IRC-Galleria

BabaBom

BabaBom

^ ElektroMagneettiVäinämöinen ^ ...☺☺☻´ { www.halfSatori.com | www.atMatrix.com }

Ajatuksia viisauden alkuunMaanantai 04.02.2008 16:58

Ajatuksia viisauden alkuun etsi eräs, mietti maailmansa suuntaa, puntaroi perusteita olonsa. Mikä siihen vastauksena, mistä selkeys, mistä suunta? Paikalle riensivätkin moni intomieli, uskon armas, opinkappaleissaan vakaa viisas, hyvän tahdon lähettiläs jalo, metafysiikan professori perinpohjainen. Tarjosivat kukin etsijälle näkemyksiään, oletuksiaan.

Mutta mistä näihin ajatuksiin varmuus? Sillä eihän kukaan ajatteleva ihminen varmastikaan halua sijoittaa suurta lohmaretta ajastaan ja energiastaan pelkkien olettamusten varaan. On etsittävä totuutta, ja sitä myöten tässä ja nyt todennettavaa totuutta. Ei ainoastaan uskoa totuuden totuudellisuudesta. Sillä jos sen perusteet vuosikymmenen päästä romahtaisivat, olisi olo kurja, mieli mustana pienen ihmisen.

Pyörää ei kuitenkaan ole tarvis keksiä uudestaan. Ihmiskunnan historia on viisaita ajattelijoita täynnään. Kenties perinpohjaisimman meditatiivisen filosofian jäsenteli Buddha seitsemän viikon päivinä Bodhi-puun juurella valaistuttuaan. Yajnavalkya tovereineen pohtivat olemassaolon syntyjä syviä Intian muinaisissa Upanishadeissa, loivat pohjaa valtaisalle metodien kirjolle jota muunmuassa Krishna kokoili yksiin kehyksiin Bhagavad-gitassaan, ja josta taas vuosisatojen saatossa sikisi sen sata uudenlaista tietä.

Eivät olleet sanattomia klassisen maailman filosofit antiikin Kreikassakaan, näkökulmia olevaan kuin meressä aaltoja. Vanhan Testamentin sivuille ripoteltu monia elämänviisauksia, viisaita myös Jeesuksen elämänohjeet, mystistä jumalpohdintaa ja käytännönläheistä henkistä opastusta erämaan kirkko-isien kirjoituksissakin. Viisautta kautta vanhain kansain, viisautta myös uutuuksissa monissa, nykymaailman filosofien ja älymystön teeseissä tiukoissa, maajussin maalaisjärjessä.

Valitako teistä yksi, vai rakentaako fuusio monista?

Eri viisaiden opetuksia tutkiessaan joutuu itselleen rehellinen myöntämään, että on olemassa viisautta itseään suurempaa. Viisautta, joka loksahtaa kuultaessa paikalleen. Mikä kunkin viitekehykseen parhaiten vastaa, sen ymmärtää ainoastaan etsijä kokiessaan. Monenlaiset ovat ihmismielet, monet yksilöiden tilanteet, tarpeet ja odotukset. Yhteisiä nimittäjiä eri teillä runsain mitoin, kulttuurien värittäminä ilmentyneet eronsa kriittisimmät, ja valitettavasti juuri niihin monet takertuvat.

Ei ole etsijällä vaihtoehtoja. Tutkittava on eri teitä, niiden tarjoamia ajatuksia, ajatusten arvoa vastauksina omiin kysymyksiinsä. Jollekulle parasta on ammentaa jokaisesta vähäsen. Toisella lähtökohdat tekevät mahdolliseksi yhden tien valitsemisen, löytää siitä riittävästi itselleen. Näistä ensimmäinen kokolailla oman osaamisensa varassa, toisella mahdollisuus konsultoida samalla tiellä pidemmälle kulkeneita. Itse rakentamansa radion joutuu tuunaamaan korjaamaan itse, yhtiön valmistaman laitteen omistaessaan voi kääntyä osaavan korjaamon puoleen.

Mutta etsittävä on jokaisen, joka vastauksia haluaisi. Siitä ei pääse yli, ei ympäri. Siinä ihmiselon esanssin ensimmäinen askel. Etsi totuutta, etsi tietä totuuteen.

Avainsana, taikatemppu, kuinka sutjakasti eteenpäin polulla mutkikkaalla?

On sellainen olemassa. "Miksi?" Yhdessä sanassa avain kaikkeen viisauteen. Ole alati valpas, tarkkaavainen, ajatteleva. Mieti kaiken olevan luonnetta, etsi sen syvintä olemusta. Etsi ymmärrystä. Silllä ainoastaan etsivä ja katsova tunnistaa vastaukset, jotka ovat esillä kirkkaassa päivänvalossa.

Kirjoitan myöhemmin lisää sellaisista perusasioista, joihin jokainen voi kiinnittää huomiota. Lähtökohtia omakohtaiseen viisauteen. Vaan ei uskonasioita laisinkaan. Sellaisia juttuja joita jokainen voi itse puntaroida, uskon sijaan löytää oikeaa omakohtaista tietoa.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.