IRC-Galleria

Selaa blogimerkintöjä

Tietoyhteiskunnan vaalikoneTorstai 17.03.2011 17:11

Mm. tuolta voipi etsiä vihjeitä ehdokkaista:

http://www.tietoyhteiskunnanvaalikone.fi/

Tuo perustuu eduskuntavaalikoneeseen, jonka tein Galtsuun viime eduskuntavaaleja varten. Myöhemmin sitä käytettiin myös kunta- ja eurovaaleissa.

Koneella on myös fäsärisivu: http://www.facebook.com/tietoyhteiskunnanvaalikone

Maununnevan vuoristokyläSunnuntai 27.02.2011 22:16

Viime vuonna läjä näytti dramaattisemmalta vaikka olikin matalampi. Oli särmikkäämpi ja vähän toisessa kohtaa.Alemmassa kuvassa näkyy vähän mittakaavaa. Läjän päällä on pari penskaa kiipeilemässä.

Debiania asentuuTorstai 24.02.2011 01:06

Hain tänään postista uuden levypurkin (QNAP TS-219P+) ja jyrään sitä parhaillaan Squeezella.

Mukana tuleva käyttiskin webikäleineen on ihan hieno, mut tällanen nörtti kyllä konffaa mieluummin vimillä. Toisaalta MythTV:tä varten on kuitenkin pakko asentaa tv-virittimiä tukeva kerneli, joten mikään chrootattu debianikaan ei riitä.

Toivottavasti debianin initramfs on niin hieno, että löytää roottifilesysteemin levyiltä, jotka on vielä tällä hetkellä linkstationissa (se romu josta haluan eroon). Ja toivottavasti se debianin kernelikin on tarpeeksi hyvä, jotta ei suotta tartte alkaa kolvailemaan sarjaporttia.

Häiriön metsästystäTorstai 10.02.2011 23:20

Arttu väänsi taannoin volat kaakkoon ja mun Genelec 8020 meni semisti rikki. Thomannilla on onneksi kolmen vuoden takuu (joka menee kesällä umpeen). Pitäisi vähitellen lähettää skobe takas.

Vika on vaan ollut melko vähäpätöinen - vaikkakin hieman häiritsevä. En vaan halua "ei tässä mitään vikaa ole" vastausta, joten ongelma täytyy dokumentoida mahdollisimman tarkasti.

Havaintoja:
  • Rokkia kuunnellessa sitä ei erota
  • Kovin helposti sitä ei erota kevyemmälläkään musiikilla
  • Täysiä luukuttaessa sitä ei kuule
  • Pianoääntä syntikalla soittaessa se häiritsee
  • Puhtaalla siniaallolla sitä ei oikein kuule
  • Se ei resonoi, eli ei voi osoittaa tiettyä taajuutta jolla se kuuluisi
  • Se esiintyy ~70-300 Hz alueella
  • Parhaiten sen kuulee 20cm etäisyydeltä bassokartiosta, 45 astetta sivuun akselilta.

Noh, hieno lista muttei varsinaisesti yksilöi ääntä. Loin sitten syntikkaani (AN1X) uuden äänen puhtaalta pöydältä - kanttiaaltoa alipäästösuotimen läpi.

Mikrofonin sijoitin yllä kuvattuun "sweet spottiin" ja sitten samplailemaan:

http://tuner.bdb.fi/alien_noise.mp3

Kuulen sen hyvin yllä olevasta näytteestä, mutta joku muu ei välttämättä heti hogaa sitä. Siispä filtteröimään Sound Forgeen ja etsimään sopivaa kaistaa. Oktaavi 5500Hz ympäristössä paljastuu hyväksi. Muut taajuudet on vaimennettu 60dB. Lopputulos:

http://tuner.bdb.fi/alien_noise_filtered.mp3

Ja huonokuuloisille laitetaan mukaan vielä kuva:Toivottavasti tän jälkeen kukaan ei voi pokkana väittää että ei tässä mitään vikaa ole.

Lämpöpumpputilastoja R:lläTiistai 01.02.2011 01:56

Excel ja openoffice ovat oikeastaan aika kömpelöitä isohkojen datamäärien ihmettelyyn. Teddy hehkutti jokunen viikko sitten R:ää ja sehän on ihan mahtava, vaikka olen tutustunut siihen vasta ihan pintapuolisesti.

Mun kaapissa oleva levypurkki on nyt logittanut lämpöpumpun toimintaa suunnilleen vuoden päivät: http://karikoti.bdb.fi/lampoassa/

Raakadata tallentuu RRD:hen ja Mysqliin. Viiden minuutin välein mitataan erinäisiä lämpötiloja ja kompressorin tilatietoa - se joko pumppaa kalliosta lämpöä tai sitten ei. Tästä voidaan laskea käyntiaikasuhde, eli kuinka suuren osan ajasta kompressori pumppaa.
Tuloksena on taulukko, jossa sarakkeina on päivittäiset keskilämpötilat ja käyntiaikasuhteet. Latasin groupatun datan R:ään ja tuuppasin ulos trendiviivalla varustetun graafin:Tuota katsomalla voidaan päätellä mm. seuraavaa:
  • Kämppä pysyy lämpimänä vielä -24 pakkasessa. Lämpöpumpun kompura käy silloin taukoamatta.
  • Käyrä jatkuisi suhteellisen lineaarisena pisteeseen (ulkolämpötila 20, käyntiaikasuhde 0), mutta lämpöpumppua käytetään myös käyttöveden tuotantoon ja rättipattereihin. Ja vuotaahan varaajan eristeenkin läpi vähän lämpöä. Näistä syntyy tuollanen "lähtötaso", eli pumppu käy aina vähintään 8% ajasta.

Mulla on tarkoituksena parantaa kämpän eristystä etenkin katon osalta joskus tulevaisuudessa. Pelkkää sähkölaskua katsomalla on ihan mahdoton sanoa tuliko eristyksestä jotain säästöä. Jokainen vuosi on kuitenkin lämpötilaltaan erilainen. Mutta onneksi voin visualisoida R:llä myöhemmin lisää datasetteja ja trendiviivoja tuohon rinnalle. Loivempi käyrä tarkoittaa selvää säästöä, jyrkempi tarkoittaa että seinässä on reikä.

Mainitaan nyt vielä R-projektin urli: http://www.r-project.org/

Ryhdyin lukkosepäksiTorstai 27.01.2011 00:11

Paskiksen lukko hajosi tossa pari kuukautta sitten. Lukon kieli jäi sisään ja ulkopuolen kahva alas. Tajusin toki heti että jousi sieltä varmaan hajosi.

No rautakaupassa ei saletisti ole hyllyssä uutta lukkoa 56 vuotta vanhaan koivuvanerioveen. Ei siis auta muu kuin korjata se.Hain tänään postista pianolankaa - sellaista erittäin hiilipitoista terästä, joka kestää paljon vääntöä. Jouset tehdään siitä kamasta. Kuvassa näkyvä jousi on se hajonnut. Vähän aikaa ihmettelin että mistä kohti se oli katkennut ja miten se on tuossa ollut, mutta lopulta hogasin että sama jousi työntää kieltä ulos ja palauttaa kahvan ylös. Ja sitten taivuttelemaan langanpätkästä uutta jousta.

Postin tuoma pianolanka oli ohuempaa kuin tuossa lukossa käytetty. Halpahallin työntömittaa ei siis kannata jatkossa käyttää mihinkään kovin kriittiseen. Onneksi langasta kuitenkin syntyi riittävän jäykkä jousi.

Lukko on nyt kuin uusi kun huuhdoin tuon vanhan metallisilpun ja rasvat pois ja laitoin uutta vaseliinia tilalle.

Jos paskiksessa on asioitu viimeisen 56 vuoden aikana esim. neljä kertaa päivässä, niin lukko oli avattu tähän mennessä ~160 000 kertaa.
http://groups.google.com/group/igbinary/browse_thread/thread/259ceb151bbdec42

Kyseessä on siis pieneen tilaan pakkaava serialisoija PHP:lle.

Voi vittu sentäänTiistai 18.01.2011 00:08

Tekis mieli vetää kännit, mut ei se kyllä ole vitutukseen ikinä auttanut, joten jätänpä väliin.

Annoin Ritan siskolle joululahjaksi uudemman, tehokkaamman ceepun, joka oli jääny multa vanhaksi kun päivitin omaa peeceetäni. Myös päivitettävä kone kyllä oli teknisesti ottaen mun. Kokosin sen Ritalle nelisen vuotta sitten, mutta jäi turhaksi pari vuotta sitten kun läpsy tuli taloon.

Käytiin puoltoista viikkoa sitten kylässä ja laitoin uuden ceepun. Kone ei käynnistynyt. Laitoin vanhan takas. No ei siltikään käynnistynyt. No kone sitten mukaan matkaan debugattavaksi. Selvisi että näytönohjain oli jostain syystä säädön yhteydessä hajonnut. Ostin uuden hintaan 60e. Tänään muuten huomasin että Sulakkeen aulassa olis ollut sellaisia useita kappaleita ihan ilmaiseksi mukaan otettavaksi...

Nooh uusi näytönohjain koneeseen ja kone käyntiin. Windows ei käynnistynyt. Ei safe mode eikä mikään. Itseasiassa windowsin asennusohjelmakaan ei käynnistynyt - ei vista eikä seiska. Kokeilin hölmönä tyhjätä levynkin jottei vanha asennus sotkisi mitään. Lopulta (ankaran taistelun) jälkeen sain asennuksen toimimaan biospäivityksellä. Varmaan se asennettukin windowsi olisi toiminut.

Vista koneeseen ja sitten 500 megaa päivityksiä. No niissäkin kusi joku ja käytin varmaan kaksi iltaa niiden kanssa.

Näytönohjainkin toimi huonosti, joskin se ratkesi lopulta ajuriarpomisella - piti laittaa vanhemmat.

Officea koneeseen. Toimi hyvin.

3D-markkia yms kuormittavaa tuli ajettua ja levy defragattua.

Backuppien palautus meni hyvin.

TV-kortti puuttui vielä. Asennetaanpa koneeseen. Oho kipinöitä...

Kävin juuri nuijimassa toosan kellarissa muussiksi. Unohdin nimittäin sammuttaa virtalähteen päävirtakytkimestä ja sain oikosulun aikaiseksi kun tungin korttia melko ahtaaseen rakoon. Emolaudalla oli vihreä ledikin, muttei se näkynyt sille puolelle koteloa. Jos joku miettii miksi mulla oli virtajohto seinässä niin syynä on se että sen kautta koneen runko on maadoitettu ja riski rikkoa mitään staattisella sähköllä on pienempi. Mut se virtakytkin pitää kyllä olla pois päältä.

Onneks ehdin päivittää oman peeceeni, sillä nyt tää pc-säätö riittää...

Olisi tuon törsätyn viikon varmaan voinut huonomminkin käyttää. En vaan keksi miten.

Jalkalistat vaihteeksiSunnuntai 16.01.2011 02:12Tällä kertaa niitä asennetaan! Näyttävät muuten aika aidoilta vaikka ovatkin jäljitelmää. Tosin ainoo ero on että nää on 55 vuotta uudemmat ja ehkä vähän huonompaa puuta. Lisäksi ovat vähän paksummat, jotta johto-urat mahtuvat.

Tarinaa listojen tekemisestä: tuner

Aloitettiin Ritan huoneesta kun se on pieni, mööpelit siirtyy helposti, eikä siellä ei ole silikonia lattiassa. Täällä kun on 80-luvulla laitettu silikonia ihan joka paikkaan. Mm. edelliset muoviset jalkalistat oli varmuuden vuoksi liimattu sillä kiinni. No suurin osa päivästä siihen yhteen huoneeseen sitten menikin. Ja huoneita riittää...

Mulla on nyt tavoitteena saada asennettua loputkin (mitä on tehty) seuraavan puolentoista kuukauden aikana. Sen jälkeen täytyisi tehdä kitaranuppi, johon sain osat synttärilahjana. Ja toukokuussa jatkuukin ulkoseinän skrabaus.

ViitenumeroTiistai 21.12.2010 16:40

Kirjoittelin tässä yksi ilta viitenumerolaskurin javascriptilla: http://www.viitenumero.fi/

Olin jo joskus 10 vuotta sitten tehnyt tuollasen VisualBasicilla ja sen jälkeen PHP:lla. En edes muistanut PHP-version olemassaoloa, mutta accesslogin perusteella kävijöitä oli päivittäin kymmeniä. Onpahan nyt helposti muistettavassa osoitteessa. Täytyy laittaa vielä mainos sivun reunaan.