IRC-Galleria

Selaa blogimerkintöjä

Ei toimi! Syy 100 metrin päässä.Tiistai 14.06.2011 16:23

Aamulla huuhdottiin vähän pihan asfalttia kun siinä oli kuraa. Kaikki toimi hyvin.

Vedin kaivolta vaakaputken tekniseen tilaan ja kytkin pumpun sinne. Vettä tuli tosi laiskasti. Aloin miettimään että kasvanut putken pituus varmaan aiheuttaa liikaa painehäviötä. Suunnittelin jo kauppareissua paksumman putken hankkimiseksi ja harmittelin rahanmenoa.

Ajattelin kuitenkin vielä kokeilla aamuista setuppia, mutta ei tullut enää ollenkaan vettä! Olin ihan WTF. Tuli sitten mieleen että ~100 metrin päästä kuuluu porausta ja mietin että tuleekohan sielläkin paljon vettä kuten meidän kaivoa porattaessa. Avasin vaihteeksi kaivonkannen ja mittasin vedenpinnan. No sehän oli laskenut kaksi metriä! Oli jossain yhdeksässä metrissä ja eihän sieltä enää pysty imemään.

Kävin kysäsemässä poraajalta että johtuisko tästä ja vastasivat epämääräisesti että joo jos on samassa vesisuonessa. Pitäisi kuulemma palautua kun lopettavat poraamisen.

Halpaa vettäSunnuntai 12.06.2011 16:55

On tullut törsättyä vettä aika reilusti tässä kevään ja kesän aikana. Katon pesua, nurtsin ja omenapuiden kastelua, penskojen vesiallasta, auton pesua jne.

Kaivoin vihdoin maalämpöä varten poratun lämpökaivon esiin. Poraaja pari vuotta sitten valitteli että vaikea porata kun vettä tulee niin paljon. Meidän tontti on vaan aika korkealla, joten veden pinta on melko alhaalla. Mittasin veden korkeudeksi seitsemän metriä kaivon kannesta. Suurin teoreettinen imukorkeus on ~10 metriä, sillä vesihän menee alipaineiseen putkeen ilmanpaineen työntämänä. Käytännnössä häviöiden ja epäideaalisuuksien takia pumput pystyvät yleisesti imemään 7-9 metrin syvyydeltä.

Kävin kokeeksi ostamassa putkea ja lainasin naapurilta vesiautomaattia. Kyllähän sieltä vettä piisaa. Kastelin eilen nurtsia tunnin eikä se vesi vaan loppunut.

Tänään oli tarkoitus pestä matot käytännössä ilmaisella porakaivovedellä, mutta ei sieltä tullutkaan mitään! Vähän aikaa hölmistyneenä ihmetelin ja lopulta pestiin matot kraanavedellä. Ei penskojen kanssa kerkeä kovin kauaa kelailemaan kun tulee ruoka-aika ja päikkärit jne.

Veden pinta ei ollut laskenut ja olisihan se outoa jos pinta olisi laskenut pumppauksen lopettamisen jälkeen jotenkin dramaattisesti. Syyksi paljastui imuputken alapäässä olevan takaiskuventtiilin jumittuminen. Aukeni kun käytti vähän voimaa. Täytyy ostaa joku toinen malli, sillä todennäköisesti toi tapahtuisi joskus uudestaan. Vähän sama kuin kyykkäilevän tietokoneen kansssa. Jos se kyykkää kerran ni kyykkää se sitte myöhemminkin.

Täytyy ens viikolla käydä ostamassa oma vesiautomaatti ja tehdä joku siisti asennus. Laitan sen varmaankin sisälle tekniseen tilaan.

Kylmää tulee!Maanantai 23.05.2011 15:43Mikään putkiliitoskaan ei näyttäisi vuotavan! Rotiskoon tulee vielä maalattu peltikuori verhoiluksi. Täytyy ensin laittaa putkiliittimiin ja muihin eristeet, jotta eivät suotta kondensoi ja tiputtele vettä. Nyt vaan odottelemaan helteitä :)

Oli tässäkin taas ihan naurettava homma, mutta ainakin käyttö on halpaa ja tän pitäisi olla melko pitkäikäinen, sillä tekniikka on todella yksinkertaista ja helposti korjattavaa.

Hamppua ja putkikittiäTiistai 17.05.2011 02:40

Nyt on maapiirissä liitännät ilmastointia varten. Tuossa hökötyksessä on lähinnä T-yhteitä, takaiskuventtiili (päästää vain toiseen suuntaan) ja pari kuulasulkuventtiiliä. Aikaisemmin kummatkin letkut meni lämpöpumppuun, mutta nyt maapiiriin palaavasta letkusta saadaankin otettua kylmää välistä. Valkoinen muovipinnoitettu putki menee paisuntasäiliölle, painemittarille ja varoventtiilille. Maapiirii täytyy paineistaa, jotta vesi nousee yläkerran kattoon tulevalle puhallinkonvektorille asti.

Seuraavaksi pitäisi viritellä tosta putkia ylöspäin, maaliuosta pyörittävä pumppu, magneettiventtiili jne. Asennuksia varten vapaana oleva tila on ihan olematon. Joutuu tekee vähän rumia virityksiä.

Reitti kellarista yläkertaanSunnuntai 01.05.2011 01:29

On tässä puuhaa.

Rintamamiestalojen seinät on täytetty pääsääntöisesti sahanpurulla ja kutterilastulla. Ihan vanhimmissa rintsikkamalleissa on hirsiseinät ja tietty remontoiduissa voi olla vaikka mineraalivillaa. Puruseinissä on runkokoolinkien välissä "kotelot", jotka ovat auki alajuoksusta vintille tai yläkolmioon asti. Purut tuppaavat vähän painumaan ensimmäisinä vuosina ja avoimen yläosan kautta niitä pystyy myöhemmin lisäämään.

Tempasin yhdestä kotelosta pari alinta lautaa irti ja purut tuli muovisäkkiin. No oikeasti se ei mennyt läheskään noin helposti, sillä seinä on täynnä teräksisiä sähköputkia. Itseasiassa ilmastointilaitteelle menevät eristetyt putket ei edes mahdu seinän sisään sen takia...

Mutta eiköhän tässä jotain keksitä. Mun huoneen kaappi on kuvassa näkyvän seinän/aukon takana. Sitä voi hyödyntää.

Ostoslista putkikauppaanKeskiviikko 27.04.2011 02:55Päätin viime kesänä että taloon tulee ilmastointi. Oli meinaan sen verran nihkeät yöt. Meillä on maalämpöpumppua varten porakaivo, niin sinne saa työnnettyä lämmöt halvalla. Tekniikkaa kutsutaan maaviileäksi.

Mulla on mennyt putkimiehiin hermot jo ajat sitten ja se ainoa hyväksi osoittautunut asentaja on kuulemma vapaa vasta syksyllä. Asennetaan sitten itse.

Hommaan tarttee puhallinkonvektorin (se seinälle laitettava pömpeli joka puhaltaa viileää) lisäksi melkosen läjän kaikennäköstä putkitilpehööriä. On muhvia, nippaa, kulmaa, puserrusliitintä, venttiiliä, kannaketta, putkea ja tietty paisuntasäiliö, painemittari, varoventtiili unohtamatta pumppua ja magneettiventtiiliä.

Täytyy blogailla asennuksen etenemisestä/tuhoutumisesta myöhemmin lisää

VillieläimiäPerjantai 22.04.2011 01:06Naapurin takapihalle ilmestyi yks päivä viisi peuraa. Poroihin verrattuna nuo on todella säikkyjä. Tää on kuvattu 200mm objektiivilla ja vielä cropattu. Yritin hiipiä lähemmäs, mutta lähtivät menee...

Autoa vaihtamassa...Tiistai 12.04.2011 16:06

22-vuotias Corolla alkaa olla perheautona vähän vanha. Ajetaan aika vähän, joten uutta autoa ei viitti ostaa.

Käytiin koeajamassa jotain farmarimallista Opel Astraa. Se oli ihan miellyttävä, joskin Arttu ei näe sieltä ulos. Lisäksi Astrat on huhujen mukaan heikkolaatuisia (?).

Mazda-liikkeessä oli hatchback-mallinen (viistoperäkö se ny on) Mazda6 2.0. Meidän nykyinenkin kärry on hatchback ja se on oikeasti melkonen tilaihme. Kovin korkeita romuja takakonttiin ei tietenkään mahdu. Mazdat on kai melko laadukkaita, mutta tuota kyseistä on haukuttu kovasta rengasmelusta. Pitäis varmaan koeajaa...

Volvoon ei ole varaa.

Kellään kokemuksia tai juoruja Astroista tai Mazda6:sta?

Tietoyhteiskunnan vaalikoneTorstai 17.03.2011 17:11

Mm. tuolta voipi etsiä vihjeitä ehdokkaista:

http://www.tietoyhteiskunnanvaalikone.fi/

Tuo perustuu eduskuntavaalikoneeseen, jonka tein Galtsuun viime eduskuntavaaleja varten. Myöhemmin sitä käytettiin myös kunta- ja eurovaaleissa.

Koneella on myös fäsärisivu: http://www.facebook.com/tietoyhteiskunnanvaalikone

Maununnevan vuoristokyläSunnuntai 27.02.2011 22:16

Viime vuonna läjä näytti dramaattisemmalta vaikka olikin matalampi. Oli särmikkäämpi ja vähän toisessa kohtaa.Alemmassa kuvassa näkyy vähän mittakaavaa. Läjän päällä on pari penskaa kiipeilemässä.