt suuri kysymys on: kannattaako maito laittaa kahvin sekaan heti vai juuri ennen juomista?

Mun näkemys on ollut että termodynamiikan nollannen pääsäännön mukaan kappaleet (kahvi, kuppi ja ympäröivä ilma) asettuvat ajan mittaan tasapainotilaan eli käytännössä samaan lämpötilaan. Lämpöenergian siirtymisen nopeus kuitenkin riippuu kappaleiden välisestä lämpötilaerosta, joten viileän maidon lisäämisen jälkeen energian siirtymisnopeus on pienempi.

Toisaalta, Juho (@Garo) otti esille että asiaan vaikuttaa myös kappaleen (kupissa oleva kahvi) pinta-alan kasvaminen maidon lisäämisen jälkeen. Lisäksi .. kahvikupin lämmönjohtavuudella saattaa olla suuri merkitys - onko se pahvia, keramiikkaa vai kenties peltiä. Muita muuttujia on kahvin ja maidon määrä, niiden lämpötila, ilmavirtaukset (juodaanko sisällä vai terdellä), jne.

Juho ehdotti että asian voisi ratkaista matemaattisesti. Mun mielestä taas muuttujia on niin paljon, että suurpiirteisen vastauksen saisi nopeammin mittaamalla.

Timo (@Thain) ehdotti että mittauksen kannalta tärkeät identtiset lähtötilanteet saadaan aikaiseksi replikaattorilla: http://en.wikipedia.org/wiki/Replicator_(Star_Trek)

Näkemykset meni kait näin: Kannattaa lisätä heti: Juho. Kannattaa lisätä lopuksi: minä ja Timo.