IRC-Galleria

NäyttelyreissuaMaanantai 26.10.2009 11:53

Lauantaina lähdin 5.00 ajelemaan kohti Hämeenlinnaa. Perillä olin hyvissä ajoin puoli 11 maissa, kehän oli määrä alkaa 12.00. No, kehä oli sitten pari tuntia myöhässä, eli odottelua riitti.

Mielenkiintoista oli seurata dobberikehän kulkua, 27 dobberia oli ilmoitettu näyttelyyn. En ole aiemmin näyttelyissä ollut niin järkyttynyt kuin nyt, miksi ihmiset ei opeta koiriaan olemaan kehässä, ei se niin vaikeaa pitäisi olla. Kauheaa riekkumista ja häsläämistä pääosin. Tuomarilinja oli ettenkö sanoisi mielenkiintoinen. Todella paljon koiria jotka väistivät tuomaria selkeästi ja esiintyivät häntä koipien välissä, mutta eriä sateli. Ja suurin järkytys oli kun eräs narttu yritti purra tuomaria takaapäin, ja erin sai sekin... En ihan ollut samaa mieltä tuomarin kanssa. Ria sai myös ERIn, ja voin kyllä hyvällä omalla tunnolla sanoa, että melkeen paras käytös kehässä oli mein Rialla. Ria tippui viidenneksi pn kehässä.

Kehän jälkeen Rian kasvattitätin kanssa käytiin syömässä ja siitä sitten matkalle kotiin päin, kello oli jo 16.30. Ajelin mikkeliin ensin, ihan hyvä pitää paussia siellä kun pimeni ja vettä tihkutti niin en taas nähnyt ajaessa yhtään mitään kun vastaantuleva liikenne oli runsas. Kävin kahvittelemassa Rambon omistajien luona vajaan tunnin verran :)

Klo 20.00 matka taas jatkui, ja pelotti kyllä niin perkuleesti ajaminen.. Tahtoo ne silmälasit nopsaan.. Kotona sitten klo 23.00. Olipahan taas yksi turha reissu muiden joukossa.

Treeniä ja kisaaSunnuntai 18.10.2009 19:58

Hulluna ollaan viikko painettu treeniä, en enää edes muista mitä milloinkin ja miten on mennyt, mutta ei kai sillä niin suurta merkitystä.

Jokatapauksessa tänään ajeltiin Rian kanssa Lieksaan IPO kokeeseen. Ajatuksella ei se ota jos ei annakaan, ja sittenpähän tiedetään mikä on mein koulutustaso.

Aamusta tietenkin aloitettiin pelloilla eli osa A, Rian jäljestys oli upeaa, kulmatkin niin hienosti ja tarkasti että :) Mutta harmillisesti kakkos esineen ylitti. A-osan pisteet 84p.

No siitä piti sitten jatkaa kentälle, ja hiljaa mielessä toivoin jotain mokaa jotta ei tartteisi C-osaan mennä.. Ja mitä vielä, tottis pisteet 90p!!! Siinä vaiheessa polvet tutisi ja vatsaa väänsi, mielessä vain ajatus että C-osaan on mentävä. B-osassa pikkuviboja vain, kuten kerranpari pieni vinotus, kapulan luovutuksessa pureskelua ja eteenmenon maahanmeno hidas, en kaikkea edes muista.

C-osan aloitus oli todella sekavaa, mie en tienny mistään mitään ja paniikissa lähdin koiraa räpeltämään autosta. Olin aiemmin hämynä jo jättänyt oman hihan auton taakse odottamaan. Koiran ollessa vielä autossa supattelin sitten "äijä on siellä, se paska äijä.." koira ihan täpinöissään. Ja sillä samalla hetkellä joku ihminen menee miun auton ohi varaston taa jonka Ria sitten otti silmätikukseen. Kentälle kuitenkin mentiin vielä toiveikkaana, ja ekalle piilolle lähetettyäni ampaisi koira suoraan varaston kulmalle, kun ei "äijää" näkynyt bongasi autoni takaa hihan... Puri sitä hetken ja tuli luo huudettuani. Uusi yritys ja taas koira painelee hihalle auton luo.. Siitäpä sitten tuli keskeytys :D

Harmi että sitä kaivattua kokemusta siitä C-osasta ei saatu vieläkään, ensi kesänä ehkä sitten taas kokeilemaan :)

Erikoisjälkikokeessa KouvolassaLauantai 10.10.2009 23:46Perjantaina kävin pellolle tallaamassa viimeistely jäljen. Hain jäljen vanhetessa kaverin kyytiin ja sitten suorittamaan. Hemmetin hyvin meni viimeistelyt :)

Ja sitten matkaan päästiin puoli yhden maissa. Majoituspaikka oli varattu voikoskelta Kouvolan likeltä. Sinne ajettiin ja perillä siellä korvessa oltiin ihan valoisan aikaan. Soitin paikan pitäjälle että mistä löydetään lähin kauppa, niin 30km takaisin päin Mäntyharjulle piti lähteä, uskomatonta! No mutta kauppaan siis lähdettiin, ruokaa saatiin ja seitsemän jälkeen oltiin takaisin majoituspaikalla. Ruokaa ja iha vähän juomaakin naamariin ja puol yhdentoista jälkeen nukkumaan.

Majapaikka oli tosi viihtyisä, iso piha missä Ria sai käyskennellä ja todellakin maalaisrauhassa :) Hiukan pimeällä hirvitti tupakilla käydä mutta kaverin läsnäolo onneksi hieman helpotti :)

Aamulla nousin jo puoli kuudelta, vaikka kello olisi vasta tasalta herättänyt. Puoli kasilta jo lähdettiin kisapaikalle, hyvä että varattiin aikaa, koska tiet oli aivan jäässä.

Ria oli neljäs suoritusvuorossa, joten aikaa panikointiin oli hyvin.

Pelto pohja oli oikein hyvä, lyhyt ruohopelto. Jälkityöskentely oli huonompaa kuin Kerimäen kokeessa, kesken suorankin Ria sattoi "hukata" jäljen, jolloin joutui etsimään sen uudelleen. Mutta jälki päästiin kaavion mukaisesti loppuun saakka, esineillä taas oli oma souvinsa. Ekan esineen otti suuhun, joll9oin karjaisin koiralle "MAAHAN". Se esine siis luonnollisesti hylättiin. Toisen esineen ilmaisi kauniisti maahanmenolla. Kolmannen esineen eteen jäi seisomaan, jolloin heti hyväksyin ilmaisun. Neljäs esine käväisi hieman suussa, mutta putosi maahan ja ilmaisi seisomalla. Kolmesta esineestä saatiin pisteitä siis. Kyllä kokemus viisastuttaa :)

Kokonaispisteet tänään 72, ja nyt koreilee Rian titteleissä myös FH1 :D

Reenattu on Rian kanssaKeskiviikko 07.10.2009 17:59

Maanantaina käytiin pitkästä aikaa puruissa Ripsun kanssa, ihan hyvin meni :) Lähinnä vietin nostatusta, piilolla haukkua ja pako loppuun.

Tiistain Rian kanssa pellolle. Vesisateessa tallasin 600 askelta, neljä kulmaa ja kolme esinettä. Aivan mielettömän hyvä jäljestys ja kaikki esineet ilmaistiin hienosti. Yhdessä kulmassa oli vaikeuksia. Jäljen lopuksi aloin palkkaamaan koiraa pallolla, pallo lensi, koira juoksi, liina oli kiinni koivessani. Mie lensin siinä vaiheessa ihan niskoilleni peltoon, ja paraikaa koko niska, kaula ja hartiat aivan tuusana, pään pystyssä pitäminenkin on tuskaa..

No, katotaan josko sitä kykenisi vielä parit treenit pitämään tälle viikolle.

Treeniä ja kisaaMaanantai 05.10.2009 12:07

Perjantaina viimeistelytreenejä Rialle, ensin tottis.
Paikallamakuuta otin kolmeen otteeseen, ekalla kerralla lähti perkule. Jäävät ja seuruut oikein hyvät, samoin noutoihin olen saanut ihan kivaa säpäkkyyttä aikaiseksi. Eteenmenon maahanmeno vasta toisella käskyllä. Oikein tyytyväinen olin.

Sitten maastoon.
Kaksi janaa, ekalla janalla jäljen nostossa jokin ongelma, koira pyöri kahdeksikkoa jäljen ja janan risteyskohdassa, viimein nosti jäljen ja lähti niin hirveää vauhtia posottamaan etten ite kerenny mukaan ja pyyhkäisi kepin yli. Otin takasin janalle ja tehtiinb hieman rauhallisempi lähtö.
Toinen jana meni jo paremmin, yritti käydä takajäljellä, josta heti annoin noottia. Ekan kepin yli yritti taas mennä...

Esineruutu oli todella hyvä, nostatin koiran oikein kutkulleen ja kolme esinettä nousi alta aikayksikön :)

Sunnuntaina Lieksassa jälki3 koe.
Tottiksesta pisteitä 83, suoritukseen olen oikein tyytyväinen, ja kerrankin olen sitä mieltä että saatiin himpun verran liika vähän pisteitä.
Paikallamakuussa Ria oli miltei heti noussut ja liikkunut urospaalun kohdalle ja mennyt takaisin maate, puutteellinen, mutta jäi kuitenkin joitain pisteitä vielä liikkeestä.
Seuraamisessa tuomari mainitsi että hieman painaa minua vasten, ei kuitenkaan estä, arvosana tippui vain hyvään, mistä olin hieman erimieltä.
Liikkeestä istuminen ja maahanmeno voisi mennä hieman nopeammin, luoksetulo ok, en muista arvosanaa.
Seisominen muistaakseni ihan ok, mutta luoksetulossa hieman törmäsi, en muista senkään arvosanaa.
Noudot meni oikein hyvin, tasamaanoudossa taisi olla maininta että voisi mennä nopeammin kapulalle.
Eteenlähetyksessä koira eteni ja meni heti ekalla käskyllä maahan, tästäkin arvosana vain hyvä, tuomarin mielestä koiran olisi tullut edetä nopeammin. Tästäkin olin hieman erimieltä tuomarin kanssa.

Kilpailijoita oli 21, joista 10 pääsee maastoon, ja me oltiin tottiksen perusteella se 10, eli maastoon tuli lähtö.
Ensin jäljelle, jäljen tallaamisen jälkeen satoi miltei kämmenen kokoisia rättejä taivaalta, LUNTA perskule. Ria oli hieman hämmennyksissä ensilumestä ja janalähetyksessä lähti paljon pisteitä kun koira oli ikäänkuin lenkillä.. Ei meinannut lähteä etenemään. Jännitin koska tuomari keskeyttää, mutta päästiin sentään jäljelle. Jäljen jälkeen keppejä oli taskussa 5kpl, viides keppi jäi metsään.

Esineruutuun hetsäsin koiran oikein kutkulleen, ja hemmetti miten hienoja pistoja Ria teki, mutta ei alkanut esineitä nousemaan.. Hyvin typy jaksoi työskennellä koko ajan edestä, ja lopulta yksi esine löytyi, ja juuri kun esine oli kädessäni meni aika. Eli saldona yksi esine, 12p.

21 koirasta sijoituttiin 6. ei sentään ihan mikään paska suoritus, tulos tuli vaikkakin 3. tuloksella. Tähän on hyvä päättää metsäjälki kisakausi tältä vuodelta.

TottiksiaKeskiviikko 30.09.2009 19:12

Sunnuntaina aikas paljon tekemistä, Rian kanssa ihan kaikkea tehtiin ja eniten viettiä ja intoa siihen tekemiseen, kun mie haluan että koira suunnilleen repeisi liitoksistaan kun tottistellaan :D Tai ainakin niissä noudoissa kun on niin löysä. Noutoja patukalla, palkkoja mistä milloinkin ja ihan yllättäen. Tehtiin sekä toko että pk liikkeitä sikinsokin. Ihan ok treeni.
Jykkikselle perushuttua, kisaliikkeitä. Noudot on jo tosi kivalla mallilla :) Tein ekaa kertaa estenoudon jyrkällä Aalla, ja menihän se :)

Tiistaina oli Ria vain mukana kentällä, ja pirun hyvät tottikset olikin. Kaikki kisaliikkeet tehtiin, ja vähän ylimääräistäkin. Vire oli mitä parhain! Ainut huono juttu oli paikkamakuu.. Nyt ei oo pitkilleen lähtenyt, niin jo perkule kun piilon taa ehdin niin lähti. Niska pers-otteella takaisin, ja sit pysyi taas.

MaastotreeniäSunnuntai 27.09.2009 12:50

Torstaina kaverin kanssa mettään, opetin Rialle vähän uusiakin juttuja.
Ensin tallattiin jäljen vanhenemaan, sillä välin treenattiin pudonnutta esinettä, joka siis etsintäkokeen liike. On kerran aiemmin kokeiltu liike, ja nyt se meni jo ihan täydellisesti. Esineen ottamisen jälkeen pitäisi koiran tulla samoja jälkiä takaisin, niin Ria teki pienen lenkin kaartaen oikealle. Mut tosi hyvä toiseksi kerraksi.

Sitten ekaa kertaa pienesinettä mastossa, olohuoneen matolla ollaan kyllä treenattu hieman. Rialla meni tovi tajuta että alue on pieni 3x3m, ja sitten ilmaisun vaikeus, kun Ria vaan olisi halunnut ottaa suuhun. Mutta alkoi typykkä kuitenkin hoksaamaan idean :)

Sitten jäljelle. Jana oli ihan ok, ja jäljellä oli palon maastonvaihteluita, suokosteikosta kuivaan hakkuuaukkoon. Hyvin meni jäljestys, mutta pari keppiä meinasi jäädä. Toinen oli hakkuuaukon ja suon reunassa, ja toinen heti tienylityksen jälkeen. Muutenkin noita tienylityksia viistottain on treenattava, suorat menee ku vettä vaan, mutta viistot on hankalia.

Lauantaina oli omat jälkiporukan treenit, jäljen hapattumaan ja ensin esineruutu. Oon miettiny tuota Rian esineruutu motivaatiota, ja nyt päätin tehdä ihan motivaatiotreenin. Hetsasin koiran aivan tappiin ennen lähetystä ja pidätin sitä vielä lähettäessäkin. Samperi että alkoi esinettä nousemaan. Nostatin neljä ihan tosta noin vain :) Nyt sen siis tietää, se on motivaatiosta ja vireestä kiinni jos ei toimi, kyllä se sen osaa ja kykenee :D

Treenattu onKeskiviikko 23.09.2009 12:18

On hieman jäänyt kirjoittelematta treenit.
Erikoisjälkikokeen jälkeisellä viikolla ei hirveästi tullut rehkittyä, tottista tehtiin tiistaina Jykän kanssa ja keskiviikkona Rian kanssa. Ei mitään kummemmin mainittavaa, Rian kanssa alkaa vaan ajatukset heräämään treenien muuttamisesta. Koira on niin rutinoitunut hommiin että huomaa sen jopa tympiintyvän välillä. Joten alan nyt rikkomaan kaavaa sen kanssa ja opettelemaan kaikkea uutta hömppä juttua, josko se into jo osattuihin juttuihinkin taas nousisi. Samaisella viikolla perjantaina lähdettiin metsään Rian kanssa, kaveri tallasi 700m jäljen ja ylim. janan. Opetin myös Rialle uutta, pudonneen esineen noutoa. Jälki meni tosi hyvin, ja hyvä oli huomata hakkuuaukolla kuinka Ria tarkentaa itse työskentelyään tosi upeasti.

Sunnuntaina käytiin maaningalla Rian kanssa luonnetestissä. Muutama yllättävä juttu kävi, jota en koirasta olisi uskonut, mutta onpahan nyt nähty nekin :D Jokatapauksessa testi tulos hyväksytty, 95p. Mikä huvittavinta, niin Tessa ja Ria keskenään NIIIN erilaiset, mutta loppupisteet ja osa-alueet tosi samanlaiset. Että mitä ne nyt sitten koirasta kertoo, toivottavasti jollekulle jotakin :)
Sunnuntaina myös kasvattini Yola oli suoriutumassa, BH:ssa, ja hyväksytty tuli päivän parhaalkla tottiksella :) Mahtavaa!

No sitten tämän viikon treenit,
Maanantaina aamulla pellolle Rian ja Jykän kanssa, ja superhienosti menikin. Yritin aiheuttaa tilannetta jossa Ria olisi noukkinut esineitä suuhunta, mutta ei sitten millään.. Olisi nyt edes kerran yrittänyt. Illalla sitten tottistelemaan Rian kanssa, paljon hömppää, välissä pieniä "oikeita juttuja". Noutokapulan viskelyä ja innon ja vauhdin uudelleen hakemista.

Tiistaina tottista molempien kanssa, ei muuta erityismainintaa kuin Rian noutoharjoitukset. Tein noudot patukan kanssa, ja perskule että sitä vauhtia piisaa, toivotaan että saan siirrettyä vauhdin myös kapulaan.

Erikoisjälkikokeessa KerimäelläSunnuntai 13.09.2009 19:45

Ei tullut tulosta tänäänkään, mutta kokemusta rikkaampana eteenpäin.

Eli Rian elämän ja miun kans eka EJ-koe takanapäin.
Jännitys oli kaamea, kun neljä tuntia ensin kisapaikalla odotin omaa vuoroani tulevaksi, polvet tutisi kuin aikanaan ekassa kokeessani. Klo 11.00 alkoi meidän suoritusvuoro.

Paalulta lähtö oli mielestäni hyvä, ja Ria eteni suoraan ja määrätietoisesti. Koko jäljestäminen oli odotettua parempaa, ja olin tosi tyytyväinen, MUTTA ne perkuleen ESINEET!!! Luultavimmin ensimmäisen esineen ylitti, toisen kohdalle tullessa Ria kattoi minua ja yritin ilmeelläni tulkita koiralle että maahan prkl. No ei, koira ottaa esineen iloisesti suuhun ja tuo mulle. Jäljestys jatkuu, tullaan kolmannelle esineelle, Ria ei edes vilkaise minua vaan ottaa esineen määrätietoisesti suuhun ja tuo mulle. Taas tuimaa ilmettä koiraan että mitä hittoa sinä teet.. Viimeiselle esineelle saavuttaessa koiraa pitää pientä omaa kivaa ja alkaa leikkiä esineellä.. Lopulta tuo sen mulle. Eli kolme esinettä neljästä nosti, mutta kaikki hylättiin kun olin tietenkin ilmoittanut ennen suoritusta tuomarille että koira ilmaisee esineet.

Tuomari tykkäsi koiran jälkityöskentelystä, kulmissa epätarkkuutta, mutta koira suoriutui kaikista täysin itsenäisesti.

Loppupisteitä kertyi 65p. Kyllä harmitti ne vaivaiset 5 pistettä tulokseen. Mutta kokemusta rikkaampana kotiin ja nytpähän tiedetään koulutustasostakin varmuudella jotain.

Jälkikokeessa JoensuussaLauantai 12.09.2009 23:38

Ei mennyt putkeen tänään, ei..

Aamusta suoraan jälkimetsään. Kisan järjestäjä sanoi heti alkuun että kaikilla jäljillä on ollut sienestäjiä liikenteessä, joten haastetta luvassa..

Ria lähti janalle ihan ok, otti takajäljen josta sitten korjattiin oikeaan suuntaan. Kolme keppiä nousi ihan suht iisisti mutta sitten se alkoi, harhoja ja polkuja jotka veti koiraa puoleensa. Kuljin koiran perässä pitkiä matkoja epäröiden ollaanko oikealla jäljellä, välillä polkua pitkin, välillä kanttarellipaikkoja tutkien. Palasin koiran kanssa 3. kepin kohdalle ja lähetin uudelleen. Nappasi toisen jäljen kuin edellinen, epäröiden koira eteni ja pian tajusin koiran olemuksesta ettei vieläkään ole oikea jälki, vaikka selkeät jalanjäljen maassa olikin. Vielä kerran vein koiran takaisin 3. kepin kohtaan ja lähetys. Nappasi nyt kolmannen jäljen ja sitä eteni varmasti, ja 4. keppi löytyi ja sain hieman huokaista helpotuksesta. Siitä eteneminen yhtä tuskaa, polut veti taas koiraa puoleensa ja eteneminen oli haparoivaa. Yhtäkkiä koira poukkasi polun sivuun ja siellä oli 5. keppi, ilmavainulla nappasi, ei ollut jäljellä. Tässä vaiheessa uskaltauduin kurkkaamaan kelloa ja yliaika oli mennyt 10 min sitten, lähetin koiraa taas jäljelle 6. keppiä etsimään, jotta osataan pois metsästä. Koirahan lähti, polkua pitkin... Yritin lähetellä polun sivuista, ja jälkiä oli paljon, Ria vaan ei osannut päättää mitä niistä seuraisi. Niinpä lähdettiin menemään polkua pitkin toivoen keppien vastaanottajan olevan lähellä, vaan ei tullut tietä vastaan vaikka kuinka käveltiin. Lopulta saavuin tien varteen, ei mitään havaintoa minne päin. Kävelin tietä molempiin suuntiin pitkiä toveja. Soitin kaverille joka myös kisaamassa että kertoo järjestäjälle että olen eksynyt ja tulevat etsimään minua. Viimein havaitsin auton, joka olikin kaveri minua etsimässä. Koppasi kyytiin ja eikun takaisin janalle päin.

Kartasta katsoin, niin 6. keppi olisi ollut 100m päässä 5. kepistä, ja siinä olisi ollut se oikea tie lähellä. Olin kulkenut 5. kepiltä reilu 2km tietä pitkin ihan väärään suuntaan. Vitutus oli suuri, viiden kepin kanssa ja yliaikaa reilu 1h..

En mennyt tottiksiin enkä esineruutuun, kisan loppusaldona jana 31p.

Jäljentekijä kertoi, että hänen tallatessaan jälkeä, hänen perässään oli kulkenut sienestäjä, jonka hän viimein oli pyytänyt menemään toiseen suuntaan. Olisin voinut kai vaatia uusinta jälkeä, mutta koira oli aivan poikki, samoin minä, ja jalat rakkuloilla..

Tällainen päivä tänään.