IRC-Galleria

Selaa blogimerkintöjä

Lämpöpumpputilastoja R:lläTiistai 01.02.2011 01:56

Excel ja openoffice ovat oikeastaan aika kömpelöitä isohkojen datamäärien ihmettelyyn. Teddy hehkutti jokunen viikko sitten R:ää ja sehän on ihan mahtava, vaikka olen tutustunut siihen vasta ihan pintapuolisesti.

Mun kaapissa oleva levypurkki on nyt logittanut lämpöpumpun toimintaa suunnilleen vuoden päivät: http://karikoti.bdb.fi/lampoassa/

Raakadata tallentuu RRD:hen ja Mysqliin. Viiden minuutin välein mitataan erinäisiä lämpötiloja ja kompressorin tilatietoa - se joko pumppaa kalliosta lämpöä tai sitten ei. Tästä voidaan laskea käyntiaikasuhde, eli kuinka suuren osan ajasta kompressori pumppaa.
Tuloksena on taulukko, jossa sarakkeina on päivittäiset keskilämpötilat ja käyntiaikasuhteet. Latasin groupatun datan R:ään ja tuuppasin ulos trendiviivalla varustetun graafin:Tuota katsomalla voidaan päätellä mm. seuraavaa:
  • Kämppä pysyy lämpimänä vielä -24 pakkasessa. Lämpöpumpun kompura käy silloin taukoamatta.
  • Käyrä jatkuisi suhteellisen lineaarisena pisteeseen (ulkolämpötila 20, käyntiaikasuhde 0), mutta lämpöpumppua käytetään myös käyttöveden tuotantoon ja rättipattereihin. Ja vuotaahan varaajan eristeenkin läpi vähän lämpöä. Näistä syntyy tuollanen "lähtötaso", eli pumppu käy aina vähintään 8% ajasta.

Mulla on tarkoituksena parantaa kämpän eristystä etenkin katon osalta joskus tulevaisuudessa. Pelkkää sähkölaskua katsomalla on ihan mahdoton sanoa tuliko eristyksestä jotain säästöä. Jokainen vuosi on kuitenkin lämpötilaltaan erilainen. Mutta onneksi voin visualisoida R:llä myöhemmin lisää datasetteja ja trendiviivoja tuohon rinnalle. Loivempi käyrä tarkoittaa selvää säästöä, jyrkempi tarkoittaa että seinässä on reikä.

Mainitaan nyt vielä R-projektin urli: http://www.r-project.org/

Ryhdyin lukkosepäksiTorstai 27.01.2011 00:11

Paskiksen lukko hajosi tossa pari kuukautta sitten. Lukon kieli jäi sisään ja ulkopuolen kahva alas. Tajusin toki heti että jousi sieltä varmaan hajosi.

No rautakaupassa ei saletisti ole hyllyssä uutta lukkoa 56 vuotta vanhaan koivuvanerioveen. Ei siis auta muu kuin korjata se.Hain tänään postista pianolankaa - sellaista erittäin hiilipitoista terästä, joka kestää paljon vääntöä. Jouset tehdään siitä kamasta. Kuvassa näkyvä jousi on se hajonnut. Vähän aikaa ihmettelin että mistä kohti se oli katkennut ja miten se on tuossa ollut, mutta lopulta hogasin että sama jousi työntää kieltä ulos ja palauttaa kahvan ylös. Ja sitten taivuttelemaan langanpätkästä uutta jousta.

Postin tuoma pianolanka oli ohuempaa kuin tuossa lukossa käytetty. Halpahallin työntömittaa ei siis kannata jatkossa käyttää mihinkään kovin kriittiseen. Onneksi langasta kuitenkin syntyi riittävän jäykkä jousi.

Lukko on nyt kuin uusi kun huuhdoin tuon vanhan metallisilpun ja rasvat pois ja laitoin uutta vaseliinia tilalle.

Jos paskiksessa on asioitu viimeisen 56 vuoden aikana esim. neljä kertaa päivässä, niin lukko oli avattu tähän mennessä ~160 000 kertaa.
http://groups.google.com/group/igbinary/browse_thread/thread/259ceb151bbdec42

Kyseessä on siis pieneen tilaan pakkaava serialisoija PHP:lle.

Voi vittu sentäänTiistai 18.01.2011 00:08

Tekis mieli vetää kännit, mut ei se kyllä ole vitutukseen ikinä auttanut, joten jätänpä väliin.

Annoin Ritan siskolle joululahjaksi uudemman, tehokkaamman ceepun, joka oli jääny multa vanhaksi kun päivitin omaa peeceetäni. Myös päivitettävä kone kyllä oli teknisesti ottaen mun. Kokosin sen Ritalle nelisen vuotta sitten, mutta jäi turhaksi pari vuotta sitten kun läpsy tuli taloon.

Käytiin puoltoista viikkoa sitten kylässä ja laitoin uuden ceepun. Kone ei käynnistynyt. Laitoin vanhan takas. No ei siltikään käynnistynyt. No kone sitten mukaan matkaan debugattavaksi. Selvisi että näytönohjain oli jostain syystä säädön yhteydessä hajonnut. Ostin uuden hintaan 60e. Tänään muuten huomasin että Sulakkeen aulassa olis ollut sellaisia useita kappaleita ihan ilmaiseksi mukaan otettavaksi...

Nooh uusi näytönohjain koneeseen ja kone käyntiin. Windows ei käynnistynyt. Ei safe mode eikä mikään. Itseasiassa windowsin asennusohjelmakaan ei käynnistynyt - ei vista eikä seiska. Kokeilin hölmönä tyhjätä levynkin jottei vanha asennus sotkisi mitään. Lopulta (ankaran taistelun) jälkeen sain asennuksen toimimaan biospäivityksellä. Varmaan se asennettukin windowsi olisi toiminut.

Vista koneeseen ja sitten 500 megaa päivityksiä. No niissäkin kusi joku ja käytin varmaan kaksi iltaa niiden kanssa.

Näytönohjainkin toimi huonosti, joskin se ratkesi lopulta ajuriarpomisella - piti laittaa vanhemmat.

Officea koneeseen. Toimi hyvin.

3D-markkia yms kuormittavaa tuli ajettua ja levy defragattua.

Backuppien palautus meni hyvin.

TV-kortti puuttui vielä. Asennetaanpa koneeseen. Oho kipinöitä...

Kävin juuri nuijimassa toosan kellarissa muussiksi. Unohdin nimittäin sammuttaa virtalähteen päävirtakytkimestä ja sain oikosulun aikaiseksi kun tungin korttia melko ahtaaseen rakoon. Emolaudalla oli vihreä ledikin, muttei se näkynyt sille puolelle koteloa. Jos joku miettii miksi mulla oli virtajohto seinässä niin syynä on se että sen kautta koneen runko on maadoitettu ja riski rikkoa mitään staattisella sähköllä on pienempi. Mut se virtakytkin pitää kyllä olla pois päältä.

Onneks ehdin päivittää oman peeceeni, sillä nyt tää pc-säätö riittää...

Olisi tuon törsätyn viikon varmaan voinut huonomminkin käyttää. En vaan keksi miten.

Jalkalistat vaihteeksiSunnuntai 16.01.2011 02:12Tällä kertaa niitä asennetaan! Näyttävät muuten aika aidoilta vaikka ovatkin jäljitelmää. Tosin ainoo ero on että nää on 55 vuotta uudemmat ja ehkä vähän huonompaa puuta. Lisäksi ovat vähän paksummat, jotta johto-urat mahtuvat.

Tarinaa listojen tekemisestä: tuner

Aloitettiin Ritan huoneesta kun se on pieni, mööpelit siirtyy helposti, eikä siellä ei ole silikonia lattiassa. Täällä kun on 80-luvulla laitettu silikonia ihan joka paikkaan. Mm. edelliset muoviset jalkalistat oli varmuuden vuoksi liimattu sillä kiinni. No suurin osa päivästä siihen yhteen huoneeseen sitten menikin. Ja huoneita riittää...

Mulla on nyt tavoitteena saada asennettua loputkin (mitä on tehty) seuraavan puolentoista kuukauden aikana. Sen jälkeen täytyisi tehdä kitaranuppi, johon sain osat synttärilahjana. Ja toukokuussa jatkuukin ulkoseinän skrabaus.

ViitenumeroTiistai 21.12.2010 16:40

Kirjoittelin tässä yksi ilta viitenumerolaskurin javascriptilla: http://www.viitenumero.fi/

Olin jo joskus 10 vuotta sitten tehnyt tuollasen VisualBasicilla ja sen jälkeen PHP:lla. En edes muistanut PHP-version olemassaoloa, mutta accesslogin perusteella kävijöitä oli päivittäin kymmeniä. Onpahan nyt helposti muistettavassa osoitteessa. Täytyy laittaa vielä mainos sivun reunaan.

TalviurheiluaSunnuntai 19.12.2010 01:37

Tuli lumet ja pakkaset niin aikaisin että tänä talvena tulee VÄHINTÄÄN kaksinkertaisen kokoinen lumilinna. Jo nyt on niin pitkä tunneli että tarvitaan valaistus kuten kaivoksissa!

Alkaa olla meidän pihasta vaan kaikki lumet jo lapioitu tuohon läjään, joten pitää joko odottaa lumisadetta tai mennä katolle kolaamaan lumia alas, jotta projektia saa jatkettua.

MythTVLauantai 06.11.2010 22:44

Jatkoa tuohon: tuner

Vihdoinkin kaapissa oleva digiboksi toimii. Löytyi linuxissa kunnollta toimiva USB-digitikku (TerraTec Cinergy T USB XXS) hintaan 40e. Taistelin kaappiin myös antennijohdon.

MythTV on semisti modulaarinen:
  • Mythbackend - kommunikoi virittimien kanssa ja hoitaa tallennukset yms. Jakaa sisältöä UPnP:llä verkkoon.
  • Mythfrontend - tää olisi kai joku multimediakäli, jolla varsinainen katsominen ja sohvakäyttö hoituisi, mutta luonnollisestikaan en käytä kun levypurkissa ei ole edes näyttöliitintä.
  • MythWeb - PHP:lla kodattu käli, jolla voi katella ohjelmaopasta ja ajastaa tallennuksia. On ihan hävyttömän bloatti.
  • Jotain muita joilla nyt ei ole väliä

Oikeasti tuo arkkitehtuuri on aivan kauhea sotku. Taustalla on bonarina MySQL, jonka kanssa myös frontend ja web ja kaikki perl, python yms apit juttelee. Tuo nyt kuitenkin ajaa asian, eli ohjelmat voi tallentaa ja niitä voi selata ja katsoa pleikkarilta olohuoneessa.

Mitä tulee webikäliin, niin esim ohjelmaoppaan sivunmuodostus kestää kymmenen sekuntia. Sen aikaa levypurkkini ceepu huutaa että 100% ... Aika uskomaton esitys. Kai tuo jollain tehomyllyllä on jokseenkin käyttökelpoinen, mutta 400MHz ARM:lla niin hidas että taidan kodata siihen paremman (vähintään 10x nopeamman) toteutuksen vaikka pythonilla ja javascriptilla. Eihän noita tarvittavia toimintoja oikeasti ole kovin montaa: ohjelmaoppaan muodostus tietokannasta löytyvästä datasta ja ohjelmien ajastus (ja peruutus) ja vanhojen tallennusten poisto.

Jos joku meinaa kysyä että miksi en osta erillistä digiboksilaitetta niin vastaus on: Ostan ehkä sitten kun tulee DVB-T2 moduloitua HD-kamaa ymmärtäviä laitteita. DVB-T -laitteet on mun näkemyksen mukaan kohta vanhanaikaisia ja sen takia tyhmiä sijoituksia.

Hanskat hukassa?Torstai 07.10.2010 23:33

Ihmettelin ku on niin täydet takin taskut. Löytyi ylimääräiset hanskat. Ei ole mitään käsitystä milloin ja mistä ne ovat sinne ilmestyneet. Ilmeisesti olen vahingossa nyysiny joltain sellaset. Onko keltään hukkunut viimeisen parin päivän aikana?

Alkaa olla valmistaPerjantai 01.10.2010 01:55


Jotain juttuja vielä puuttuu, mutta saa riittää nysväykset nyt vähäksi aikaa.

Äsken tuli kytkettyä kaikki tiiliseinävalaisimet käyttöön (hajotin viikonloppuna yhden ja piti tehä uus) ja uitin eilen pestyt lauteet parafiiniöljyssä. Ei imeydy sitten persuksista ihrat hienoon lämpökäsiteltyyn leppään - ainakaan niin helposti.